12 Οκτωβρίου 2016

Οι διώξεις που συνεχίζονται για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα Διόδια, και η έκβασή τους

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ότι τάχα "συμφωνήθηκε ο παραχωρησιούχος να ανακαλέσει τις ποινικές διώξεις και τις αγωγικές αξιώσεις του κατά των Κοινωνικών Δικτύων Πολιτών και των ανθρώπων που μετείχαν στις κινητοποιήσεις και τα κινήματα" (δείτε εδώ) οι διώξεις διαδηλωτών ενάντια στα διόδια συνεχίζονται με εντεινόμενους μάλιστα ρυθμούς, αυτεπαγγέλτως.

Οι διώξεις είναι πλέον ποινικές, αφού βασίζονται στο νόμο Βορίδη του 2012, που με ένα ιδιότυπο "ιδιώνυμο" ποινικοποιεί την "παρακώλυση λειτουργίας των διοδίων" (όχι πλέον παρακώλυση συγκοινωνιών), ορίζοντας για πρώτη φορά ως ποινικό αδίκημα την ειρηνική διαδήλωση κατά των διοδίων. Έρχεται λοιπόν το κράτος να υπερασπίσει όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών, κατά των διαδηλωτών που υπερασπίζουν το δημόσιο συμφέρον! Ο νόμος Βορίδη, μετά από 2 σχεδόν χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ζει και βασιλεύει, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί κατάργησής του.

Μια από τις συγκεντρώσεις στις Αφίδνες, για τις οποίες παραπέμπονται αγωνιστές σε δίκη

Οι διώξεις

Η πρώτη δίωξη διαδηλωτών, ανάμεσά τους και μελών της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, αφορά κινητοποίηση στα διόδια Αφιδνών στις 29/4/2012, πρώτη κινητοποίηση μετά την ψήφιση του νόμου Βορίδη (δείτε λεπτομέρειες εδώ).

Η δίκη θα γίνει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο 3ο μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, στο 9ο κτήριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αίθουσα 2 στο ισόγειο, στις 9 το πρωί.

Η επόμενη δίκη, πάλι με κατηγορούμενους ανάμεσα σε άλλους μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, θα γίνει στο ίδιο δικαστήριο την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, στις 9 το πρωί. Αφορά σε κινητοποίηση της 16/2/2014 πάλι στα διόδια των Αφιδνών, που διοργανώθηκε από τους δήμους και φορείς του Ωρωπού, του Διονύσου και της Κηφισιάς (δείτε λεπτομέρειες εδώ).

Και άλλες δίκες ακολουθούν, για τις οποίες θα ενημερώνουμε από το ιστολόγιο αυτό.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

___________________________________



Υπογράψτε εδώ ψήφισμα κατά της τοποθέτησης διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο, που παρά τις αρχικές εξαγγελίες, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν το 2018, σύμφωνα με γραπτή απάντηση του αρμόδιου υπουργού σε ερώτηση στη βουλή.



Υπογράψτε εδώ κατά των διώξεων αγωνιστών ενάντια στα διόδια. Έτσι στα δικαστήρια, σε όποια πόλη και αν γίνονται, αλλά και στα υπουργεία, θα βρισκόμαστε και όλοι εμείς.


Η έκβαση

Η υπόθεση της 13/10 τέθηκε στο αρχείο, βάσει του νόμου 4411/2016. Όχι γιατί ακυρώθηκε ο νόμος Βορίδη, αλλά γιατί ο νόμος του 2016 (όπως και άλλοι σχετικοί νόμοι στο παρελθόν) προσπαθεί να αποσυμφορίσει τα δικαστήρια από τον όγκο ποινικών υποθέσεων που επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια. 


Έτσι, ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την άρση στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα της διαδήλωσης, τσουβαλιάζονται με όλες τις άλλες ποινικές υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, δεν παραλείπεται και το στοιχείο της ομηρίας, με την απειλή της συνέχισης της δίωξης σε περίπτωση άλλης καταδίκης μέσα σε 2 χρόνια, πράγμα που εξηγεί και το γιατί επιδόθηκαν κλητήρια θεσπίσματα για δίκες που τελικά δεν επρόκειτο να γίνουν: Επιχειρείται εκφοβισμός με στόχο τη συμμόρφωση όχι μόνο των "υποδίκων" διαδηλωτών, αλλά και όλων των εν δυνάμει διαδηλωτών.

Και βέβαια δεν θίγονται τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, αφού η σχετική παραγραφή δεν θίγει τυχόν αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις παραγραφόμενες πράξεις.

Παραθέτουμε παρακάτω το εδάφιο από το νόμο 4411/2016 βάσει του οποίου τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο:

Άρθρο όγδοο

Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης

1.Εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

2.Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παραγράφου 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών, συνεχίζεται η κατ' αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
...

4.Οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις πράξεις που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο. Η παραγραφή του αξιοποίνου και η παύση της δίωξης δεν κωλύει την επιβολή των κατά νόμο προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων στις υποθέσεις αυτές.
______________________________

Δείτε ολόκληρα τα εδάφια σχετικά με την παραγραφή εδώ.
Ολόκληρος ο νόμος εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα