2 Απριλίου 2014

Η κυβέρνηση χαρίζει τις τράπεζες και χτυπάει το λαό, οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία

Το πολυνομοσχέδιο - νέο μνημόνιο και προάγγελος άλλου μετά τις εκλογές, ψηφίστηκε τελικά, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της Κυριακής. «Κατεπείγον» όπως πάντα, για να μην προλάβει ο κόσμος να καταλάβει, για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά ότι σε εποχές κρίσης του συστήματος οι κυβερνήσεις καταργούν τη βουλή και την όποια δημοκρατία. Και για να μειωθεί σε 2 μόνο μέρες η πίεση στους κυβερνητικούς βουλευτές, που για άλλη μια φορά διαφώνησαν τάχα αλλά «πείσθηκαν», έστω και με κάποιες απώλειες για την πλειοψηφία.

Ο νόμος ψηφίστηκε μισός. Γιατί το άλλο του τμήμα, ακόμα πιο επώδυνο, το άφησαν για μετά τις εκλογές. Λες και ο λαός δεν έχει καταλάβει, 4 χρόνια τώρα, τι συμβαίνει. Ας δούμε όμως συνοπτικά τι περιέχει:

Ο νέος Νόμος

Εργασιακά δικαιώματα:
  • Γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων, με ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων της «ενοικίασης», αύξηση του μέγιστου χρόνου των σχετικών συμβάσεων σε 3 χρόνια, αλλά και με φωτογραφικές διατάξεις για τη δυνατότητα πλέον και των μεγαλοεργολάβων των Εθνικών Οδών (και όχι μόνο) να απασχολούν ενοικιαζόμενους.
  • Μείωση των τριετιών και των μισθολογικών ωριμάνσεων για τους μακροχρόνια ανέργους που ξαναβρίσκουν δουλειά (ενώ η πλήρης κατάργηση ήδη κουβεντιάζεται), δηλαδή η εργασία με τον κατώτατο μισθό γίνεται πια ο κανόνας.
  • Τα επιδόματα (οικογενειακά, ασθενείας, μητρότητας κλπ), που στηρίζονταν σε καταργούμενους κοινωνικούς πόρους καταργούνται!
  • Η εργασία τις Κυριακές γενικεύεται, με πιλοτική εφαρμογή της εργασίας στο λιανικό εμπόριο σε ΟΛΕΣ τις Κυριακές για 3 περιοχές της χώρας, και πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου στο άμεσο μέλλον.

Ασφαλιστικό:

  • Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% και των εργαζομένων κατά 1% (για να μη φαίνεται προκλητικά η ταξικότητα του μέτρου), με ταυτόχρονη κατάργηση κοινωνικών πόρων των ταμείων (που δεν αντικαθίστανται από άλλους). Η δραστική περικοπή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών πρακτικά οδηγεί σε σημαντική περικοπή των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων (3 δις ετησίως) και σε δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, που έρχονται ήδη από το 2015.
  • Επικουρικές Συντάξεις: Από 1/1/2014 για νέους ασφαλιζόμενους του ΕΤΕΑ (Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης), δηλ. των μισθωτών, δημ. υπαλλήλων, τραπεζοϋπαλλήλων και ΔΕΚΟ, και για το χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ (και των άλλων κλάδων πχ, σωμάτων ασφαλείας), θα ισχύσει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων. Έτσι θα επιτευχθεί η μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, με τρόπο ώστε ο εργαζόμενος - ασφαλισμένος να μην το πάρει καν είδηση, αφού κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική. Θα καταλάβει τι συμβαίνει όταν πάρει σύνταξη! Από 1/7/2014 το ποσό της καταβαλόμενης σύνταξης του ΕΤΕΑ θα καταβάλλεται σύμφωνα με το συντελεστή βιωσιμότητας του ταμείου, δηλ. θα υπάρξει δραστική μείωσή της.

Ξεπούλημα κρατικής περιουσίας:
  • Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων (γης και επιχειρήσεων), με ειδική αναφορά στη ΔΕΗ και τον «εξορθολογισμό των τιμολογιακών πολιτικών για να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάκτηση του κόστους», που σημαίνει νέες δραστικές αυξήσεις στα τιμολόγια για τους λαϊκούς καταναλωτές. Και ενώ μειώνεται η τιμή του ρεύματος για το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση μειώνει δραστικά την τιμή του αγοραζόμενου ρεύματος από ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, ακυρώνοντας με νόμο τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με τη ΔΕΗ!

Χτύπημα επαγγελμάτων
  • Παρεμβάσεις για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Είναι η λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», που κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 900.000 Ευρώ, και συντάχθηκε στην πραγματικότητα απο το ΙΟΒΕ (το ινστιτούτο του ΣΕΒ), σύμφωνα με αποκαλύψεις του μέλους του ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργου Φλωρά.
    • Διάλυση της Ελληνικής κτηνοτροφίας μέσω των ρυθμίσεων για το γάλα
    • «Απελευθέρωση» επαγγελμάτων, με βασικό στόχο τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και την αύξηση της κερδοφορίας του, ιδιαίτερα του πολυεθνικού. Φαρμακοποιοι, αρτοποιοί, περιπτεράδες, βιβλιοπώλες, εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο (με εργασία τις Κυριακές), ταξί, φορτηγά, βενζινάδικα, είναι κάποιοι από του πολλούς κλάδους που πλήτονται.
Οι Τράπεζες χαρίζονται στους ιδιώτες που τις κατέστρεψαν
  • Οι διατάξεις που αναφέρονται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών είναι καταφανώς σκανδαλώδεις. Έτσι ο νόμος φρόντισε να απαλλάξει προκαταβολικά τα μέλη του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από κάθε ευθύνη για ενέργειες, που είναι σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, με το ταμείο μάλιστα να καταβάλλει και τα δικαστικά έξοδα για τυχόν διώξεις που θα υποστούν τα μέλη του!
  • Το ΤΧΣ, που σήμερα κατέχει το 82% των μετοχών των συστημικών τραπεζών, ξεπουλάει φτηνά το μερίδιό του:
  • Ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να πουλήσει δικές του μετοχές, σε τιμή χαμηλότερη της τιμής που τις αγόρασε, ή ακόμα και της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Το ΤΧΣ αγόρασε ακριβά (με χρήματα του Ελληνικού λαού) και πουλάει φτηνά, με το λαό να πληρώνει πάλι το λογαριασμό και το κεφάλαιο να επωφελείται.
  • Το ΤΧΣ μπορεί να μειώσει την συμμετοχή του στις τράπεζες και με άλλο σκανδαλώδη τρόπο: Ο νόμος επιτρέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, με μετοχές σε τιμές χαμηλότερες από την τιμή αγοράς από το ταμείο ή και από την τρέχουσα αξία τους, δίνοντας το δικαίωμα στο ταμείο να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του. Έτσι για παράδειγμα, σύμφωνα με τα σχέδια που διέρρευσαν, ενώ το ταμείο έδωσε ήδη 11 δις στη Eurobank, ο ιδιώτης με 2 δις θα αποκτήσει το 51%!

Το χρύσωμα του χαπιού: Πρωτογενές πλεόνασμα

  • Η διανομή 500 εκατ. ευρώ από το «πλεόνασμα» των 2,9 δις (17% αντί 70% στο οποίο είχε δεσμευτεί ο Σαμαράς) είναι αυτή που προβάλλεται από την κυβέρνηση. Μας πήραν 70 δις και μας δίνουν πίσω μισό. Εφ΄άπαξ! Μας το χαρίζουν λένε, σαν να είναι δικό τους, σαν να μην το πληρώσαμε με το δικό μας αίμα, σα να μην το πλήρωσε η χώρα με την καταστροφή της.

Οι αγώνες του λαού

Ο λαός ήταν παρών. Και την Κυριακή με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, και την Τρίτη που υποδέχτηκε την «άτυπη» συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ. Υποδέχτηκε, σε μια πόλη αστυνομοκρατούμενη, με απαγόρευση συναθροίσεων σε μεγάλο τμήμα της (που θύμισε άλλες εποχές), τους δημιουργούς των μνημονίων και της πολιτικής που διέλυσε Ελλάδα και Κύπρο (και όχι μόνο), τα 2/3 της τρόικας δηλαδή με την επιθετικότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ήρθαν για να οργανώσουν τη συνέχεια, μαζί με τους ντόπιους υπηρέτες τους.

Υπάρχει βέβαια κάμψη του κινήματος που είναι φανερή. Και η κυβέρνηση αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται. Αλλά ακριβώς γι αυτό, η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων την Τετάρτη 9 Απρίλη είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Κόντρα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) που σύρεται στις κινητοποιήσεις και τις υπονομεύει. Κόντρα στην ψεύτικη εικόνα της «αισιοδοξίας» που η κυβέρνηση του πλασάρει. Κόντρα στην παθητικότητα και την απογοήτευση που θέλουν να του επιβάλλουν.
 

Με αγώνες μαζικούς και ενωτικούς θα ανατραπεί αυτή η πολιτική

_____________________________________________________________________

Δείτε στη σελίδα "Το Μνημόνιο" του ιστοτόπου μας, το πλήρες κείμενο του νόμου όπως ψηφίστηκε από τη βουλή, την εισηγητική έκθεση και τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης της βουλής.



1 Απριλίου 2014

Όλοι στις συγκεντρώσεις για τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στο κέντρο της Αθήνας

Το ECOFIN και το EUROGROUP συνεδριάζουν "άτυπα" Τρίτη και Τετάρτη. Οι δημιουργοί των μνημονίων και της πολιτικής που διέλυσε Ελλάδα και Κύπρο (και όχι μόνο), τα 2/3 της τρόικας με την επιθετικότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική, έρχονται να οργανώσουν τη συνέχεια. Θα βρουν μια πόλη αστυνομοκρατούμενη, με απαγόρευση συγκεντρώσεων σε μεγάλο τμήμα της Αθήνας γύρω από το Ζάππειο, σε μια πραχτική πρωτοφανή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά συνηθισμένη πλέον στη μνημονιακή Ελλάδα.

Θα βρουν όμως και το λαό της Αθήνας απέναντί τους:
Συγκεντρώσεις οργανώνονται την Τρίτη 1/4 ως εξής:
6 μμ Κλαυθμώνος (Συνδικάτα),

6 μμ Κοραή (Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής),
7 μμ Ομόνοια (ΠΑΜΕ)


ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΟΦΙΝ 
ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ