25 Απριλίου 2013

Η κατάσχεση που δεν έγινε

Την Τετάρτη 24 Απρίλη, ήταν προγραμματισμένη στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου η κατάσχεση για την μοναδική κατοικία ανέργου και απόρου συμπολίτη μας. Όπως γράφαμε και σε προηγούμενη ενημέρωση για το ίδιο θέμα (δείτε την εδώ), μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και άλλων συμπολιτών μας την προηγούμενη Πέμπτη 18/4 στην Εφορία Κηφισιάς, είχαν δοθεί (προφορικές) διαβεβαιώσεις ότι το σπίτι του ανέργου θα εξαιρεθεί από τον πίνακα του πλειστηριασμού.
Επειδή όμως οι μέρες είναι πονηρές, κατά την προγραμματισμένη δικάσιμο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, περίπου 80 ατόμων, από τις παρακάτω συλλογικότητες:
Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, Επιτροπές Αγώνα «Δεν πληρώνω», Ανοικτή Πρωτοβουλία φορέων και πολιτών Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια, Πρωτοβουλία Κατοίκων Ραφήνας - Πικερμίου ενάντια στα χαράτσια, Κίνημα «Δεν πληρώνω», αντιπροσωπεία του ΕΠΑΜ, καθώς και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του Αμαρουσίου «Κόντρα στον καιρό» και «Εκτός των τειχών».

Ο συμβολαιογράφος για την κατάσχεση τελικά δεν παρουσιάστηκε (ούτε και εκρόσωποι της εφορίας), πράγμα που σημαίνει ότι τελικά η δέσμευση των υπηρεσιών της εφορίας την περασμένη Πέμπτη ότι η κατάσχεση ανακαλείται, τηρήθηκε.
Η υπόθεση της κατάσχεσης δείχνει το δρόμο που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις που την απέτρεψαν, η ετοιμότητα που επέδειξαν οι συλλογικότητες που ενεργοποιήθηκαν, η κίνηση του ανέργου να έρθει σε επαφή με αυτές εγκαίρως, η αλληλεγγύη και η αγωνιστικότητα δείχνουν τον αντίθετο δρόμο, αυτόν του λαϊκού κινήματος, που μπορεί και πρέπει να αντισταθεί, να υπερασπίσει την κοινωνία, να κερδίσει μικρές και μεγάλες νίκες, να οδηγήσει τελικά στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της.
Την επομένη, Πέμπτη 25 Απρίλη, είχε προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση στην εφορία Κηφισιάς από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, την ίδια μέρα που και άλλες συλλογικότητες της Αττικής έκαναν το ίδιο στις τοπικές εφορίες. Έντονη ήταν αυτή τη φορά η παρουσία της αστυνομίας, με περιπολικό, 10 αστυνομικούς, άνδρες της ασφάλειας και μοτοσυκλετιστές, παρουσία που δεν εξηγήθηκε. Ο φόβος της λαϊκής οργής προφανώς, μετά το περιστατικό της κατάσχεσης…       
Η συγκέντρωση έγινε κανονικά, με μοίρασμα προκηρύξεων και συζήτηση για τη Λαϊκή Στάση Πληρωμών με τον (λίγο) κόσμο που ήταν στην εφορία για συναλλαγές. 

2 σχόλια :

  1. Για την κατάσχεση που δεν έγινε,
    Η δεοντολογία επέβαλε ο δημιουργός του ποιο πάνω κειμένου να αναφέρει ακόμα, πως το όλο θέμα το ανακίνησαν το Δίκτυο Αλληλεγγύης της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ Κηφισιάς, μέσω της Αλληλεγγύης για Όλους, όπου και απευθύνθηκε ο εν λόγο συνδημότης μας.
    Δεν χρειαζόμαστε εύσημα, μα είναι μικρότητα να σου δίνει κάποιος ένα θέμα για να μη το καρπωθεί μόνος του και εσύ να αποκρύπτεις το όνομά του, όταν μάλιστα δηλώνεις ότι δεν υπηρετείς σκοπιμότητες.
    Μπράβο σας " ανεξάρτητοι και αδογμάτιστοι" συνδημότες μας!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικές παρατηρήσεις πάνω στο παραπάνω, αναίτια κατά τη γνώμη μας, επιθετικό σχόλιο:
      Είναι γνωστό, πως οι ίδιοι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν στις κινηματικές διαδικασίες με διαφορετικές ιδιότητες, αφού μπορούν να δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις, κόμματα, επιτροπές αγώνα, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ή θεματικές κινήσεις. Η αναφορά σε κάποιο κείμενο των συμμετεχόντων με όλες τους τις ιδιότητες δεν είναι δυνατή, ούτε και αντικατοπτρίζει σωστά τη συμμετοχή των αντίστοιχων φορέων: Μόνο με τη ρητή του απόφαση για επώνυμη συμμετοχή γίνεται ο κάθε φορέας υπεύθυνος γι' αυτήν, άρα και για το πιθανό όφελος ή κόστος (ιδίως κόστος) που αυτή η συμμετοχή μπορεί να επιφέρει. Έχουμε δει μάλιστα τελευταία πολλά παραδείγματα «χρέωσης» πολιτικού κόστους σε φορείς που δε συμμετείχαν με αποφάσεις τους σε ενέργειες, λόγω της συμμετοχής σε αυτές κάποιων νυν ή πρώην μελών τους ή φίλων τους.
      Σε ενέργειες που είτε συνδιοργανώνονται από διαφορετικούς φορείς, είτε που πολλοί φορείς καλούνται να συμμετάσχουν επισήμως, είτε τέλος αυτό γίνεται εκ των πραγμάτων, η αναφορά των φορέων στις επίσημες ανακοινώσεις πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης. Όταν υπάρχει πιθανότητα παρεξηγήσεων, η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς πάντοτε συμφωνεί με τους συμμετέχοντες για την ανακοίνωση των επίσημων συμμετοχών, όπως πχ. έγινε με τις συμμετοχές των πρωτοβουλιών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
      Στο συγκεκριμένο, είναι αλήθεια ότι το όνομα «ΑΝΑΣΑ» δεν αναφέρθηκε στη σχετική μας ανάρτηση. Αυτό έγινε γιατί δεν αναφέρθηκε η κίνηση κατά τη συγκεκριμένη στιγμή των συνεννοήσεων και της καταγραφής των φορέων (ούτε είχε αναφερθεί ποτέ κατά τη διαδικασία των κινητοποιήσεων για την κατάσχεση, ενώ μέλη της ήταν παρόντα από την αρχή στις σχετικές κινητοποιήσεις). Θα έπρεπε όμως να ήταν γνωστό σε όλα τα μέλη της «ΑΝΑΣΑ», μέλη της οποίας συμμετέχουν και στην Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς με άριστες συναγωνιστικές σχέσεις με όλα τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, ότι α) η παράλειψη δεν μπορεί να ήταν σκόπιμη και β) ότι η αποκατάσταση οποιουδήποτε σχετικού λάθους θα ήταν εύκολη και άμεση, με ένα απλό τηλεφώνημα. Η αναφορά άλλης δημοτικής κίνησης (που κινείται στον ίδιο πολιτικό χώρο με την ΑΝΑΣΑ), δείχνει ότι δεν υπήρχε καμιά πρόθεση αποσιώπησης οποιασδήποτε συμμετοχής.
      Θα θέλαμε όμως να σταθούμε κυρίως στις φράσεις «όταν μάλιστα δηλώνεις ότι δεν υπηρετείς σκοπιμότητες» και «Μπράβο σας "ανεξάρτητοι και αδογμάτιστοι" συνδημότες μας!!!»: Οι γενικεύσεις, όταν συνάγονται από ένα μόνο συγκεκριμένο περιστατικό, είναι συνήθως λανθασμένες. Για το «ανεξάρτητοι και αδογμάτιστοι» , η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς δε χρησιμοποίησε ποτέ τέτοιους όρους, που για κάποιους μπορεί μάλιστα να θυμίζουν και την παλαιοκομματική νοοτροπία των δήθεν «ανεξάρτητων» συνδυασμών που στήνουν συνήθως τοπικοί παράγοντες για να καλύψουν τη δεδομένη τους κομματική ένταξη. Έχει αντίθετα γίνει πολύ συγκεκριμένη: Έχει ρητά δηλώσει από την ίδρυσή της ότι δεν αποτελεί παράταξη, δε συμμετέχει ούτε θα συμμετάσχει σε δημοτικές ή άλλες εκλογές, δεν στηρίζει ούτε στηρίζεται από κάποιο πολιτικό κόμμα, ενώ συνεργάζεται με όλους τους φορείς που αντιπαλεύουν τα μέτρα του ΔΝΤ-ΕΕ-κυβέρνησης, προσπαθώντας μάλιστα (και αυτό είναι η περηφάνια της) να λειτουργήσει ΕΝΩΤΙΚΑ, χωρίς να αγνοεί ή να θέλει να αποκρύψει την διαφορετικότητα φορέων ή πολιτικών απόψεων που υπάρχουν. «Θέλει επενδύσει τη δράση της στο κίνημα και όχι στον εαυτό της» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιδρυτική της διακήρυξη. Ποιες είναι οι σκοπιμότητες που υπηρετεί η Επιτροπή Αγώνα κατά τη γνώμη του συντάκτη του σχολίου, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε.
      Έχουμε την εντύπωση, μετά και από συζητήσεις με μέλη της, ότι το σχόλιο που υπογράφεται από την ΑΝΑΣΑ δεν εκφράζει την κίνηση στο σύνολό της, αλλά αυτό εναπόκειται στην ίδια να το διευκρινίσει. Εμείς συνεχίζουμε να θέλουμε στενές συναγωνιστικές σχέσεις με την κίνηση όπως και με όλες τις αγωνιστικές προσπάθειες της περιοχής, τη συμμετοχή των μελών της στην Επιτροπή Αγώνα, σε μια κατεύθυνση ανάπτυξης του τοπικού κινήματος, διαλόγου και κοινής δράσης.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα