30 Σεπτεμβρίου 2014

Η κινητοποίηση για τον ΕΝΦΙΑ στη Νέα Ερυθραία, η οργάνωση της υποβολής προσφυγών

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΕΝΦΙΑ, έξω από την Εθνική Τράπεζα της Νέας Ερυθραίας. Την ημέρα αυτή πληρώνονταν οι συντάξεις του ΙΚΑ, ενώ την επομένη ήταν η προθεσμία για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.



Η κινητοποίηση

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, συμμετείχαν άτομα από όλο το φάσμα των δυνάμεων που αντιτίθενται στα μνημόνια, ανένταχτοι και αρκετός κόσμος. Μοιράστηκε προκήρυξη της Επιτροπής Αγώνα (δείτε την εδώ) και άλλων πρωτοβουλιών, αναρτήθηκε πανό και φωνάχτηκαν συνθήματα  για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της πολιτικής. Ο κόσμος, αγανακτισμένος με το νέο φόρο, ήταν δεκτικός στα μηνύματα πολύ περισσότερο από ότι τον τελευταίο καιρό, και με τη διάθεση για αγώνα να υπερισχύει της απογοήτευσης, που όμως υπάρχει κι αυτή.



Η ενδικοφανής προσφυγή

Στη συγκέντρωση έγιναν πολλές συζητήσεις για τις μεθόδους αντίστασης, ανάμεσα στις οποίες και η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής κατά του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ, όπως προτείνει ο ΔΣΑ (βλέπε λεπτομέρειες εδώ). Η σχετική φόρμα της προσφυγής μοιράστηκε σε όσους ενδιαφέρθηκαν, οδηγίες δόθηκαν για τη διαδικασία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν το ίδιο βράδυ για τη συμπλήρωσή της με τη βοήθεια μελών της Επιτροπής. 

Η προσφυγή είναι ατομική (γιατί οι Ελληνικοί νόμοι, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των μνημονίων, δεν επιτρέπουν συλλογικές προσφυγές όπως σε άλλες χώρες). Ωστόσο σε μια προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης των ατομικών προσφυγών και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, η Επιτροπή Αγώνα οργάνωσε την Κυριακή και τη Δευτέρα το βράδυ, την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών, από συνδημότες μας με αδυναμία πληρωμής. Μέλη της Επιτροπής παρείχαν συμβουλές για τη διαδικασία, βοήθησαν στη συμπλήρωση των προσφυγών και ψηφιοποίησαν σε CD τις προσφυγές και τα συνοδευτικά έγγραφα (αποδείξεις δαπανών κλπ), μιας και οι προσφυγές έπρεπε να κατατεθούν την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη σε ψηφιακή μορφή. Αρκετοί άλλοι επικοινώνησαν καθυστερημένα, όταν το έμαθαν. 

Έχετε ακόμα δικαίωμα να κάνετε προσφυγή;


Δυστυχώς, για όσους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν άλλαξαν το Σεπτέμβρη, η προθεσμία για την προσφυγή ήταν η 30/9. Για τους άλλους, η προθεσμία είναι στις 17/10. Για να επαληθεύσετε τι από τα 2 συμβαίνει, μπείτε στο TaxisNet και πατήστε "εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης" (δείτε πως στην υποσημείωση στο τέλος αυτού του κειμένου). Βρείτε την ημερομηνία της εκκαθάρισης, που έχουμε σημειώσει στην εικόνα παρακάτω:

 Αν η ημερομηνία είναι 31/07/2014, η προθεσμία για την προσφυγή έληξε στις 30/9. Αν είναι 17/9, η προθεσμία λήγει στις 17/10.

Η Επιτροπή Αγώνα θα οργανώσει το ίδιο και σε επόμενη ημέρα για όσους θέλουν να κάνουν προσφυγή και έχουν προθεσμία μέχρι τις 17/10.

Η δραματική κατάσταση των πολιτών

Εκείνο που έγινε φανερό από τις περιπτώσεις που είδαμε, ήταν το εξής: Πέρα από το άδικο, το αντισυνταγματικό και το ταξικό του νόμου, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που έχουν κάποια περιουσία, από κληρονομιά για παράδειγμα ή με δάνειο που ακόμα το πληρώνουν, που είναι μεγαλύτερη από τα πολύ στενά κριτήρια που ζητάει ο νόμος για να έχουν κάποια έκπτωση, αλλά δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα απολύτως εισόδημα (ούτε επίδομα ανεργίας δεν παίρνουν οι μακροχρόνια άνεργοι), ή έχουν ένα τόσο μικρό εισόδημα που δεν μπορούν να ζήσουν. Και όμως, και αυτοί χρεώνονται με ΕΝΦΙΑ σε ποσά συγκριτικά με το εισόδημά τους υπέρογκα. Έτσι κάποιος που έχει ένα σπίτι 70 τ.μ. για να μένει και ένα πατρογονικό 85 τ.μ. σε κάποιο χωριό, σε κακή κατάσταση ίσως, δεν έχει καμία έκπτωση γιατί το άθροισμα των εμβαδών είναι μεγαλύτερο από 150τ.μ.  Ας είναι άνεργος 3 χρόνια τώρα, ας τρέφεται αποκλειστικά από συσσίτια, ας μην έχει πόρους ούτε για την επιβίωσή του. Αυτές οι ακραίες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου σπάνιες, είναι συνήθεις. Αλλά όχι μόνον καταλογίζεται ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία έκπτωση, αλλά η κυβέρνηση έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να αποτρέψει και τις τυχόν προσφυγές.

Ο αγώνας συνεχίζεται για:

  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Καμιά φορολόγηση της λαϊκής κατοικίας
  • Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια κράτους-τραπεζών. Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων. Πλήρης προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκατοίκηση για τα λαϊκά στρώματα.
  • Όχι στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών και συντάξεων και στις κατασχέσεις περιουσίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 
  • Όχι στη φορολογική αφαίμαξη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων με τους έμμεσους και άμεσους φόρους. 
  • Να αντιστραφεί ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της άμεσης φορολογίας που είναι υπέρ του κεφαλαίου, και να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι που δεν είναι ανάλογοι με το εισόδημα, και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους φτωχούς.
  • Αφορολόγητο εισόδημα μέχρι το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. 
  • Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη ακίνητη περιουσία με βάση πραγματικές αντικειμενικές αξίες. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομηχάνων, τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών».
Θα επανέλθουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα