21 Φεβρουαρίου 2016

Ρύθμιση χρέους 11 λεπτών! Μια μικρή ιστορία καθημερινής τρέλας

Το κουδούνι χτύπησε, και αυτή τη φορά ήταν ο ταχυδρόμος. Θυμήθηκε την άλλη φορά, που δεν ήταν ο ταχυδρόμος ούτε ο γαλατάς, αλλά γρήγορα έδιωξε τις ενοχλητικές αναμνήσεις από το μυαλό. "Έχουμε δημοκρατία πλέον" σκέφτηκε με ανακούφιση. 

Ο ταχυδρόμος, ευγενικός και χαμογελαστός, του έδωσε έναν ογκώδη φάκελο. Παραξενεύτηκε. Το παιδί του, μετανάστης εδώ και 3 χρόνια στο εξωτερικό όπως και τα παιδιά των φίλων του, δεν τον έχει συνηθίσει σε γράμματα. Αναγκάστηκε να μάθει skype και facebook, για να μιλάνε που και που. Ο αδελφός του στην Αυστραλία, από άλλη φουρνιά μετανάστευσης αυτός, είχε έρθει στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες και έφυγε κακήν - κακώς, όταν είδε τι συμβαίνει εδώ. Τι λόγο θα είχε να του στείλει ολόκληρη διατριβή;

Με περιέργεια και κάποια ανησυχία, γιατί πως να είσαι ήσυχος τέτοιες εποχές, κάθισε στο γραφειάκι του, εκεί που όταν ήταν στις δόξες του, ρύθμιζε τα πάντα για το μαγαζάκι του, εκεί που πριν από λίγα χρόνια ετοίμαζε τη φορολογική του δήλωση, αλλά που τώρα πια δεν μπορεί και τη δίνει στο γιο του γείτονα, γιατί όλα τώρα γίνονται με Internet. Είπαμε, πως το λένε το αναθεματισμένο, α ναι, skype. Skype, όχι δα και Taxisnet, δεν έχω και μεταπτυχιακό... Τώρα πια, εκεί στο γραφειάκι του, μιλάει μόνο με το παιδί του, στο skype. 

Έβαλε τα γυαλιά της πρεσβυωπίας. Κοίταξε το φάκελο. Αποστολέας ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Τον έζωσαν τα φίδια. Δεν είναι για καλό σκέφτηκε. Άνοιξε το φάκελο, και αράδιασε τις σελίδες του εγγράφου στο τραπέζι:


"Η Εθνική Τράπεζα σας παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τις οφειλές σας και στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας του Ν. 4424/2013 ακολουθώντας την προβλεπόμενη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων (Δ.Ε.Κ)".

Όταν ακούς Δ.Ε.Κ. τα πράγματα είναι δύσκολα σκέφτηκε. Χειρότερο από Δ.Ε.Η. του φάνηκε, γιατί τουλάχιστον τότε, όταν του έκοψαν το ρεύμα για το χαράτσι, βρέθηκαν κάτι καλά παιδιά στη γειτονιά και το επανασύνδεσαν. Και είχαν φαίνεται δίκιο, γιατί μετά ήρθε και το ανώτατο δικαστήριο και είπε ότι δεν είχαν δικαίωμα να του κόψουν το ρεύμα. Αλλά ετούτο δω φαίνεται πιο ζόρικο.

Όμως για στάσου, ποιες οφειλές μου ζητάνε να ρυθμίσω, σαν κάτι να άστραψε ξαφνικά στο μυαλό του. Έχει γούστο ο κολλητός μου ο Κωστής, που έγινα εγγυητής στο στεγαστικό του, να έχει κι αυτός πρόβλημα, όπως τόσοι. Θα μου τόχε πει όμως ο Κωστής, δεν είναι σαν αυτούς που μας κυβερνάνε ο Κωστής. 

Και διάβασε προσεχτικά τη 2η σελίδα:


Δεν πίστευε στα μάτια του. Ήταν έτοιμος για όλα σ' αυτή τη χώρα, όπως ήταν έτοιμος και τότε παλιά, στην αντίσταση και μετά στα ξερονήσια που τον τρέχανε, αλλά πίστευε πως υπήρχαν ακόμα όρια. Πλησίασε το χαρτί πιο κοντά:


Δεν τον γέλαγαν τα μάτια του. Οφειλή 11 λεπτών του Ευρώ έπρεπε να ρυθμίσει. "Εν όψει των ανωτέρω, και σε συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4424/2013, παρακαλούμε για την ανταπόκρισή σας εντός 15 ημερών" τον απειλούσαν. 

Τώρα νευρίασε. Θυμήθηκε τα ίδια καλά παιδιά που είχαν βοηθήσει και το γείτονά του τον Τάσο, όταν η εφορία ήθελε να του πάρει το σπίτι για 800 Ευρώ χρέος από ΕΝΦΙΑ, θυμήθηκε και τους αγώνες του, τα βάσανά του και κυρίως την αξιοπρέπειά του που κράτησε πάντα σαν το πιο ακριβό του φυλαχτό, κόντρα στις συμβουλές των γύρω του τις πιο πολλές φορές, και πήγε και τα βρήκε.

______________________________________

Το παραπάνω μικρό και ίσως διδακτικό διήγημα, το εμπνευστήκαμε στην Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς από πραγματικό περιστατικό. Η ειδοποίηση που δημοσιεύουμε στις φωτογραφίες είναι πραγματική, και μας δόθηκε πριν λίγο καιρό από φίλο της Επιτροπής. Τα σχόλια δικά σας...

11 Φεβρουαρίου 2016

Ολόκληρη η απόφαση του Δήμου για το εργοστάσιο Βιομάζας

Σε συνεδρίασή του την Τετάρτη 10/2/2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου κατά της εγκατάστασης του νέου (αλλά και του παλιού) εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αεριοποίησης βιομάζας στο Καλυφτάκι.


Η Επιτροπή είχε συνεδριάσει 2 φορές. Στη δεύτερη παραβρέθηκαν και κάτοικοι με ειδικό ενδιαφέρον ή γνώσεις, καθώς και οι παρακάτω μαζικοί φορείς, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το θέμα:
  • Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς
  • Σύλλογος "Καλυφτάκι"
  • Σύλλογος Εργατικών Πολυκατοικιών και Κάτω Κηφισιάς
  • Σύλλογος "Κηφισός"
  • Ένωση Γονέων Κηφισιάς
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του Δήμου

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (από τη διαύγεια), η οποία και έγινε το βασικό κείμενο που θα καταθέσει ο Δήμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και όπου αλλού χρειαστεί στα επόμενα στάδια.

Οι θέσεις που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς    

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς κατέθεσε κείμενο με τις θέσεις της για το θέμα κωδικοποιημένες, που εκτός από κριτική της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως προς τις πραγματικές επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο έργο, περιείχε και το πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης των θεμάτων της οικολογίας & περιβάλλοντος, της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ειδικότερα, του ρεύματος σαν αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα, των ενεργειακών αντί για διατροφικές καλλιέργειες, την ύποπτη φύση της επένδυσης κλπ. Το κείμενο είχε ήδη δημοσιευθεί στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ και μοιράστηκε στους δημότες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Δείτε το κείμενο - θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς εδώ 


Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κινήθηκε (τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα) σε συναινετικά πλαίσια:


Η κα Πατρινού, πρόεδρος της επιτροπής, ενημέρωσε το σώμα ότι η εισήγηση περιέχει 2 μέρη: Το 1ο αναφέρεται στις συνέπειες της βιομάζας στον ανθρώπινο οργανισμό ανεξαρτήτως μέτρων που τυχόν ληφθούν, και το 2ο περιέχει όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να περιλαμβάνει η μελέτη για να φτάσει σε κάποιο αξιόπιστο πόρισμα, και τα οποία δεν περιλαμβάνει: Τις χρήσεις του ΒΙΠΑ, πραγματικά στοιχεία όπως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τουριστικές μονάδες, αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, πλάτη οδών σχετικά με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση κλπ, τα οποία δείχνουν ότι δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου. Η μελέτη είναι εντελώς αόριστη ως προς την ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων (άλλες περιοχές), δεν αιτιολογεί αυτό που αναφέρεται ως «αρχή της εγγύτητας»,. Δηλ. ότι αλλού γίνεται η εκπομπή ρύπων και αλλού η ωφέλεια για το περιβάλλον. Έχει και άλλες ανακρίβειες η μελέτη, αναφέρεται στην 1η μονάδα σαν να είχε «παρεμφερές» αντικείμενο και όχι βιομάζα, δεν έχει κάνει εκτίμηση για τη σωρευτική επίδραση των μονάδων στην υφιστάμενη κατάσταση από υπάρχουσες μονάδες. Υπάρχει θέμα 1ης ύλης, που δεν μπορεί να βρεθεί σε βάθος όχι 3ετίας αλλά 15ετίας. Τελικά η Κηφισιά καλείται να γίνει το πειραματόζωο αυτής της τεχνολογίας, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για την εφαρμογή της αλλού και τις συνέπειες για τους κατοίκους, με τεχνολογία που θα εισαχθεί από την Κίνα και δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό πληροί τις προϋποθέσεις.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το πόρισμα θα προωθηθεί στην περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και θα αποτελεί τη βάση της τοποθέτησης του δήμου και προφορικά, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και στα δικαστήρια αν χρειαστεί.

Ο κος Κανακάκης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, συμβούλους, ειδικούς, πολίτες και συλλόγους, για τη συμβολή τους στο έργο της επιτροπής. Το πόρισμα ανταποκρίνεται με πληρότητα σε όσα θέλαμε είπε. Πχ. στο θέμα των χρήσεων του ΒΙΠΑ, που ίσως είναι το πιο σημαντικό, γιατί αν καταφέρουμε να τροποποιήσουμε αυτές τις χρήσεις, θα λύσουμε πολλά θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ο κος Βάρσος, επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι η Κηφισιά έχει ένα μεγάλο τμήμα παραδοσιακό, με 160 διατηρητέα και 10 μουσεία

Η εισήγηση ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα.
______________________________________________

Δείτε εδώ την ιστορία του θέματος από το 2013, όπως την κατέγραψε το ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς.

10 Φεβρουαρίου 2016

Νέο εργοστάσιο βιομάζας: Εξελίξεις και νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς θα συζητήσει την εισήγηση της Επιτροπής του δήμου που συγκροτήθηκε για τη μελέτη, την τεκμηρίωση της αντίθεσης του δήμου και τον προγραμματισμό των δράσεων του δήμου.
Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Ιανουαρίου


Η επιτροπή αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, που συζήτησε για πρώτη φορά το θέμα της κατάθεσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για νέο εργοστάσιο βιομάζας στο Καλυφτάκι, που πρώτο το ιστολόγιό μας είχε φέρει στη δημοσιότητα (δείτε εδώ)

Όπως είχαμε ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες μας, η μελέτη αφορά σε νέα επένδυση (!!!) με το ίδιο αντικείμενο, σε απόσταση 120 μέτρων από την παλιά, αφού το νέο εργοστάσιο προγραμματίζεται σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ 13Β), ενώ το προηγούμενο η εταιρεία το σχεδιάζει για το ΟΤ 11.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα ψήφισμα εναντίωσης και στις 2 σχεδιαζόμενες μονάδες, ενώ συγκρότησε την προαναφερθείσα διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε με εισήγησή της το ΔΣ να καταλήξει σε απόφαση σε νέα συνεδρίαση (η οποία καθορίστηκε για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου)

Στη συνεδρίαση, εκτός από το δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, τοποθετήθηκαν και από το "Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Κηφισιάς κατά του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στη θέση Καλυφτάκι", ο Γιώργος Λιάκος από το σύλλογο "Καλυφτάκι", ο Νίκος Κωνσταντίνου, από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, και ο "Στρατηγός", Δημήτρης Κυριαζόπουλος, από το σύλλογο "Κηφισός".


Οι παρεμβάσεις από το Συντονιστικό Φορέων ενάντια στο εργοστάσιο βιομάζας


Γιώργος Λιάκος, από το σύλλογο "Καλυφτάκι"



Ο Γιώργος Λιάκος είπε:

Πληροφορηθήκαμε ότι κατατέθηκε νέα μελέτη, για 2ο εργοστάσιο, που θα λειτουργεί συνδυαστικά με το προηγούμενο. 

Συμφωνούμε να πάει σαν τακτικό θέμα, να παρθεί απόφαση που να θέτει όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός Δήμου Κηφισιάς. Εμείς σαν κάτοικοι δεν έχουμε κανένα όφελος από αυτές τις μονάδες. Το ρεύμα μπορεί να έρθει από την Πτολεμαϊδα, δεν είναι ανάγκη να το έχουμε δίπλα στα σπίτια μας. Τα σπίτια βρίσκονται πραγματικά στα 5 μέτρα, και η εταιρεία αναφέρει ότι οι ρύποι είναι λίγοι. Όταν έχουμε ηλεκτρογεννήτριες εσωτερικής καύσης 1 MW, 1 MW δίπλα κλπ,πόση νομίζετε ότι θα είναι η ρύπανση; Οι ρύποι είναι αέριοι, μπορούν να πάνε οπουδήποτε. Οι θύλακες ΒΙΟΠΑ στη Κηφισιά είναι πολλόι, πολλά κομματάκια. Θα πρέπει να φροντίσουμε να αποχαρακτηρισθούν αυτά τα κομμάτια ΒΙΟΠΑ, για να μην ξανάρθουν άλλες μονάδες. Μπορεί η επόμενη μονάδα να είναι στο Πανόραμα ή στην Ερυθραία. Η εταιρεία δεν πρόκειται να σταματήσει, αν σκεφτούμε ότι θέλουν να κάνουν το 20% της ενέργειας ΑΠΕ. Οι κάτοικοι θα το πληρώσουν. Το λεκανοπέδιο είναι πολύ επιβαρυμένο για να αποκτήσουμε θεωρητικά 20 - 30 MW επί πλέον.

Εμείς έχουμε προσφύγει για την 1η μονάδα στο συμβούλιο επικρατείας. Ακόμα δεν έχει λήξει το θέμα, το ΣτΕ πάει σε αναβολές. Πρέπει οπωσδήποτε, μαζί με το δήμο, να σταματήσουμε και τη 2η μονάδα. Να πάρουμε απόφαση συνολική για όλες τις μονάδες. Η μονάδα ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους. Η μονάδα θα έχει 1300 τόνους τέφρα την ημέρα, οι εργαζόμενοι θα είναι 3, και θα επισκέπτονται τη μονάδα 2 ώρες ενώ θα δουλεύει τηλεμετρικά, δε θα υπάρχει έλεγχος. 
_______________________________________________________

Νίκος Κωνσταντίνου, από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς




Ο Νίκος Κωνσταντίνου είπε:


Μιλάω εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς. Είμαστε στο συντονιστικό φορέων που φτιάχτηκε τότε για να αντιμετωπίσει αυτό το εργοστάσιο. Ήταν ο Σύλλογος Αναγέννηση, ο Σύλλογος Εργατικών Πολυκατοικιών, ο Σύλλογος Καλυφτάκι και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς. 

Τότε πρέπει να πούμε ότι είχαμε απόκρυψη των διεργασιών από την προηγούμενη δημοτική αρχή, βρεθήκαμε προ τετελεσμένων, πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο με τοποθέτηση του κου Βαρελά ότι συμφωνούσε και ο Δήμαρχος. Χρειάστηκε να γεμίσουμε την αίθουσα με κατοίκους για να ψηφιστεί αυτό το ψήφισμα που διαβάσατε, που σημειωτέον δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της μονάδας. Μιλάει για διαχείριση απορριμάτων, ενώ η μονάδα είναι παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ψήφισμα αυτό δε μας καλύπτει, πρέπει να βγει καινούριο, που να μιλάει για τις συγκεκριμένες μονάδες, την προηγούμενη και για τη 2η.

Ξανά αυτή η εταιρεία, που είχε κάνει μπαράζ κατάθεσης μελετών σε όλη την Αττική, Κερατέα, Φυλή, Μαρκόπουλο, μάλιστα στο Μαρκόπουλο έκανε αίτηση για 6 μονάδες του 1MW αντί για μία μονάδα των 6 MW. Πολύ απλά γιατί αλλιώς θα πήγαινε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εκεί θα εξέπιπτε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί είναι για γέλια άμα τη δείτε. Αυτό λένε όλοι οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε.

Υπάρχει θράσος από την εταιρεία, μετά από όλο αυτόν τον ντόρο, και τις αποφάσεις σε όλη την Αττική, δημοτικών συμβουλίων, συλλόγων, κινημάτων κλπ, να ξαναέρθει και να βάλει ξανά ζητήματα ίδρυσης νέων μονάδων.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι επιδοτείται από εμάς τους καταναλωτές μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Φτιάχνονται αυτές οι εταιρίες, εμείς πληρώνουμε επί 3 την τιμή της κιλοβατώρας, αποκλείστηκε η κρατική ΔΕΗ από το να ιδρύσει τέτοιες μονάδες ενέργειας, για να οικονομούνε κάποιοι. Δεν είναι μόνο το θέμα του περιβάλλοντος, είναι μια συνολικότερη λογική που κυριαρχεί, και επιβαρύνει όλους τους πολίτες.

Νομίζω ότι ο Δήμος πρέπει να συνεργαστεί με το Συντονιστικό Φορέων που υπάρχει, να καλέσει όλους τους συλλόγους της Κηφισιάς να συνδράμουν, και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που πρέπει να επισκεφθούμε και να ζητήσουμε συνάντηση. Γιατί χωρίς τους κατοίκους, ένα απλό ψήφισμα δε λέει τίποτα. Οι ενέργειες είναι που θα αποδείξουν το τι μπορεί να κάνει ο δήμος και πως μπορεί να αντιταχθεί στο εργοστάσιο.
_______________________________________________________

Δημήτρης Κυριαζόπουλος, από το Σύλλογο "Κηφισός"

5 Φεβρουαρίου 2016

Βίντεο και εισηγήσεις από την εκδήλωση για τους Πλειστηριασμούς

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στο Δημαρχείο Κηφισιάς, η εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς για τους πλειστηριασμούς.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν "Κατασχέσεις - Πλειστηριασμοί - Κόκκινα Δάνεια" και εισηγήτριες ήταν οι:

Μαρία Καρούτσου - Δικηγόρος

Φλώρα Νικολιδάκη - Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτών κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζών

Εισαγωγή από το Γιάννη Αδριανό

Η εκδήλωση άνοιξε από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς με μικρή εισαγωγή του Γιάννη Αδριανού:


Ο Γιάννης Αδριανός είπε:


Το Μάιο του 2010, όταν δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, ούτε στην πιο νοσηρή φαντασία μας δεν ήταν προσδιορισμένο το μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει στη χώρα. Πέρσι προέκυψαν ελπίδες για κάποια ανάσα, μετά τις πολιτικές μεταβολές στις αρχές του 2015. Γρήγορα όμως αυτές εξανεμίστηκαν.

Ζούμε τώρα στην περίοδο επιβολής του 3ου μνημονίου, που κατά πολλούς περιέχει πιο σκληρά μέτρα από τα 2 προηγούμενα.

Ακολούθως, Ο Γιάννης Αδριανός, αφού παρουσίασε το θέμα της εκδήλωσης και τις εισηγήτριες, υπενθύμισε τις 2 σχετικές δράσεις της Επιτροπής Αγώνα 2 μέρες μετά, την αποτροπή πλειστηριασμού στο Μαρούσι, και λίγο αργότερα, τη συζήτηση του θέματος των πλειστηριασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, συζήτηση που προκλήθηκε από την Επιτροπή με κατάθεση υπογραφών πολιτών.


Η εισήγηση της Μαρίας Καρούτσου

Η δικηγόρος Μαρία Καρούτσου, πήρε αμέσως μετά το λόγο και είπε:


Δείτε παρακάτω το κείμενο της εισήγησης, όπως μας το έδωσε η εισηγήτρια:

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη στα πλαίσια του Τρίτου Μνημονίου σε συνδυασμό με την θέση σε εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και όλων των δευτερευόντων ρυθμίσεων, όπως ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, η πρόσληψη των σχεδόν 200 νέων Ειρηνοδικών που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τις αιτήσεις υπερχρεωμένων, ο νόμος που ρυθμίζει τη δημιουργία και λειτουργία Εταιριών Διαχείρισης ή Μεταβίβασης απαιτήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνθέτουν το νέο τοπίο στο ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους από το Κράτος και τις Τράπεζες, στο οποίο τοπίο, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει, παρά τις περί του αντιθέτου κορώνες, ούτε ως στόχος ούτε ως πραγματική πρόνοια του νομοθέτη.

4 Φεβρουαρίου 2016

Μετά την επιτυχημένη απεργία και τις τεράστιες συγκεντρώσεις, τι;

Η σημερινή απεργία ήταν καθολική, με σχεδόν όλους του κλάδους της οικονομίας να συμμετέχουν με μεγάλα ποσοστά, ενώ τεράστιες ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες. Δείτε πως τις κατέγραψε στην Αθήνα η κάμερα της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς:



Ο λαός, φαίνεται να έχει πλέον καταλάβει τι συμβαίνει με την κυβέρνηση, και σε ποια πολιτική οδηγεί το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι το περασμένο καλοκαίρι. Τα "παράλληλα προγράμματα" που δήθεν θα προωθούσε η κυβέρνηση για να απαλύνει τις μνημονιακές της πολιτικές, γελοιοποιήθηκαν ήδη και θάφτηκαν κάτω από τη χλεύη και την οργή των Ελλήνων.

Και μετά την 4η Φεβρουαρίου τι; 3 παρατηρήσεις θα είχαμε να κάνουμε:

  1. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια στις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού. Το θέμα δεν έκλεισε ακόμα, το κουαρτέτο θέλει κι άλλα, και η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί το μείζον (το 3ο μνημόνιο) και ως εκ τούτου θα αποδεχθεί και το έλασσον, τις συνέπειες του μνημονίου, όπως το ασφαλιστικό. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα. Έτσι, οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, να κορυφωθούν λίγο πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού, και να έχουν πάντα στόχο τους μόνιμες (κατά το δυνατόν) κατακτήσεις στο εργατικό, συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα.
  2. Ολόκληρη η κοινωνία γνωρίζει πλέον ότι τα επί μέρους (ασφαλιστικό, φορολογικό, πλειστηριασμοί κλπ), καθορίζονται απολύτως από το γενικό (τα μνημόνια). Επίσης ότι το "σκίσιμο" των μνημονίων, προϋποθέτει πολιτική ρήξης με την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Μια τέτοια πολιτική χρειάζεται α) σχεδιασμό και β) τα βασικά σημεία του σχεδιασμού να γίνουν κτήμα του λαού. Έτσι, η οικοδόμηση μιας ιστορικά επαρκούς στρατηγικής ρήξης με την Ευρωζώνη - ΕΕ και την πολιτική της υποτέλειας, αποτελεί πλέον κρίσιμη προϋπόθεση για την όποια διέξοδο προς όφελος του λαού. Εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στο σχετικό διάλογο με τις μικρές μας δυνάμεις. Οι άλλοι, στους οποίους πέφτει το βάρος της οικοδόμησης της παραπάνω στρατηγικής, ας μην αυταπατώνται ότι θα καρπωθούν τη λαϊκή αγανάκτηση με προχειροδουλειές.
  3. Και οι σημερινές κινητοποιήσεις ανέδειξαν και πάλι το ζήτημα της ενότητας στη δράση. Η αναγκαία κάθε φορά ενότητα καθορίζεται βεβαίως ιστορικά. Έτσι για παράδειγμα σήμερα, η ενότητα δράσης που οφείλουμε να οικοδομήσουμε, αφήνει έξω την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (όχι τα αγνά μέλη και φίλους του), αφού αυτή επέλεξε το μνημονιακό μονόδρομο. Θα θέλαμε η ενότητα δράσης να προωθηθεί και από την κορυφή, αν όμως αυτό δε γίνεται, ας το κάνουμε εμείς στη βάση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ανοιχτό μυαλό.

3 Φεβρουαρίου 2016

Στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων, θα είμαστε όλοι εκεί

Οι μαζικότατες πρόσφατες κινητοποιήσεις όλων των κλάδων, κορυφώνονται στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων, που θα γίνει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, κόντρα στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι ολόκληρης της χώρας θα είναι στους δρόμους:



Στην απεργία συμμετέχουν