4 Ιουνίου 2013

Όχι στην κατασκευή εργοστασίου καύσης βιομάζας

Στην περιοχή Καλυφτάκι και συγκεκριμένα στο Ο.Τ. 11 στο ΒΙ.ΠΑ (οδός Θηβαϊδος) σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος ≤1MW.
Περιοχή άμεσων επιπτώσεων από το εργοστάσιο στην Κηφισιά
Το επενδυτικό αυτό σχέδιο δεν αφορά μόνον την Κηφισιά. Αποτελεί μέρος μιας βιομηχανίας αιτήσεων αδειοδότησης πανομοιότυπων μονάδων. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 14 τέτοιες αιτήσεις αδειοδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία αυτές οι μονάδες παίρνουν Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (όχι από το ΥΠΕΚΑ λόγω μικρής ισχύος). Πριν αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στέλνει τις μελέτες για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια.
Το ότι όλες οι μονάδες έχουν ισχύ ≤1MW δεν είναι τυχαίο. Οι άδειες για μονάδες παραγωγής ενέργειας δίνονται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η μόνη περίπτωση αποφυγής της ΡΑΕ είναι οι μονάδες να είναι ≤1MW .
Μέχρι στιγμής σε όλους τους Δήμους τους οποίους αφορούσαν οι εν λόγω επενδύσεις (Φυλή, Μαρκόπουλο, Ωρωπό κλπ) οι κάτοικοι αντέδρασαν και τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια γνωμοδότησαν αρνητικά. Βασισμένο σε αυτές τις αντιδράσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έστειλε πίσω τις σχετικές μελέτες. Στη μόνη περίπτωση που το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την επένδυση είναι η περίπτωση της Κηφισιάς διότι από τον Δήμο δόθηκε, άτυπα (;), το πράσινο φως.
Τίθεται λοιπόν κατ’ αρχήν το ερώτημα : Πώς, με ποιες διαδικασίες δόθηκε πράσινο φως από τον Δήμο χωρίς να κληθούν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς να πουν τη γνώμη τους, όταν είναι γνωστό ότι για ανάλογες επενδύσεις έχουν σημειωθεί μεγάλες αντιδράσεις ;
Η φύση της επένδυσης
Σύμφωνα με την μελέτη :
Το εργοστάσιο θα έχει σαν πρώτη ύλη chips από ευκάλυπτο και μίσχανθο (ενεργειακά φυτά) τα οποία περνούν από τις παρακάτω φάσεις :
      -  Αφαίρεση της υγρασίας
- Αεριοποίηση και μετατροπή σε «αέριο σύνθεσης» SYNGAZ το οποίο είναι μίγμα οξυγόνου, υδρογόνου, μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, αιθανίου και αζώτου.
- Ψύξη και καθαρισμός του αερίου, αποθήκευσή του σε δεξαμενές
- Διοχέτευσή του σε κινητήρες που κινούν γεννήτριες και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια
Στη συνέχεια η ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.
Η πρώτη σοβαρή ένσταση αφορά την πρώτη ύλη
Που θα βρεθεί όλος αυτός ο ευκάλυπτος και ο μίσχανθος 26 τόνοι την ημέρα; Οι μελετητές απαντούν αόριστα ότι ο φορέας υλοποίησης της εν λόγω μελέτης (η εταιρεία DOS ENERGY LTD «έχει θέσει σε ανάπτυξη πρόγραμμα ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών ευκαλύπτου στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας με στόχο την αξιοποίηση 300.000 στρεμμάτων».
Προς στιγμήν δεν είναι υπαρκτές αυτές οι εκτάσεις, δεν υπάρχουν συμφωνητικά δεν υπάρχει τίποτα. Έστω ότι βρίσκονται οι εκτάσεις. Οι ευκάλυπτοι χρειάζονται 3 χρόνια για να μεγαλώσουν και να τροφοδοτήσουν την εγκατάσταση. Τι θα γίνεται μέχρι τότε; Οι μελετητές λένε αόριστα ότι μέχρι τότε θα παίρνουν κλαδέματα Δήμων, ελαιοδέντρων κλπ.
Πως λοιπόν γνωμοδότησαν θετικά για μια επένδυση όπου ή εξασφάλιση της πρώτης ύλης είναι κάποια ΘΑ; 
Έστω ότι κάποτε θα βρεθεί η πρώτη ύλη. Γιατί δεν γίνεται η επένδυση δίπλα στην πρώτη ύλη αλλά θα επιβαρύνονται τόσες περιοχές από την μετακίνηση δια μέσου φορτηγών με την πρώτη ύλη; Χώρια η κατανάλωση καυσίμου, η ρύπανση, η επιβάρυνση των εθνικών οδών, της τοπικής κυκλοφορίας κλπ.  Αλλά ακόμα και εάν παρακάμψουμε όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία, είναι δυνατόν σε συνθήκες τόσο βαθιάς οικονομικής κρίσης να δεσμεύονται 300.000 στρέμματα γεωργικής γης για να κερδίσουν κάποιοι ιδιώτες από την πώληση ρεύματος στη ΔΕΗ;
Μήπως όμως, αφού πάρουν την άδεια, αντί για ευκάλυπτο και μίσχανθο όπως λένε, θα καίνε τελικά τα κατάλειπα από τα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών, για τη διαχείρηση των οποίων δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη;  Ή μήπως υπάρχει κάποιος να τους ελέγξει; Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τη (διαλυμένη λόγω μνημονίων) περιφέρεια Αττικής είχαν πτώση 90% τον τελευταίο χρόνο.     
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή μας
  • Πυκνές μεταφορές πρώτης ύλης με βαρέα οχήματα που σημαίνουν καυσαέρια,  θόρυβο και μποτιλιάρισμα. Η μονάδα θα χρειάζεται 26 τόνους την ημέρα. Η χωρητικότητα της δεξαμενής αποθήκευσης είναι 800 κ.μ. οπότε θα ανεφοδιάζεται 3 φορές ημερησίως.
  • Τέφρα η οποία κατακάθεται στα σιλό αεριοποίησης 0,5 τόνοι/ημέρα. Η τέφρα χρειάζεται ειδική διαχείριση δηλαδή ασφαλή μεταφορά και ταφή. Εφόσον ακόμα είναι ασαφές το τι θα καίγεται, κατά μείζονα λόγο αμφιβάλουμε για την ασφαλή διαχείρισή της τέφρας που θα παράγεται.
  • Αέριοι ρύποι μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα προερχόμενοι από την καύση. Για τη σύσταση δε των αέριων ρύπων δεν είμαστε σίγουροι εφόσον δεν είναι εξασφαλισμένο το τι ακριβώς θα καίγεται.
  • Το νερό στο κύκλωμα ψύξης περιέχει ρύπους. Οι μελετητές λένε ότι αυτό θα κυκλοφορεί σε κλειστό κύκλωμα. Δε λένε τι θα γίνεται σε περίπτωση διαφυγής.
  • Υπάρχει επίσης η πιθανότητα διαφυγής αερίου «σύνθεσης», για την οποία παρότι επισημαίνεται ως ενδεχόμενο από τους μελετητές, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιμετώπιση.
Τέλος όσον αφορά το ενεργειακό αποτέλεσμα όλης αυτής της επένδυσης, δεν είναι αξιόλογο. Οι μελετητές της εταιρείας εκτιμούν  την απόδοση στο 1/2 αυτής που θα είχε η καύση  φυσικού αερίου. Άλλοι όμως μελετητές μιλούν για 1/5 ή 1/7.

Την επένδυση την πληρώνουμε εμείς μέσω του λογαριασμού ρεύματος!
Εάν γίνει η επένδυση, επειδή θεωρείται επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα επιδοτείται από τη ΔΕΗ. Αλλά όχι από την ίδια τη ΔΕΗ, αλλά από τους καταναλωτές της. Τη διαφορά που προκύπτει από την εγγυημένα αυξημένη τιμή αγοράς της KWH από τη ΔΕΗ θα την επιβαρύνεται ο καταναλωτής και όχι η ΔΕΗ.
Μήπως πρόκειται για αεριτζίδικη φούσκα ;
Η εταιρεία DOS ENERGY LTD είναι ο φορέας υλοποίησης των 14 αυτών επενδυτικών σχεδίων. Βασικός της μέτοχος είναι ένας δημοσιογράφος. Είναι μια εταιρεία χωρίς προσωπικό, κεφάλαιο, εξοπλισμό κλπ. Η DOS ENERGY LTD έχει στήσει άλλες εταιρείες με όνομα ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ 1, 2, 3 ……ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ στην περίπτωση της Κηφισιάς, με μετοχικό κεφάλαιο 4.500 Ευρώ και δραστηριότητα «εγκατάσταση εργοταξίων». Δηλαδή πραγματικό κόστος για την υποβολή αυτών των σχεδίων όσο είναι τα παράβολα.
Ο τρόπος που δουλεύουν: Μαζεύουν προσύμφωνα με ιδιοκτήτες γης, ότι εάν αδειοδοτηθεί η μονάδα, εάν κατασκευαστεί θα τους δίνουν ενοίκιο. Πως θα βρουν τα χρήματα για το ενοίκιο; Πουλάνε μερίδια στις KWH που ΘΑ παράγουν και ΘΑ πουλάνε στη ΔΕΗ.    

Είναι φανερό ότι η ΡΑΕ θα έστελνε στα σκουπίδια ένα τόσο πρόχειρο επενδυτικό σχέδιο. Παρόλ’ αυτά βρέθηκε δημόσιος φορέας όπως η Περιφέρεια Αττικής που γνωμοδότησε θετικά.
Οι αντιδράσεις στην Αττική
Οι αντιδράσεις σε δήμους με ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω ιστορίας σε τέτοια ζητήματα ήταν άμεσες.
Στο δήμο Μαρκόπουλου, η Επιτροπή Αγώνα Μαρκόπουλου – Πόρτο Ράφτη ξεκίνησε με καμπάνια ενημέρωσης και συλλογή υπογραφών, κατόπιν σε ανοιχτές συζητήσεις ενημέρωσης και προγραμματισμού δράσης, και μαζική συμμετοχή στη συνεδρίαση του ΔΣ της 17 Απρίλη, όπου το ΔΣ ομόφωνα απέριψε την πρόταση της κατασκευής των 6 (!!!) εργοστασίων στο βιομηχανικό πάρκο Μαρκόπουλου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «αναβάλει την επένδυση».
Στο δήμο Φυλής, με ένα εργοστάσιο να προγραμματίζεται, αλλά και με τη χωματερή που λειτουργει στην περιοχή, η Επιτροπή Αγώνα Φυλής οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και προχώρησε σε συλλογή υπογραφών. Ήδη 1.260 υπογραφές κατατέθηκαν στο ΔΣ, με αίτημα το ΔΣ να αποφασίσει το σταμάτημα της «επένδυσης». Η τραμπούκικη και αντιδημοκρατική ενέργεια της θρασύτατης αστυνομικής παρουσίας σε διαδικασίες της Επιτροπής αγώνα Φυλής, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, αποτελεί απόδειξη της νοοτροπίας της εξουσίας να προστατεύει τους αεριτζήδες απέναντι στο λαό των περιοχών που πλήττονται.
Οι Δημοτικές Αρχές Κορωπίου, Κερατέας, Γέρακα και Ωρωπού γνωμοδότησαν επίσης αρνητικά για την κατασκευή των μονάδων καύσης βιομάζας, μετά από αντιδράσεις κατοίκων και κινημάτων.
Η Κηφισιά;
Ο Δήμος Κηφισιάς αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση. Με το δήμαρχο να εκφράζει με δηλώσεις του την υποστήριξή του στο σχέδιο αλλά και νίπτοντας τας χείρας εφ’ όσον για το θέμα είναι υπεύθυνη να αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και αρνούμενος, προς το παρόν να συζητήσει το θέμα, παρά τις υπογραφές δημοτών ου έχουν κατατεθεί.
Είναι η δική μας μαζική και δυναμική παρουσία στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 7 μ.μ, που θα γίνει ο καταλύτης προς την κατεύθυνση της αποτροπής της κατασκευής του εργοστασίου. Να θέσουμε το θέμα προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, να υπερασπίσουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, να υποχρεώσουμε το δήμαρχο και το ΔΣ να τοποθετηθεί και να μην υπεκφύγει, να αποτρέψουμε τελικά μια καταστροφική για τον τόπο μας "επένδυση" αεριτζήδων την οποία επί πλέον θα πληρώσουν οι καταναλωτές.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
_________________________________________
Οι εξελίξεις τρέχουν
Την Κυριακή 2/6 το πρωί, έγινε με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης ΑΝΑΣΑ, συνάντηση φορέων της πόλης μας στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν πλήθος φορέων, έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, και διαπιστώθηκε η ομόφωνη θέληση των φορέων να αγωνιστούν για την αποτροπή του σχεδίου. Η συνάντηση ανανεώθηκε για την Τρίτη 4/6 στις 8:30 μμ. στο στέκι ΑΝΑΣΑ (οδός Γρηγορίου Ε΄20 στη Νέα Ερυθραία), για να προγραμματισθούν τα επόμενα βήματα και η παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 5/6. Την ίδια μέρα το απόγευμα, η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς θα καλεί με τηλεβόα από αυτοκίνητο τους κατοίκους της περιοχής για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα επανέλθουμε στο blog με ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Το θέμα θα συζητηθεί τελικά στο ΔΣ της Τετάρτης 5 Ιουνίου
Μετά από ενέργειες του συντονιστικού οργάνου, όπως συγκροτήθηκε την Τρίτη 4/6/2013 σε σύσκεψη φορέων που έγινε στο στέκι ΑΝΑΣΑ και κατόπιν προφορικής δέσμευσης του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς κ. Ν. Παναγιώτου στον επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ κ. Π. Κανακάκη, το θέμα θα προταχτεί προς συζήτηση ως έκτακτο, στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!

__________________________________

Δείτε εδώ τις μεταγενέστερες εξελίξεις. 


2 σχόλια :

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5/6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε τις εξελίξεις μετά την 5/6 στο:
      http://epitropikifisias.blogspot.gr/search/label/%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%20%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%82
      Συνοπτικά:
      Ο δήμος Κηφισιάς, υπό την πίεση των δημοτών, υπαναχώρησε και εξέδωσε ομόφωνη απόφαση κατά του εργοστασίου.
      Η (διορισμένη από την κυβέρνηση) Αποκεντρωμένη Διοίκηση αγνόησε την απόφαση του δήμου και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους.
      Το συντονιστικό φορέων που συγκροτήθηκε, προσέφυγε στο ΣτΕ με έξοδα των μελών του, μη εμπιστευόμενο το δήμο (ορθώς όπως απεδείχθη).
      Ο Δήμος Κηφισιάς προσέφυγε επίσης στο ΣτΕ.

      Από τότε έγιναν τα εξής:
      Η προσφυγή του Δήμου Κηφισιάς, απερρίφθη από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη!
      Η προσφυγή του Συντονιστικού των φορέων απομένει έτσι η μόνη δυνατότητα ανατροπής της απόφασης σε νομικό επίπεδο.
      Η νέα διοίκηση του δήμου απεφάσισε πρόσφατα να συνδράμει οικονομικά το συντονιστικό των φορέων στους παραπέρα δικαστικούς του αγώνες.

      Και ο αγώνας συνεχίζεται...

      Διαγραφή

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα