16 Ιουνίου 2011

Η πρώτη νίκη

Η συγκέντρωση ήταν για μια ακόμα φορά συγκλονιστική. Με όλες τις συνιστώσες του λαϊκού κινήματος για πρώτη φορά μαζί στον ίδιο χώρο. Συνδικάτα (με τις επίσημες τριτοβάθμιες ηγεσίες τους θλιβερούς ουραγούς), οργανώσεις, πρωτοβουλίες τοπικές, κλαδικές και θεματικές, αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι. Ήταν όλοι εκεί. Με έκδηλη την απόφαση να μείνουν στην πλατεία.

Χτύπησαν τελικά. Η παρά λίγο τελευταία πράξη της κυβέρνησης Παπανδρέου, ήταν να σχεδιάσει μεθοδικά το χτύπημα της συγκέντρωσης της 15/6 με στόχο την εκκένωση της πλατείας Συντάγματος. Δεν τα κατάφερε! Ο κόσμος υπό την πίεση των τόνων χημικών που χρησιμοποιήθηκαν, υπό την τρομοκρατική δράση των ομάδων Δέλτα και Δίας που σε σχηματισμούς κατά εκατοντάδες διέσχιζαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα την Αμαλίας και τους γύρω δρόμους με στόχο τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση των διαδηλωτών από την πλατεία, κάτω από τις επιθέσεις των ΜΑΤ που έφτασαν μέχρι και μέσα στην πλατεία, αποχωρούσε προσωρινά στους διπλανούς δρόμους, αλλά δεν έφευγε. Έμενε εκεί, και ξαναγύρναγε στην πλατεία όταν μπορούσε. Το Σύνταγμα κρατήθηκε. Από κόσμο μαθημένο σε τέτοια, αλλά και νεοφώτιστους. Που κερδήθηκαν, ίσως για πάντα. Ξαναγέμισε ασφυκτικά, και ο κόσμος γιόρτασε την μεγάλη του νίκη μέχρι αργά.

Η άλλη νίκη, η πτώση της κυβέρνησης αναβλήθηκε τελικά. Για λίγο. Οι διαθέσεις της πλατείας για ενδεχόμενη «οικουμενική» των κομμάτων του μνημονίου, σαφείς: «Είναι αυτονόητο ότι θα μείνουμε στις πλατείες μέχρι να φύγουν και να μην επιστρέψουν με οποιοδήποτε προσωπείο, όλοι όσοι δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο: ΔΝΤ, Μνημόνια, Τρόικα, ΕΕ, Κυβερνήσεις, τράπεζες και όλους όσους μας εκμεταλλεύονται. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα ψηφιστεί όποιον κι αν έχουμε απέναντί μας. Οι ελιγμοί του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης δεν μας ξεγελούν» (από το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης της 15/6). Η συμφωνία του κόσμου καθολική.

Όλοι στο Σύνταγμα και πάλι!
Μέχρι τη νίκη!

Δείτε τα τελευταία ψηφίσματα της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος:
Της 15/6
Της 16/6

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα