19 Δεκεμβρίου 2012

Η δικαιοσύνη αποφαίνεται, η κυβέρνηση παρανομεί, η ΔΕΗ εξαγγέλλει αυξήσεις 50%!


Η απόφαση του Πρωτοδικείου
Tο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από αγωγή που ασκήθηκε από την Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ, απαγόρευσε πλήρως με απόφασή του με αριθμό 1101/2012 στις 4/12 στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων (το χαράτσι της ΔΕΗ), καθώς και να το ενσωματώνει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι προσωρινά εκτελεστή και συνεπώς εφαρμόζεται από την έκδοσή της και μετά, δεν έχει όμως αναδρομική ισχύ, έτσι όσοι πλήρωσαν δεν μπορούν (με βάση την απόφαση) να διεκδικήσουν τα λεφτά τους πίσω. Ο καταναλωτής, δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το χαράτσι στην ΔΕΗ, ενώ δικαιούται να διεκδικήσει και αποζημίωση για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ να χρεώνει το χαράτσι στους λογαριασμούς της.
Η απόφαση δικαιώνει τους αγώνες των κινημάτων κατά του χαρατσιού, κινημάτων που αναπτύχθηκαν έντονα και στο δήμο μας με καθοριστική τη συμβολή της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, που αμέσως είχαν καταγγείλει το μέτρο ως παράνομο και είχαν καλέσει το λαό για μη πληρωμή του. Είναι αυτοί οι αγώνες και οι συσχετισμοί που δημιουργεί το λαϊκό κίνημα που εγγυώνται την αίσια έκβαση τέτοιων υποθέσεων, που μπορούν να εντάξουν τη μη πληρωμή του χαρατσιού σε μια διαφορετική πορεία της χώρας ενάντια στα μνημόνια και την υποτέλεια, αξιοποιώντας τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις. Γιατί διαφορετικά, το σύστημα βρίσκει μεθόδους να τις αποδυναμώσει:
Εντολή Στουρνάρα: Η κυβέρνηση παρανομεί
Αμέσως μετά την απόφαση ο υπουργός οικονομικών έστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ με την οποία ουσιαστικά καλεί τη ΔΕΗ να παρανομήσει και να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι για «λόγους δημοσίου συμφέροντος». Η εξουσία των νάνων της εσωτερικής τρόικας γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το σύνταγμα, τους δικούς της νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις, όταν δεν τη συμφέρουν, αυτήν και τα αφεντικά της.
Σημειώνουμε εδώ την ανακοίνωση της περασμένης Κυριακής της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που θεωρεί «απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».
 Η Ένωση Εισαγγελέων υπογραμμίζει ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφ όσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».
Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο
Η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την εντολή στη ΔΕΗ να παρανομήσει, προσέφυγε και στον Άρειο Πάγο. Τη Δευτέρα 17/12 απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στον πρόεδρο υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζητούσε να «παγώσει» η απόφαση του Πρωτοδικείου, έτσι κλήθηκε το δικαστήριο να αποφασίσει για την αίτηση αναστολής κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Η συζήτηση έγινε την Τρίτη 18/12, και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή. Εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες όταν πρόκειται για το συμφέρον της εξουσίας. Μέχρι την Παρασκευή πάντως η απόφαση ισχύει, ενώ έτσι κι αλλιώς, το ότι η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα διακοπής του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε το χαράτσι!

ΔΕΗ: Υπέρογκες αυξήσεις τιμολογίων
Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν οι αυξήσεις έως και 49% για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, που προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ζερβός, μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο επαναδιορισμός του. Ο μέσος όρος των αυξήσεων που προτείνει η ΔΕΗ για το 2013 ανέρχεται σε 25% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος μας καθησύχασε, ενώ όπως είπε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η επιβάρυνση θα είναι «μόνο» 15 Ευρώ το μήνα για το μέσο καταναλωτή! Δηλαδή ο μισθωτός του μνημονίου των 500 Ευρώ θα δώσει «μόνο» 180 Ευρώ παραπάνω για ρεύμα από ότι σήμερα, ακόμα και με τις καθησυχαστικές «προβλέψεις» του κυρίου προέδρου.
Η τρόικα υπερθεματίζει στις αυξήσεις. Γιατί, αφού ο διακηρυγμένος στόχος της είναι η «εσωτερική υποτίμηση», με την υποτίμηση της εργασίας βεβαίως και της γης, αλλά και την πτώση των τιμών; Η αντίφαση είναι μόνο φαινομενική. Γιατί βέβαια έρχεται και η ιδιωτικοποίηση, της ίδιας της ΔΕΗ, αλλά και η εμφάνιση και άλλων παρόχων -  αρπακτικών (σαν αυτούς που πρόσφατα υπεξαίρεσαν τα χαράτσια που πλήρωσαν οι πελάτες τους και την κοπάνισαν). Όλοι αυτοί χρειάζονται υψηλά τιμολόγια για να δεχτούν να τους χαρίσουμε την παραγωγή και διανομή της ενέργειας. Όλα δουλεύουν για το επερχόμενο ξεπούλημα.
Λογαριάζουν όλοι χωρίς τον ξενοδόχο! Νομίζουν ότι ο λαός δεν καταλαβαίνει ποιους  εξυπηρετεί αυτή η πολιτική και ποιους καταστρέφει. Ότι δε νοιάζεται για το αν κουρελιάζεται το σύνταγμα και η δημοκρατία, η όποια έχει απομείνει στην Ελλάδα της τρόικας και των μνημονίων. Ότι οι εκβιασμοί θα συνεχίσουν να πιάνουν. Αλλά η ώρα της εξέγερσης πλησιάζει. 

Επί του πιεστηρίου: Η απόφαση του Αρείου Πάγου στις 19/12


Το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό σήμερα 19/12 το κυβερνητικό αίτημα, αναστέλλοντας την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων. Έτσι η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράτει το χαράτσι μέχρι τις 22 Μαρτίου 2013, οπότε θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του ελληνικού δημοσίου. Φυσικά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να μην έχει δικαίωμα να διακόπτει το ρεύμα, σε περίπτωση που δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι. Τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς αυτό! 
Κατά της συζήτηση, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι από την επίμαχη απόφαση του Πρωτοδικείου θα υπάρξει απώλεια εσόδων πλέον του 1 δισ. ευρώ και ότι το σύστημα αυτό είσπραξης μέσω της ΔΕΗ προσφέρει ταχύτητα και συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος. Τυχόν μεταφορά του συστήματος είσπραξης του επίμαχου τέλους από τη ΔΕΗ στις Δ.Ο.Υ. θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την αντιστοίχιση των ονομάτων και ποσών των υπόχρεων, ενώ η είσπραξη θα μετατεθεί 6 - 7 μήνες.
Η ΔΕΗ υποστήριξε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 2 - 3 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Πρωτοδικείου, ενώ η απόφαση θα επιφέρει επί πλέον κόστος στη ΔΕΗ.
Οι δικηγόροι των Ενώσεων Καταναλωτών υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ προφασίζεται αδυναμία προσαρμογής στην απόφαση, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2012 έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί και ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν έναντι χωρίς να καταβάλλουν το «χαράτσι». Είπαν επίσης ότι το Δημόσιο προφασίζεται αδυναμία είσπραξης του φόρου που είναι άδικος, αντισυνταγματικός και επιβλήθηκε με βίαιο τρόπο. Τόνισαν ακόμη ότι λόγω της υπερφορολόγησης των πολιτών είναι ζήτημα εάν θα εισπραχθεί το 50 έως το 70% από το 1 δισ. ευρώ που ζητάει το κράτος.
Συμπέρασμα 
Η δικαστική εξουσία, ιδίως στα ανώτατα κλιμάκιά της, που ελέγχονται ευκολότερα από τις κυβερνήσεις λόγω του τρόπου επιλογής των ανώτατων δικαστικών, δε θέλει και δεν μπορεί να αντισταθεί ακόμα και σε καταφανώς αντισυνταγματικές και παράνομες κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Όταν δεν δέχεται απευθείας εντολές από την κυβέρνηση, φοβάται τις επιπτώσεις των αποφάσεών της, νοιώθοντας μικρή απέναντι στην κυβέρνηση και την τρόικα. Ακριβώς όπως η κυβέρνηση νοιώθει μικρή απέναντι στην τρόικα, και η τρόικα απέναντι στα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Αυτός ο φαύλος κύκλος της υποτέλειας θα λυθεί μόνον όταν ο λαός νοιώσει ικανός να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε όλους αυτούς, όπως το έκανε στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του, και να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια, δίνοντας έτσι και στη δημοκρατία το πραγματικό της νόημα. Αυτήν την προοπτική είναι που φοβούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα