4 Απριλίου 2012

Τα νέα για το χαράτσι, κινητοποίηση την Πέμπτη 5/4 στη ΔΕΗ Κηφισιάς

Η νέα κατάσταση σχετικά με το χαράτσι της ΔΕΗ


Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η νέα γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι η επίκληση τεχνικής αδυναμίας της ΔΕΗ να ξεχωρίσει από το προηγούμενο υπόλοιπο ενός λογαριασμού το τμήμα που αφορά στο χαράτσι και αυτό που αφορά στο ρεύμα.

Αν κάποιος πλήρωσε τον 1ο λογαριασμό χωρίς το χαράτσι, θα δει στον επόμενο λογαριασμό το χαράτσι του 1ου λογαριασμού ως «ανεξόφλητο ποσό». Αν πληρώσει πάλι το ρεύμα του 2ου λογαριασμού χωρίς το νέο χαράτσι (και φυσικά χωρίς το «ανεξόφλητο ποσό» του προηγούμενου λογαριασμού, δηλαδή χωρίς το προηγούμενο χαράτσι), η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ότι το υπόλοιπο του 1ου λογαριασμού αφορά στο χαράτσι και όχι στο ρεύμα, επειδή στα αρχεία της δεν κρατάει ως υπόλοιπο του πελάτη χωριστά τα ποσά του ρεύματος και του χαρατσιού. Έτσι θα θεωρήσει ότι η πληρωμή του ρεύματος του 2ου λογαριασμού εξοφλεί το υπόλοιπο του 1ου λογαριασμού, δηλαδή το χαράτσι του 1ου λογαριασμού. Την ίδια τεχνική αδυναμία της ΔΕΗ επικαλείται και το υπουργείο οικονομικών με το δελτίο τύπου της 6 Μάρτη!
Εμείς θα πούμε το εξής: Η απόφαση του ΣτΕ για μη διακοπή του ρεύματος ισχύει είτε το θέλουν κυβέρνηση και ΔΕΗ είτε όχι. Αμφότεροι οφείλουν να συμμορφωθούν, μετατρέποντας τα συστήματά τους ώστε να υποστηρίζουν το διαχωρισμό ρεύματος και χαρατσιού. Όλα τα στοιχεία τα έχει η ΔΕΗ, οπότε κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να γίνει. Μας κάνει μάλιστα εντύπωση πώς μια μεγάλη εταιρεία δεν έχει ήδη λύσει ένα τεχνικό πρόβλημα με γνωστή σε όλους λύση, 5 μήνες από τότε που το πρόβλημα έγινε έκδηλο. Ο λόγος είναι επίσης φανερός: Επικαλούνται τεχνικά προβλήματα μόνο και μόνο για να εκβιάσουν τους καταναλωτές!

Νέες πραχτικές από τη ΔΕΗ


Με πρόσχημα το παραπάνω δικό της «τεχνικό» πρόβλημα, η ΔΕΗ σταμάτησε και πάλι να δέχεται πληρωμή λογαριασμών χωρίς το «ανεξόφλητο ποσό» προηγούμενων λογαριασμών, ακόμα και αν αυτό οφείλεται στο χαράτσι. Προς το παρόν απαντάμε πληρώνοντας από το Internet, μέσω ATM ή και ταμεία τραπεζών, όπως παλιότερα. Συνεχίζουμε να καταθέτουμε αιτήσεις για εξώδικα στο Δήμο Κηφισιάς, μιας που έτσι διακηρύττουμε και εξωδίκως ότι εμείς πληρώσαμε το ρεύμα και όχι το χαράτσι, ότι κι αν λέει η ΔΕΗ. 


Ταυτόχρονα, μας καταγγέλθηκαν διάφορες περιπτώσεις, στην Κηφισιά και αλλού, όπου εάν υπήρχε καθυστέρηση της πληρωμής του λογαριασμού του ρεύματος για λίγες μόνο μέρες, η ΔΕΗ επιχείρησε τη διακοπή του ρεύματος, προφανώς επικαλούμενη ότι υπήρχε και «ανεξόφλητο ποσό» προηγούμενων λογαριασμών, από το χαράτσι. Σε κάθε τέτοια περίπτωση αρνούμαστε κατηγορηματικά τη διακοπή, δεν αφήνουμε τον υπάλληλο να μπει στο σπίτι μας (εφ΄ όσον το ρολόι της ΔΕΗ δε βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο), ζητάμε το όνομα του υπαλλήλου (που συνήθως είναι υπάλληλος κάποιου εργολάβου και όχι της ΔΕΗ όπως θα ισχυριστεί), ζητάμε το όνομα της εταιρείας του και την εντολή διακοπής, και ειδοποιούμε φίλους, γείτονες και την Επιτροπή Αγώνα στο 6974 105775. Η έντονη αντίδραση απέτρεψε πάντοτε τη διακοπή σε όλες τις περιπτώσεις που γνωρίζουμε. Αν τυχόν δεν είμαστε παρόντες και υπάρξει τελικά διακοπή, δεν το αφήνουμε έτσι. Διαμαρτυρόμαστε στη ΔΕΗ, καλώντας την Επιτροπή, φίλους και γνωστούς μας και απαιτούμε επανασύνδεση. Γιατί η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας.
Σε περίπτωση διακοπής (λόγω καθυστερημένης πληρωμής) του ρεύματος, η ΔΕΗ ζητάει, παρανόμως σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, την εξόφληση του χαρατσιού, πριν την επανασύνδεση. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις αίτησης νέας σύνδεσης, πολιτών που φεύγουν από εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος (δύο από τους οποίους σταμάτησαν, μη αποδίδοντας μάλιστα το εισπραχθέν χαράτσι στο κράτος).
Μας καταγγέλθηκαν επίσης και περιπτώσεις απαράδεκτης συμπεριφοράς από κάποιους υπαλλήλους της ΔΕΗ Κηφισιάς, οι οποίοι από υπερβάλλοντα ζήλο προφανώς, τρομοκρατούν τους πολίτες λέγοντάς τους σε ανάρμοστο ύφος, ότι πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι αλλιώς θα τους κόψουν το ρεύμα. Καλούμε τους πολίτες να μας καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές που δυσφημούν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους αγώνες τους. Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ έχουν υποχρέωση να λένε στους πολίτες την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι η διακοπή του ρεύματος για το χαράτσι είναι παράνομη. Την επόμενη φορά θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Νέα κινητοποίηση στις 5 Απρίλη

Για να σταματήσουμε τις νέες πρακτικές από τη ΔΕΗ, οργανώνουμε νέα κινητοποίηση στη ΔΕΗ Κηφισιάς την Πέμπτη 5 Απριλίου στις 9:30 π.μ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 9:30 Π.Μ.



Από παλαιότερη κινητοποίηση
Καλούμε τους μαζικούς φορείς τις περιοχής μας σε συμμετοχή. Γιατί μόνον οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα!
_____________________________________________________________________
Παραθέτουμε παρακάτω σύντομο χρονολόγιο της πορείας του κινήματος για το χαράτσι στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και αν αγνοούσε κανείς τις σοβαρότατες καταχτήσεις αυτού του κινήματος στο επίπεδο των ίδιων του των υποκειμενικών όρων, δηλαδή στη μαζικότητα, την οργάνωσή του, την πολιτικοποίησή του (και όχι   κομματικοποίηση), την οικοδόμηση των όρων της κοινής δράσης των φορέων του, και τη επίδρασή του στο ξεπέρασμα του φόβου και των προκαταλήψεων του λαού, τα αποτελέσματα και στις ίδιες του τις διεκδικήσεις είναι εντυπωσιακά. Και η άμεση σύνδεση αγώνων με θετικά αποτελέσματα κάτι παραπάνω από εμφανής:
  

Χρονολόγιο ενός κινήματος (για το χαράτσι), μιας αντιφατικής στάσης (από τη ΔΕΗ), και μιας (μερικής) νίκης απέναντι στην κυβέρνηση.



o    Στις 3/10/2011 ψηφίζεται από την κυβέρνηση Παπανδρέου το χαράτσι της ΔΕΗ.
o    Αρχικά η ΔΕΗ δεν δέχεται πληρωμή του ρεύματος χωρίς το χαράτσι στα ταμεία της.
o    Οι πολίτες απαντούν χρησιμοποιώντας το Internet και τα ATM για να πληρώσουν το λογαριασμό χωρίς το χαράτσι. Επιτροπές συγκροτούνται παντού. Προκηρύξεις στην Κηφισιά με προτροπή για μη πληρωμή του χαρατσιού και κάλεσμα για κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
o   Στις 2/12 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων κατά του τέλους.
o   Στην Κηφισιά μετά από υπογραφές πολιτών και σχετική κινητοποίηση στο Δημοτικό συμβούλιο στις 7 Δεκέμβρη, ο Δήμος αποφασίζει ομόφωνα να στηρίξει με εξώδικα τους δημότες που δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Πρώτη νίκη του κινήματος στην Κηφισιά.
o   Στις 16/12 με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση τροποποιεί το νόμο για το χαράτσι, προσθέτοντας λόγους υγείας και κριτήρια «μειονεκτικών όρων διαβίωσης», που δίνουν το δικαίωμα στον έφορο να σταματήσει τη διακοπή του ρεύματος, και να ρυθμίσει με δόσεις ή να μειώσει το χαράτσι. Πρώτη κυβερνητική υποχώρηση!
o   Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάς ενημερώνουν με νέα προκήρυξη τους πολίτες της Κηφισιάς για την απόφαση του Δήμου, και καλούν σε κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ, για να απαιτηθεί από τη ΔΕΗ να δέχεται πληρωμή λογαριασμών χωρίς χαράτσι.
o   Κινητοποίηση υπό καταρρακτώδη βροχή στα γραφεία της ΔΕΗ από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάς και άλλων μαζικών φορέων στις 19/12/2011. Κατά τη διάρκειά της, η διευθύντρια της τοπικής ΔΕΗ δέχεται (προφανώς σε συνεννόηση και με τα κεντρικά της ΔΕΗ), την πληρωμή λογαριασμών χωρίς το χαράτσι. Νέα νίκη του κινήματος.
o   Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, καθώς και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σταδιακά και άλλα γραφεία της ΔΕΗ αρχίζουν να δέχονται λογαριασμούς χωρίς χαράτσι. Οι επιτροπές αγώνα επαγρυπνούν για να αποτρέψουν τυχόν διακοπές του ρεύματος αν επιχειρηθούν. Δικαστήρια σε όλη τη χώρα εκδίδουν προσωρινές αποφάσεις απαγόρευσης της διακοπής του ρεύματος. Οι καταχτήσεις του κινήματος πολλαπλασιάζονται.
o   Στην Κηφισιά οργανώνεται από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς και την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάς μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών για τον τρόπο μη πληρωμής του χαρατσιού και την απόφαση του Δήμου. Το πρώτο εξώδικο του Δήμου αποστέλλεται στη ΔΕΗ στις 18/1, με 289 δημότες που δεν πλήρωσαν το χαράτσι.
o   Στις 3/2 κατατίθεται νέα τροπολογία Βενιζέλου. Η διακοπή του ρεύματος θα γίνεται πλέον μόνο μετά από εντολή του υπουργείου οικονομικών (και όχι αυτόματα από τη ΔΕΗ), ενώ μετά από παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης της 1ης δόσης, η ΔΕΗ παύει να ασχολείται με το χαράτσι για τους πελάτες που δεν το πλήρωσαν, μεταβιβάζοντας την ευθύνη της είσπραξης στη εφορία. Νέα νίκη του κινήματος.
o   Κινητοποίηση στο κέντρο της Κηφισιάς στις 8 Φλεβάρη, με συμμετοχή του Δήμου και μαζικών φορέων της περιοχής (δείτε σχετικά βίντεο). Η προσέλευση δημοτών στο Δήμο για αιτήσεις για νέο εξώδικο συνεχίζεται.
o   Γύρω στα τέλη Φλεβάρη, προφανώς μετά από παρέμβαση των κεντρικών της ΔΕΗ και του υπουργείου, η ΔΕΗ Κηφισιάς σταματά να δέχεται πληρωμές χωρίς χαράτσι. Προετοιμασίες για νέες κινητοποιήσεις, αλλά μετά από μια βδομάδα, η κατάσταση επανέρχεται.
o   Στις 2 Μάρτη δημοσιεύεται σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου η απόφαση του ΣτΕ. Η διακοπή του ρεύματος κρίνεται αντισυνταγματική, ενώ το ίδιο το χαράτσι συνταγματικό μόνον εφ΄ όσον είναι προσωρινό. Το αλλαλούμ με τις αντικρουόμενες δηλώσεις από κυβέρνηση και ΔΕΗ εντείνεται. Ουρές στα ταμεία της ΔΕΗ σχηματίζονται για πληροφορίες, διευκρινήσεις και πληρωμή χωρίς χαράτσι.
o   Αμέσως το υπουργείο οικονομικών, με ανακοίνωσή του σπεύδει να διευκρινήσει ότι «Όσοι έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση»
o   Η ΔΕΗ σταματά να δέχεται πληρωμή λογαριασμών χωρίς το υπόλοιπο από προηγουμένους που οφείλεται στο χαράτσι, οχυρωμένη πίσω από τη δική της αδυναμία (;) να ξεχωρίσει αν το υπόλοιπο οφείλεται στο ρεύμα ή στο χαράτσι. Προσπάθειες διακοπής του ρεύματος σε όσους έχουν καθυστερήσει την πληρωμή του 3ου λογαριασμού (που έρχεται χωρίς χαράτσι) έστω και για λίγες μέρες, που αποτρέπονται εφ΄ όσον αντιμετωπισθούν σθεναρά. Σε περίπτωση διακοπής υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώσουν και το χαράτσι για επανασύνδεση. Το ίδιο συμβαίνει και σε νέες αιτήσεις για σύνδεση από πολίτες που φεύγουν από εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας. Νέα κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ Κηφισιάς εξαγγέλλεται για τις 5 Απριλίου.   

Ο αγώνας συνεχίζεται…


Άλλες εξελίξεις



o    Πριν από το Πάσχα, σε χρόνο δηλαδή πολύ συντομότερο του συνηθισμένου, θα δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για το χαράτσι της ΔΕΗ , λόγω της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης.
o   Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.


o   Ο Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε στις 2/4 στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ότι οριστικά και αμετάκλητα αποσυνδέεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ η όποια οφειλή για το χαράτσι και πηγαίνει στην εφορία. ΔΕΝ μπορεί να δοθεί από την εφορία εντολή διακοπής του ρεύματος. Αν πληρωθεί μόνον τμήμα του λογαριασμού, το πρώτο που πληρώνεται είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα πάγια, τα δημοτικά τέλη κλπ. και τελευταίο το χαράτσι..


o   Νέος φόρος στα ακίνητα θα αντικαταστήσει το χαράτσι σύμφωνα με πληροφορίες. Το κίνημα ετοιμάζεται ήδη για τη νέα μάχη.
o   Νέο υπέρογκο χαράτσι, με όνομα «Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας», εισπράττει η ΔΕΗ παράνομα, αφού ο σχετικός νόμος έχει καταργηθεί. Το χαράτσι προορίζεται να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ, με μειωμένα τιμολόγια για ειδικές κατηγορίες (άνεργοι, νησιά κλπ). Και πάλι οι πολίτες χρηματοδοτούν την «κοινωνική ευαισθησία» του κράτους. Όπως και με την «εισφορά αλληλεγγύης» που πληρώνουμε όλοι, για επιδόματα ανεργίας, που όμως μειώθηκαν σε 360 Ευρώ, ενώ μειώνονται και οι δικαιούχοι, επειδή πλέον η πλειοψηφία τους είναι μακροχρόνια άνεργοι, και δεν δικαιούνται επίδομα. Δείτε εδώ την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που απαγορεύει τη διακοπή του ρεύματος για το νέο χαράτσι.
o   Δε θα παραλείψουμε να αναφέρουμε και το εφ΄ άπαξ χαράτσι των 100 Ευρώ ανά κατοικία που επιβλήθηκε στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί έδωσαν το δικό τους παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, αρνούμενοι (το 50% του πληθυσμού) να το πληρώσουν, ακόμα και αν το ίδιο το ποσό είναι μικρό. Οι αρχές είναι αρχές, και τα κινήματα εμπνέονται από τις δικές τους αρχές και τις υπερασπίζονται μέσα από την τρέχουσα πολιτική τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ιρλανδοί μας δείχνουν το δρόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα