9 Μαΐου 2011

Στιγμιότυπα από την προβολή του "Debtocracy" στην Ερυθραία

Στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Δήμου στη Νέα Ερυθραία, με κόσμο να παρακολουθεί και έξω από τις μπαλκονόπορτες, προβλήθηκε στις 2/5/2011 από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς το ντοκιμαντέρ Debtocracy (Χρεοκρατία).

Θεατές παρακολουθούν έξω από την αίθουσα
Μετά από μια μικρή εισαγωγή από μέλη της Επιτροπής, προβλήθηκε το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ, του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη, με μουσική επένδυση του Γιάννη Αγγελάκα και μοντάζ του Άρη Τριανταφύλλου, ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης. Το Debtocracy παρουσιάζει την άλλη άποψη για τη δημιουργία και την αντιμετώπιση του χρέους, άποψη αντίθετη με την κυβερνητική προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου που επιχειρεί σε αγαστή συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Ο Λεωνίδας Βατικώτης
Ακολούθησε η εισήγηση του οικονομολόγου και δημοσιογράφου Λεωνίδα Βατικιώτη, επιστημονικού συμβούλου του ντοκιμαντέρ.
Ο Λ. Βατικιώτης ανέλυσε την έννοια του «απεχθούς χρέους», δηλαδή ενός χρέους που δημιουργήθηκε χωρίς την έγκριση του λαού και για αγαθά που δεν προορίζονται γι’ αυτόν.    Αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στη χώρα του: «Κορυφαία μορφή ελέγχου, απόδοσης ευθυνών και λογοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα, που προπαγανδίζεται ως υπόδειγμα διαφάνειας και αξιοκρατίας, είναι το λεγόμενο auditing, δηλαδή οι λογιστικοελεγκτικές εργασίες. Γιατί αυτή η διεθνώς κατοχυρωμένη διαδικασία να μην εφαρμοστεί και στα δημόσια οικονομικά;»
Η Επιτροπή λογιστικού Ελέγχου που συγκροτήθηκε στο Ισημερινό έδειξε ότι το χρέος που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις ήταν απεχθές, και ο νέος πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (που αντικατέστησε τον προηγούμενο που φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο) αρνήθηκε να το πληρώσει.
Για την έκρηξη του δημόσιου χρέους, εκτός από τις πλευρές της κυβερνητικής διαφθοράς, ο Λ. Βατικιώτης την απέδωσε:
  • στη χαμηλή φορολογία του κεφαλαίου μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις Α.Ε. και τη φοροδιαφυγή. "Η Ελλάδα παράγει Εκκλησία, εφοπλιστές και τραπεζίτες. Κανένας από αυτούς δεν πληρώνει φόρους".
  • στην ένταξη στην Ευρωζώνη που είναι μηχανισμός που δημιουργεί ελλείμματα στην περιφέρεια και πλεονάσματα στο κέντρο (η ένταξη στην ΕΕ και Ευρωζώνη είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας στην μεταποίηση και γενικά στην παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα εκχωρήθηκε το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής)
  • σε εξοπλισμούς που δεν δικαιολογούνται από τους υπαρκτούς κινδύνους
Για το μνημόνιο είπε ότι απέτυχε να λύσει το πρόβλημα του χρέους, "πέτυχε" όμως:
  • Τη μείωση μισθών κατά 14% και των συντάξεων κατά 11.5%, και
  • Να δώσει χρόνο στις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα Ελληνικά ομόλογα, κάνοντας την ενδεχόμενη στάση πληρωμών ποιο ανώδυνη γι αυτές.
Τέλος, σαν διέξοδο ο Λεωνίδας Βατικιώτης ανέφερε:
  1. Τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου από τη βάση
  2. Παύση πληρωμών (προς τους πιστωτές και όχι το λαό) και διαγραφή χρέους
  3. Την ανατροπή του μνημονίου
  4. Να φύγει η Κυβέρνηση.
Η ανατροπή είναι εφικτή είπε, οι κοινωνικές δυνάμεις γι αυτό υπάρχουν.


Ο Άρης Χατζηστεφάνου στην εισήγησή του
Το λόγο πήρε μετά ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, ο δημιουργός (μαζί με την Κατερίνα Κιτίδη) του ντοκιμαντέρ. Ανέφερε ότι αρχικά  ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα μικρό βιντεάκι που θα παρακολουθούσε την πορεία και τους σκοπούς της Ελληνικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, και σε πιο προσωπικό επίπεδο να απαντήσει στις κυβερνητικές αιτιάσεις για «κοπρίτες» και ότι «μαζί τα φάγαμε». Ωστόσο η ιδέα άρχισε να «μεγαλώνει», να αναζητεί τα αίτια της κρίσης πέρα από τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, και να παρακολουθεί την προσπάθεια που πέτυχε στον Ισημερινό, τη δημιουργία δηλαδή μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου από τη βάση. Αναφέρθηκε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, με μια πρωτόγνωρη διαδικασία χρηματοδότησης από τους θεατές μέσω καταθέσεών τους από το Internet (που μέσα σε 14 μέρες υπερκάλυψαν το κόστος της παραγωγής), και με δωρεάν εθελοντική εργασία των συντελεστών του. Μίλησε επίσης για τη μεγάλη απήχηση του ντοκιμαντέρ μέσα από το Internet, αλλά και μέσα από τις προβολές στις γειτονιές σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν και ως αφορμή προβληματισμού και διαλόγου.

Η συζήτηση
 
Ακολούθησαν ερωτήσεις των θεατών προς τους ομιλητές και τοποθετήσεις, που κάλυψαν όλα τα καυτά θέματα του χρέους, της μεθοδευόμενης «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» από την Ε.Ε., της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, του «απεχθούς» (αλλά και επαχθούς) χρέους, της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του, του «κουρέματος», των δυσκολιών μιας αγωνιστικής πολιτικής, των επιπτώσεων της στάσης πληρωμών προς τους δανειστές (και όχι προς το λαό), του «γλυκού ήχου του ελικοπτέρου».

Υλικό από τη δραστηριότητα της Επιτροπής Αγώνα

Το ενδιαφέρον του κόσμου κράτησε την εκδήλωση μέχρι αργά το βράδυ. Στο τέλος, προσφέρθηκαν μεζεδάκια, φτιαγμένα από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, με κρασί και τσίπουρο, που συνόδευσαν τις συζητήσεις σε «πηγαδάκια» στον υπέροχο κήπο του πνευματικού κέντρου.


Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Τετάρτη 11 Μάη, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, κάτω από το πανό της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, στις 11 π.μ. (Βεραντζέρου και Πατησίων). 


Βίντεο από την εκδήλωση:



Δείτε επίσης, από την "Web TV" του "Τύπου Κηφισιάς":

Βίντεο από τη συζήτηση μετά την προβολή του Debtocracy
Συνέντευξη στον "Τύπο Κηφισιάς" με τον Άρη Χατζηστεφάνου, μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα