11 Απριλίου 2012

Διευκρινήσεις από τη ΔΕΗ μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις

Δύο κινητοποιήσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα για το χαράτσι της ΔΕΗ. Η πρώτη από τη Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς την Πέμπτη 5 Απριλίου το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ στην Κηφισιά, και η δεύτερη, από διάφορες συλλογικότητες της Αττικής ενάντια στα χαράτσια, την Παρασκευή 6 Απριλίου το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα.

Στην Κηφισιά

Κατά την παράσταση στη διευθύντρια της ΔΕΗ Κηφισιάς, αφού της δηλώθηκε ότι οι νέες απαράδεκτες πρακτικές της ΔΕΗ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές (δείτε σχετικό σημείωμα εδώ), τέθηκαν τα εξής συγκεκριμένα αιτήματα:

  • Η ΔΕΗ να ξαναρχίσει να δέχεται πληρωμή λογαριασμών χωρίς το "ανεξόφλητο ποσό" προηγούμενων λογαριασμών που οφείλεται στο χαράτσι.
  • Να σταματήσει να διακόπτει το ρεύμα με πρόσχημα ολιγοήμερη καθυστέρηση πληρωμής του.
  • Να μην υποχρεώνει για την επανασύνδεσή του την πληρωμή του χαρατσιού.
  • Να μην υποχρεώνει πληρωμή του χαρατσιού σε νέες αιτήσεις πολιτών που φεύγουν από εναλλακτικούς παρόχους.
  • Υπάλληλοι της ΔΕΗ Κηφισιάς, να μην παραπλανούν τους πολίτες λέγοντάς τους ότι η πληρωμή του ρεύματος πήγε για το χαράτσι.
Η διευθύντρια δήλωσε ότι:

  • Η ΔΕΗ δέχεται και πληρωμή μικρότερου ποσού από το λογαριασμό μόνον ως «έναντι», ωστόσο το ποσό που πληρώνεται καλύπτει κατά προτεραιότητα το «ανεξόφλητο ποσό» προηγούμενων λογαριασμών, δηλαδή και το χαράτσι.
  • Καμία διακοπή δε γίνεται εξ’ αιτίας το χαρατσιού (*)
  • Θα μεριμνήσει ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες  συμπεριφορές υπαλλήλων προς τους καταναλωτές που καταγγέλθηκαν
  • Η ΔΕΗ υποχρεούται από το νόμο να ζητάει πληρωμή του χαρατσιού σαν προϋπόθεση σε νέες συνδέσεις ή επανασυνδέσεις
Στην Αθήνα


Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση  συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ενάντια στα χαράτσια στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ  επί της οδού Χαλκοκονδύλη και μετά πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Συμμετείχαν συλλογικότητες από τις περιοχές Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αμπελοκήπων, 6ου διαμερίσματος Αθήνας, Βάρης-Βούλας, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γκύζη,  Ζωγράφου, Ίλιου, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Μαρκόπουλου-Πόρτο Ράφτη, Ν. Σμύρνης, Πατησίων, Πευκακίων-Περισσού, Ωρωπού.

Στην παράσταση αντιπροσωπείας των συλλογικοτήτων στον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Ζερβό τέθηκαν αιτήματα για:
  • την άρση των απειλών διακοπής ρεύματος για απλήρωτα χαράτσια,
  • το σταμάτημα των διακοπών του ρεύματος σε παροχές που έχουν καθυστερήσεις στην πληρωμή του ρεύματος,
  • τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών χωρίς το χαράτσι στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ,
  • τον αποχωρισμό του ποσού του χαρατσιού πάνω στο έντυπο του λογαριασμού,
  • να μην μεταφερθεί κανένα ποσό που έχει εισπραχθεί για την εξόφληση του λογαριασμού στο ανείσπρακτο χαράτσι,
  • την εξυπηρέτηση των πελατών με δυνατότητες διακανονισμού για την πληρωμή του ρεύματος,
  • την άρση της υποχρεωτικότητας εξόφλησης του λογαριασμού για αλλαγή του ονόματος χρήστη στην παροχή ή για την εγγραφή νέων πελατών προερχόμενων από τους παρόχους που έκλεισαν,
  • την παράνομη είσπραξη του νέου χαρατσιού των «Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας».

Οι απαντήσεις του διευθυντή της ΔΕΗ ήταν οι εξής:

  • Δεν γίνονται διακοπές για το χαράτσι σε καμιά κατοικία και όχι μόνο σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και σε όσους έχουν κερδίσει προσωρινά ασφαλιστικά.
  • Διακοπές γίνονται όταν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει το ποσό του χαρατσιού κατά ένα ορισμένο ποσό, διαφορετικού ύψους ανά περιοχή (*),  η δε εκτέλεσή τους καθυστερεί γιατί είναι αδύνατον λόγω του όγκου να εκτελεστούν χιλιάδες διακοπές κάθε μέρα.
  • Ότι για τα 1,5 εκ. νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι οι οφειλές θα μεταφερθούν στην εφορία στις 30/4
  • Ωστόσο τα ποσά που εισπράττονται καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις ανεξόφλητες οφειλές, που σημαίνει και το οφειλόμενο χαράτσι, ακόμα και παρά τις δηλώσεις που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ και γνωστοποιούν ότι το ποσό πληρωμής αφορά τα υπόλοιπα ποσά πλην του χαρατσιού.
  • Είπε ότι θα προσπαθήσουν για τα χαράτσια του 2012 να υπάρχει διαχωρισμός του ποσού στο λογαριασμό και στην είσπραξη.
  • Δήλωσε ότι θα έχουμε απαντήσεις για την απαίτηση του διαχωρισμού σε μια βδομάδα.
  • Παραδέχτηκε ότι η ΔΕΗ έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και με την εμπλοκή της στο χαράτσι.
Από πλευράς των συλλογικοτήτων δηλώθηκε ότι η διοίκηση είναι υπόλογη για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της για την παροχή ρεύματος, για την αντικοινωνική πολιτική της με τις διακοπές που πλέον γίνονται για μικρές καθυστερήσεις και μικρά ποσά ρεύματος, για την παράνομη υπεξαίρεση χρημάτων που έχουν εισπραχτεί από αυτήν για άλλο σκοπό και για την υλοποίηση παράνομων και κοινωνικά άδικων νόμων. Ενώ, θα επιβαρύνει περισσότερο τα οικονομικά της αν γίνει υπεξαίρεση των χρημάτων του ρεύματος προς το χαράτσι, που θα αναγκάσει όσους αρνούνται να το πληρώσουν να μην πληρώνουν καθόλου το λογαριασμό.

Ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ για την εφαρμογή των νόμων και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, συμμορφώνεται και τηρεί τους νόμους. Η αντιπροσωπεία διαμήνυσε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσφυγών απέναντι στον ίδιο και τη ΔΕΗ,  εφόσον αγνοηθούν οι δηλώσεις και τα εξώδικα που καταθέτουμε. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε τα αιτήματά της γραπτά και αποχώρησε.
Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα και κατευθύνθηκε μέσω του εμπορικού κέντρου προς το Υπουργείο Οικονομικών. Το ψήφισμα παραδόθηκε στο γραφείο ασφαλείας της εισόδου για να διαβιβαστεί στον υπουργό Σαχινίδη.
Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή ο συναγωνιστής Δημήτρης Χριστούλας, απέτισε φόρο τιμής με σιγή ενός λεπτού, κατέθεσε λουλούδια και  βροντοφώναξε με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας.
Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής στάσης ήταν η παρουσία διμοιριών ΜΑΤ έξω από τη ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη και στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και η παρουσία 2 ασφαλιτών με πολιτικά μέσα στην πορεία, που εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν.
Οι συλλογικότητες όρισαν επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 19/4, ώρα 6.30 στα γραφεία του ΕΚΑ.
_________________________
(*) Σημείωση: Για τη διακοπή του ρεύματος μετά από καθυστέρηση πληρωμής ενός λογαριασμού, η διευκρίνιση από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ είναι ότι, εντολή διακοπής δίνεται όταν το απλήρωτο ποσό του λογαριασμού είναι μεγαλύτερο από το χαράτσι κατά ένα ποσό το οποίο και καθορίζει η ΔΕΗ, διαφορετικό ανά περιοχή. Έτσι αν το σύνολο του απλήρωτου χαρατσιού των 2 πρώτων λογαριασμών είναι 1.000 Ευρώ, και ο 3ος λογαριασμός είναι 1.000 (προηγούμενο υπόλοιπο) + 500 (νέα κατανάλωση) = 1.500 Ευρώ και δεν πληρωθεί, αν τα νέα 500 Ευρώ είναι ποσό μεγαλύτερο από το όριο που καθορίζει η ΔΕΗ στην περιοχή για διακοπή, θα εκδοθεί εντολή διακοπής, αν είναι μικρότερο όχι. Κάποιος λοιπόν που πληρώνει τα 500 Ευρώ του ρεύματος του 3ου λογαριασμού δεν κινδυνεύει από διακοπή.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι 2 πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ του 2012 δεν περιέχουν χαράτσι (έρχονται και εκλογές άλλωστε). Από τον 3ο λογαριασμό και μετά οι λογαριασμοί θα περιέχουν το νέο χαράτσι.

Ένα πρώτο σχόλιο

Με εξαίρεση το σημείο της μη διακοπής του ρεύματος για μη πληρωμή του χαρατσιού, οι απαντήσεις της ΔΕΗ, είναι απαράδεκτες. Καλύπτεται πίσω από τη δική της τεχνική αδυναμία διαχωρισμού του χαρατσιού από το "ανεξόφλητο ποσό" προηγούμενων λογαριασμών και δηλώνει ότι τα ποσά που εισπράττονται καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις ανεξόφλητες οφειλές. Καλύπτεται πίσω από την κυβερνητική πολιτική και τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ήδη κριθεί, έστω και εν μέρει, αντισυνταγματικοί, όταν ζητάει πληρωμή του χαρατσιού σαν προϋπόθεση σε νέες συνδέσεις ή επανασυνδέσεις.
Το δε υπουργείο, καλύπτεται και αυτό πίσω από τις τεχνικές αδυναμίες της ΔΕΗ, για να εκβιάζει, με την αρχική του ανακοίνωση (εδώ). Και λίγο αργότερα, σε πλήρη αντίθεση με ότι λέει η ΔΕΗ, ο γ.γ. του δηλώνει ότι «αν πληρωθεί μόνον τμήμα του λογαριασμού, το πρώτο που πληρώνεται είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα πάγια, τα δημοτικά τέλη κλπ. και τελευταίο το χαράτσι» (δείτε εδώ),.
Σε λίγες μέρες θα δούμε (α) τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για το χαράτσι και (β) την τελική θέση της ΔΕΗ σχετικά με το διαχωρισμό του χαρατσιού, και θα πράξουμε αναλόγως.
Προς το παρόν:
Συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε το χαράτσι της ΔΕΗ
Πληρώνουμε τους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε ATM τραπεζών, «Εισπρακτικό μηχάνημα» για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, ή από το internet.
Συνεχίζουμε να καταθέτουμε αιτήσεις στο Δήμο για εξώδικο προς τη ΔΕΗ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση του χαρατσιού

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα