25 Φεβρουαρίου 2019

Καταδικάζουμε την επέμβαση στη Βενεζουέλα

Η ασύστολη προπαγάνδα των διεθνών (αλλά και ντόπιων) μέσων ενημέρωσης, την οποία γνωρίσαμε καλά κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής κρίσης, έχει βάλει σήμερα στο στόχαστρο τη Βενεζουέλα.

Μια ξεκάθαρη και απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική παρέμβαση σε μια χώρα που έχει μπει στο μάτι του Τραμπ και των ομοίων του στην Ε.Ε. και αλλού, ανάλογη με την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών στη χώρα μας, παρουσιάζεται ως "δημοκρατική" διέξοδος, και όχι ως αυτό που είναι, ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα.

Ένας τυχάρπαστος τυχοδιώκτης, μαριονέτα των ΗΠΑ, εκμεταλλεύεται ένα σύνταγμα που προβλέπει εκ περιτροπής προεδρία της βουλής και το οποίο τον έφερε συγκυριακά στην προεδρία της βουλής, για να αυτοανακηρυχθεί (!!!) πρόεδρος της δημοκρατίας επικαλούμενος "το άρθρο 233 του Συντάγματος το οποίο είναι το άρθρο που καθορίζει πότε παύουν οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία από τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόν άρθρο δεν έχει εκπληρωθεί. Οι λειτουργίες του Πρόεδρου βρίσκονται σε ισχύ, ο Πρόεδρος δεν έχει αμφισβητηθεί από κανένα θεσμό της Βενεζουέλας ούτε έχει παραπεμφθεί σε δίκη" (δες εδώ). Και όλως τυχαίως, λίγες ώρες μετά, αναγνωρίζεται από τον Τράμπ (και λίγο αργότερα από τους ομοίους του της Ε.Ε.) ως νόμιμος πρόεδρος της χώρας, απέναντι στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Έκτοτε, οι απειλές στρατιωτικής επέμβασης, τα σχέδια στρατιωτικής περικύκλωσης, οι οικονομικές κυρώσεις που στραγγαλίζουν την οικονομία της χώρας και το σχέδιο αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ήδη ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεβ, δηλώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν στρατιωτικές δυνάμεις τους στο Πουέρτο Ρίκο και την Κολομβία, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μία εισβολή στην Βενεζουέλα για την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Μαδούρο από την εξουσία.

Ανεξάρτητα από την όποια τυχόν επιφύλαξη ή διαφωνία με την Κυβέρνηση Μαδούρο έχει κανείς, η καταδίκη της επέμβασης είναι σήμερα καθήκον κάθε δημοκράτη:



Σαν μια προσπάθεια συμβολής στην αναγκαία αντιπληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα με παρουσίαση της πλευράς που αποκρύπτεται από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύουμε παρακάτω:

  1. Ανακοίνωση της Επιτροπής που διοργάνωσε την πρόσφατη εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
  2. Βίντεο από την ομιλία του επικεφαλής της της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, στην ίδια εκδήλωση.
  3. Δύο ψηφίσματα αλληλεγγύης στο λαό και τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας

___________________________________________________________________



Η ανακοίνωση της διοργανώτριας επιτροπής για την εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα



Ξεκάθαρη θέση μας είναι η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και η απαίτηση να σταματήσει κάθε παρέμβαση του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στα εσωτερικά της χώρας. Η αναγνώριση του αυτοανακηρυσσόμενου Χουάν Γκουαϊδό ως Προέδρου της χώρας, οι εγκληματικές νέες κυρώσεις, τα σχέδια στρατιωτικής περικύκλωσης, οι απειλές επέμβασης κλιμακώνουν ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης. Αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Στεκόμαστε στο πλευρό του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των δυνάμεων που αντιστέκονται σε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μην περάσει η παραπληροφόρηση και να διαδοθεί πλατιά το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα.


Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα", Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί", Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός, Δίκτυο bloggers "La Red Solid@ria Griega"

___________________________________________________________________

Βίντεο από την ομιλία του επικεφαλής της της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, στην ίδια εκδήλωση
___________________________________________________________________

Ψηφίσματα:

Δικτυακή καμπάνια στήριξης της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας:
http://somosvenezuelagr.blogspot.com/2019/01/blog-post_23.html

Κείμενο 50 διανοούμενων, καλλιτεχνών και συνδικαλιστών, ανοικτό όμως κάλεσμα για υπογραφές από τον καθένα:
http://somosvenezuelagr.blogspot.com/2019/02/blog-post.html

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα