1 Απριλίου 2016

Προσφυγιά και μετανάστευση: Οι αιτίες, οι πολιτικές, η αλληλεγγύη

Προσφυγιά και μετανάστευση. Γνώριμα πράγματα για τον Ελληνικό λαό. Με πρόσφυγες από τον Πόντο το 1919-20, από τη Μικρά Ασία το 1922, από την Ελλάδα στις ανατολικές χώρες το 1949, από την Πόλη το 1954, σε όλο τον κόσμο επί χούντας, από την κατεχόμενη Κύπρο το 1974. Και με μετανάστες προς τις ΗΠΑ το 1900 - 1924, τη Γερμανία -  Δυτική Ευρώπη και Αυστραλία - Καναδά - ΗΠΑ το 1950 - 1960, αλλά και τώρα, στην Ελλάδα των μνημονίων.

Γιαγιάδες της Λέσβου ταΐζουν προσφυγόπουλο
Είμαστε λαός μεταναστών, είχαμε όμως ξεχάσει τους Έλληνες πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Πόλη στην Ελλάδα ενώ δεν είχαμε συνηθίσει ξένους μετανάστες στη δική μας χώρα. Αλλά μετά ήρθαν οι πόλεμοι.

Οι αιτίες

Όπου έβαλαν το χέρι τους οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ακολούθησε πόλεμος. Οργάνωσαν κατακτητικούς πολέμους και βομβαρδισμούς αμάχων, υποδαύλισαν εμφυλίους πολέμους, στήριξαν το φασισμό (Ουκρανία). Τα εγκλήματά τους εναντίον της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης κλπ. είναι η αιτία των προσφυγικών ροών από αυτές τις χώρες. 

Για να ανατρέψουν τα προηγούμενα καθεστώτα, που ήταν βέβαια συμβιβασμένα με ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά όχι και τυφλά τους όργανα όπως αυτοί απαιτούν. Για τη γεωπολιτική τους κυριαρχία και τα οικονομικά τους συμφέροντα (πχ. πετρέλαια, αγορές), τους εμπόρους τους των όπλων, τις ιδιωτικές τους εταιρίες που αναλαμβάνουν πια τα πάντα, τους ίδιους τους πολέμους, την «ασφάλεια» απέναντι στους τρομοκράτες που έφτιαξαν οι ίδιοι, την «ανοικοδόμηση» που αποδείχτηκαν ανίκανοι να διεκπεραιώσουν χρόνια τώρα στο κατεστραμμένο Ιράκ και παντού αλλού. Δημιούργησαν τον ISISτην Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, με χρηματοδότηση, όπλα, ειδικούς συμβούλους και πολιτική στήριξη, μέχρι που τα δημιουργήματά τους να στραφούν εναντίον τους. Και χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα.

Θύματά τους οι λαοί. Που οι πόλεις τους γίνονται ερείπια, που βομβαρδίζονται ανηλεώς, που σφάζονται από υπηρέτες διαφορετικών αφεντάδων, που τα παιδιά τους πεινάνε, που δεν έχουν γιατρούς, που τα νοσοκομεία τους γκρεμίστηκαν κι αυτά, που οι οικογένειές τους χωρίζονται για να σωθούν, που φεύγουν για να σωθούν ή στέλνουν τα παιδιά τους ασυνόδευτα για να σωθούν, ελπίζοντας σε κάποιο καλύτερο μέλλον, καλύτερο από το εφιαλτικό παρόν τους.

Και όταν φτάνουν στον προθάλαμο της νέας «γης της επαγγελίας», τους περιμένουν οι δουλέμποροι. Που παίρνουν χιλιάρικα για κάθε κεφάλι, για να τους στοιβάξουν σε σαπιοκάικα και ετοιμόρροπα φουσκωτά βαρκάκια μιας χρήσης, με τη βία όσους καταλαβαίνουν την τελευταία στιγμή και αντιδρούν, και να τους πάνε στο θάνατο ή στα hot spots. Και που τρυπάνε τις βάρκες όταν φτάσει το περιπολικό, για να τους σώσει το περιπολικό, όπως είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να τους μεταφέρει στην Ελλάδα των μνημονίων και της ανεργίας. Στοιβάζονται στην Ελλάδα μπροστά στα κλειστά σύνορα των γειτόνων και της ΕΕ, στις λάσπες της Ειδομένης και αλλού, περιμένοντας από αλληλέγγυους τα στοιχειώδη, γιατί το κράτος είναι ανύπαρκτο.


Οι πολιτικές

Και οι υπεύθυνοι για όλα αυτά; «Πνίξτε τους μετανάστες!» είπε ο Βέλγος υφυπουργός για το Άσυλο και τη Μετανάστευση Τέο Φράνκεν, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα. Ξέρουν ότι δεν μπορεί να σταματήσει το ρεύμα αλλιώς, αλλά δεν τολμούν να το πουν επισήμως, θέλουν η Ελληνική κυβέρνηση, που έχει δώσει επαρκή δείγματα γραφής στην υποτέλεια, να το κάνει για πάρτη τους, ώστε αυτοί να έχουν και την αυλή τους ανέπαφη και ταυτόχρονα να καταγγέλλουν ανέξοδα την αναλγησία των Ελλήνων που πνίγουν πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Και φτιάχνουν φράχτες, κλείνουν τα σύνορά τους (αυτά που μας έλεγαν πως θα είναι ανοιχτά στο «κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι»), τροφοδοτούν την ακροδεξιά υστερία στους λαούς τους, υπερασπίζουν τα δικά τους συμφέροντα (για όποιον δεν έχει ακόμα καταλάβει). 

Και επιβάλλουν το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, που «περιπολεί» αλλά βεβαίως δεν αποτρέπει το προσφυγικό κύμα όπως μας υποσχέθηκαν οι δικοί μας που συμφώνησαν, που ενισχύει τις επιδιώξεις της Άγκυρας αφού αποδέχεται τις γκρίζες ζώνες που αυτή επιβάλλει, που εμπλέκει επικίνδυνα τη χώρα στις διενέξεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Τουρκίας.

Επιβάλλουν και συμφωνίες με την Άγκυρα, χρηματοδοτώντας την αφειδώς, σε αντίθεση με τα ψίχουλα που δίνουν στην Ελλάδα για να γίνει αποθήκη ψυχών, επιβάλλουν την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας», έτσι ώστε να μην μπορεί να ζητήσει άσυλο ο καταδιωκόμενος Τούρκος αριστερός ή ο Κούρδος αγωνιστής, την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν εντείνει τον αυταρχισμό και την καταπίεση σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Συμφωνίες που κατά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αντιβαίνουν την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και παραβιάζουν το δικαίωμα για προστασία των προσφύγων. Που προβλέπουν ότι για να επιστραφεί κάποιος Σύριος πρόσφυγας στην Τουρκία από την Ελλάδα, προϋπόθεση είναι ένας άλλος Σύριος να εγκατασταθεί στην ΕΕ. Έτσι η επιστροφή στην Τουρκία θα αναμείνει μέχρις ότου (και εάν) η ΕΕ που κλείνει τώρα τα σύνορά της, τα ανοίξει, «εθελοντικά» κάθε χώρα βεβαίως, για τους 66.400 πρόσφυγες της συμφωνίας. Όταν μόνο το 2015 πέρασαν στην Ελλάδα 836.627 πρόσφυγες! Και όταν μόλις 82 πρόσφυγες, από τους 66.400 που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στην ΕΕ, έχουν ήδη μετεγκατασταθεί (30 στο Λουξεμβούργο, 24 στη Φινλανδία, 14 στην Πορτογαλία, 10 στη Γερμανία και 4 στη Λιθουανία)!


Η λαϊκή αλληλεγγύη

Απέναντι σε όλα αυτά, ο μόνος σύμμαχος των κατατρεγμένων είναι η λαϊκή αλληλεγγύη, που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο. Από τις γιαγιάδες στη Λέσβο που ταΐζουν τα μωρά των μεταναστών, από τους ανθρώπους στα νησιά που πέφτουν χειμωνιάτικα στη θάλασσα για να σώσουν ναυαγούς, από τις πολυπληθείς οργανώσεις και πρωτοβουλίες (και δεν εννοούμε τις συνήθως διαπλεκόμενες ΜΗΚΥΟ) που πήραν πάνω τους την υπόθεση, από τον κόσμο που παρά τη φτώχεια που τον μαστίζει δίνει απλόχερα τη συμβολή του.

Στην Κηφισιά

Και στην περιοχή μας οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης είναι πολλές. Ήδη αρκετοί σύλλογοι, συνδικάτα (των εργαζόμενων του δήμου ανάμεσά τους) και άλλες πρωτοβουλίες, έχουν οργανώσει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. 

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς είναι ανάμεσα σ' αυτούς. Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μαλακάσας, τις ακόλουθες μέρες:



Ελάτε στα παραπάνω σημεία τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες, και φέρτε για τους συνανθρώπους μας είδη πρώτης ανάγκης. Θα τα μεταφέρουμε στη Μαλακάσα σε μέρα και ώρα που θα ανακοινώσουμε από αυτό το σημείο, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει ο καθένας μας, να δει από κοντά την κατάσταση και να νιώσει τη συγκίνηση της ανιδιοτελούς προσφοράς.



Είδη που θα συγκεντρώσουμε:

  • Παπούτσια (ειδικά παιδικά)
  • Κάλτσες
  • Φάρμακα (αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβιώσεις, οφθαλμικές σταγόνες, αντιδιαρροϊκά)
  • Τρόφιμα συσκευασμένα έτοιμα για κατανάλωση, ιδιαίτερα για παιδιά: Βρεφικές κρέμες, μπισκότα, σοκολάτες, κρουασάν, χυμοί, κακάο σε σκόνη, κονσέρβες (όχι χοιρινό), φρυγανιές
  • Πλαστικά ποτήρια, πιάτα, κουτάλια, πηρούνια
  • Είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, υγρομάντηλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες)
  • Παιδικά καρότσια
  • Παιδικά παιχνίδια, μπάλες, χαρτιά και μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόροι, μπογιές, παιδικά βιβλία στα αγγλικά
  • Παιδικά κρεβατάκια

Χάρτες για τα σημεία συγκέντρωσης των ειδών:

ΚΑΠΗ Αλωνίων, Αγίου Τρύφωνος και Καρπάθου
ΚΑΠΗ Νέας Ερυθραίας, Κώστα Βάρναλη 48
ΚΑΠΗ Νέας Κηφισιάς, Αγραύλης 17 & Κηφισού



2 σχόλια :

  1. Πως θα προωθηθούν τα είδη για τους πρόσφυγες; Διάβασα σε αυτή την διεύθυνση http://kollectnews.org/2016/03/29/state-pimp-solidarity/ ότι ο τρόπος διανομής ελέγχεται από το κράτος όμως διατυπώνονται κάποια ερωτήματα για τον τρόπο που γίμεται αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είδη που θα συγκεντρώσουμε, θα παραδοθούν από εμάς τους ίδιους στο κέντρο της Μαλακάσας, σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθούν από το blog μας, ώστε να μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει στη διανομή. Την ημερομηνία θα την καθορίσουμε με βάση τις ανάγκες και σε συνεννόηση με άλλους φορείς που έχουν πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες για την ίδια περιοχή. Λεπτομέρειες θα αποφασίσουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας 4/4 (δείτε δίπλα).
      Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς δεν είναι ΜΗΚΥΟ, ούτε βεβαίως πρόκειται να γίνει. Είμαστε μια κινηματική επιτροπή, που η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και Έλληνες που έχουν ανάγκη, είναι μέσα στους στόχους μας. Με το κράτος δεν έχουμε καμιά σχέση, ούτε βέβαια και καμία οικονομική δοσοληψία, αφού οι πενιχροί μας πόροι προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές μελών και φίλων.
      Έτσι, και τη διανομή των ειδών θα την κάνουμε με δικά μας μέσα.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα