23 Μαρτίου 2011

Τι είναι το "Σύμφωνο για το Ευρώ";

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το Σύμφωνο για το Ευρώ. Συμπτυγμένη εκδοχή του κειμένου μοιράστηκε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κηφισιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ, ΜΟΝΟ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ

Γελοιογραφία του Γιάννη Ιωάννου
Οι συμφωνίες – συμβιβασμός που πάρθηκαν στη Διακυβερνητική Σύνοδο στις 11 Μάρτη και που αφορούν την Ελλάδα δεν είναι επιτυχία όπως ισχυρίζεται που πανηγυρίζει. Δεν είναι καν ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα στις ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες και τις αδύναμες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Η δήθεν επιτυχία της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση περισσότερου χρόνου (7,5 χρόνια) για να αποπληρώσουμε το χρέος και η μείωση κατά μια μονάδα του επιτοκίου, που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για τόκους λιγότερα λεφτά κάθε χρόνο, αλλά αφού τους πληρώνουμε για περισσότερα χρόνια, ο συνολικός τόκος θα είναι μεγαλύτερος!
Σκόπιμα όμως αποσιωπάται ότι για όλη αυτή την περίοδο θα ισχύουν όλα τα μέτρα του μνημονίου, ενώ παράλληλα θα ξεπουληθεί Δημόσια περιουσία 50 δις Ευρώ, δηλαδή Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ εκποιείται έναντι πινακίου φακής. Η γη, ορεινοί όγκοι, παραλίες, δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια και γενικά οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και οι δημόσιες υπηρεσίες, βγαίνουν στο σφυρί για να μπορέσει μια δράκα διεθνών χρηματιστών και τραπεζιτών και οι εγχώριοι υποτελείς τους να εισπράξουν το χρέος «μας».
Παράλληλα θα κατοχυρωθούν νομοθετικά (ενδεχόμενα και συνταγματικά) όλες οι οικονομικές πολιτικές που θα διαιωνίζουν την λιτότητα, την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων, την ανατροπή κάθε Συλλογικής ρύθμισης.
Η οικονομική διακυβέρνηση που τόσο πολύ επιθυμεί η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει στην ουσία και τα τελευταία ίχνη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στα όργανα της Ε.Ε., με στόχο τη διασφάλιση της μόνιμης εφαρμογής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., την αποτροπή πιθανών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών σε κάποιες από αυτές, και την  εξουδετέρωση των πιέσεων του λαϊκού παράγοντα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία των ανεπτυγμένων καπιταλιστικά κρατών.
Για αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι το περίφημο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που  μετονομάσθηκε  σε «Σύμφωνο για το Ευρώ» προβλέπει ότι:
«Κάθε χρόνο, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο, σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών», θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη - μέλη θα υποβάλλουν ετησίως για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Τα μέτρα που προωθούνται στοχευμένα και μετρήσιμα θα είναι τα παρακάτω:
1. Μειώσεις μισθών:

«Το κόστος εργασίας θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα». Δηλαδή σε συνάρτηση με κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, δηλαδή στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας
 «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της αποκέντρωσης των μισθολογικών διαπραγματεύσεων και τη "βελτίωση" των μηχανισμών τιμαριθμικής προσαρμογής». Προτείνεται δηλ. η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, που θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις μισθών και απώλεια δικαιωμάτων.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «δεσμεύονται να συγκρατήσουν τους μισθούς στο δημόσιο τομέα», ώστε να «μην επηρεάζουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα». Δηλ. μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα.
2.  Νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.
 «Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή και στενή παρακολούθηση (...) Είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, να αξιοποιηθούν στοχευμένα κίνητρα για την παραμονή στην εργασία των μεγαλύτερων εργαζομένων». Δηλ. αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ ανοίγεται ουσιαστικά ο δρόμος για τη θέσπιση ακόμα μεγαλύτερων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
3. Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
«Τα κράτη - μέλη οφείλουν να προβλέψουν μηχανισμό που θα βάζει "φρένο" στην αύξηση χρέους». Ο μηχανισμός θα έχει «επαρκώς δεσμευτικό χαρακτήρα» και θα λειτουργεί αυτόματα κάθε φορά που το έλλειμμα θα ξεπερνάει ένα προκαθορισμένο όριο. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με «νομικές δεσμεύσεις» (είτε συνταγματική ρύθμιση είτε νόμος - πλαίσιο). Αυτή η δέσμευση θα συνοδεύεται και από κυρώσεις για τα «απείθαρχα» κράτη – μέλη, προκειμένου να προχωρούν σε εκτεταμένες περικοπές των κοινωνικών δαπανών.
 4. Νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας
«Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα προωθούν την ευελιξία με ασφάλεια (...) Η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει πιο ελκυστική και να προσαρμοστεί στη ζήτηση». Η «ευελφάλεια», θα σημάνει οριστικά την πλήρη ανατροπή της σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα, προτείνεται η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
5. Νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.
Στο σύμφωνο προβλέπεται η «ανάπτυξη μιας κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων», που θα σημάνει νέες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΑΠΟΣΙΩΠΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η 25η Μαρτίου από μέρα εθνικής ανεξαρτησίας, θα μετατραπεί με αυτό που θα ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη, σε μέρα αποδοχής της ΝΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ από μια χούφτα εκπροσώπων των μεγάλων πολυεθνικών και των τραπεζών σε συνεργασία με τους ντόπιους συνεταίρους τους. Υποθηκεύουν την ζωή των εργαζομένων και του λαού για πολλές γενιές, αφού επιδιώκουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους και τον λαό σε φτωχοδιάβολους – μαζανθρώπους χωρίς κανένα κοινωνικό δικαίωμα και ελπίδα, καταλύοντας και το  στοιχειώδες κοινωνικό κράτος της Ευρώπης, που ήταν αποτέλεσμα σκληρών, πολύχρονων και αιματηρών αγώνων της εργατικής τάξης.
Στην ουσία μεθοδεύεται η εγκαθίδρυση μιας οικονομικής δικτατορίας που περνάει μέσα από τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, τον  παραγκωνισμό των εθνικών κοινοβουλίων και την αναβάθμίση του Eurogroup και της Ε.Κ.Τ. Πέφτει ακόμα και ο μανδύας του κοινοβουλευτισμού και διολισθαίνουμε σε μια ανοικτή πολιτική δικτατορία.

Τιμώντας την 25η Μαρτίου ας θυμηθούμε το Ε.Α.Μ. που, στον "άλλο σηκωμό" το 1944, έγγραφε στα πανό του: «Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στο κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις ΑΛΥΣΙΔΕΣ ή τα ΟΠΛΑ».

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να διαπραγματευτούν τις αλυσίδες μας, διαλέγουμε τον ενωτικό – διαρκή λαϊκό ξεσηκωμό, τον ταξικό αγώνα χωρίς καμιά ανοχή στις ξεπουλημένες  γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι εργαζόμενοι και ο λαός θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ, ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ
ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ  Ε.Ε. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα