19 Ιανουαρίου 2012

Το πρώτο εξώδικο του Δήμου προς τη ΔΕΗ, νέες κινητοποιήσεις

Το πρώτο εξώδικο του Δήμου Κηφισιάς προς τη ΔΕΗ, με λίστα 259 κατοίκων που πλήρωσαν το ρεύμα χωρίς το χαράτσι μέχρι χθες, στάλθηκε στη ΔΕΗ στις 18/1/2012.  Δείτε το Δελτίο τύπου του δήμου εδώ και το εξώδικο εδώ.

Σημειώνουμε ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε μεγάλη αύξηση των προσερχομένων στο δήμο για κατάθεση των λογαριασμών της ΔΕΗ και των αποδείξεων πληρωμής του ρεύματος χωρίς το χαράτσι. Αυτό εξηγείται από την ενημέρωση των δημοτών μέσα από ενημερωτικά φυλλάδια της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και της Πρωτοβουλίας πολιτών που κατέθεσαν το ψήφισμα για τη ΔΕΗ στο δημοτικό συμβούλιο, από τον τοπικό τύπο και το blog της Επιτροπής Αγώνα, σε συνδυασμό με το γεγονός της παραλαβής σε ορισμένες περιοχές του δήμου μας των λογαριασμών με τη 2η δόση του χαρατσιού και την αδυναμία όλο και περισσότερων πολιτών να το πληρώσουν.

Νέο ενημερωτικό φυλλάδιο

Με στόχο την όσο το δυνατόν πλατύτερη ενημέρωση των πολιτών, αυτή την εποχή κυκλοφορεί από μέλη μας ενημερωτικό κείμενο σε διάφορες μορφές (φυλλάδιο, αφίσα κλπ), που μοιράζεται ήδη και θα μοιράζεται σε μεγάλους αριθμούς, πόρτα – πόρτα, στα γραμματοκιβώτια των δημοτών και σε επίκαιρα σημεία της πόλης μας τις επόμενες 2 εβδομάδες. Γιατί η ενημέρωση για τη δυνατότητα συλλογικής αντίδρασης των πολιτών και τις συγκεκριμένες μορφές της, σε ένα περιβάλλον ασφυκτικού ελέγχου των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, είναι το κλειδί για το ξεπέρασμα του φόβου και την αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές τους.


Από τις αντιδράσεις του κόσμου είδαμε ότι αρκετοί δημότες δεν ήταν ακόμα ενημερωμένοι και πλήρωσαν την 1η δόση, πολλοί από αυτούς νομίζοντας ότι αυτό ήταν και τελείωσε. Άλλοι δεν πλήρωσαν μεν το χαράτσι, αλλά δεν ήταν ενημερωμένοι για τη διαδικασία του εξώδικου μέσω του δήμου. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν σιγά - σιγά ότι το χαράτσι ήρθε για να μείνει, επισήμως για 4 χρόνια, ανεπισήμως για πάντα. Και τώρα πια πολλοί από αυτούς που πλήρωσαν την 1η δόση, δεν μπορούν να πληρώσουν τη 2η. Και εφόσον τώρα γνωρίζουν πώς μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα χωρίς το χαράτσι, τολμούν.
Προβλήματα
Η διαδικασία της πληρωμής χωρίς το χαράτσι και οι σχετικές αιτήσεις στο δήμο, δεν ήταν πάντα χωρίς προβλήματα:
1.    Παρά τη δέσμευση της διευθύντριας του υποκαταστήματος της ΔΕΗ Κηφισιάς (κατά τη διάρκεια σχετικής κινητοποίησης στις 19/12/2011) ότι η ΔΕΗ θα δέχεται πληρωμή του ρεύματος και χωρίς το χαράτσι, μας καταγγέλθηκαν πολλά παρατράγουδα. Δημότες με πραγματικό πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής, που έφευγαν άπρακτοι χωρίς κανείς να τους ενημερώσει για τη δυνατότητα να πληρώσουν χωρίς το χαράτσι. Ωστόσο, όπως έχουμε επαληθεύσει, αν κάποιος πάει στο ταμείο της ΔΕΗ να πληρώσει το λογαριασμό χωρίς το χαράτσι, η πληρωμή γίνεται δεκτή.
2.    Στο δήμο Κηφισιάς, κάποιοι υπάλληλοι ρωτούσαν αν ο δημότης έχει πραγματική αδυναμία πληρωμής. Η απόφαση του δήμου αφορά όμως όλους τους δημότες, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Η σωστή αντιμετώπισή μας λοιπόν τέτοιων παρεμβάσεων είναι ότι αυτό δεν είναι δουλειά του δήμου, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μας καλύπτει όλους.
3.    Μας καταγγέλθηκαν επίσης ότι διαδίδεται πως ο δήμος σταματά να δέχεται άλλες αιτήσεις για εξώδικο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο δήμος, σύμφωνα και με την απόφασή του θα συνεχίσει όσο υπάρχει το χαράτσι. Εμείς από τη μεριά μας θα είμαστε παρόντες ώστε αυτό να γίνει, μέχρι το χαράτσι να καταργηθεί.
Όλα τα παραπάνω, όπως και τυχόν άλλα προβλήματα που τυχόν παρουσιασθούν, θα πρέπει να μας καταγγέλλονται, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τα διευκρινήσουμε και να κινηθούμε για την αντιμετώπισή τους.
Επίσης, σε κάθε περίπτωση που λάβουμε ειδοποίηση για διακοπή ρεύματος εξ’ αιτίας του χαρατσιού, ή επιχειρηθεί η διακοπή, επικοινωνούμε αμέσως:
Στοιχεία επικοινωνίας:
email:           protovoulia-katoikon-kifisias@googlegroups.com
email:           epitropikifisias@gmail.com, κινητό: 6974105775
Ιστολόγιο:    http://epitropikifisias.blogspot.com

Το χαράτσι πανελλαδικά
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:
 1.  Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.
 2.  Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.
 3.  Από τα 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ.
 4.  Από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1.500.000 με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000 ευρώ έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής.
 5.  Από το 1.500.000 εκ. λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής, στους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο.
 6. Από τους 250.000 που έχει λήξει και το 80ήμερο από το σύστημα ΕΡΜΗΣ έχουν βγει 50.000 εντολές διακοπής προς την Εμπορία.
 7.  Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και οι υπόλοιπες και συνεχώς θα προστίθενται και νέες.
 8. Από τις 50.000 εντολές διακοπής που έστειλε το σύστημα ΕΡΜΗΣ στην Εμπορία ήδη προώθησε τις 20.000 στο Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ ΔΙΑΝΟΜΗ) για να κοπεί το ρεύμα και συνεχώς θα προωθεί και νέες εντολές.
 9. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από αύριο θα δώσει εντολή στους τεχνίτες της ΔΕΗ και σε εργολάβους να κόψουν το ρεύμα ξεκινώντας από τις περιοχές που η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2.500 το τ.μ.

Συνοπτικά: Σημείωση: 
Τα στοιχεία αφορούν σε 2 λογαριασμούς της ΔΕΗ με τέλος που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Από αυτούς, μόνο μικρό ποσοστό τους έχει περάσει το 80ήμερο, οπότε οι 250.000 λογαριασμοί που δεν έχουν πληρωθεί ενώ έχουν περάσει 80 ημέρες από την έκδοσή τους, είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο.


Οι αντιστάσεις
Ωστόσο, στον αντίποδα των εκφοβιστικών ενεργειών από τη μεριά της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, που πιθανότατα θα ενταθούν, έχουμε:
 • Τις παρεμβάσεις δεκάδων επιτροπών και πρωτοβουλιών αγώνα, κινήσεων, συνδικάτων, επαγγελματικών οργανώσεων, δήμων κλπ. ενάντια στο χαράτσι
 •  Την άρνηση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού. Δείτε την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εδώ.
 •  Την αποχή των μελών της από διαδικασίες διακοπής ρεύματος που αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ). Δείτε την απόφαση εδώ.
 • Την προσωρινή απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών για μη διακοπή της ηλεκτροδότησης, που είναι η πρώτη απόφαση επί ομαδικής προσφυγής 26 δημοτών του Νέου Ηρακλείου. Την πρωτοβουλία της προσφυγής είχε ο Δήμος Νέου Ηρακλείου Αττικής. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
 • Την  προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την Τρίτη 17 Γενάρη, που εξέτασε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής και των 173 κατοίκων της Πετρούπολης και απαγορεύει την διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ στις κατοικίες των εναγόντων. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
 • Την πρώτη απόφαση στην Αττική για ατομική προσφυγή (δείτε την εδώ), με βάση την οποία απαγορεύεται στη ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα σε καταναλώτρια, έως την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που εκδόθηκε στις 30/11 από το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
 • Την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων μαζικών φορέων για «αίτηση ακύρωσης του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών» που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου με την προσφυγή εδώ. Η προσφυγή ήδη εκδικάστηκε στις 2/12/2011, αλλά η απόφαση εκκρεμεί ακόμα.
 • Βρείτε το «μικρό εγχειρίδιο για τη νομική αντιμετώπιση καυτών ενεργειακών ζητημάτων» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, εδώ
 • Δείτε ολόκληρη την απόφαση του δήμου Κηφισιάς και την κινητοποίηση των δημοτών που οδήγησε σ' αυτήν, εδώ. 
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κηφισιά


Συνέχεια των πρωτοβουλιών αντίστασης στο χαράτσι, είναι και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς και την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάς ενάντια στο χαράτσι, με συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς και δεκάδων μαζικών φορέων που έχουν προσκληθεί.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (ΠΛΑΤΑΝΟ)

Ο στόχος είναι η μαζική – ενωτική συμμετοχή των πολιτών, καθώς και η δραστηριοποίηση όλων των μαζικών φορέων της πόλης μας (συνδικάτα, πολιτιστικοί & εξωραϊστικοί σύλλογοι, αθλητικές ενώσεις, οργανώσεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες), για ένα θέμα που μας καίει όλους. Κάθε φορέας να συζητήσει το χαράτσι, να ενημερώσει τα μέλη του για τον τρόπο μη πληρωμής του, να πάρει απόφαση και να καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της 1ης Φεβρουαρίου.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ


______________________________________________________________________
Για το μοίρασμα του φυλλαδίου έχουν καθοριστεί τα εξής ραντεβού:
 • Σάββατο 21/1, στις 11 π.μ., διανομή στο Βερόπουλο της Κάτω Κηφισιάς (Αχαρνών 80). 
 • Δευτέρα 23/1 στη λαϊκή αγορά της Κηφισιάς
 • Τετάρτη 25/1 στη λαϊκή αγορά της Άνω Κηφισιάς
 • Παρασκευή 27/1 στις 7:30 μ.μ., ραντεβού στο Ταχυδρομικό ταμιευτήριο της Νέας Ερυθραίας (Ελ. Βενιζέλου 163): Διανομή στο κέντρο της Νέας Ερυθραίας
 • Παρασκευή 27/1 στις 7:30 μ.μ., διανομή στο Θανόπουλο της Νέας ΚηφισιάςΕλαιών 38
 • Σάββατο 28/1, στις 11 π.μ., ραντεβού στην Πλατεία Κηφισιάς (Πλάτανο), διανομή στο κέντρο της Κηφισιάς
 • Δευτέρα 30/1 στη λαϊκή αγορά της Κάτω Κηφισιάς
 • Όλες τις ημέρες θα γίνεται και μοίρασμα του φυλλαδίου πόρτα - πόρτα και σε γραμματοκιβώτια
 • Το φυλλάδιο θα βρίσκεται επίσης σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως στο Δήμο, στο ΙΚΑ, στην Εφορία, στον ΟΑΕΔ, τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ κλπ.
 • Η συγκέντρωση της 1ης Φλεβάρη θα προπαγανδιστεί επίσης με τηλεβόα από αυτοκίνητο σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής.
Δηλώστε συμμετοχή για τις εξορμήσεις στο 6974105775

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα