11 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ - η δική μας αντίδραση

Κατατέθηκε τελικά χθες και εγκρίθηκε σήμερα η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, σε νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας! Που βέβαια αλλάζει διατάξεις του νόμου 4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ήταν ο νόμος που δημιούργησε τις ληστρικές χρεώσεις, και όχι προβλήματα στον υπολογισμό του, τεχνικό λάθος δηλαδή, όπως εν χορώ προσπάθησαν να μας πείσουν πρωθυπουργός, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές (δείτε την κριτική μας στη προσπάθεια εμφάνισης της υπόθεσης ως «λάθος» εδώ).

Όλες όμως οι προσδοκίες για σοβαρές «διορθώσεις» διαψεύσθηκαν. Ας δούμε τα επίμαχα ζητήματα ένα προς ένα:Οι αλλαγές
 


Τα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών ακίνητα


Για τα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών αλλά εντός οικισμού ακίνητα, τόσο η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο για τον υπολογισμό του κύριου φόρου, όσο και η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την οποία υπολογίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων κατά το έτος 2013. Δηλαδή η διάταξη του νόμου για τις αντικειμενικές αξίες σε τέτοιες περιοχές, για την οποία από την ψήφιση κιόλας του νόμου λέγαμε ότι «αυξάνει, σε πολλές περιπτώσεις δραματικά», αναιρείται, και επαναφέρονται οι αξίες του προηγούμενου νόμου. Κανένα λάθος στον υπολογισμό δεν υπήρχε, ο νόμος ήταν λάθος κε Σαμαρά!


Οι εκπτώσεις


Για φορολογούμενους με βεβαιωμένη αδυναμία πληρωμής, ο νόμος προέβλεπε έκπτωση 50%, αν ίσχυαν σωρευτικά τα εξής:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα στο προηγούμενο φορολογικού έτος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας του φορολογούμενου, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. 
 • Ο φορολογούμενος και τα μέλη της οικογένειάς του δεν έχουν  ληξιπρόθεσμες ή μη ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η (σχεδόν αδύνατη για την πλειοψηφία των φορολογουμένων) προϋπόθεση της μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων και αρρύθμιστων οφειλών, αφαιρείται τώρα, αλλά προστίθεται και νέα προϋπόθεση συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας:
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
Αν ο φορολογούμενος έχει 3 και πάνω παιδιά, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει αναπηρία 80% και πάνω, και ταυτόχρονα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις (με το πλαφόν εισοδήματος στις 12.000, αλλά χωρίς την προϋπόθεση της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας), τότε απαλλάσσεται από το φόρο για το έτος αυτό. Όπως και πριν δηλαδή, αλλά χωρίς την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων και αρρύθμιστων οφειλών.

Τα μη ηλεκτροδοτούμενα

Για το έτος 2014, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 20% για τα δικαιώματα σε κύριους χώρους αποπερατωμένων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων, επαγγελματικών στεγών κλπ., εφόσον καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν κενοί και μη ηλεκτροδοτούμενοιΑν είχαν ρεύμα ακόμα και για 1 μέρα δεν καλύπτονται!

Δεν ξέρουμε ακόμα πως θα ελέγχεται αυτό, αφού η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες παραπέμπονται σε απόφαση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. 11/9 σήμερα, στις 15/9 υποτίθεται θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά, και ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τις λεπτομέρειες...

Ωστόσο, κάποιες ειδικές περιπτώσεις που επεσήμανε η ΠΟΜΙΔΑ δεν καλύπτονται:
 • Κτίσματα των οποίων τα μισθώματα εκχωρήθηκαν στο δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα λόγω μη είσπραξής τους.
 • Κενά μεμονωμένα γραφεία ορόφων τα οποία ρευματοδοτούνται από κοινή παροχή του κτιρίου ή του ορόφου εντός του οποίου ευρίσκονται.
Έτσι λοιπόν, όλες οι πληροφορίες από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και των κυβερνητικών βουλευτών για 50% μείωση, πάνε περίπατο. Μέχρι και σήμερα Πέμπτη, ημέρα ψήφισης της τροπολγίας, είχαν κυκλοφορήσει φήμες για αύξηση της έκπτωσης σε 30%. Εις μάτην! Η μείωση είναι 20% και αφορά μόνο στο τρέχον έτος. Και μειώνεται ο φόρος, όχι η ίδια η αντικειμενική αξία του κτίσματος, που ανεβάζει το κλιμάκιο στο συμπληρωματικό φόρο.

Άλλες περιπτώσεις
·   
 • Σεισμόπληκτα ακίνητα του 2013-14 (και τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται) σε περιοχές πχ. Κεφαλλονιά, καθώς και σε οικισμούς που έχουν εγκαταλειφθεί (και χρεώθηκαν σαν εντός οικισμού!!) απαλλάσσονται για το 2014.
 • Παρέχεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το υπόλοιπο οικόπεδο, επί του οποίου υπάρχουν κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης
 • Ευνοϊκή μεταχείριση επιφυλάσσεται σε ιδρύματα φιλανθρωπικού κλπ χαρακτήρα (θυμάστε το φόρο που είχε καταλογισθεί στο «Χαμόγελο του παιδιού»;)
 • Την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση, κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει ότι τα μικρά τουριστικά καταλύματα θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Έτσι λοιπόν, οι αλλαγές περιορίζονται στα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών ακίνητα, στη μείωση 20%, μόνο για φέτος, στα μη ηλεκτροδοτούμενα έστω και για μια μέρα ακίνητα, και στην αφαίρεση της προϋπόθεσης για μη ύπαρξη οφειλών (αλλά σε αντιστάθμισμα, την πρόσθεση πλαφόν συνολικής αξίας) για έκπτωση φόρου. Η γκρίνια από κυβερνητικούς βουλευτές δείχνει το μέγεθος του φιάσκου.


Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες. Ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές, που κάνουν ανέξοδη κριτική, για εσωτερική κατανάλωση των ψηφοφόρων της περιφέρειάς τους. Το κόλπο γι αυτούς έχει βρεθεί, εφαρμόστηκε ήδη στην περίπτωση της διάλυσης της ΔΕΗ: Η τροπολογία πέρασε από θερινό τμήμα της βουλής, και τα κόμματα έχουν δικαίωμα να αλλάζουν τους βουλευτές τους που συμμετέχουν σ΄ αυτά. Και το έκαναν, και στην περίπτωση της ΔΕΗ και του ΕΝΦΙΑ. Αντικατέστησαν τους "διαφωνούντες" με συμφωνούντες, 8 τον αριθμό στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ. Τόσο απλά! 

Αλλά υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις, πιο σοβαρές:


Η αντισυνταγματικότητα και η νομική οδός
·   
Αντιδράσεις σε νομικό επίπεδο υπάρχουν πολλές: 

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλογών Βασίλης Αλεξανδρής σε επιστολή του στο Σαμαρά στις 20/8 παρατηρεί:

» Συγκεκριμένα, με την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αγνοήθηκε - για μια ακόμη φορά - το στοιχείο της φοροδοτικής ικανότητας, που πρέπει να διέπει οιονδήποτε φόρο στα ακίνητα. Ειδικότερα, ο εν λόγω φόρος ουδόλως συνδέθηκε τόσο με την παραγωγή εισοδήματος από το φορολογούμενο ακίνητο, αλλά όσο και με την εν γένει εισοδηματική κατάσταση του υποχρέου.
» Έτσι, η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας καταλήγει απροκάλυπτα στη δήμευσή της και, συνακόλουθα, σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων. Είναι, δε, ευνόητο ότι η μη συνεκτίμηση της συνολικής εισοδηματικής καταστάσεως του υποχρέου οδηγεί στην επιβολή υπέρμετρων βαρών, ως προς τα οποία υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ανταποκρίσεως στην καταβολή τους. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελληνική Πολιτεία, έννομες τάξεις άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών έχουν ήδη προ πολλών ετών αποδεχθεί την ανάγκη συνδέσεως της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με το εισόδημα του φορολογουμένου (βλ. την απόφαση της 22ας Ιουνίου 1995 του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, BVerfGE, 93, 121, και την απόφαση της 29ης Δεκεμβρίου 1998 του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου, no 98-405 DC).
» Η πρόδηλη αντισυνταγματικότητα επιβεβαιώνεται και από μια περαιτέρω διαπίστωση: Η επιβολή φόρου επί αξιών, οι οποίες πόρρω απέχουν από τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, καταλήγει σε φορολόγηση πλασματικής φορολογητέας ύλης, η οποία ασφαλώς δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή. Η μη εκπλήρωση της νόμιμης υποχρεώσεως περί αναπροσαρμογής του ύψους των αντικειμενικών αξιών ανά διετία, ήτοι η απροθυμία του νομοθέτη να τις αναγάγει στα πραγματικά τους – ραγδαίως μειωμένα - ύψη, οδηγούν σε μια ανήθικη φορολόγηση ψευδών δεδομένων.
» Ως εκ τούτου, το πάγιο αίτημα περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ώστε αφενός να ανταποκρίνονται αυτές στα δεδομένα της κοινής πείρας και της συναλλακτικής πρακτικής και αφετέρου να επιδείξει και το ίδιο το Κράτος την αναγκαία συμμόρφωση στις νόμιμες υποχρεώσεις του, παρίσταται ακόμη πιο επιτακτικό, άλλως η μη εκπλήρωσή του αλλοιώνει ακόμη περισσότερο τη σαθρή βάση επιβολής του εν λόγω φόρου.
» Επιπλέον, η διπλή ουσιαστικά φορολόγηση των ιδίων ακινήτων, διά της επιβολής τόσο κυρίου, όσο και συμπληρωματικού φόρου, αλλά και η άνιση μεταχείριση διαφόρων κατηγοριών ακινήτων επιδεινώνουν την κατάσταση και καταδεικνύουν ακόμη πιο έντονα τις αδυναμίες του επιβληθέντος φόρου. Τέλος, το υπέρογκο αυτό βάρος πλήττει καίρια, για μια ακόμη φορά, τη λειτουργία της κτηματαγοράς, η οποία, καίτοι αποτελεί ουσιώδες πεδίο της Ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο έχει απονεκρωθεί, αλλά και, με τέτοια μέτρα, στερείται κάθε περιθωρίου ανακάμψεως.
Πληροφορίες φέρουν το Δικηγορικό Σύλλογο να προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ίδωμεν...
______________________________________

Στο μεταξύ στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγε ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.


Ο Δικηγορικός Σύλλογος επισημαίνει ότι, παραβιάζονται τα άρθρα 4 παρ. 5 του Συντάγματος περί φορολογικής ισότητας και φορολογικής δικαιοσύνης, το άρθρο 17 του Συντάγματος για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος για τις γενικές αρχές της ισότητας και το άρθρο 25 του Συντάγματος για την αρχή της αναλογικότητας. Δείτε λεπτομέρειες εδώ
______________________________________

Με ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου καλεί τους πολίτες να στραφούν νομικά κατά του ΕΝΦΙΑ γιατί πρόκειται για αντισυνταγματικό νόμο.

Συνιστούμε τους κατοίκους της Αιγιαλείας να προβούν σε όλα τα ένδικα μέσα κατά του αντισυνταγματικά και παράλογου ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία που προβλέπεται για την προσβολή των εκκαθαριστικών είναι η ακόλουθη:


 • Ενδικοφανής Προσφυγή κατά του εκκαθαριστικού και της οικείας Δ.Ο.Υ. σε προθεσμία 30 ημερών από την ανάρτηση του εκκαθαριστικού στο TAXIS.
 • Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, επί της ανωτέρω ενδικοφανούς προσφυγής, ή απράκτου παρέλευσης της προθεσμίας 60 ημερών εντός των οποίων δεν δόθηκε καμία απάντηση, προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο.

Εντός του Σεπτεμβρίου μπορούν να κατατεθούν οι σχετικές ενδικοφανείς προσφυγές.
Βοηθητικά κείμενα (από το διαδίκτυο):

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιων της Δ/νσης Επίλυσης Διαφορών (Φεβρουάριος 2014)


Σχέδιο ενδικοφανούς προσφυγής ή Σχέδιο Δήλωσης Επιφύλαξης για τις Καταβολές, εάν κάποιος αποφασίσει να πληρώσει, μπορείτε να βρείτε εδώ.
______________________________________

Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζει και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος που αφορά όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν σε εκδήλωση μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΚΟΕΕ, είναι αντισυνταγματικό να επιβάλλεται φόρος για ακίνητα, δηλαδή για εμπόρευμα, που είναι σήμερα απούλητο. Στο πλαίσιο αυτό, αν δεν εξαιρεθούν του φόρου οι επιχειρήσεις του κλάδου, η ΟΜΚΟΕΕ προτίθεται να προσφύγει στο ΣτΕ

______________________________________

Αντισυνταγματική έκρινε ήδη η Δικαιοσύνη τη διάταξη της νέας νομοθεσίας για τον ΕΝΦΙΑ που απαγορεύει στους ιδιοκτήτες να ανοίξουν οποιαδήποτε δίκη για προστασία της ακίνητης περιουσίας τους, εάν δεν προσκομίσουν προηγουμένως πιστοποιητικά ότι έχουν πληρώσει (ή απαλλαγεί) τον ΕΝΦΙΑ και προηγούμενες φορολογίες (ΦΑΠ). Με αφορμή αντιδικία γύρω από την ιδιοκτησία ακινήτου στα Χανιά και αίτηση διόρθωσης του Κτηματολογίου, το Περιφερειακό Πρωτοδικείο έκρινε αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο δικονομικό φραγμό. Λεπτομέρειες εδώ
______________________________________

Μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και της γενικής γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου κατέθεσε την Τετάρτη στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», καθώς όπως αναφέρει, το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε εκκαθαριστικά με συνολικό ποσό ανώτερο αυτού που είχε εγκρίνει η Βουλή.

Όπως προβλέπει το άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει «υπάλληλος που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά στον προϋπολογισμό 2014 προβλέπονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ και η Βουλή των Ελλήνων, εξουσιοδότησε το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει αυτό το ποσό και μόνον. Αυτό σημαίνει ότι  με βάση την εξουσιοδότηση της Βουλής το σύνολο του ποσού που μπορεί να καταλογισθεί ως έσοδο από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μπορεί να φθάσει στο ανώτατο ύψος των 2,65 δισ. ευρώ, σημειώνει το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».

Ωστόσο, στη μήνυση παρατίθενται δηλώσεις και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, στα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν στις 31/7/2014, έφθασαν ή και ξεπέρασαν το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρεται πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για την έκδοση νέων εκκαθαριστικών με συνολικό ΕΝΦΙΑ που θα φθάνει στο ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ανώτερο απ’ αυτό που ενέκρινε η Βουλή με την ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2014. 

Σημειώνεται ακόμη πως η τυχόν μεταγενέστερη έκδοση νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των υπόχρεων, δεν αναιρεί το αξιόποινο της πράξης, αφού ως έγκλημα αποτελέσματος, ο νόμος τιμωρεί και την απόπειρα, η οποία -σε κάθε περίπτωση- έχει συντελεστεί.

Η πολιτική και κινηματική οδός
·   
Ο δρόμος της προσφυγής στη δικαιοσύνη είναι αναγκαίος, αποτελεί μάλιστα υποχρέωση των καθ' ύλην αρμόδιων φορέων, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά του προς όφελος του λαού άπτεται ζητημάτων ρόλου της δικαιοσύνης (πχ. το γεγονός ότι οι επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων διορίζονται από την κυβέρνηση που καθιστά τους δικαστές εξαρτώμενους) και χρόνιων προβλημάτων όπως η τεράστια καθυστέρηση στις αποφάσεις, που συνήθως εκδίδονται όταν παγιωθούν τα τετελεσμένα. Κυρίως όμως είναι οι αγώνες του λαϊκού κινήματος και οι συσχετισμοί που αυτό δημιουργεί σε όλα τα επίπεδα, που εγγυώνται την αίσια έκβαση τέτοιων υποθέσεων, που μπορούν να αξιοποιήσουν τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις και να τις εντάξουν σε μια διαφορετική πορεία της χώρας. Γιατί διαφορετικά, το σύστημα βρίσκει μεθόδους να τις αποδυναμώσει.

Για παράδειγμα, αν οι αντικειμενικές αξίες μειώνονταν (ευθυγραμμιζόμενες με τις εμπορικές αξίες), και ταυτόχρονα η κυβέρνηση αύξανε ισόποσα τους φορολογικούς συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, το νομικό θέμα (τουλάχιστον ως προς αυτό το ζήτημα) θα είχε λυθεί, και κανένα δικαστήριο δε θα μπορούσε για το λόγο αυτό να αποφασίσει για αντισυνταγματικότητα. Το πολιτικό όμως θέμα θα έμενε ακριβώς το ίδιο.

Είναι λοιπόν η οργανωμένη, συλλογική, μαζική και ενωτική δράση του λαού μέσα από τους φορείς του λαϊκού κινήματος και με οργανωτικά σχήματα παλιά και νέα, που εγγυάται τη θετική έκβαση και αυτής της υπόθεσης. Εμείς θα κάνουμε ότι μας αναλογεί. Αναμένουμε το ίδιο και από άλλους. Θα επανέλθουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα