29 Ιουνίου 2013

Οι περιβαλλοντικοί όροι για το εργοστάσιο βιομάζας εγκρίθηκαν - ο λαός δεν θα το αφήσει να περάσει

Τελικά η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας, εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο Γενικός Γραμματέας της Α.Δ. κος Καλογερόπουλος αγνόησε την αντίθετη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς της 5ης Ιουνίου, που πάρθηκε κάτω από την πίεση της κινητοποίησης των δημοτών. Αγνόησε και την πρόθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου να επανεξετάσει την αρχική του θετική γνωμοδότηση μέσα από σύσκεψη των δημάρχων των περιοχών όπου σχεδιάζονται τα εργοστάσια.


Οι τελευταίες εξελίξεις

Υπενθυμίζουμε ότι με τις ευγενικές υπηρεσίες του κου Βαρελά, πρώην δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς και νυν περιφερειακού συμβούλου, που επικαλέστηκε συμφωνία του Δημάρχου Κηφισιάς και προεξόφλησε τη συμφωνία και του δημοτικού συμβουλίου πριν αυτό συνεδριάσει (δείτε εδώ ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κηφισιά» και εδώ το βίντεο με την τοποθέτησή του που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ, στο σημείο 1:11:50 του βίντεο), το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε αρχικά γνωμοδοτήσει θετικά.
Μετά όμως την κινητοποίηση των δημοτών και την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δήμου Κηφισιάς, το θέμα ξανατέθηκε (εκτός ημερησίας διατάξεως) στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 13/6 από το Συντονιστικό των φορέων που αντιτίθενται στην κατασκευή του εργοστασίου. Η απάντηση της περιφέρειας ήταν η δέσμευση ότι θα επανεξετάσει το θέμα σε κοινή σύσκεψη με όλους τους δημάρχους των εμπλεκόμενων περιοχών.

Κάποιοι όμως βιάστηκαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ώστε το ντόμινο των εξελίξεων να κινηθεί προς την κατεύθυνση που ήθελαν. Έτσι ο κος Καλογερόπουλος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το εργοστάσιο στην Κηφισιά, μόνο για την Κηφισιά. Θαυμάστε την ευαισθησία του ανδρός, που γνώριζε τις αντιδράσεις των κατοίκων, γνώριζε τις αποφάσεις του Δήμου Κηφισιάς αλλά και των άλλων δήμων, και όμως υπέγραψε. Θαυμάστε ταυτόχρονα και τους θεσμούς που μας έχουν επιβάλλει, δήθεν ως «αποκέντρωση»: Το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται αλλά δεν αποφασίζει, μόνο γνωμοδοτεί. Το Περιφερειακό Συμβούλιο επίσης εκλέγεται αλλά δεν αποφασίζει ούτε αυτό. Αυτός που αποφασίζει είναι η «Αποκεντρωμένη Διοίκηση», ένας υπάλληλος δηλαδή μόνον, διορισμένος από την κυβέρνηση! Και αποφασίζει μόνος του, ότι θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κάποια συνεδρίαση, χωρίς να υποχρεούται να ακούσει κανέναν, ειδικό ή ενδιαφερόμενο! Οι διορισμένοι διοικούν τους εκλεγμένους! Η ελεγχόμενη "δημοκρατία τους σε όλο της το μεγαλείο… 

Η απόφαση με ημερομηνία 20/6/2013 έχει ως εξής:

«Αποφασίζουμε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αεριοποίηση βιοµάζας (ισχύος 1MWe), της εταιρίας ΓΑΙΟ∆ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ, που θα εγκατασταθεί στη θέση Καλιφτάκι, ΒΙ.ΠΑ.- Ο.Τ. 11, Οδός Θηβαΐδος του ∆ήµου Κηφισίας, του Νοµού Αττικής της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής. Ο φορέας εκµετάλλευσης και λειτουργίας του έργου του θέµατος οφείλει τόσο κατά την κατασκευή και εγκατάσταση, όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, αλλά και µετά το πέρας αυτής, να τηρεί τους Περιβαλλοντικούς Όρους και Περιορισµούς. Η τήρησή τους αποτελεί αποκλειστική του ευθύνη. Κατά της παρούσης Απόφασης, επιτρέπεται, σύµφωνα µε το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Νόµου 2503/1997, προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής µέσα σε αποκλειστική προθεσµία τριάντα ηµερών από τη δηµοσίευσή της».


Οι νέες αντιδράσεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς ενημερώθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου, από μέλη του Συντονιστικού των φορέων, επισήμως και με πρωτοκόλληση μιας που υπήρξαν και «αμφισβητήσεις» από δημοτικούς συμβούλους. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προσφύγει μαζί με τους φορείς στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ανάκληση της απόφασης.

Στο μεταξύ, το Συντονιστικό των φορέων συνεδρίασε την Πέμπτη 27 Ιουνίου και αποφάσισε:
  • Την έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης προς τον τύπο και τους πολίτες, την οποία θα αναλάβουν  να μοιράσουν οι φορείς σε όλη την περιοχή.
  • Την πρόσκληση σε όλους τους φορείς του Δήμου Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας και Εκάλης να συμμετάσχουν ισότιμα στο συντονιστικό, διευρύνοντάς το.
  • Όλοι μαζί οι φορείς που θα αποφασίσουν τη συμμετοχή τους, να οργανώσουν άμεση κινητοποίηση των δημοτών.

Για να μην περάσει το εργοστάσιο της βιομάζας
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα