6 Σεπτεμβρίου 2014

Καταγγελία: Ο Μάνεσης απολύει τους χαλυβουργούς και γίνεται χορηγός σε εκδηλώσεις του Δήμου Κηφισιάς!

Με έκπληξη είδαμε ανάμεσα στους χορηγούς των φετινών «Μενανδρείων» τη «Χαλυβουργία Ελλάδος»!

 
Οι χορηγοί των "Μενανδρείων" από το έντυπο του προγράμματος

Τα έργα και ημέρες της εταιρείας και του ιδιοκτήτη της κου Μάνεση είναι γνωστά. Η Χαλυβουργία αποτέλεσε σύμβολο αντεργατικής πολιτικής, ενώ οι εργαζόμενοί της διεξήγαν έναν από τους σημαντικότερους εργατικούς αγώνες της εποχής του μνημονίου.

Μας κάνει λοιπόν εντύπωση, πως ο Δήμος Κηφισιάς, το νομικό πρόσωπο του Δήμου «Δημήτρης Βικέλας» και οι επικεφαλής του, επέλεξαν προκλητικά τη συγκεκριμένη εταιρεία ως χορηγό των εκδηλώσεων, τη στιγμή μάλιστα που μόλις στις 11 Ιουνίου (τις μέρες ίσως που οι υπεύθυνοι του Δήμου έκλειναν τη συμφωνία), εγκρίθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη νέα σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων της εταιρείας.



Η εταιρεία φαίνεται δεν έχει λεφτά για τους εργαζομένους της, έχει όμως για «χορηγίες»!

Έργα και ημέρες της Χαλυβουργίας του κου Μάνεση, ο αγώνας των εργαζομένων:

  • Οκτώβριος 2011: Εκβιασμός των εργαζόμενων: Πεντάωρη και εκ περιτροπής εργασία με 40% μείωση αποδοχών, ή 180 απολύσεις (από 360 εργαζομένους), την ίδια στιγμή που η παραγωγή αυξανόταν! Η συνέλευση των εργαζομένων απαντά ομόφωνα με απεργία
  • 272 μέρες (πάνω από 9 μήνες) μιας ιστορικής απεργίας  των εργαζομένων
  • 20 συνελεύσεις των εργαζομένων,  πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από πολλά μέρη του εξωτερικού, 50 εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια - συναυλίες - παρουσιάσεις  βιβλίων - εκδηλώσεις για τα  παιδιά και τις  γυναίκες στο εργοστάσιο.
  • Από  την πύλη της Χαλυβουργίας  περνούν χιλιάδες  εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο.
  • Απέναντί τους βρίσκουν το Μάνεση, το ΣΕΒ, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, το κράτος τους, τα δικαστήρια τους, τους ροπαλοφόρους τους.
  • Η απεργία σπάει μετά από επέμβαση των ΜΑΤ (με εντολή Σαμαρά) τον Ιούλιο του 2012.
  • Ακολουθούν 170 απολύσεις, μείωση αποδοχών, κατάργηση επιδομάτων κλπ. Συνδικαλιστές καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης μέχρι 3 έτη (με αναστολή).
  • Το Φλεβάρη του 2014 η εταιρεία ανακοινώνει τη διαθεσιμότητα 200 από τους εναπομείναντες 263 εργαζόμενους. Εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία 1 ημέρας την εβδομάδα με μισθό 200 Ευρώ.
  • Η τελευταία πράξη γράφεται στις 11/6/2014: Μετά από αίτηση της Χαλυβουργίας, εγκρίνονται ομαδικές απολύσεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 30 χρόνια, 45 εργαζομένων (από τους 74 που απέμειναν), από το «Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας». Εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης των απολύσεων που σχεδιάζουν…


Μετά από όλα αυτά, ο Μάνεσης γίνεται «χορηγός», και ο δήμος Κηφισιάς τον διαφημίζει!

_____________________________________________________________________
Παρεμβάσεις από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς σχετικές με το θέμα θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε εκδηλώσεις των "Μενανδρείων".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα