Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το χαράτσι της ΔΕΗ, δημιουργεί νέα δεδομένα για τους πολίτες και για το σχετικό κίνημα.
Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου αφού δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, περιέχει τα εξής:
· Θεωρεί αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού
· Θεωρεί συνταγματικό το ίδιο το χαράτσι, με το σκεπτικό της κρισιμότητας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, με την προϋπόθεση της προσωρινότητάς του, ενώ σε περίπτωση που γίνει μόνιμο θα επανεξετάσει το θέμα.
Ορισμένα σχόλια για την απόφαση:
- Η απόφαση αποτελεί ορισμένη νίκη του κινήματος ενάντια στο χαράτσι, στο σκέλος που θεωρεί τη διακοπή του ρεύματος αντισυνταγματική.
- Σ’ αυτό το σκέλος η απόφαση επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Η διακοπή ρεύματος λόγω μη πληρωμής φόρου είναι τόσο εξόφθαλμα παράνομη, που κανένα δικαστήριο δε θα μπορούσε να τη νομιμοποιήσει, όταν μάλιστα υφίσταται και την τεράστια πίεση του κινήματος και της κοινής γνώμης.
- Η απόφαση θεωρεί επίσης αντισυνταγματικό το ίδιο χαράτσι, εάν αυτό ήταν μόνιμο. Το θεωρεί όμως έκτακτο και ως εκ τούτου συνταγματικό. Μπορούμε να ρωτήσουμε από πού προκύπτει ο προσωρινός και έκτακτος χαρακτήρας του; Μήπως από δηλώσεις του υπουργού, δηλώσεις με τη γνωστή σε όλους αξιοπιστία; Ο οποίος δήλωνε αρχικά ότι το χαράτσι επιβάλλεται για 2 χρόνια και μετά για 4; Γιατί από τον ίδιο το νόμο (δείτε το Ν. 4021/2011, και το ΦΕΚ Α' 218 - άρθρο 53 στη σ. 6629), πουθενά δεν προκύπτει η προσωρινότητα. Ούτε και από τις 2 τροπολογίες του (δείτε τις εδώ). Ο νόμος δεν έχει ημερομηνία λήξης, μόνο από νέο νόμο μπορεί να καταργηθεί. Τυχαίο;
- Πολύ εύκολα αντιπαρέρχεται η απόφαση όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της προσφυγής (Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την προσφυγή εδώ):
o Το ότι είναι φόρος και όχι τέλος που συναρτάται με κάποια ειδική υπηρεσία που παρέχεται στον ιδιοκτήτη.
o Το ότι φορολογείται το ακίνητο ανεξάρτητα από το αν παράγει ή όχι εισόδημα, οδηγώντας ενδεχομένως στην ανάγκη εκποίησής του.
o Το ότι δεν υπολογίζει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου και με άλλους φόρους, και μάλιστα με κάποια προοδευτική κλίμακα.
o Το ότι δεν υπολογίζεται η συνολική φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη, αλλά το ακίνητο φορολογείται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι εισοδήματος.
Η απόφαση του ΣτΕ δείχνει και τα όρια των πολιτικών που εξαρτούν την έκβαση παρόμοιων ζητημάτων από αποκλειστικά νομικές διαδικασίες. Οι νομικές διαδικασίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να βοηθήσουν τους αγώνες, είναι όμως οι συσχετισμοί που δημιουργεί το λαϊκό κίνημα με τη δράση που μπορούν να εγγυηθούν την έκβασή τους.
Η απόφαση δείχνει επίσης και τα όρια της «ανεξαρτησίας» της δικαιοσύνης. Μια δικαιοσύνη που «κατανοεί» τις ανάγκες της εξουσίας τις περισσότερες φορές και συμπεριφέρεται ανάλογα, τηρώντας κάποια προσχήματα. Και πάλι είναι το λαϊκό κίνημα που μπορεί να διευρύνει τα όρια αυτής της «ανεξαρτησίας» προς το συμφέρον του.
Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου οικονομικών της 6 Μαρτίου, η μεγάλη ΑΠΑΤΗ
Με ανακοίνωσή του το βράδυ της 6 Μαρτίου το υπουργείο οικονομικών επιμένει:
«Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.
Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.
Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας.»
Δείτε ολόκληρη την "Ανακοίνωση τύπου για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ" του υπουργείου οικονομικών, εδώ.
Δείτε ολόκληρη την "Ανακοίνωση τύπου για το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ" του υπουργείου οικονομικών, εδώ.
Μας λένε δηλαδή ότι δε μας νοιάζει η απόφαση του ΣτΕ, εμείς επιμένουμε! Αυτή η αχαρακτήριστη στάση, κάνει ιδιαίτερα αναγκαία την εξώδικη δήλωση προς τη ΔΕΗ ότι το τμήμα του λογαριασμού που πληρώσαμε αφορά μόνο το ρεύμα και όχι το χαράτσι.
Ο Δήμος Κηφισιά ς έστειλε την περασμένη εβδομάδα και 2ο εξώδικο, εκ μέρους 200 νέων δημοτών, με το ίδιο περιεχόμενο με το πρώτο. Οι αιτήσεις συνεχίζονται…
Συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε το χαράτσι της ΔΕΗ!
Συνεχίζουμε να καταθέτουμε αιτήσεις στο Δήμο για εξώδικο προς τη ΔΕΗ!
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση του χαρατσιού!
Θα οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας σε συνάντηση τη Δευτέρα 12/3 στις 7:30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου Εργατικών και Κάτω Κηφισιά ς, 1ης Μάη και Μαρίνου Αντύπα. Δείτε το χάρτη εδώ.
Επιτροπή Αγώνα Κηφισιά ς ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ – ΕΕ – κυβέρνησης
Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιά ς ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ
email: protovoulia-katoikon-kifisias@googlegroups.com
email: epitropikifisias@gmail.com, κινητό: 6974105775
Ιστολόγιο: http://epitropikifisias.blogspot.com
_______________________________________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα