11 Αυγούστου 2014

Το λάθος

«Λάθη» στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ μας προέκυψαν. Για λάθη μιλάνε συνέχεια οι κυβερνητικοί βουλευτές, για λάθη μας έχουν ζαλίσει τα παπαγαλάκια της διαπλοκής. Όχι, δεν είναι λάθη του Taxisnet. Το λάθος έγκειται στις ίδιες τις ρυθμίσεις του νόμου. Αλλά δε φταίει η κυβέρνηση που κατέθεσε το νόμο. Ούτε βέβαια και οι κυβερνητικοί βουλευτές που τον ψήφισαν. Ίσως δε τον διάβασαν, όπως ο Χρυσοχοΐδης δε διάβασε το μνημόνιο. Ούτε άλλωστε θέλησαν να τον διαβάσουν, αφού συμφώνησαν να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Φταίει φαίνεται κάποιος άγνωστος, υπάλληλος ίσως, πάντα αυτοί φταίνε...
 


Για να δούμε λοιπόν αυτά τα «λάθη». Για να δούμε γιατί αυτοί δεν τα πήραν είδηση, ενώ εμείς τα είχαμε εντοπίσει, όλα (όχι μόνον αυτά που ακούγονται αυτές τις μέρες στα κανάλια) και με σαφήνεια.
 

Αξίες εντός οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος

Γράφαμε λοιπόν (δείτε ολόκληρο το κείμενο κριτικής του ΕΝΦΙΑ εδώ) :

"Η τιμή ζώνης των περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας αυξάνει, σε πολλές περιπτώσεις δραματικά. Γιατί σ΄αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή ζώνης που θα ισχύσει είναι η κατώτερη ΤΖ της δημοτικής ενότητας, του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας για την οποία υπάρχουν αντικειμενικές τιμές, που είναι συνήθως μεγαλύτερες από την κατώτατη τιμή ζώνης με την οποία υπολογιζόταν το ΕΕΤΗΔΕ / ΕΕΤΑ."

Τι σύμπτωση! Αυτό είναι και το μεγάλο "λάθος" που αναγνωρίζουν σήμερα όλοι (και η κυβέρνηση). Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι (σύμφωνα με εκτιμήσεις), που διαθέτουν ακίνητα στους 4.000 οικισμούς των 457 περιοχών της χώρας εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας, έπαθαν σοκ από το φόρο που τους καταλογίστηκε. Για 8 στρέμματα στην Ηλεία, ο ΕΝΦΙΑ ήρθε 13.631 Ευρώ, από ΦΑΠ 418 Ευρώ το 2013. Και η κυβέρνηση, έντρομη ότι θα χάσει και την υποστήριξη της επαρχίας (που δεν έχει θιγεί όσο οι πόλεις), σπεύδει να καταθέσει διορθωτική τροπολογία. "Στόχος είναι να πάμε στα επίπεδα του ΦΑΠ του 2013" μας ενημερώνουν τα παπαγαλάκια.

Ήταν λάθος; Άλλαξαν των κατώτατη τιμή ζώνης του 2013 εισάγοντας ΤΖ ίση με με την κοντινότερη ΤΖ για την οποία υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, από λάθος, ή μήπως επίτηδες; Όταν αλλάζεις κάτι, το κάνεις από λάθος; Ή μήπως έχεις εκτιμήσει ότι θα εισπράξεις πολλαπλάσια;

Τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Γράφαμε:
"Ακόμα, ενώ μέχρι τώρα η φορολογία αφορούσε μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τώρα φορολογούνται τα πάντα: Κτίσματα ηλεκτροδοτούμενα και μη, οικόπεδα εντός σχεδίου (που δεν πλήρωναν χαράτσι στη ΔΕΗ), αγροτεμάχια εκτός σχεδίου (που δεν πλήρωναν ούτε χαράτσι ούτε ΦΑΠ), όλα."

Μας λένε τώρα τα παπαγαλάκια: "Στο υπουργείο οικονομικών εξετάζουν να ισχύσει ένας συντελεστής απομείωσης, καθώς μέχρι τώρα η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν επιβαρυνόταν με χαράτσι μέσω ΔΕΗ". Εμείς αυτό το ξέραμε, η κυβέρνηση (και οι κυβερνητικοί βουλευτές που ψήφισαν), όχι;

 

Οι νέες απάτες

Υπάρχουν όμως και σοβαρές νέες επιβαρύνσεις, που δεν προβλέπονται στο νόμο, και όμως ίσχυσαν, στη ζούλα:

Στη δήλωση του Ε9, κάποια πεδία δεν ήταν υποχρεωτικά, όπως ο όροφος του ακινήτου, το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου (που σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να συμπληρωθεί αφού επηρεάζει την αξία του οικοπέδου κλπ). "Λάθη των φορολογουμένων" τα ονομάζουν τα παπαγαλάκια. Προς θεού, δεν είναι λάθη του συστήματος της δήλωσης του Ε9 του υπουργείου, που επιτρέπει τη μη συμπλήρωση αυτών των πεδίων στις περιπτώσεις που αυτή είναι υποχρεωτική, ο φορολογούμενος φταίει πάλι. Οπότε τι κάνουμε; Το υπουργείο υπολόγισε στις περιπτώσεις αυτές τα πεδία που λείπουν με τις δυσμενέστερες τιμές για το φορολογούμενο. Ας πούμε, για μια διώροφη κατοικία που ο δυστυχής πολίτης δεν είχε συμπληρώσει ότι το διαμέρισμά του ήταν στον 1ο όροφο, η εφορία υπολόγισε την αξία του σαν να ήταν στον 6ο. Λάθος ή επιλογή;

Πολλοί ιδιοκτήτες ημιτελών ακινήτων, αντί να τύχουν έκπτωσης 60% όπως προβλέπει ο νόμος, είδαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ χωρίς την έκπτωση.

Ο νόμος προβλέπει εκπτώσεις και απαλλαγές για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων (απαλλαγές - κοροϊδία, όπως είχαμε ήδη επισημάνει στο ίδιο κείμενο). Αλλά η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμα εκδοθεί, 8 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου! Και ο φόρος καταλογίστηκε χωρίς τις μειώσεις. Και θα έπρεπε να πληρωθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με την αρχική προθεσμία! Τυχαίο; Δε νομίζουμε.

Η απόκρυψη

Τα είδαμε τα εκκαθαριστικά. Και είδαμε εκεί μόνο αυτά που εμείς είχαμε δηλώσει, καθώς και το φόρο. Εκείνο που δεν είδαμε όμως είναι οι συντελεστές που καθορίζουν τον τελικό φόρο, έτσι για να μπορούμε να ελέγξουμε τι υπολόγισαν για να μας χρεώσουν το φόρο. Όλους τους συντελεστές τους είχαν, γιατί δεν τους εμφάνισαν στο εκκαθαριστικό; Μήπως για να μην μπορεί ο πολίτης - φορολογούμενος να ελέγξει την  ορθότητα των συντελεστών, και έτσι να τους αποδεχτεί; Ή μήπως για να μη γίνει και στον καθένα φανερή η κλοπή, που τώρα φαίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις; Γιατί οι συντελεστές δεν είναι γνωστοί στον πολίτη, αφού εξαρτώνται από παράγοντες που μόνο το υπουργείο γνωρίζει. 

Είναι κι αυτό γνωστό: Όπως για να περάσουν μέτρα σαν και αυτά της μνημονιακής περιόδου χρειάζεται αυταρχισμός, αστυνομική βία - καταστολή και υποστολή της δημοκρατίας (προεδρικά διατάγματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατεπείγοντα, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, κλείσιμο της ολομέλειας για να παραγραφούν ποινικές ευθύνες των "δικών" μας), έτσι χρειάζεται και αδιαφάνεια, έλλειψη ενημέρωσης, παραπλανητική ενημέρωση (από τα διαπλεκόμενα μέσα), στραγγαλισμός κάθε αντίθετης φωνής για τα πάντα. Ακόμα και για θέματα που αφορούν άμεσα την τσέπη του κάθε φορολογούμενου χωριστά.  

Οι διορθώσεις

Οι "διορθώσεις" που κουβεντιάζουν τώρα είναι:
  • Η μετάθεση της 1ης δόσης για το τέλος Σεπτεμβρίου αντί για το τέλος Αυγούστου. Όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί αυτοί δεν προλαβαίνουν να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν τις "διορθώσεις". Στις 15 Σεπτέμβρη υπολογίζουν να έχουν τελειώσει με τον απανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
  • Το Ε9 να ανοίξει πάλι, μέχρι τις 30 Νοέμβρη, για διορθώσεις στα σημεία που οι φορολογούμενοι έχουν κάνει λάθη, μη γνωρίζοντας τις συνέπειες. Για όσους θα έχουν ήδη πληρώσει το σύνολο ή μέρος του φόρου, θα υπάρξει συμψηφισμός.
  • Ο φόρος να πληρωθεί σε 6 αντί για 4 δόσεις. Αν βέβαια η τρόικα το επιτρέψει!
  • Οι τιμές για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός οικισμών οικόπεδα να γυρίσουν στις τιμές του 2013.
  • Να διορθωθεί η παράλειψη της έκπτωσης σε ημιτελή κτίσματα.
  • Να εκδοθεί επί τέλους η εγκύκλιος για τις φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει.

Τι δεν κουβεντιάζουν;

Τα περισσότερα δεν τα κουβεντιάζουν, τα οποία και είχαμε επισημάνει εδώ:
  1. Το ότι όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα από τη συνολική αξία ακίνητης περιουσίας, πληρώνουν το ίδιο βασικό φόρο, που είναι "κεφαλικός", ανά ακίνητο δηλαδή, χωρίς αναλογικότητα και απαλλασσόμενο ποσό.
  2. Το ότι ο φόρος εφαρμόζεται σε πλασματικές, φουσκωμένες προς τα πάνω, αντικειμενικές αξίες των υποτιμημένων ακινήτων των πολιτών.
  3. Το ότι δεν εξετάζεται αν το ακίνητο αποδίδει εισόδημα (και πόσο) στο φορολογούμενο ή απλώς υπάρχει, ούτε καν αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα ή όχι (με εξαίρεση τις φοροαπαλλαγές, που είναι για ελάχιστους, και που δεν έχουν ισχύσει ακόμα).
  4. Το ότι φορολογούνται οι ημιυπαίθριοι που νομιμοποιήθηκαν με το νόμο Μπιρμπίλη, που προέβλεπε ρητά ότι οι νομιμοποιούμενοι χώροι δεν θα φορολογηθούν. Το κράτος - απατεώνας, σε όλο του το μεγαλείο!
  5. Το ότι για να εισπραχτούν 2,65 δις, ο φόρος που σχεδίαζαν να βεβαιωθεί ήταν 3,28 δις, δηλαδή ο κάθε πολίτης να χρεωθεί 24% επί πλέον. Αυτά σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, γιατί φαίνεται ότι ο φόρος που τελικά χρεώθηκε στους πολίτες ήταν μερικά δις παραπάνω. Αυτό και μόνο (και όχι η κοινωνική τους ευαισθησία, ή το αίσθημα δικαιοσύνης που τάχα τους διακατέχει) είναι εκείνο που τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε "διορθώσεις" των "λαθών" τους.

Κανένα λάθος δεν υπήρξε. Όλα ήταν σχεδιασμένα με τη λογική να εισπράξουμε τα 2,65 δις, φέτος αλλά και κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως κόστους για το λαό που πεινάει. Γιατί είναι τα συμφέροντα των κερδοσκόπων και του κεφαλαίου που τους νοιάζουν, γιατί αυτοί είναι που τους στηρίζουν για να παραμείνουν στην κυβέρνηση εκβιάζοντας, γιατί γι αυτούς είναι οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις. Και μόνο το εκτιμώμενο εκλογικό κόστος (πχ. στην επαρχία), είναι που συγκρατεί λίγο την (απ)ληστεία τους.

4 σχόλια :

  1. Χωρίς σχόλια:

    Υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, για το "λάθος", στο MEGA:
    «Το λάθος στον ΕΝΦΙΑ μήπως έγινε σκόπιμα; Ποιος έχει αναλάβει να το φτιάξει; Δεν μας έχουν πει ακόμα. Αυτό δεν είναι θέμα κυβέρνησης, είναι θέμα αυτού που έκανε την πληροφορική. 'Ήταν εναντίον της κυβέρνησης και αυτό το πληρώσαμε. Αντί να πάρουμε ένα μπράβο πήραμε σιχτίρια και μούτζες».

    Σε ερώτηση, αν όλο αυτό έγινε με πολιτικά κίνητρα απάντησε ειρωνικά: «Όχι με σεξουαλικά... Πολιτικά το πληρώσαμε. Αντι να μη μας κράζουν με 15% λιγότερο βρήκαμε και τον μπελά μας. Γιατί; Τυχαίο ήταν; Αν τον ήξερα αυτό που το έκανε θα τον είχα χαστουκίσει. Αν ήταν στο υπουργείο Εμπορίου θα σας τον είχα έτοιμο εγώ τώρα.».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί:
    Σοφία Βούλτεψη, Kυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον Ant1:
    «Δεν το έκανε το λάθος ο Σαμαράς, ούτε ο υπουργός Οικονομικών. Κάποιος έκανε το λάθος, κάποιος δεν επαλήθευσε, κάποιος δεν κοίταξε το χαρτί πριν φύγει κτλ.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοβέρδος: «Εμείς βάλαμε το ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο χαράτσι, με 1,9 εκατ. έσοδα και μας εξευτέλισαν. Τώρα με τον ΕΝΦΙΑ έχουμε έσοδα 3,3 εκατ. ευρώ... πιστεύω ότι στο νέο προϋπολογισμό ο κ. Χαρδούβελης θα εξετάσει και αυτό το θέμα. Πρέπει να επανεξεταστεί εκ βάθρων. Εγώ δεν λεω ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός, όπως λένε κάποιοι που τον ψηφίσαν. Εγώ που δεν τον ψήφισα, λεω ότι είναι άδικος, υπάρχει διαφορά»

    Κάτι τύποι σαν κι αυτόν, μνημονιακώτεροι από την τρόικα (θυμιθείτε τη θητεία του ως υπουργός υγείας πριν τον Άδωνι), έχουν το θράσος να εμφανίζονται σήμερα αντίθετοι, επειδή για το μικρό διάστημα που βγήκαν από το μαντρί (για λόγους προσωπικών φιλοδοξιών και τίποτα άλλο), έτυχε να μην ψηφίσουν κάποιο νόμο. Κάτι τέτοιους πρέπει να τους φτύνουμε. Όψιμοι αντιμνημονιακοί λόγω προσωπικού συμφέροντος, που επανακάμπτουν στο μαντρί (της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ) όταν αυτό το προσωπικό συμφέρον εξυπηρετείται έτσι καλύτερα στις νέες συνθήκες.

    Δίδαγμα για το ποιόν τέτοιων "διαφωνιών"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ

      Υπάρχουν καιροί
      που ακόμα κι οι καιροσκόποι
      κατηγορούν
      τον καιροσκοπισμό

      Πίστευέ τους
      γιατί ξέρουν
      καλύτερα απ' όλους
      για τι μιλούν

      Μη τους εμπιστεύεσαι
      γιατί κατηγορούν
      τον καιροσκοπισμό
      από καιροσκοπισμό

      Erich Fried, Φωνές χωρίς πατρίδα (Κάλβος, 1981)

      Διαγραφή

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα