31 Ιουλίου 2012

Κινητοποίηση των εργαζόμενων της Speedex στην Κηφισιά

Την Τρίτη 31/7 το απόγευμα, οι πρόσφατα απολυμένοι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος Εξαρχείων της εταιρείας ταχυμεταφορών Speedex, προχώρησαν σε αποκλεισμό των κεντρικών της γραφείων στην Κηφισιά (Ανδρέα Μεταξά 4), με τη συμπαράσταση εργαζόμενων από τις ταχυμεταφορές και αλλού, ανάμεσά τους και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία, συμπαραστεκόμενοι στους συναδέλφους τους, αρνήθηκαν να βοηθήσουν  στο μεταφορικό έργο ξεφορτώνοντας τα αυτοκίνητα της εταιρείας. 
Από την κινητοποίηση στην Κηφισιά στις 31/7/2012
Στο κατάστημα της SPEEDEX στα Εξάρχεια οι εργαζόμενοι δούλευαν σε άθλιες συνθήκες εδώ και καιρό. Άλλοι απλήρωτοι, με χρεωστούμενα για ορισμένους που ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ, με μόνιμες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία,  άλλοι ανασφάλιστοι, οδηγώντας επικίνδυνα αυτοκίνητα χωρίς συντήρηση, που επί πλέον δεν κλειδώνουν, έτσι που οι αποστολές να μπορούν εύκολα να κλαπούν.
Αφού όλες οι προσπάθειες των εργαζόμενων να βρεθεί λύση απέβησαν άκαρπες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Η απάντηση της μητρικής SPEEDEX ήταν να κλείσει το κατάστημα των Εξαρχείων απολύοντας 15 εργαζόμενους, χωρίς καμία προειδοποίηση ή αποζημίωση, δίνοντας το μεταφορικό έργο σε «κομματάδες» και σε άλλη εταιρεία. Έτσι οι εργαζόμενοι της Speedex Εξαρχείων αποφάσισαν τον αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην Κηφισιά, την Τρίτη 31/7, ενώ για την επόμενη μέρα (Τετάρτη 1/8) προγραμματίζουν συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας, με σκοπό να καταγγείλουν ως παράνομες τις απολύσεις.
Η κατάσταση σχεδόν σε όλα τα franchise της SPEEDEX, αλλά και στις άλλες εταιρείες ταχυμεταφορών είναι το ίδιο άθλια. Εταιρείες που κλείνουν σήμερα για να ανοίξουν την άλλη μέρα με καινούργια επωνυμία και με σκοπό να κλαπούν  δεδουλευμένα και δικαιώματα των εργαζόμενων, εισφορές στο ΙΚΑ κλπ. Υποκαταστήματα που δίνονται με τη μορφή του franchise και με αποικιακούς όρους υπέρ της μητρικής εταιρείας, η οποία δένει τους νέους ιδιοκτήτες με λεόντεια συμβόλαια. Εργαζόμενοι που αναγκάζονται να υπογράψουν μεγάλες μειώσεις μισθών και όσοι αρνούνται μπαίνουν σε μαύρη λίστα. Επισφαλείς εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ακόμα και στα ΕΛΤΑ.
Αλλά υπάρχουν αντιστάσεις! Δείτε εδώ, από τον ιστότοπο του «Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών & Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Ατικής», την κατάσταση στον κλάδο και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα