11 Δεκεμβρίου 2012

Απόρριψη των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα για την ανεργία από το Δήμο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου και παρουσία πλήθους δημοτών που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμά της, συζητήθηκε το ψήφισμα που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς για την ανεργία και το οποίο υπέγραψαν πάνω από 60 δημότες. Το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα (δείτε το εδώ), ευθυγραμμιζόμενο χωρίς προσχήματα με την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων που δημιουργεί την ανεργία  και καταστρέφει τη χώρα. Αντ' αυτού, υπερψήφισε ψήφισμα συμπαράστασης στους ανέργους, πρόσχημα απραξίας, που κατέθεσε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Ο Χάρης Σμυρνιώτης

Στην αρχή πήρε το λόγο εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς ο Χάρης Σμυρνιώτης, ο οποίος είπε:



Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς έχει καταθέσει ένα υπόμνημα με 3 σκέλη:

  1. Το πρώτο είναι διαπιστωτικό, και η διαφωνία μας με το ψήφισμα που καταθέτει ο δήμαρχος είναι ως προς τις αιτίες που δημιουργούν την ανεργία, που είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας. Αν η ανεργία είναι επιλογή, αποτέλεσμα των πολιτικών που έχει ψηφίσει η βουλή με τις τελευταίες 3 κυβερνήσεις, ήρθε η ώρα οι δήμοι να αποδείξουν ότι θα αφουγκραστούν το λαό, θα συμπαραταχθούν με το λαϊκό κίνημα και θα ανατρέψουν αυτήν την πολιτική που δε σηκώνει "μερεμέτισμα". Το πρώτο μέρος του ψηφίσματος απαντάει στις αιτίες που δημιουργούν την ανεργία, που είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών κύκλων και των τραπεζιτών, και που ως εκ τούτου όχι μόνο δε θα μειωθεί αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις του ινστιτούτου της ΓΣΕΕ θα περάσει το 30% πολύ σύντομα. 
  2. Το επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και για όσο χρόνο είναι άνεργοι, είναι το ελάχιστο. Η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων είναι επίσης ένα κεντρικό αίτημα, που δεν μπορεί να το λύσει ο δήμος, αλλά σε ένα ψήφισμα θα μπορούσε να απευθυνθεί στην κυβέρνηση, γιατί από εκεί θα λυθεί το πρόβλημα. Το να λαμβάνουν τα ένσημα της ανεργίας όχι μόνο για τον πρώτο χρόνο, κι αυτό θα μπορούσε μα είναι κεντρικό αίτημα. Πράγματα που έχουν γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, σαν αποτέλεσμα των αγώνων του κινήματος, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ να είναι ειδικά, μειωμένα κάτω από 50%, για να μπορεί ο άνεργος να μετακινείται δωρεάν, να ψυχαγωγείται δωρεάν και να λαμβάνει διάφορα κοινωνικά αγαθά δωρεάν, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα κεντρικό αίτημα. Το να μοιράζονται τα λεφτά που μαζέψανε από τους επαγγελματοβιοτέχνες σε ειδικό λογαριασμό για τους άνεργους που δεν καταγράφονται στο ΟΑΕΔ, γιατί είχαν ένα μαγαζάκι και το έκλεισαν, επίσης θα μπορούσε να είναι ένα κεντρικό αίτημα του δήμου προς την πολιτεία. Για το μέτρο της διαθεσιμότητας, αντισυνταγματικό και αντεργατικό, το θέμα είναι να μην απολυθούν άλλοι, γιατί δεν είναι μόνο οι 2.000 αορίστου χρόνου για φέτος, αλλά οι 6.500 ανά τρίμηνο, που θα θίξει τους δήμους, γιατί στόχος είναι να περάσει η καθαριότητα, η κομποστοποίηση και ότι κοινωνική φροντίδα παρέχει ο δήμος στους ιδιώτες. Τέλος, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, είναι θέμα που μας αφορά όλους. Να σταματήσει η υποκρισία της κυβέρνησης που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, έχει φτάσει στη γειτονιά μας το "Πεντελικόν" να χρωστάει ενός χρόνου μηνιάτικα, έχει βγει ένα σχετικό ψήφισμα, δεν το είδαμε όμως δημοσιευμένο. Αυτό λοιπόν το κομμάτι θα μπορούσε να είναι ένα κεντρικό πολιτικό ψήφισμα, γιατί αγγίζει τις πηγές που δημιουργούν την ανεργία και προτείνει κεντρικά μέτρα που απαντούν σ' αυτήν την πολιτική. Και μ' αυτήν την έννοια διαφωνούμε με το ψήφισμα του δημάρχου, που συμπονάει μαζί μας, με ήδη δρομολογημένα μέτρα της ΕΕ που έχουν τα πενιχρά αποτελέσματα που ξέρουμε.
  3. Τι μπορεί να κάνει ο δήμος: Σε μια σειρά δήμους έχουν απαλλαγεί οι άνεργοι από τα δημοτικά τέλη. Ξέρουμε πλέον ότι μπαίνει επίτροπος, ξέρουμε ότι για κάθε υπέρβαση θα αυξάνεται το ΤΑΠ 10 φορές, αλλά η απάντηση απέναντι στους ανέργους δεν μπορεί παρά να είναι τουλάχιστον να μην πληρώνουν δημοτικά τέληΠολυϊατρεία, όχι απλά να συσταθούν, όχι απλά να στεγαστούν αλλά να δουλέψουν. Η κοινωνική πολιτική του δήμου, περνάει στο λαό σαν  πρωτοβουλίες δημοτικών "παραγόντων" προς τους αναξιοπαθούντες. Αυτή είναι δουλειά των υπηρεσιών, δεν μπορεί να είναι των παραγόντων. Αν δεν περάσει αυτό, θα φαίνεται ότι ό,τι κάνει ο δήμος είναι απλώς για να γίνει ρουσφέτι. Αυτό φαίνεται όταν παράγοντες μπαίνουν μπροστά και όχι οι υπηρεσίες και οι ειδικοί. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο, και έχει να κάνει και με το γκρίζο σημείο των προσλήψεων και της ανακύκλωσης της ανεργίας με όσους προσλαμβάνει ο δήμος, γιατί και εκεί παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Μπορούμε να απαιτήσουμε από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής μας, να βγάλουν κάρτα απόρων, όπως έχουν πετύχει με παρεμβάσεις τους μια σειρά δήμων. Τέλος να πούμε και στο δήμο Κηφισιάς ότι δε θα δεχθούμε να φύγει κόσμος, ούτε με εφεδρείες, ούτε με διαθεσιμότητες, ούτε με όποιον άλλο τίτλο θα ανακαλύψουν οι πολυμήχανοι της τρικομματικής κυβέρνησης. Και το ψήφισμα γι αυτούς που δουλεύουν και δεν πληρώνονται, με αφορμή το Πεντελικό αλλά και άλλες περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί στο δήμο μας, να αποσταλεί γιατί θα είναι ένα μήνυμα για τους εργοδότες.
Είναι η εποχή που όλοι κρίνονται, ποιος θα πάει με ποιόν.
   
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων (τις επόμενες μέρες θα προσθέσουμε αποσπάσματα σ' αυτή τη θέση) και μετά έλαβε το λόγο ο δήμαρχος.

Ο Νίκος Χιωτάκης

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, είπε:



Η μεγαλύτερη αξία της σημερινής κουβέντας ήταν η ίδια η κουβέντα και οι απόψεις που εκτέθηκαν, και όχι να ψηφίσουμε ένα ψήφισμα που είναι για εσωτερική κατανάλωση.  Συνοψίζοντας, ο δήμος θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μειώσει την ανεργία. Αξιοποιώντας τις λίγες δυνάμεις που έχει σαν δήμος. Μέσα σε ένα καθεστώς που περιορίζονται συνέχεια οι πόροι. Όμως αυτός ο δήμος, είτε με μερική απασχόληση, είτε με συμβάσεις μίσθωσης έργου, είτε ορισμένου χρόνου, θα μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις. Είναι ο δήμος που έκανε ένα καινούριο βρεφονηπιακό σταθμό φέτος, για να απορροφήσει και τα παιδιά και να πάρει θέσεις εργασίας.

Εάν θέλετε οπωσδήποτε ένα ψήφισμα, εγώ θα καλέσω να βάλουμε το ψήφισμα του κου Ψυχόπαιδα. Το επόμενο δεν είναι ψήφισμα, είναι μια εισήγηση την οποία μπορούμε να αποδεχτούμε και να καταλήξουμε σ'  αυτό το ψήφισμα. Από κει και πέρα είμαστε σύμμαχοι στην καταπολέμηση της ανεργίας, δεν μπορείτε όμως να μας ζητήσετε να ψηφίσουμε πράγματα που είναι παράνομα. Και δυστυχώς, όταν λέμε να μην πληρώνουν κάποιοι κάτι, κάποιοι άλλοι θα στερηθούν αυτά τα λεφτά και δεν θα μπορούν να πάρουν το μισθό τους, γιατί είναι αλυσίδα όλα σε μια περίοδο κρίσεως. 

Η δευτερολογία του Χάρη Σμυρνιώτη

Στη δευτερολογία από μέρους της Επιτροπής Αγώνα ο Χάρης Σμυρνιώτης είπε:

 

Η τελευταία παράγραφος που ενόχλησε, το με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε, είναι και η πραγματικότητα. Απαντάω σε 2 ζητήματα που τέθηκαν:

  1. Αν υπάρχει ψήφισμα: Υπάρχει αυτό που αφορά την κεντρική πολιτεία, είναι πολύ επικεντρωμένο σε πρωτοβουλίες που αφορούν στη μισθωτή εργασία, τους εμποροβιοτέχνες και την ανεργία. Είναι πρωτοβουλίες που δε μπορεί να τις πάρει ο δήμος. Τέτοια ψηφίσματα, ανεξάρτητα και από την ανάλυση για το που οφείλεται η κρίση (που διαφωνούμε ριζικά), θα μπορούσαν να υπάρχουν. Αυτό λοιπόν που είναι ψήφισμα είναι το (Α), απευθύνεται στην κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας και τους συναρμόδιους υπουργούς.
  2. Το (Β), περιέχει συγκεκριμένες αποφάσεις που κρίθηκαν "παράνομες" και δε μπαίνουν σε ψηφοφορία. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι και ρολόγια (της ΔΕΗ) συνδέσαμε, και αποφάσεις για τις οποίες εμείς λέγαμε ότι είναι παράνομες δικαιωθήκαμε από τα δικαστήρια, παρά την τυπική και τότε "παρανομία" που επικλήθηκε εδώ (και αναφέρομαι στα χαράτσια). Απόφαση να μην πληρώσουν οι άνεργοι δημοτικά τέλη έχει παρθεί και σε άλλους δήμους. Προχθές πήρε απόφαση ο δήμος Θάσου. Και το λέω αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι θα στερηθεί έσοδα ο δήμος. Αλλά αν μας θέλει στο πεζοδρόμιο αύριο στο σύνταγμα, πρέπει να μας πείσει, την Επιτροπή και τους 5.000 κατοίκους που κάποτε κατέβαζε ο Μιχάλης ο Κανακάκης και κλείναμε τη λεωφόρο. Εμείς δε θα είμαστε μαζί ούτε αν απολυθεί ένας εργαζόμενος, ούτε αν φορτωθούν όλοι οι υπόλοιποι δημότες τη μείωση. Αλλά να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, και δικαιούνται να μην πληρώσουν κάτι. Και σε άλλες πόλεις και δήμους της Ευρώπης δεν πληρώνουν ούτε λεωφορεία, ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Δεν είναι πρωτότυπα μέτρα, ούτε ανατρεπτικά, είναι στα κιλά του δήμου. Άρα εμείς επιμένουμε να μπει στο σύνολό του το ψήφισμα σε ψηφοφορία. Προφανώς η τελευταία φράση είναι μια διαπίστωση, δεν είναι για ψήφιση. 
Εμείς εδώ παραμένουμε και θα αγωνιστούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να το βάλουμε κάτω. Με ενότητα και αγώνα θα πετύχουμε αυτά που λέμε εδώ, είτε με το δήμαρχο κοντά, είτε με το δήμαρχο κόντρα, είτε με την τρικομματική, είτε με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Γιατί αυτό το ποτάμι δε μπορεί να γυρίσει πίσω. Δεν μπορούν να πεθαίνουν τα παιδιά μας. Δε μπορούμε να ξεπουλάμε ότι έχει απομείνει σ'  αυτό τον τόπο. Θα ξεπουληθεί και ο δήμος και το λέτε μόνοι σας. Αν μας θέλετε εδώ κοντά, αυτόν τον κόσμο που πεθαίνει σήμερα έπρεπε να τον βοηθήσετε. Και το δεύτερο κομμάτι του κειμένου, είχε πραγματικές βοήθειες. Και αν κάτι παραλείψαμε από πρωτοβουλίες που ακούστηκαν εδώ ότι γίνονται, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να τις αναγνωρίσουμε. Αλλά λέμε τι έπρεπε να γίνει, παίρνοντας μια πείρα από όλους τους δήμους της χώρας.

Η ψηφοφορία

Το ψήφισμα που ψηφίστηκε από το ΔΣ ήταν αυτό της πλειοψηφίας, ενώ αυτό της Επιτροπής Αγώνα μειοψήφησε, υπερψηφιζόμενο από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης Κανακάκη, Φραγκιαδάκη, Συνοδινού, Σκορδίλη, Μουστάκη, Βάρσο, Μούρκο (οι 2 τελευταίοι ψήφισαν και το φήφισμα της πλειοψηφίας):




Ορισμένα συμπεράσματα

Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων τοποθετήθηκαν με υπεκφυγές (ότι δήθεν το κείμενο που προτάθηκε δεν ήταν ψήφισμα, ότι ψηφίσματα δεν έχουν νόημα), αλλά και με σαφή αντίθεση στην ουσία της πρότασης.

Αλλά το κείμενο της Επιτροπής είχε ένα μέρος ψηφίσματος - διεκδικήσεων απέναντι στην κυβέρνηση, και ένα μέρος αποφάσεων στήριξης των ανέργων για το δήμο Κηφισιάς, σαφώς διαχωρισμένα. Δείτε τα εδώΗ αντίθεση ουσίας ήταν το πρόβλημα, που δεν κρύφτηκε επαρκώς: 

Ο δήμος Κηφισιάς ευθυγραμμίζεται ολοένα με την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων. Συμπαρίσταται στα λόγια σε ανέργους, σε απλήρωτους, στους δημοτικούς του υπαλλήλους, στους δημότες του, αλλά στην πράξη μένει στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών. Αυτά όμως είναι ασφυκτικά.

Δεν καταργεί (ούτε καν μειώνει) τα δημοτικά τέλη στους ανέργους. Το θεωρεί αυτό "παράνομο", ενώ υπάρχουν τόσοι δήμοι που το έχουν ήδη κάνει. Όταν καθημερινά είναι τα κυβερνητικά μέτρα που κρίνονται παράνομα από τα δικαστήρια. Εκβιάζει ότι αν αυτό συμβεί, δε θα μπορεί να πληρώνει μισθούς των εργαζομένων του. Ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων, και του δήμου Κηφισιάς, δηλαδή απολύσεις.

Δεν προτίθεται να αντικαταστήσει τους μηχανισμούς των παραγόντων με τις υπηρεσίες και τους ειδικούς που υπάρχουν στο δήμο, γιατί πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να καρπώνονται τα οφέλη από τις κοινωνικές δράσεις του δήμου. 

Δεν τολμάει πλέον ούτε στα λόγια να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση μέτρα για την ανεργία, με το πρόσχημα ότι τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν αποτέλεσμα. Για ψηφίσματα "για τη Νικαράγουα" μίλησε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Ας μη μιλήσουμε λοιπόν κύριοι για την καταστροφή της χώρας και των ανθρώπων της, ας βάλουμε το κεφάλι βαθιά στην άμμο.

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς προτίθεται να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες προσεχώς στο ίδιο θέμα. Ο αγώνας συνεχίζεται, ενωτικός με όλους όσους μπορούν να συστοιχηθούν, με το λαό στο πλάι μας και το στόχο μιας χώρας χωρίς τρόικες και υποτέλεια και τον κόσμο της εργασίας απελευθερωμένο από τα δεσμά του να μας οδηγεί.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα