10 Φεβρουαρίου 2016

Νέο εργοστάσιο βιομάζας: Εξελίξεις και νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς θα συζητήσει την εισήγηση της Επιτροπής του δήμου που συγκροτήθηκε για τη μελέτη, την τεκμηρίωση της αντίθεσης του δήμου και τον προγραμματισμό των δράσεων του δήμου.
Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Ιανουαρίου


Η επιτροπή αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, που συζήτησε για πρώτη φορά το θέμα της κατάθεσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για νέο εργοστάσιο βιομάζας στο Καλυφτάκι, που πρώτο το ιστολόγιό μας είχε φέρει στη δημοσιότητα (δείτε εδώ)

Όπως είχαμε ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες μας, η μελέτη αφορά σε νέα επένδυση (!!!) με το ίδιο αντικείμενο, σε απόσταση 120 μέτρων από την παλιά, αφού το νέο εργοστάσιο προγραμματίζεται σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ 13Β), ενώ το προηγούμενο η εταιρεία το σχεδιάζει για το ΟΤ 11.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα ψήφισμα εναντίωσης και στις 2 σχεδιαζόμενες μονάδες, ενώ συγκρότησε την προαναφερθείσα διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε με εισήγησή της το ΔΣ να καταλήξει σε απόφαση σε νέα συνεδρίαση (η οποία καθορίστηκε για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου)

Στη συνεδρίαση, εκτός από το δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, τοποθετήθηκαν και από το "Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Κηφισιάς κατά του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στη θέση Καλυφτάκι", ο Γιώργος Λιάκος από το σύλλογο "Καλυφτάκι", ο Νίκος Κωνσταντίνου, από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, και ο "Στρατηγός", Δημήτρης Κυριαζόπουλος, από το σύλλογο "Κηφισός".


Οι παρεμβάσεις από το Συντονιστικό Φορέων ενάντια στο εργοστάσιο βιομάζας


Γιώργος Λιάκος, από το σύλλογο "Καλυφτάκι"



Ο Γιώργος Λιάκος είπε:

Πληροφορηθήκαμε ότι κατατέθηκε νέα μελέτη, για 2ο εργοστάσιο, που θα λειτουργεί συνδυαστικά με το προηγούμενο. 

Συμφωνούμε να πάει σαν τακτικό θέμα, να παρθεί απόφαση που να θέτει όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός Δήμου Κηφισιάς. Εμείς σαν κάτοικοι δεν έχουμε κανένα όφελος από αυτές τις μονάδες. Το ρεύμα μπορεί να έρθει από την Πτολεμαϊδα, δεν είναι ανάγκη να το έχουμε δίπλα στα σπίτια μας. Τα σπίτια βρίσκονται πραγματικά στα 5 μέτρα, και η εταιρεία αναφέρει ότι οι ρύποι είναι λίγοι. Όταν έχουμε ηλεκτρογεννήτριες εσωτερικής καύσης 1 MW, 1 MW δίπλα κλπ,πόση νομίζετε ότι θα είναι η ρύπανση; Οι ρύποι είναι αέριοι, μπορούν να πάνε οπουδήποτε. Οι θύλακες ΒΙΟΠΑ στη Κηφισιά είναι πολλόι, πολλά κομματάκια. Θα πρέπει να φροντίσουμε να αποχαρακτηρισθούν αυτά τα κομμάτια ΒΙΟΠΑ, για να μην ξανάρθουν άλλες μονάδες. Μπορεί η επόμενη μονάδα να είναι στο Πανόραμα ή στην Ερυθραία. Η εταιρεία δεν πρόκειται να σταματήσει, αν σκεφτούμε ότι θέλουν να κάνουν το 20% της ενέργειας ΑΠΕ. Οι κάτοικοι θα το πληρώσουν. Το λεκανοπέδιο είναι πολύ επιβαρυμένο για να αποκτήσουμε θεωρητικά 20 - 30 MW επί πλέον.

Εμείς έχουμε προσφύγει για την 1η μονάδα στο συμβούλιο επικρατείας. Ακόμα δεν έχει λήξει το θέμα, το ΣτΕ πάει σε αναβολές. Πρέπει οπωσδήποτε, μαζί με το δήμο, να σταματήσουμε και τη 2η μονάδα. Να πάρουμε απόφαση συνολική για όλες τις μονάδες. Η μονάδα ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους. Η μονάδα θα έχει 1300 τόνους τέφρα την ημέρα, οι εργαζόμενοι θα είναι 3, και θα επισκέπτονται τη μονάδα 2 ώρες ενώ θα δουλεύει τηλεμετρικά, δε θα υπάρχει έλεγχος. 
_______________________________________________________

Νίκος Κωνσταντίνου, από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς




Ο Νίκος Κωνσταντίνου είπε:


Μιλάω εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς. Είμαστε στο συντονιστικό φορέων που φτιάχτηκε τότε για να αντιμετωπίσει αυτό το εργοστάσιο. Ήταν ο Σύλλογος Αναγέννηση, ο Σύλλογος Εργατικών Πολυκατοικιών, ο Σύλλογος Καλυφτάκι και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς. 

Τότε πρέπει να πούμε ότι είχαμε απόκρυψη των διεργασιών από την προηγούμενη δημοτική αρχή, βρεθήκαμε προ τετελεσμένων, πέρασε από το περιφερειακό συμβούλιο με τοποθέτηση του κου Βαρελά ότι συμφωνούσε και ο Δήμαρχος. Χρειάστηκε να γεμίσουμε την αίθουσα με κατοίκους για να ψηφιστεί αυτό το ψήφισμα που διαβάσατε, που σημειωτέον δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της μονάδας. Μιλάει για διαχείριση απορριμάτων, ενώ η μονάδα είναι παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ψήφισμα αυτό δε μας καλύπτει, πρέπει να βγει καινούριο, που να μιλάει για τις συγκεκριμένες μονάδες, την προηγούμενη και για τη 2η.

Ξανά αυτή η εταιρεία, που είχε κάνει μπαράζ κατάθεσης μελετών σε όλη την Αττική, Κερατέα, Φυλή, Μαρκόπουλο, μάλιστα στο Μαρκόπουλο έκανε αίτηση για 6 μονάδες του 1MW αντί για μία μονάδα των 6 MW. Πολύ απλά γιατί αλλιώς θα πήγαινε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εκεί θα εξέπιπτε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί είναι για γέλια άμα τη δείτε. Αυτό λένε όλοι οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε.

Υπάρχει θράσος από την εταιρεία, μετά από όλο αυτόν τον ντόρο, και τις αποφάσεις σε όλη την Αττική, δημοτικών συμβουλίων, συλλόγων, κινημάτων κλπ, να ξαναέρθει και να βάλει ξανά ζητήματα ίδρυσης νέων μονάδων.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι επιδοτείται από εμάς τους καταναλωτές μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Φτιάχνονται αυτές οι εταιρίες, εμείς πληρώνουμε επί 3 την τιμή της κιλοβατώρας, αποκλείστηκε η κρατική ΔΕΗ από το να ιδρύσει τέτοιες μονάδες ενέργειας, για να οικονομούνε κάποιοι. Δεν είναι μόνο το θέμα του περιβάλλοντος, είναι μια συνολικότερη λογική που κυριαρχεί, και επιβαρύνει όλους τους πολίτες.

Νομίζω ότι ο Δήμος πρέπει να συνεργαστεί με το Συντονιστικό Φορέων που υπάρχει, να καλέσει όλους τους συλλόγους της Κηφισιάς να συνδράμουν, και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που πρέπει να επισκεφθούμε και να ζητήσουμε συνάντηση. Γιατί χωρίς τους κατοίκους, ένα απλό ψήφισμα δε λέει τίποτα. Οι ενέργειες είναι που θα αποδείξουν το τι μπορεί να κάνει ο δήμος και πως μπορεί να αντιταχθεί στο εργοστάσιο.
_______________________________________________________

Δημήτρης Κυριαζόπουλος, από το Σύλλογο "Κηφισός"




Ο στρατηγός υποστήριξε ότι το ΔΣ έχει τοποθετηθεί με την προσφυγή του στο ΣτΕ όπως και οι κάτοικοι. Ενώ παραμένουμε αντίθετοι, πρέπει να μελετήσουμε τη νέα μελέτη, γιατί δεν αρκεί η γενική τοποθέτηση, πρέπει να την εξειδικεύσουμε. Το ΔΣ πρέπει να δηλώσει την αντίθεσή του, και να ορίσει νέα ημερομηνία όπου θα αποφασισθεί η επί της ουσίας τοποθέτηση του δήμου. Σε επόμενες φάσεις θα κριθεί πως έχουμε απαντήσει στη συγκεκριμένη μελέτη. Βεβαίως μας τρομάζει η 2η μελέτη, γιατί όχι αύριο 3η, 4η, 5η κλπ. Και μας προβληματίζει η κατάτμηση σε εργοστάσια κάτω του 1 MW για να αποφύγουν τον έλεγχο, και πολλά άλλα θέματα αναπάντητα από την προηγούμενη φορά. Η πρόταση είναι σήμερα να αποφασισθεί η κατηγορηματική αντίθεση του δήμου, και να επανέλθει στο ΔΣ με ολοκληρωμένα σχόλια που θα απαντούν ένα-ένα σε κάθε ζήτημα. 

Ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι

Η συνεδρίαση είχε αρχίσει με το δήμαρχο, που έκανε την εξής εισαγωγική τοποθέτηση:



Ο κος Θωμάκος είπε ότι μετά την ενημέρωση του κου Κανακάκη στο προηγούμενο ΔΣ, ο Δήμος αντέδρασε με δημόσια ανακοίνωση την επομένη, εκφράζοντας την αντίθεσή του. Όμως είναι ανάγκη να έχουμε μια συζήτηση, αν και είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Ο δήμος πρόκειται και στη διαβούλευση να λάβει μέρος, και να εκδώσει ψήφισμα, και να παραταθεί όπου πρέπει και όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της μελέτης του 2013 για το 1ο εργοστάσιο, στην επιζήμια καθυστέρηση αντίδρασης του δήμου, την έγκριση της μελέτης από το περιφερειακό συμβούλιο και 2 μήνες μετά η τότε διοίκηση έφερε το θέμα στο ΔΣ υπό την πίεση κατοίκων και συλλόγων. 

Τώρα έρχεται και 2η μονάδα. Είναι αδιάφορο αν η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως ΒΙΟΠΑ, αφού είναι σαφώς κατοικημένη, με κατοικίες σε απόσταση λίγων μέτρων και τη συνοικία Καλυφτάκι σε 200-300 μέτρα. Οι όποιες εγγυήσεις παρέχονται δεν μπορούν να μας εφησυχάσουν, διότι η όποια διαβεβαίωση μέλει να αποδειχθεί στην πράξη. Εμείς αυτή την πράξη δε θέλουμε να τη ζήσουμε, δε θέλουμε να μπούμε σ' αυτό τον πειραματισμό, αλλά να προστατεύσουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων μας.

Η όποια ενδεχόμενη ωφελιμότητα, αναιρείται λόγω του κατοικημένου της περιοχής. Δε θα είμαστε αντίθετοι αν η πολιτεία ήθελε να οδηγήσει τέτοιες χρήσεις πολλά χιλιόμετρα μακρυά από κατοικημένες περιοχές.

Έτσι λοιπόν πρέπει να αντιδράσουμε, και με βάση την αρχή της προφύλαξης, που λέει ότι όταν δεν έχει επιστημονικά αποσαφηνισθεί ότι μια λειτουργία δεν έχει επιβλαβείς επενέργειες, πρέπει να περιορίζεται. Θα πρέπει να συγκροτήσουμε μια ομάδα στα πλαίσια του δήμου, και οι σύλλογοι και οι κάτοικοι μπορούν και πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο, που θα συντάξει τις απόψεις του δήμου, να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, και να παρεμβαίνουμε διαρκώς σε κάθε επίπεδο που θα κρίνεται η ΜΠΕ, και δυναμικά αν χρειαστεί με κινητοποιήσεις και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 
_______________________________________________________

Μετά πήρε το λόγο ο Παναγιώτης Κανακάκης, εκ μέρους της δημοτικής Παράταξης "Συνεργασία":


Έκανε αρχικά μια αναδρομή για το θέμα της πρώτης αίτησης, τα ψέματα που ειπώθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο, την αποσιώπηση του θέματος από την προηγούμενη διοίκηση, τη θετική απόφαση για την επένδυση του περιφερειακού συμβουλίου και της αποκεντρωμένης διοίκησης κλπ.

Υποστήριξε ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ΑΠΕ, αφού οι καλλιέργειες θα είναι σε διαφορετική θέση από το εργοστάσια, έτσι θα ανανεώνεται το οξυγόνο στην περιοχή της καλλιέργειας και εμάς θα μας μένει το διοξείδιο. Ψεύδονται ασυστόλως όταν λένε ότι υπάρχει στην περιοχή μία κατοικία, υπάρχουν πολλές δίπλα από το συγκεκριμένο οικόπεδο. 

Πρέπει να μελετήσουμε καλά το θέμα, να κάνουμε επαφές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο, και θέλω να πιστεύω ότι και το υπουργείο δεν πρόκειται να το αδειοδοτήσει. Αφού μελετήσουμε το θέμα, να έρθει σαν τακτικό θέμα στο ΔΣ, για να πάρουμε απόφαση,όχι ψήφισμα, ότι είμαστε αρνητικοί σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. 

Πιστεύω ότι στο βάθος, δεν έχουν βιομάζα, καύση σκουπιδιών έχουν. Ανοίξαμε μια φορά την κερκόπορτα με την ολιγωρία τότε τις δημοτικής αρχής, πρέπει να την κλείσουμε σήμερα.
_______________________________________________________

Ο Βασίλης Βάρσος, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης "Σίγουρα βήματα":



Ζήτησε να διαβαστεί το ψήφισμα του 2013, θύμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει η μονάδα να πάει στην Κωπαΐδα, είπε ότι η ατμόσφαιρα στην Αττική είναι βεβαρημένη και ότι παρ' όλα αυτά θέλουν νέο εργοστάσιο, υπενθύμισε την περίπτωση του βιολογικού καθαρισμού της Κηφισιάς (Μεταμόρφωση) και την οσμή που ακολουθεί την κατεύθυνση του αέρα, επεσήμανε ότι σε απόσταση αναπνοής από το εργοστάσιο είναι το νοσοκομείο "Άγιοι Ανάργυροι", και κάλεσε να αξιοποιηθούν πολλά επιχειρήματα που υπάρχουν για να μη γίνει το εργοστάσιο.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου


Μετά από τοποθετήσεις άλλων συμβούλων που εναντιώθηκαν όλοι στο εργοστάσιο, και των φορέων (που παρουσιάσαμε στην αρχή αυτού του κειμένου), στο τέλος της συνεδρίασης, ο δήμαρχος πρότεινε τη συναινετική διαμόρφωση του ψηφίσματος με βάση τις απόψεις που είχαν εκτεθεί, και τη δημιουργία επιτροπής του δήμου που θα συντάξει τις απόψεις του δήμου που πρέπει να υποβληθούν μέσα στις ρητές προθεσμίες στο περιφερειακό συμβούλιο και την αποκεντρωμένη διοίκηση:



Το Ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ-  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Δήμος Κηφισιάς τάσσεται κατά της Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση βιομάζας στην περιοχή Καλυφτάκι. Αντιτίθεται τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκατάστασής της στα Ο.Τ. 11 και 13Β 06 του Δήμου μας, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη μελλοντική μελέτη εγκατάστασης αντίστοιχης μονάδας στην περιοχή.

Ειδικότερα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «D+OS ENERGY HELLAS ΕΠΕ», με τίτλο έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΥΣΗ/ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΞΥΛΩΔΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ» και φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ» συνταχθείσα τον Οκτώβριο 2015 και κατατεθείσα προς έγκριση στη Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (ΠΕ.ΧΩ Αττικής), δεν παρέχει καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της μονάδας στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Επίσης προκειμένου το έργο να θεωρηθεί συμβατό με τις χωρικές και πολεοδομικές δεσμεύσεις της περιοχής, λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως ΒΙ.ΠΑ, εύκολα εξήχθη το συμπέρασμα ότι το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται εκτός οικισμών, στη συνέχεια όμως η μελέτη περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για την αποφυγής όχλησης των κατοίκων της περιοχής. Μια περιοχή η οποία  ασφαλώς και έχει κατοικίες, ναό, το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο ¨Άγιοι Ανάργυροι¨ και ασφαλώς γειτνιάζει με πλήθος άλλων οικιστικών περιοχών.

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι κάθετα αντίθετος σε ένα έργο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, με διαδικασίες «απειλητικές» όπως είναι η εκπομπή ξυλοαερίου, η παραγωγή τέφρας, η αποθήκευση και η  μεταφορά των υλών αυτών, η μετακίνηση των οχημάτων πριν και μετά την καύση κλπ.

Είναι ηθική μας ευθύνη, με γνώμονα την αρχή της προφύλαξης – αφού υπάρχει  αβεβαιότητα για κινδύνους στην υγεία -,  να αντιδράσουμε και  να προλάβουμε επιβλαβείς συνέπειες και να επιβάλλουμε ένα όριο στην αλλοτριωμένη περιβαλλοντικά ανθρώπινη δράση.

Καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ακόμα και αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος σε επίπεδο μελέτης, δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση αυτών σε επίπεδο εφαρμογής και εκτέλεσης του έργου.

Η Δημοτική αρχή  θα αγωνιστεί μαζί με τους συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες  με κάθε μέσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το «παρών» σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όπου αλλού χρειαστεί και να παλέψουμε ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση της μονάδας.

Η συνέχεια

Η επιτροπή του Δήμου συνεδρίασε, με συμμετοχή και των εξής φορέων: 
  • Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς
  • Σύλλογος "Καλυφτάκι"
  • Σύλλογος Εργατικών Πολυκατοικιών και Κάτω Κηφισιάς
  • Σύλλογος "Κηφισός"
  • Ένωση Γονέων Κηφισιάς
Το πόρισμα της επιτροπής θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου σαν 5ο τακτικό θέμα. Οι θέσεις του δήμου, και παράρτημα με τις θέσεις των μαζικών φορέων, θα κατατεθούν σε πρώτη φάση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς θα καταθέσει το παρακάτω κείμενο:

Οι θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς

Το νέο εργοστάσιο βιομάζας αποτελεί τη 2η προσπάθεια της εταιρείας να κατασκευάσει εργοστάσιο στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 120 μέτρων από το προηγούμενο. Η πρώτη μονάδα συνάντησε την καθολική αντίθεση των δημοτών, του δήμου Κηφισιάς, και των μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ για τη σχετική μελέτη που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εκκρεμεί προσφυγή μαζικών φορέων στο ΣτΕ, την οποία υποστηρίζει και ο Δήμος Κηφισιάς. Όλες οι άλλες αντίστοιχες μονάδες στην Αττική, 14 τον αριθμό (!!) συνάντησαν την ίδια αντίδραση και οι ΜΠΕ απορρίφθηκαν. Δεν υπάρχει κανένα συγκριτικό στοιχείο για την επένδυση της Κηφισιάς που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείρισή της από τις άλλες. Η αξιοπιστία του επενδυτή είναι αμφίβολη, χωρίς κανένα έργο στο ενεργητικό του, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό, με κεφάλαιο 4.500 Ευρώ, πράγμα που αφήνει υπόνοιες για το ποιοι κρύβονται ενδεχομένως από πίσω.

Το εργοστάσιο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα καίει φυτικές ξυλώδεις ύλες, «από ευκάλυπτο και άλλα δέντρα». Από την καύση θα παράγεται ξυλοαέριο SYNGAS, το οποίο θα τροφοδοτεί 3 μηχανές εσωτερικής καύσης / γεννήτριες, για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Όσο αέριο δεν καταναλώνεται από τις μηχανές τη δεδομένη στιγμή, θα καίγεται από δαυλό καύσης.



Άλλο ανανεώσιμη και άλλο καθαρή και φτηνή πηγή ενέργειας
Η φύση της επένδυσης ως επένδυση σε «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (ΑΠΕ), προβάλλεται με τρόπο ώστε αυτή να εμφανισθεί ψευδώς και ως οικολογική λύση. Ωστόσο άλλο ανανεώσιμη πηγή και άλλο καθαρή πηγή ενέργειας. Ανανεώσιμες πηγές (και ανεξάντλητες μιας που η φύση τις παρέχει διαρκώς, αφειδώς και δωρεάν) και ταυτόχρονα καθαρές (αν και υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία στην εκμετάλλευση και γι’ αυτές) είναι η αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική, υδροηλεκτρική και η ενέργεια των ωκεανών. Αντίθετα, η ενέργεια από βιομάζα, από εκλυόμενα αέρια στους χώρους υγειονομικής ταφής, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια, δεν είναι ίδιου τύπου, παρόλο που σχετική οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 τις τσουβαλιάζει μαζί (για να επιδοτούνται). Το γεγονός ότι η καύσιμη ύλη μπορεί να ανανεωθεί τεχνητά (η βιομάζα για παράδειγμα μέσω καλλιέργειας) δεν μετατρέπει το εργοστάσιο σε οικολογική λύση, γιατί υπάρχουν εγκαταστάσεις βιομάζας άκρως βλαπτικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Γνωρίζουμε όλοι τη ρύπανση που παράγουν τα τζάκια, τα οποία χρησιμοποιούν επίσης ως καύσιμο ανανεώσιμες πηγές (το ξύλο). Δεν τα επιδοτούμε κιόλας. Ο χαρακτηρισμός της επένδυσης ως ΑΠΕ σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, σχετίζεται λοιπόν μόνο με το αν θα επιδοτείται ή όχι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, και όχι με τη βλαπτικότητα ή ωφελιμότητά της, κάτι που γίνεται προσπάθεια να αποκρυφτεί.
Η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι βιώσιμη, παρά μόνο εάν επιδοτηθεί αδρά. Η 3πλάσια τιμή στην οποία αγοράζεται το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ συγκριτικά με το κόστος παραγωγής από τη ΔΕΗ, χρεώνεται μάλιστα αποκλειστικά στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του τέλους ΑΠΕ στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι, με πρόσχημα τις ΑΠΕ, ο ιδιώτης (γιατί στην κρατική ΔΕΗ απαγορεύεται να επενδύσει σε ΑΠΕ), καρπώνεται ως κέρδος τον ιδρώτα του καταναλωτή. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί μια ρυπογόνα πηγή μέσα στον αστικό ιστό και ταυτόχρονα υπέρμετρα ακριβή;
Κοινωνικό αγαθό ή πηγή κέρδους;
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα από το οποίο πρέπει κάποιοι να κερδίζουν. Το ρεύμα πρέπει να παράγεται από το δημόσιο και να διανέμεται στο λαό χωρίς κέρδος και δωρεάν στα φτωχότερα στρώματα. Η δημιουργία τέτοιων εργοστασίων προωθεί αντίθετα την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ρεύματος, με αύξηση τιμολογίων ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτών. Η συγκεκριμένη μάλιστα επένδυση φορτώνει άμεσα στον καταναλωτή το 3πλάσιο κόστος.
Τα δήθεν οφέλη
Οι ανάγκες που δήθεν καλύπτει η επένδυση είναι ανύπαρκτες:
  • Η χώρα έχει περίσσευμα ηλεκτρικής ενέργειας, όχι έλλειμμα.
  • Οι «2 με 3 θέσεις» εργαζομένων εκ περιτροπής (και για λίγες ώρες), είναι για την εταιρεία προφανώς τεράστια συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας των 1,2 εκατομμυρίων σήμερα.
Η πρώτη ύλη
Η λειτουργία των εργοστασίων απαιτεί δέσμευση μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων για ενεργειακές ανάγκες, αντί για τη χρήση τους για καλλιέργειες που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού ή την παραγωγή ζωοτροφών. Είναι η ίδια πολιτική που έχει δημιουργήσει ήδη παγκόσμιο πρόβλημα διατροφής του πληθυσμού και παγκόσμια αύξηση των τιμών των βασικών διατροφικών προϊόντων. Η λειτουργία μιας μονάδας βιομάζας 1 MW απαιτεί, λόγω της χαμηλής απόδοσης των ενεργειακών καλλιεργειών, τη δέσμευση 3.800 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης. Μια πολιτική ενδογενούς σχεδιασμένης ανάπτυξης αντίθετα, θα έδινε προτεραιότητα στη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, που σήμερα δεν υπάρχει.
Οι σχετικές εκτάσεις που απαιτούνται δεν υπάρχουν, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες ότι θα χρησιμοποιηθεί άλλο καύσιμο (κάτι που είναι δυνατό με μετατροπή του καυστήρα), ενδεχομένως και σκουπίδια, από τα οποία η Αττική έχει μεγάλο περίσσευμα. Αυτό δικαιολογεί και τον τόπο (Αττική και όχι κοντά στις καλλιέργειες) που έχει επιλεγεί από τον επενδυτή, που διαφορετικά είναι ακατανόητος.
Το επιχείρημα της συνεργασίας με το Δήμο για καύση κλαδεμάτων δεν είναι άξιο λόγου, γιατί οι 2 μονάδες χρειάζονται 52 τόνους ημερησίως, ενώ τα ετήσια κλαδέματα όλης της Αττικής επαρκούν για ελάχιστες μόνο ημέρες.
Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δεν αντέχει σε κριτική
Έχει σκόπιμα επιλεγεί από τον επενδυτή διαδικασία που ξεφεύγει από τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που εξετάζει και αδειοδοτεί όλες τις μονάδες πάνω από 1 MW. Δεν είναι τυχαίο, που στο Μαρκόπουλο προτάθηκαν 6 μονάδες του 1 MW, αντί για μία των 6, το ίδιο και στην Κηφισιά με 2 μονάδες του 1 MW αντί για μία μεγαλύτερη. Γιατί οι περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν κατατεθεί δεν αντέχουν σε σοβαρή επιστημονική κριτική, και θα είχαν απορριφθεί από τη ΡΑΕ αν χρειάζονταν έγκριση.
Υποβάθμιση της ζωής
Οι επιπτώσεις στην υποβάθμιση της ζωής στην περιοχή είναι προφανείς:             
  • Η περιοχή των επιπτώσεων αερίων ρύπων είναι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες 10 χλμ και όχι λίγα μέτρα όπως διατείνεται η εταιρεία
  • Οι αποστάσεις από σημεία ειδικού ενδιαφέροντος αποσιωπώνται στη μελέτη:
    • Σε απόσταση 37 – 120 μέτρων υπάρχουν 13 κατοικίες. «Λόγω της υφιστάμενης απόστασης δεν αναμένεται να οχληθούν από τη Μονάδα» μας ενημερώνει η μελέτη.
    • Σε απόσταση 1.300 μέτρων υπάρχει το Ογκολογικό νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι, με πνευμονολογική κλινική, της οποίας οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ατμοσφαιρική μόλυνση.
    • Σε απόσταση 1.500 μέτρων λειτουργεί camping
    • Σε απόσταση 8.000 μέτρων υπάρχει ο υπερτοπικός τόπος πρασίνου & αναψυχής του Τατοΐου. 
  • Οι περιοχές αμιγούς κατοικίας βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση
    • Πανόραμα: 400 μ
    • Κάτω Κηφισιά: 600 μ
    • Γράμμος – Φοίνικας: 650 μ
    • Αδάμες: 1.200 μ
    • Νέα Κηφισιά (πλατεία Ελαιών): 1.200 μ
Ρύποι και άλλες οχλήσεις

  • Αέριοι ρύποι μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του Αζώτου, προερχόμενοι από την καύση θα μολύνουν την περιοχή. Η σύσταση δε των αέριων ρύπων εξαρτάται από την καύσιμη ύλη. Η μελέτη προβλέπει φυτικές ξυλώδεις ύλες, «κυρίως ευκάλυπτο». Όπως όμως είπαμε παραπάνω, το τι θα καίγεται τελικά δεν είναι καθόλου σίγουρο, και ως εκ τούτου ούτε και η επικινδυνότητα των ρύπων. «Παλαιότερα καίγονταν ευμεγέθη τεμάχια ή ακατάλληλα είδη ξύλου – π.χ. πεύκα που περιέχουν υψηλό ποσοστό ρητινών» μας ενημερώνει η μελέτη. Αλλά λίγο παραπάνω ομολογούσε: «Δευτερευόντως, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν wood chips αγριαγκινάρας, καθώς και υπολείμματα άλλων δένδρων – ελαιόδεντρων, πεύκων, κ.α.». Μήπως και σκουπίδια;
  • «Τα εκπεμπόμενα αέρια θερμοκηπίου, θα δεσμεύονται εξ’ ολοκλήρου από τις ενεργειακές καλλιέργειες» λέει η μελέτη. Το επιχείρημα είναι παραπλανητικό, γιατί αγνοεί το γεγονός ότι η παραγωγή οξυγόνου θα γίνεται εκτός Αττικής, ενώ η παραγωγή διοξειδίου στην ήδη επιβαρυμένη Αττική
  • Τέφρα (1,3 τόνοι την ημέρα) και σωματίδια πίσσας, θα κατακρατούνται σύμφωνα με τη μελέτη από το σύστημα καθαρισμού. Ποιος το εγγυάται αυτό; Η τέφρα χρειάζεται ειδική διαχείριση δηλαδή ασφαλή μεταφορά και ταφή. Εφόσον ακόμα είναι ασαφές το τι θα καίγεται, κατά μείζονα λόγο είναι αμφίβολη και η ασφαλής διαχείριση της τέφρας.
  • Το νερό στο κύκλωμα ψύξης περιέχει ρύπους. Οι μελετητές λένε ότι αυτό θα κυκλοφορεί σε κλειστό κύκλωμα, ενώ διαφυγές «αναμένονται ελάχιστες, της τάξης του 1 m3/ημέρα». Τι θα γίνεται σε περίπτωση διαφυγής δεν το λένε.
  • Υπάρχει επίσης η πιθανότητα διαφυγής αερίου «σύνθεσης», που περιέχει κυρίως τοξικό μονοξείδιο (CO), για την οποία παρότι επισημαίνεται ως ενδεχόμενο από τους μελετητές, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιμετώπιση.
  • Ο λαός στις περιοχές του έργου έχει πικρή πείρα από τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας ελέγχου σε τέτοιες βιομηχανίες. Το κέντρο λυμάτων της Μεταμόρφωσης είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επένδυσης που παρουσιάστηκε ως μη οχλούσα, ενώ όλοι οι δημότες γνωρίζουν το πρόβλημα της αφόρητης μυρωδιάς. Η πλήρης διάλυση τα τελευταία χρόνια των ελεγκτικών μηχανισμών, εγγυάται την ασυδοσία στη λειτουργία των εργοστασίων και έτσι τη λειτουργία τους εκτός των προδιαγραφών της ίδιας της μελέτης. 
  • Οι μεταφορές πρώτης ύλης και τέφρας, με βαρέα οχήματα θα προκαλέσουν νέα καυσαέρια, θόρυβο και μποτιλιάρισμα, σε μια ήδη βεβαρημένη περιοχή. Τα δε σχεδιαζόμενα διόδια, εάν τελικά υλοποιηθούν, θα καταστήσουν την κυκλοφορία στους παράπλευρους δρόμους αφόρητη.
Να πάρει θέση το υπουργείο
Επειδή για το θέμα της δημιουργίας ή μη των εργοστασίων αεριοποίησης βιομάζας η γνώμη του δήμου και της περιφέρειας είναι γνωμοδοτική και όχι αποφασιστική, ενώ αντίθετα είναι αποφασιστική η γνωμοδότηση της διορισμένης από την κυβέρνηση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καλούμε το υπουργείο να πάρει ανοιχτά θέση κατά της επένδυσης και υπέρ της θέσης των κατοίκων, των μαζικών του φορέων και του Δήμου. 

Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς
Ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ - ΕΕ - κυβέρνησης

________________________________________________


Τετάρτη 10/2 βράδυ: 

Σε συνεδρίασή του την Τετάρτη 10/2/2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής του Δήμου κατά της εγκατάστασης του νέου (αλλά και του παλιού) εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αεριοποίησης βιομάζας στο Καλυφτάκι.

Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα