16 Φεβρουαρίου 2014

Η συγκέντρωση στις Αφίδνες (βίντεο και συμπεράσματα)

Πολύ μεγάλη ήταν η συγκέντρωση της Κυριακής 16/2 κατά της αύξησης των διοδίων στις Αφίδνες. Παρά τις προσπάθειες πολλών να ξεφουσκώσουν την αγανάκτηση του κόσμου. 
Η συγκέντρωση της 16/2 στις ΑφίδνεςΗ συγκέντρωση, με μεγάλη παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ,  έγινε αρχικά έξω από τα γραφεία της Νέας Οδού, στον παράπλευρο της Εθνικής οδού, μετά τις ομιλίες όμως, ο κόσμος μπήκε στην Εθνική οδό όπου και άνοιξε τα διόδια.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν οι διαδηλωτές είδαν την αστυνομία να σταματάει τα αυτοκίνητα που κινούνταν από τα βόρεια προς τα ανοιχτά διόδια, και να προσπαθεί να τα εκτρέψει προς το αντίθετο ρεύμα, λίγο πιο πάνω από τους συγκεντρωμένους. Οι οδηγοί θα έπρεπε να κάνουν αναστροφή και να γυρίσουν πίσω, να βγουν από την εθνική οδό (πληρώνοντας πλευρικά διόδια) και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους εκτός εθνικής. Η προσπάθεια ήταν να στρέψουν τους οδηγούς κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι όχι μόνο δεν είχαν κλείσει το δρόμο, αλλά αντίθετα είχαν ανοίξει τα διόδια. Η αστυνομία πρόλαβε όμως να εκτρέψει μόνο 2 αυτοκίνητα, γιατί οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν αμέσως προς το σημείο της εκτροπής των αυτοκινήτων για να την αποτρέψουν. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε για λίγο.
 
Λίγο αργότερα οι δρόμοι άδειασαν ξανά. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την κυκλοφορία και στα 2 ρεύματα σε σημεία πριν από τα διόδια, εκτός της ακτίνας δράσης των διαδηλωτών. Όπως μάθαμε, ένταση και διαπληκτισμοί με την τροχαία υπήρχε στους παράπλευρους δρόμους, όπου και εξέτρεπαν τους οδηγούς, λέγοντάς τους μάλιστα (ψευδόμενοι) ότι οι διαδηλωτές είχαν κλείσει τα διόδια. Οι διαδηλωτές απελευθέρωσαν πλήρως τις διόδους των αυτοκινήτων για να αφαιρέσουν κάθε πρόσχημα στην αστυνομία. Σε λίγο η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και πάλι, με τους οδηγούς να συμπαρίστανται στους συγκεντρωμένους. Η επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα δεν είχε πετύχει.
 
Δείτε παρακάτω τις διάφορες φάσεις της κινητοποίησης:
Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, καθώς και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής. Μοιράστηκαν επίσης σε οδηγούς τρικάκι του Συντονισμού και ανακοίνωση της  Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και κατοίκων ΒΑ Αττικής ενάντια στα διόδια με τίτλο "FAST PASS OROPOS αυτοί - FAST GO HOME εμείς".

Μερικά συμπεράσματα

Η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου δεν έχει ξεθυμάνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών. Το έδειξε η σημερινή συγκέντρωση 2.000 περίπου ατόμων.

Η συγκέντρωση ΔΕΝ στηρίχτηκε από αρκετούς από εκείνους που είναι στα λόγια αντίθετοι στην αύξηση των διοδίων. Δεν είδαμε αυτή τη φορά λεωφορεία και οχήματα των δήμων που διευκόλυναν τη μετακίνηση των δημοτών τους στη συγκέντρωση, όπως πχ. στην κινητοποίηση της 8/12/2013. Ο κόσμος ήρθε με
δική του πρωτοβουλία και δικά του μέσα. Δήμαρχοι των γύρω δήμων, ήταν μεν παρόντες, αλλά κάποιοι από αυτούς δεν κινητοποίησαν τους δημότες, ούτε καν τους ενημέρωσαν για την ύπαρξη της κινητοποίησης.

Ούτε μια δήλωση συμμετοχής δεν είδαμε για παράδειγμα από το δήμαρχο Κηφισιάς πριν τη συγκέντρωση. Στο site του δήμου βλέπουμε σήμερα ανακοίνωση ότι ο δήμος συμμετείχε στη συγκέντρωση, δεν βλέπουμε όμως τίποτα να έχει γραφτεί πριν από αυτήν, που να καλεί τους δημότες σε συμμετοχή. Φανταζόμαστε τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε και δημοτικές εκλογές σε λίγο…

 
Η συγκέντρωση είχε θαφτεί μέχρι το Σάββατο το απόγευμα από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης! Η είδηση δεν υπήρχε ούτε στα ψιλά των εφημερίδων, ούτε στο Internet (με εξαίρεση κάποια blogs όπως το παρόν, που ανέβασε την είδηση αμέσως), ούτε βεβαίως στα κανάλια.

Η διαπλοκή κυβέρνησης, ΜΜΕ και οικονομικής εξουσίας (εργολάβων εν προκειμένω), σε όλο της το μεγαλείο. Οι ίδιοι που παίρνουν τα κέρδη από τα διόδια (χωρίς να κατασκευάζουν δρόμους), ελέγχουν και τα ΜΜΕ που διαμορφώνουν το κλίμα. Και η κυβέρνηση, φορτώνει υπέρογκα διόδια στο λαό και χαρίζει δις στους εργολάβους, αλλά και δίνει δωρεάν τις συχνότητες στους καναλάρχες, με αντιπαροχή το συνεχές λιβάνισμα, την απόκρυψη και διαστρέβλωση της αλήθειας, και την παραπλάνηση του λαού.

Μπορούμε να κερδίσουμε; ΝΑΙ. Το δείχνει η πανικόβλητη δέσμευση της κυβέρνησης για μη αύξηση διοδίων σε κατοίκους, και σε όσους έχουν εξοχικά στον Ωρωπό. Ακόμα κι αυτό, που προσπαθεί να εκτονώσει την οργή, θα είχε υπάρξει αν δεν είχαν κινητοποιηθεί οι κάτοικοι; Η κάρτα σε όσους έχουν εξοχικά, μήπως νομίζει κανείς ότι θα γίνει τελικά αν οι κάτοικοι πάνε στα σπίτια τους;

Αλλά επίσης: Μήπως έχει κανείς την αυταπάτη ότι μπορεί να γλυτώσει έτσι, τοπικά; Σε ποιους άλλους στοχεύουν τα νέα και τα σχεδιαζόμενα πλευρικά διόδια αν όχι στους κατοίκους των γύρω περιοχών; Σε λίγους μήνες ποιος μας λέει ότι η «έκπτωση» μέσω της κάρτας για τους κατοίκους δε θα εξαφανιστεί; Και το τεράστιο βάρος της απαξίωσης μιας περιοχής που δε θα επισκέπτεται πια κανείς, δεν αφορά τάχα και όσους δεν έχουν αυτοκίνητο ή μαγαζάκι που να στηρίζεται στους επισκέπτες; Δε θα πληρώσουν κι αυτοί την αύξηση στα προϊόντα, λόγω της μετακύλησης της αύξησης στα μεταφορικά; Δεν θα απαξιωθεί η περιουσία τους; Καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί βγει αλώβητη. Πρέπει να αγωνιστεί, μόνον έτσι θα πετύχει νίκες. Αλλά θα συνειδητοποιήσει ακόμα ότι πρέπει ο αγώνας της να ενωθεί και με άλλους αγώνες, να διευρύνει τους ορίζοντές της.

Η ανάγκη που υπάρχει άμεσα έχει γίνει κάτι παραπάνω από εμφανής: Οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξαρτούν τη δράση τους από τις διαθέσεις της κυβέρνησης, ούτε και από όσους βλέπουν τέτοια θέματα μόνον ως ευκαιρία προβολής, ενώ ταυτόχρονα είναι αντίθετοι με την ουσία των διεκδικήσεων και με τις κινητοποιήσεις. Χρειάζονται οι ίδιοι να συγκροτήσουν τις δικές τους δομές αγώνα, να συντονίσουν τα βήματά τους με ότι αγωνιστικό υπάρχει στις περιοχές τους, να προχωρήσουν σε μονιμότερες ενωτικές πρωτοβουλίες με υπάρχοντες φορείς, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις αλλά και χωρίς αυταπάτες. Και κυρίως να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Μόνον έτσι θα συμπαραταχθούν, εκόντες άκοντες, και όσοι εύκολα αποχωρούν όταν βλέπουν ότι τους παίρνει.

Φωτορεπορτάζ από τη σημερινή συγκέντρωση από το φίλο της Επιτροπής φωτορεπόρτερ Ανδρόνικο Χατζηκωστή:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα