21 Ιανουαρίου 2014

Χαράτσια της ΔΕΗ στην Εφορία, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί

Το έκρυβαν τόσον καιρό, το παραδέχονται τώρα: Το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) για το ΄11 και το ΄12, δεν πληρώθηκε για 1.645.000 παροχές τα δύο αυτά χρόνια. Είμαστε πολλοί αυτοί που αρνηθήκαμε να πληρώσουμε, για μια κρίση που αυτοί δημιούργησαν. Ο αγώνας μας δεν ήταν και δεν είναι χαμένος. Καταφέραμε να ακυρώσουμε τον ανάλγητο νόμο που πρόβλεπε ότι θα μας κάνουν  διακοπές παροχής ρεύματος, όταν δεν πληρώνουμε το χαράτσι. Καταφέραμε να τους καθυστερήσουμε χωρίς να μας τρομοκρατήσουν, όπως επιχειρούν και πάλι:

Μέσα στο 2013 ήρθαν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για το χαράτσι του 2011 από τις εφορίες, ληξιπρόθεσμες το ΄13, που πρέπει να πληρωθούν μέχρι 31/1/2014. Μέσα στο 2014, έρχονται και νέες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις από τις εφορίες για τα χαράτσια της ΔΕΗ του 2011 και 2012, που δεν πληρώθηκαν, για ταυτοποιημένες παροχές, ή για όσες βρέθηκαν από τις διασταυρώσεις στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έγιναν το 2013. Το παρακάτω παράδειγμα, ληξιπρόθεσμο στις 31/1/2014, αφορά σε χαράτσι του 2012, δηλ. λογαριασμούς ΔΕΗ που εκδόθηκαν το 2012 και στις αρχές του 2013. Συνήθως ο 1ος λογαριασμός ΔΕΗ που περιείχε ΕΕΤΗΔΕ του 2012 είχε ημ/νία έκδοσης τον Αύγουστο του 2012 (δηλ. μετά τις εκλογές, οι λόγοι ευνόητοι), ενώ ο τελευταίος (5ος) το Μάιο του 2013 (με ημ/νία πληρωμής ένα μήνα αργότερα):
Το χαράτσι στο TaxisNet

Η προθεσμία εξόφλησης είναι στο τέλος του μήνα από την ηλεκτρονική ειδοποίηση (εμφάνιση της οφειλής στο Taxis και αποστολή email στη δηλωμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Όσο για τα ποσά, επικρατεί χάος. Τμήματα του χαρατσιού που έχουν πληρωθεί μέσω ΔΕΗ, η εφορία τα ζητάει και πάλι. Οι ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις δεν έχουν καμία πληροφορία, ούτε για την την παροχή που αφορά η οφειλή. Ο πολίτης θα πρέπει πάλι να στηθεί στην ουρά, να χάσει μεροκάματα, και να αποδείξει ο ίδιος προσκομίζοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα εκατοντάδες λάθη. Και αν δεν μπορεί, θα τον υποχρεώσουν να πληρώσει ότι αυτοί θέλουν.

Για να απομυζήσουν και το τελευταίο μας ευρώ, επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν εφαρμόζοντας τον καινούριο νόμο που ψήφισαν (δε θα πάρουμε νέα μέτρα μας έλεγαν!):
 • Ληστρικά πρόστιμα για όλο ή για κάθε υπόλοιπο οφειλής σε περίπτωση τμηματικής καταβολής οποιουδήποτε ποσού: 10% για καθυστέρηση πληρωμής 2 μηνών, 20% μετά από 1 χρόνο, 30% μετά από 2 χρόνια.
 • Ηλεκτρονική κατάσχεση ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ από τραπεζικούς λογαριασμούς αδιακρίτως: μισθοδοσίας, συντάξεων, καταθέσεων
 • Κατάσχεση ακίνητης περιουσίας, σε δεύτερο στάδιο, και πλειστηριασμός.

Η εφορία Κηφισιάς προχωράει πιλοτικά τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις άμεσα. Θα το αφήσουμε να περάσει έτσι;
Η ηλεκτρονική κατάσχεση από λογαριασμούς χωρίς ειδοποίηση είναι αντισυνταγματική. Είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη να ενημερώνεται πριν το κρότος προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του ((παράγραφος 2, άρθρο 20 του Συντάγματος).
Όλοι στη συγκέντρωση στην εφορία Κηφισιάς (Αχαρνών 43, Κ. Κηφισιά) 
την Παρασκευή 31/1 στις 9 το πρωί

Αλλά, επειδή ο αγώνας χρειάζεται και υπερτοπικό συντονισμό:
Συγκέντρωση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αττικής τη Δευτέρα 3/2 στις 10 πμ., στη ΔΟΥ Α’ Αθηνών, Αναξαγόρα 6-8


Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Μαζί με όλα, ήρθε και ο νέος νόμος για τις κατασχέσεις. Διαφημίστηκε από κυβέρνηση και τους καναλάρχες που την υπηρετούν ως «προστασία» για τους δανειολήπτες. Το αντίθετο ισχύει: Άνοιξαν την πόρτα για απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τώρα για όλους όσους δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου (και είναι οι περισσότεροι). Όσοι μάλιστα ενταχθούν στη ρύθμιση υποχρεούνται να πληρώνουν μεγάλα ποσά, ενώ γίνονται όμηροι της τράπεζας, αφού με την παραμικρή καθυστέρηση πληρωμής, θα αίρεται η προστασία τους. Αναλυτικά:
  

 • Ο νόμος παρέχει προσωρινή μόνο προστασία (σε όσους την παρέχει) μόνο για το 2014
 • Μόνο για χρέη προς τράπεζες, και όχι για παράδειγμα προς την εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, και μόνον εφόσον πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:


  • Προστατεύεται μόνο η κύρια κατοικία, και όχι όπως πριν κάθε ακίνητο αξίας μέχρι 200.000 Ευρώ.Κύρια κατοικία θεωρείται αυτή η οποία έχει  δηλωθεί στην τελευταία φορολογική  δήλωση του οφειλέτη ως κύρια κατοικία.
  • Υπάρχει όριο αντικειμενικής αξίας 200.000 Ευρώ της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, και όχι όπως πριν "το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης α κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%", που ήταν για παράδειγμα για άγαμο χωρίς παιδιά 200.000+50% = 300.000 ευρώ (και μεγαλύτερο για οικογένειες με παιδιά). 
  • Πριν το νέο νόμο υπήρχε λοιπόν απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς ιδιώτες, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων, ενώ οποιοδήποτε άλλο ακίνητο δεν προστατευόταν μόνο αν η οφειλή προς Τράπεζα υπερέβαινε το ποσό των 200.000 ευρώ. Η προστασία αυτή είναι πια παρελθόν.
  • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (αφαιρουμένων των κρατήσεων για ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) πρέπει να είναι μέχρι 35.000 Ευρώ
  • Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη των 270.000.
  • Από αυτή, το σύνολο των καταθέσεων πρέπει να ήταν μικρότερο από 15.000 στις 20/11/2013
  • Τα παραπάνω όρια αυξάνουν κατά 10% για άτομα με αναπηρία πάνω από 67% ή για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω

 •  Κατά τη διάρκεια ισχύος της απαγόρευσης πλειστηριασμών ο οφειλέτης οφείλει να καταβάλλει: 
  • 10% του μηνιαίου εισοδήματός του για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 15.000
  • 20% για το τμήμα του εισοδήματος μεγαλύτερο από 15.000
  • Για άτομα με αναπηρία ή πολύτεκνες οικογένειες το όριο των 15.000 γίνεται 20.000
  • Για εμπόρους & Ελ. Επαγγελματίες, τουλάχιστον το 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης

 • Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει τις παραπάνω πληρωμές για πάνω από 3 μήνες συνολικά, αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού
 • Ο δανειολήπτης πρέπει να κάνει υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31/1/2014 ή εντός 2 μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, αναγράφοντας και κινήσεις λογαριασμών του που ξεπερνούν 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες. 25/2/2014: Η προθεσμία για την υπεύθυνη δήλωση του ν.4224/2013 πήρε παράταση μέχρι την Παρασκευή 28/2.
 • Η τράπεζα θα τον καλέσει να προσκομίσει μέσα σε ένα μήνα όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις.


ΕΜΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
 • Να καταργηθεί ο νόμος για την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα γιατί είναι κοινωνικά άδικος, δυσβάστακτος, ισοπεδωτικός και ταξικός.
 • Να καταργηθούν όλες οι εξοντωτικές διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πχ. τα τοκογλυφικά πρόστιμα.
 • Να προστατευθεί απόλυτα η πρώτη κατοικία των εργαζόμενων, άνεργων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων, για χρέη προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Την κρίση, την ανεργία και την ύφεση δεν τη δημιουργήσαμε εμείς.
 • Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, και το κράτος αυτά που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς
Ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ - ΕΕ - κυβέρνησης
_______________________________________________________________
Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες:Για το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ) •  Στο Taxisnet, οι οφειλές εμφανίζονται στο σημείο:  Προσωπική πληροφόρηση > στοιχεία οφειλών. Χρειάζεται φυσικά να μπείτε με τον κωδικό σας στο Taxis.
 • Ήδη έχουν σε πολλές περιπτώσεις χρεωθεί απλήρωτα χαράτσια και για το 2012, και εμφανίζονται ήδη στο Taxisnet το Γενάρη του 2014. Στο Taxisnet η πληροφορία του έτους εμφανίζεται ως «οικονομικό έτος» (δείτε την εικόνα στην παρούσα ανάρτηση). Ωστόσο, όπως επιβεβαιώσαμε στην Εφορία Κηφισιάς, το έτος αφορά στο έτος χρέωσης του ΕΕΤΗΔΕ. Όταν δηλαδή ως «οικονομικό έτος» εμφανίζεται το 2012, η οφειλή αφορά σε λογαριασμούς ΔΕΗ από τα μέσα του του 2012 μέχρι τις αρχές του 2013.
 • Στο Taxisnet, δεν φαίνεται καμία πληροφορία εκτός από το ποσό. Ούτε η διεύθυνση του ακινήτου, ούτε ο αριθμός παροχής, ούτε το συνολικό ποσό του χαρατσιού και το τμήμα του που έχει πληρωθεί, ούτε καν οι ημερομηνίες στις οποίες αφορά η χρέωση. Ο πολίτης πρέπει να στηθεί στην ουρά για να μάθει πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο σύστημα της εφορίας, αλλά όχι στους πολίτες μέσω Taxis. Ταλαιπωρία χωρίς λόγο για άλλη μια φορά, 1,5 ώρα τουλάχιστον αυτές τις μέρες στην εφορία Κηφισιάς.
  Σημείωση: Μια μέρα (!) πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της 31/1, εμφανίστηκε στο Taxis, το εξής: "Για περιπτώσεις βεβαίωσης με ημερομηνία 31.12.2013 ανεξόφλητων ή μερικώς εξοφλημένων παροχών Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. 2012, μπορείτε να δείτε και να τυπώσετε αναλυτικά στοιχεία ακινήτων και την ειδοποίηση ανά υπόχρεο στο http://link.minfin.gr/eidop". Έτσι λοιπόν, για τις περιπτώσεις μόνον αυτές, δε χρειάζεται πια να στήνεται κανείς στην εφορία, αφού στην παραπάνω διεύθυνση μπορεί να δει τα στοιχεία της οφειλής (διεύθυνση διαμερίσματος, αριθμό παροχής και συνολικό ποσό ΕΕΤΗΔΕ που χρεώθηκε το 2012).Η ειδοποίηση φαίνεται ως εξής:


 • Χαράτσι που δεν χρεώθηκε από τη ΔΕΗ, για το λόγο ότι η σύνδεση της ΔΕΗ ήταν κομμένη το διάστημα κατά το οποίο οι λογαριασμοί είχαν και χαράτσι, θα χρεωθεί αναδρομικά και θα σταλεί στην εφορία, ως εξής:
  • Για λογαριασμούς του 2011, αν η σύνδεση της ΔΕΗ ήταν ενεργή την 17/9/2011.
  • Για λογαριασμούς του 2012, αν η σύνδεση της ΔΕΗ ήταν ενεργή την 31/3/2012.
  • Για λογαριασμούς του 2013, αν η σύνδεση της ΔΕΗ ήταν ενεργή οποτεδήποτε μέσα στο διάστημα από 1/5/2013 έως την 31/12/2013 (έστω και μια μέρα!).Για οφειλές προς την εφορία γενικά

 • Σύμφωνα με το νέο νόμο, «Δεν απαιτείται η κοινοποίηση της ειδοποίησης για την επιβολή κατάσχεσης στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρηματικών ποσών ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.». Ένα ακόμα 100% αντισυνταγματικό μέτρο.
 • Καταγγέλθηκε στον ημερήσιο τύπο από φίλη της Επιτροπής και έγινε κεντρικό θέμα σε κάποιες εφημερίδες: Σε περίπτωση οφειλής στην εφορία, η εφορία δε δέχεται γονικές παροχές αν δεν μπεί υποθήκη (προς όφελος της εφορίας) στο ακίνητο που παρέχετα ιμε γονική παροχή (ή σε άλλο)! Είτε πρόκειται για γονική παροχή ή δωρεά και γενικά μεταβίβαση άνευ τιμήματος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του.
 • Επίσης, ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει τη μεταβίβαση, αν διαπιστωθεί από την εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος.
 • Σύμφωνα με νεώτερες ανακοινώσεις (χωρίς να έχει ακόμα εκδοθεί σχετική απόφαση, οι προϋποθέσεις για κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού αλλάζουν ως εξής: 
  • Χρέη (προς το Δημόσιο) για τα οποία επιτρέπεται κατάσχεση: Μεγαλύτερα από 500 Ευρώ
  • Ελάχιστο υπόλοιπο μισθοδοτικού λογαριασμού: 1.500 Ευρώ
  • Μέγιστη διάρκεια υπολοίπου με μεγαλύτερο υπόλοιπο: 1 εβδομάδα
  • Ο λογαριασμός πρέπει να έχει δηλωθεί στην τράπεζα ως μισθοδοτικός, για να υπάρχει η παραπάνω "προστασία"
  • Υπάρχει πρόβλημα με κοινούς λογαριασμούς, μιας και μπορεί να υπάρξει κατάσχεση για χρέη οποιουδήποτε από τους κοινούς κατόχους, ακόμα και αν αυτοί υπάρχουν μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης. 

Για το νόμο για τους πλειστηριασμούς
 

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικό με πλειστηριασμούς, διακοπή ρεύματος ή νερού κλπ, επικοινωνήστε με την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, στο τηλ. 6974 105775. Για άλλες περιοχές επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα που υπάρχουν στο ιστολόγιό μας αριστερά, ή στο 211 800 2055211 800 2055

Γιατί κανένας δεν πρέπει να βρεθεί μόνος του απέναντι στα αρπακτικά των τραπεζών, της κυβέρνησης και της τρόικας. Η συλλογική μας αντίδραση είναι μόνο αυτή που μπορεί να τους σταματήσει.

1 σχόλιο :

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα