31 Μαρτίου 2011

Από την εκδήλωση για το "Σύμφωνο για το Ευρώ"

Τη Δευτέρα 21 Μάρτη η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς διοργάνωσε την 3η στη σειρά από την ίδρυσή της εκδήλωση - συζήτηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας. 





Το προεδρείο



Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» που ψηφίστηκε από την ΕΕ την 25η Μαρτίου, καθώς και στα εθνικά θέματα της χώρας, που από πολλές σκοπιές επιδεινώνονται.





Τις εισηγήσεις έκαναν ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης (για τα οικονομικά) και ο τ. πρεσβευτής Θέμος Στοφορόπουλος (για τα εθνικά).

Δημήτρης Καζάκης
Ο Δημήτρης Καζάκης ανέλυσε τη "συμφωνία για το Ευρώ" που παραδίδει πλήρως την οικονομική πολιτική των χωρών μελών στους Ευρωκράτες, προβλέπει εξαμηνιαίο έλεγχο και ρήτρες δημοσιονομικής πειθαρχίας 1 - 2% του ΑΕΠ, καταργεί την έννοια του μισθού αντικαθιστώντας τον από επίδομα πείνας, και οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η επιμήκυνση θα στοιχίσει 8 δις έναντι 6,5 που κερδίζει, αυξάνει τη διάρκεια του μνημονίου κατά 3 χρόνια τουλάχιστον, ενώ δημόσια περιουσία πολλαπλάσιας αξίας ξεπουλιέται για 50 δις, με εφαρμογή μάλιστα του θεσμού της "επιφανείας" που ούτε η χούντα αν και προσπάθησε δεν υλοποίησε τελικά.

Τέλος αφού εκτίμησε ότι ο δρόμος που ακολουθείται από την κυβέρνηση οδηγεί σε εφιαλτικό αδιέξοδο το λαό, αναφέρθηκε στη διέξοδο που είναι η μη αναγνώριση του χρέους ως απεχθές και τοκογλυφικό, η αποδέσμευση από το Ευρώ και η εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών και ΔΕΚΟ, και στις προϋποθέσεις της διεξόδου που είναι ο λαϊκός - ταξικός αγώνας. 

Θέμος Στοφορόπουλος
Ο Θέμος Στοφορόπουλος είπε ότι η άρχουσα τάξη έχει εγκαταλείψει τη χώρα διαμορφώνοντας τη θεωρία ότι η εξωτερική πολιτική της θα πρέπει δήθεν να "εκμεταλλεύεται" τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων υπηρετώντας τα, οπότε υποτίθεται ότι τότε θα εξυπηρετηθούν και δικά μας συμφέροντα. Στην πράξη πρόκειται, όπως είπε, για "τυφλή συμμόρφωση, πράγμα το οποίο έχει ζήσει και ο ομιλών". Αυτή η πολιτική δεν είναι  καινοφανής αλλά έχει και στο παρελθόν οδηγήσει σε καταστροφές. 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την ψυχολογική εξουθένωση του Ελληνικού λαού από την κρίση, για να περάσει συμφωνίες για τις οποίες πιέζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για Αιγαίο, Κύπρο και Σκόπια.

Τέλος ανέλυσε τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), και ανασκεύασε την άποψη που κυκλοφορεί προσφάτως ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της μέσω συμμαχίας με το Ισραήλ.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ερωτήσεις προς τους ομιλητές, που επιβεβαίωσαν τη δίψα του κόσμου για ενημέρωση κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα και τον απολογητισμό των ΜΜΕ και του κατεστημένου της διαπλοκής.

Ένα τεχνικό πρόβλημα στο ήχο δεν επέτρεψε δυστυχώς την ανάρτηση των εισηγήσεων στο Blog. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα