10 Δεκεμβρίου 2011

Η απόφαση του Δήμου Κηφισιάς για το χαράτσι είναι δική μας νίκη. Να την αξιοποιήσουμε.

Στη συνεδρίασή του της 7 Δεκέμβρη 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς συζήτησε πρόταση ψηφίσματος πολιτών ενάντια στο «Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών», το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ.
Στη συνεδρίαση, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κηφισιάς και της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, παραβρέθηκαν γύρω στα 200 άτομα, με στόχο την πίεση του δήμου για έγκριση ψηφίσματος ενάντια στο το παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι και για έμπρακτη στήριξη του δήμου στους δημότες που δε μπορούν ή δε θέλουν να το πληρώσουν.
Το λόγο πήρε αρχικά ο Μανώλης Μιχάλας (Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάς):  • Η προηγούμενη ανακοίνωση του δήμου είναι όπως είπε θετική, κάνει ένα βήμα, το κάνει όμως μισό. Εμείς θέλουμε ο δήμος να αναλάβει τη συλλογή των λογαριασμών της ΔΕΗ των δημοτών που έχουν πληρώσει το ρεύμα αλλά όχι το τέλος, και να καταθέτει εξώδικα προς τη ΔΕΗ ζητώντας να μην τους κόψει το ρεύμα. Διαφορετικά η ΔΕΗ μπορεί να θεωρήσει ότι το ποσό που πληρώθηκε δεν είναι για το ρεύμα αλλά για το τέλος.
  • Στη συνέχεια διάβασε κείμενο ενάντιο το χαράτσι του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου, και κάλεσε το δήμο, την κοντινότερη εξουσία προς τους πολίτες, να κάνει το ίδιο, στηρίζοντας το λαό απέναντι σ΄ αυτό το πρόβλημα.
Το λόγο πήρε αμέσως μετά το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς Χάρης Σμυρνιώτης, ο οποίος τόνισε ότι:
  • Αυτό που κυριαρχεί στην αντίληψή μας είναι η έμπρακτη στήριξη όσων λέμε, γιατί έχουμε χορτάσει από λόγια. Θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στους ανθρώπους που πάνε να τους κόψουν το ρεύμα, ότι μαζί με τη δική μας Επιτροπή, μαζί με τους κατοίκους, ο Δήμος θα μπει μπροστά, για να μην κοπεί το ρεύμα. Να φροντίσουμε να προλάβουμε το κακό. Ο Δήμος πρέπει να πρωταγωνιστήσει.
  • Δεύτερο, σε όσες περιπτώσεις ενδεχομένως κοπεί τελικά το ρεύμα, να πάρει ο Δήμος πρωτοβουλία, που έχουν πάρει και άλλοι δήμοι, να το ξανασυνδέσει.
  • Τρίτο, η Επιτροπή Αγώνα, μαζί με άλλους φορείς, θα οργανώσει μια μαζική διαμαρτυρία στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ. Για να πάρει η ΔΕΗ το μήνυμα, ότι δε θα επιτραπεί να κοπεί το ρεύμα σε κανένα δημότη της Κηφισιάς και της ευρύτερης περιοχής. Καλούμε το Δήμο να μπει κι αυτός σ΄ αυτή την πρωτοβουλία. Υπάρχουν συνδικαλιστές της ΔΕΗ που θα την στηρίξουν.
Το λόγο πήραν έπειτα ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι. Η υποστήριξη του Παναγιώτη Κανακάκη και του Νίκου Σφαντού ήταν αναμενόμενη. Και όλοι οι άλλοι όμως, μηδενός εξαιρουμένου (συμπεριλαμβανομένων συμβούλων συνδυασμών που πρόσκεινται στους κυβερνητικούς εταίρους), αντιτάχτηκαν στο χαράτσι και υποστήριξαν το ψήφισμα.


Δείτε μερικά αποσπάσματα από δευτερολογίες και τη συζήτηση:
Το τελικό ψήφισμα που ψηφίστηκε ομόφωνα, όπως τελικά διαμορφώθηκε, είναι το εξής:


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κηφισιάς κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 7/12/2011 ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα:

Με έντονη ανησυχία και προβληματισμό, ο Δήμος Κηφισιάς καταγράφει καθημερινά, την αδυναμία και την αγωνία των κατοίκων του, να ανταποκριθούν στην καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και επιβλήθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση, σε μια δύσκολη για όλους οικονομική περίοδο.
Ο Δήμος Κηφισιάς συναισθάνεται την αφόρητη πίεση που υφίστανται οι πολίτες του, και δηλώνει ότι θεωρεί λανθασμένη την είσπραξη του ειδικού τέλους από τη Δ.Ε.Η. και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας αφού η βέβαιη αδυναμία καταβολής του, επιφέρει τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Θεωρεί αντιδημοκρατική την απόφαση της Κυβέρνησης διότι:
α. το μέτρο είναι αντισυνταγματικό σύμφωνα με τα άρθρα 1, 17 και 78 του Συντάγματος
β. η φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να επιφέρει στέρηση αγαθού όπως είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
Θεωρεί επίσης ανάλγητη την Κυβέρνηση διότι χωρίς να έχει προβλεφθεί καμία μέριμνα για τους οικονομικά αδυνάτους, τους συνθλίβει.
Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του όσον αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία είσπραξης φόρων από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που ανήκει κατά νόμο στα αρμόδια όργανα του Δημοσίου (Δ.Ο.Υ.) και όχι στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.
Ο Δήμος Κηφισιάς συμπαρίσταται στους πολίτες έχοντας αποστείλει εξώδικο στη ΔΕΗ Α.Ε και στους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο δηλώνει την αντίθεση του στην οποιαδήποτε απόπειρα διακοπής του ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής του, από όσους ανήκουν αποδεδειγμένα σε ευπαθείς ομάδες.
Αναμένεται η έκδοση της απόφασης, της θεσμικής αντίδρασης εναντίον της επιβολής του ειδικού τέλους μετά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που είχε υποβάλλει, μεταξύ άλλων φορέων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τη συνταγματικότητα του μέτρου, η οποία εκδικάστηκε στις 2 / 12 / 2011 ενώπιον του ΣτΕ.
Ο Δήμος Κηφισιάς δηλώνει ότι έχει την πρόθεση να σταθεί με κάθε νόμιμο τρόπο αρωγός στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας, και ιδιαίτερα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί και να αποτραπεί η διακοπή ρεύματος, και τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι Υπηρεσίες του Δήμου, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους, θα προβούν σε κάθε ενέργεια για την προστασία τους.
Ο Δήμος Κηφισιάς δηλώνει ότι θα αναλάβει τη συλλογή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των κατοίκων, που εκδίδονται από τη ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, μαζί με την απόδειξη πληρωμής της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, πλέον ΦΠΑ και τα τέλη υπέρ του Δήμου και της ΕΡΤ, προκειμένου να κατατίθεται εξώδικο προς αυτούς, ώστε να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση των ιδιοκτησιών τους.
Τέλος, η Δημοτική Αρχή θα είναι επίσης παρούσα στις εκδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά της επιβολής του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών όπου και όποτε αυτές οργανωθούν από τους πολίτες.

Πρόκειται για νίκη του λαϊκού κινήματος στην περιοχή μας, που διευκολύνει τον αγώνα κατά του χαρατσιού, προσφέροντας την επίσημη στήριξη του δήμου στους κατοίκους που δεν μπορούν ή δε θέλουν να το πληρώσουν. Είναι στο χέρι του κινήματος να μην επιτρέψει η απόφαση να μείνει νεκρό γράμμα (όπως πολλοί θα ήθελαν), αλλά να την αξιοποιήσει, να κινητοποιήσει τους δημότες στην κατεύθυνση της συλλογικής (και όχι ατομικής) αντιμετώπισης του προβλήματος, να βοηθήσει στην ανακούφιση των εργαζομένων, οργανώνοντας ταυτόχρονα την ενότητα του κινήματος στην πράξη, απέναντι στην ενότητα του «κόμματος του μνημονίου» που ήδη υπάρχει.

Όλοι μαζί, πολίτες και φορείς, να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα ενάντια στο χαράτσι, στην ανοιχτή σύσκεψη συντονισμού του αγώνα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 7:30 μ.μ, στα γραφεία του συλλόγου Εργατικών και Κάτω Κηφισιάς, Μαρίνου Αντύπα & 1ης Μαΐου. Δείτε το χάρτη εδώ

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς συμμετέχει και καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μέρος στη συνάντηση, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και τους προβληματισμούς τους για τη συνέχεια του αγώνα. Να προχωρήσουμε αγωνιστικά, αντιστεκόμενοι στην πολιτική της εξαθλίωσης του λαού και οικοδομώντας στην πράξη την πλατύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε φορείς και δημότες της πόλης μας (και όχι μόνο). 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα