4 Αυγούστου 2011

Μαδρίτη - Αθήνα: Αντιδράσεις για τις εκκενώσεις των πλατειών


Ανταπόκριση από Ισπανικό Blog, σε δική μας μετάφραση από το site της Άμεσης Δημοκρατίας (δείτε την εδώ)

Δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι φέρνουν τη Μαδρίτη σε πλήρη παράλυση, σε μια αυθόρμητη και παράτολμη προσπάθεια να επανακαταλάβουν την Puerta del Sol από την αστυνομία.

Ήταν αναμενόμενο. Όταν οι δημοτικές και εθνικές αστυνομικές αρχές εκδίωξαν και κατέστρεψαν το ενημερωτικό περίπτερο του κινήματος 15 Μάη στην Puerta del Sol σήμερα το πρωί, καταστρέφοντας την πνευματική καρδιά του κινήματος διαμαρτυρίας (συμπεριλαμβανομένων πανό, φωτογραφιών και έργων τέχνης τα οποία είχαν με τόσο κόπο συλλεχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 μηνών), ήξεραν ότι θα υπήρχε και νέος γύρος.

Γι 'αυτό ήρθαν με 300 από αυτούς, σε 20 εξοπλισμένα οχήματα, κλείνοντας ολόκληρη την πλατεία μη αφήνοντας στη τύχη το ενδεχόμενο οι αγανακτισμένοι να επανέλθουν σε μεγαλύτερους αριθμούς για να διεκδικήσουν την πλατεία.  Όλη τη μέρα, κράτησαν την πλατεία ερμητικά σφραγισμένη, κλείνοντας ακόμα και το σταθμό του μετρό - έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της πόλης.

 Αλλά αυτό που συνέβη απόψε - στην πραγματικότητα, αυτό που είναι στην οθόνη αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο - ήρθε απροσδόκητα, ακόμη και για μένα. Με δεδομένη την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, οι περισσότεροι Μαδριλένοι φεύγουν από την πόλη στην ύπαιθρο τον Αύγουστο.  Γι αυτό ίσως και η αστυνομία έκανε την αποφασιστική κίνηση της τώρα, αντί για πριν από μερικές εβδομάδες.  Ανέμεναν μικρότερη αντίσταση από ό, τι πριν.

Αλλά απόψε, φαίνεται ότι κανείς δεν έφυγε πραγματικά από τη Μαδρίτη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποκλείσει εντελώς το κέντρο της Μαδρίτης σε ένα αυθόρμητο ξέσπασμα της αγανάκτησης για την αναξιοπρεπή απομάκρυνση των διαδηλωτών από το ground-zero του κινήματος. Στις 20:00, χιλιάδες αγανακτισμένοι ήταν στριμωγμένοι σε όλους τους έξι δρόμους που οδηγούν στην πλατεία, με ένα πραγματικό στρατό της αστυνομίας (με τουλάχιστον 50 κλούβες, σύμφωνα με την El País) να τους κρατούν έξω από την πλατεία.

Όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν την πλατεία, οι διαδηλωτές γρήγορα διαλύθηκαν σε μια ντουζίνα γύρω δρόμους και συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά από θέσεις-κλειδιά: Cibeles,  Atocha και Congreso, ανάμεσά τους.  Για ώρες τώρα, οι διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει όλες τις κύριες οδικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης.  Η μαζική διαδήλωση φέρεται να κατευθύνεται πίσω προς την πλατεία DelSol για δεύτερη φορά, σε μια νέα προσπάθεια να ανακαταλάβει την πλατεία.

Ένας ισπανός δημοσιογράφος, γράφοντας για την El País, μόλις έγραψε στο Twitter ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη. «Πώς γίνεται να σταματήσουν τόσο πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην πλατεία Del Sol από την ίδια διαδρομή;" Οι διαδηλωτές φωνάζουν "να φύγει η κατασκήνωση της αστυνομίας!" Η ατμόσφαιρα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που συνεργάζονται με αυτό το live blog, είναι εξαιρετικά τεταμένη, με εκατοντάδες ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση να αναγκάζονται να υποχωρήσουν από τον μεγάλο όγκο των ανθρώπων σήμερα.

Ήταν πάντα ανόητο να προσπαθήσουν να πετάξουν τους διαδηλωτές έξω από την πλατεία. Όπως γράψαμε παλιότερα, κατά τη βίαιη προσπάθεια να εκκενώσουν την κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης πριν από δύο μήνες, αυτού του είδους οι δράσεις προκαλούν αντίδραση που σκάει στα μούτρα των αρχών. Η σημερινή εκκένωση έδωσε στο κίνημα ακριβώς αυτό που χρειαζόταν: Ένα άλλο σύμβολο αδικίας να καταπολεμήσει, μια άλλη αιτία για να συσπειρώσει - σε αυτή την περίπτωση, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι -.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το αποτέλεσμα αυτής της τρέλας της κυβέρνησης, είναι να κινητοποιήσει το κίνημα σε μια εποχή που οι περισσότεροι το θεωρούσαν αδρανές. Η έξωση από την πλατεία πυροδότησε ξανά και τη Βαρκελώνη: Απόψε, η λαϊκή συνέλευση στο Acampada BCN αποφάσισε να επανακαταλάβει την Plaça de Catalunya για τουλάχιστον μία νύχτα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγανακτισμένους της Μαδρίτης.  Παρόμοιες δράσεις προκλήθηκαν και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας αύριο με τα τελευταία νέα σχετικά με την αντίδραση - και την επική προσπάθεια να πάρουμε πίσω την Puerta del Sol από τις αρχές.


Η αντίδραση στην Αθήνα, για την εκκένωση της πλατείας Συντάγματος από την αστυνομία και το Δήμο, ήταν ανάλογη: Με τη διαδήλωση από το Σύνταγμα στο Δημαρχείο της Αθήνας:






Οι φωτογραφίες της Ισπανίας είναι από το Ισπανικό Blog και της πορείας στο Δημαρχείο από το site της Άμεσης Δημοκρατίας





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα