7 Μαΐου 2017

Μεσοβέζικη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για τα διόδια

Νέα απόφαση για τα Διόδια υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, σε συζήτηση στις 25/4/2017. Στη νέα απόφαση που ανατρέπει μερικώς την προηγούμενη, η πλειοψηφία του ΠΣ προσπάθησε να ευθυγραμμίσει την τοποθέτηση της Περιφέρειας Αττικής με την κυβερνητική πολιτική, κρατώντας στα λόγια μεν την αντίθεσή της στα νέα διόδια, αλλά ταυτόχρονα (και αντιφατικά), ζητώντας "εφαρμογή συστήματος αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης" και "απαλλαγή κατοίκων των όμορων δήμων". Ζητά μεν "παύση των διώξεων των πολιτών που συμμετείχαν σε κινήματα κατά των διοδίων" όχι όμως και κατάργηση των νόμων Ρέππα - Βορίδη που ποινικοποιούν τις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά σε κινητοποιήσεις ή σε κάποια άλλη ενέργεια της περιφέρειας προς την κατεύθυνση της κατάργησης των διοδίων. Η απόφαση αυτή είναι πίσω από την προηγούμενη απόφαση της ίδιας διοίκησης στις 11/12/2014 (λίγο πριν το σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) για το ίδιο θέμα (δείτε τη σύγκριση των 2 κειμένων παρακάτω). 

Η συζήτηση, στην οποία παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού, ο αρμόδιος υπουργός κος Σπίρτζης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ότι τελικά θα μπουν πλευρικά διόδια (αν και θα είναι ηλεκτρονικά) στους κόμβους Αγίου Στεφάνου και Καλυφτάκη το 2018, αλλά και στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, και τις σχετικές αντιδράσεις δημάρχων, κινημάτων και φορέων. Την ίδια στιγμή που η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον κόμβο της Βαρυμπόμπης πρόκειται να υπογραφεί αυτές τις μέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις στα κανάλια.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δυναμική παρέμβαση έκανε η Συντονιστική Επιτροπή Βορειοανατολικής Αττικής ενάντια στα διόδια, στην οποία συμμετέχουν επιτροπές αγώνα  από Ωρωπό, Διόνυσο καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς:
Η Συντονιστική μοίρασε πριν τη συνεδρίαση στους Περιφερειακούς Συμβούλους και το κοινό, σχέδιο ψηφίσματος, που βασιζόταν στην προηγούμενη απόφαση του ΠΣ (ώστε να αφαιρεθεί κάθε πρόσχημα από την πλειοψηφία), επικαιροποιημένο στα σημεία των ηλεκτρονικών διοδίων και στο αίτημα κατάργησης των νόμων Ρέππα - Βορίδη. Το ψήφισμα αυτό υποστήριξαν με τοποθετήσεις τους η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και η Κίνηση Αντίστασης, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με τα περισσότερα σημεία του, καταθέτοντας όμως δικό της ψήφισμα.


Η συνεδρίαση


Η συνεδρίαση άρχισε με εισήγηση από τον αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα κο Καραμέρο που ανέπτυξε ουσιαστικά την απόφαση που τελικά ψήφισε η πλειοψηφία (δείτε την εισήγησή του στη "Νέα Ερυθραία on line"), και την Περ. Σύμβουλο κα Στεργίου, που εστίασε στο πρόβλημα του μετωπικού σταθμού των Αφιδνών, που αποκόπτει τον Ωρωπό από την υπόλοιπη Αττική.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημάρχων Ωρωπού κου Ρούση, Διονύσου κου Ζαμάνη και Κηφισιάς κου Θωμάκου, που αντιτάχθηκαν στη δημιουργία νέων πλευρικών διοδίων, ζήτησαν την απομάκρυνση των ήδη υφισταμένων στον Ωρωπό, ενώ οι δήμαρχοι Διονύσου και Κηφισιάς διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση του υπουργού να τους συναντήσει, παρά τις επισκέψεις τους στο υπουργείο κάθε Τετάρτη. Ο κος Θωμάκος ζήτησε επί πλέον να προχωρήσουν οι κόμβοι Ιλισίων και Καλυφτάκη, που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού πρόκειται να σταματήσουν.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φορέων και κινημάτων ΒΑ Αττικής

Ακολούθησαν τοποθετήσεις φορέων και κινημάτων, μεταξύ των οποίων και του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Βορειοανατολικής Αττικής ενάντια στα διόδια κου Διονύση Σωτηρόπουλου:    Ο κος Σωτηρόπουλος είπε:

Βρισκόμαστε και πάλι μετά από 3 περίπου χρόνια σ' αυτή την αίθουσα, να συζητάμε για τα διόδια. Τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα;

Στο τι έγινε, δεν έχουμε να κάνουμε μεγάλο απολογισμό, ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής, που ενώ είχε αναλάβει την υποχρέωση να οργανώσει και να συντονίσει σε Παναττικό επίπεδο τον αγώνα, δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα, ασπαζόμενη την κυβερνητική πολιτική στα διόδια. Ενώ κατήγγελνε στο παρελθόν την πολιτική με τους αυτοκινητόδρομους, τις συμβάσεις και τα διόδια, μένει αδρανής.

Ενώ έχουν περάσει ήδη 2 χρόνια, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατήργησε τις συμβάσεις, αλλά ενέκρινε την τοποθέτηση νέων διοδίων, ηλεκτρονικών λέει, λες και το πρόβλημα ήταν με τα κουβούκλια και όχι με την είσπραξη αυτή καθευατήν των διοδίων, σε Άγιο Στέφανο, Βαρυμπόμπη και Μεταμόρφωση.

Και αν αυτές ήταν δεσμεύσεις του παρελθόντος, γιατί δεν κατήργησε τους νόμους Ρέππα - Βορίδη που ποινικοποιούν τους αγώνες και εξοντώνουν τους αγωνιστές με πρόστιμα; Είναι κι αυτό δεσμεύσεις από μνημόνια και συμβάσεις, ή δεσμεύσεις απέναντι στους "Εθνικούς" εργολάβους;
  
Η τοποθέτηση νέων διοδίων σε Άγιο Στέφανο, Βαρυμπόμπη και Μεταμόρφωση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Μας χρυσώνουν βέβαια το χάπι λέγοντας ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δε θα πληρώνουν διόδια και θα πάρουν ελευθέρας. Τι είναι όμως αυτές οι κάρτες; Κατ΄ αρχήν προσπάθεια να σπάσει το μέτωπο του Αγώνα, σε αυτούς που είναι κάτοικοι και σε αυτούς που δεν είναι, πχ. οι εργαζόμενοι που έρχονται σε αυτές τις περιοχές, αλλά και μεταξύ των κατοίκων, εξαιρώντας τους κατοίκους του Ωρωπού που θα πληρώνουν κανονικά τη μετάβασή τους στο κέντρο.

Στην ουσία το μέτρο εντάσσεται στη γνωστή από παλιά επιδοματική πολιτική, για τους μόνιμους κατοίκους, που σήμερα μπορεί να πάρουν την κάρτα αλλά αύριο μπορεί να την αφαιρέσει η κυβέρνηση, αφού θα έχει καταλαγιάσει και το κίνημα και θα έχουν κατασκευαστεί και τα διόδια.

Στο τι κάνουμε σήμερα

Εμείς οι κάτοικοι της ΒΑ Αττικής δε θα αφήσουμε να στηθούν νέα διόδια. Συνεχίζουμε τον αγώνα για για την κατάργηση νέων και παλιών διοδίων, ηλεκτρονικών και μη. Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως το φως, το νερό, η υγεία, και σαν τέτοιο πρέπει να διαφυλαχθεί. Η πρόσβαση πρέπει να είναι ελεύθερη σε όλους. Οι 2 κεντρικοί άξονες στη Αττική, φτιάχτηκαν με λεφτά του Ελληνικού λαού και όχι των εργολάβων. Η Αττική Οδός έχει ξεπληρωθεί προ πολλού. Γιατί χαρίζονται στους εργολάβους;

Σ' αυτόν τον αγώνα θα θέλαμε όλους κοντά μας. Ήδη το ερχόμενο Σάββατο (σσ. 29/4) έχει προγραμματιστεί παρέμβαση στα διόδια Ελευσίνας από τους εκεί φορείς. Η Περιφέρεια, αν θέλει να λέει ότι ενδιαφέρεται για το θέμα, θα πρέπει να παρευρίσκεται εκεί.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το τι θέλει η περιφέρεια, το έχει δείξει άλλωστε 2 χρόνια τώρα, με την ανυπαρξία της μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ενώ στο 1ο εξάμηνο της θητείας της συνδιοργάνωσε την εκδήλωση του Δεκέμβρη του 2014 ενάντια στα διόδια στη Βαρυμπόμπη, μετά την κυβερνητική αλλαγή έστειλε το θέμα στις καλένδες.

Εμείς στη Συντονιστική Επιτροπή ΒΑ Αττικής, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση των διοδίων. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε και οποιαδήποτε θεσμική συμπαράταξη και συμπαράσταση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και σήμερα θα βγει ένα ψήφισμα όμοιο με αυτό του 2014. Από την απόφαση αυτή θα σας διαβάσω τμήματα της της εισήγησης του ψηφίσματος που σας έχουμε μοιράσει και θα καταθέσω για ψήφιση, που είναι το ίδιο με το προηγούμενο, επικαιροποιημένο με την κατάργηση των νόμων Ρέππα - Βορίδη και την κατάργηση των ηλεκτρονικών διοδίων μαζί με τα παλιά. 

Η καινούργια θέση που μας κατεβάζουν τώρα, λίγο πολύ είναι και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Δηλαδή και να φύγουν τα διόδια, εμμένοντας στην αρχική μας θέση, αλλά παράλληλα ζητάμε και χιλιομετροχρέωση και κάρτες ελευθέρας. Τι τέλος πάντων ζητάει η περιφέρεια, να φύγουν ή να μη φύγουν τα διόδια; Να έχουμε χιλιομετροχρέωση ή όχι; Βλέπουμε ότι πάει πίσω και από το 2014 και πολύ πιο πίσω από ότι είχε ψηφίσει η περιφέρεια επί Σγουρού. Ελπίζουμε να μην περάσει αυτό το ψήφισμα και να παραμείνουμε έστω στο παλιό.  

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Ακολούθησαν τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων, από τους οποίους ξεχωρίσαμε τις θετικές τοποθετήσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής, της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, Ανταρσία σε Κυβέρνηση- Ε.Ε.-∆.Ν.Τ" και της "Κίνησης Αντίστασης".

Ο υπουργός

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο υπουργός κος Σπίρτζης. Για όσους έχουν παρακολουθήσει τις σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιό μας (δείτε εδώ και εδώ) ο υπουργός δε μας είπε τίποτα καινούριο. Δείτε παρακάτω ότι νέες διευκρινίσεις μας προσέφερε, μαζί με τα σχόλιά μας:
  • Απαλλάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι και ταυτόχρονα δημότες Κηφισιάς, Διονύσου και Αχαρνών, από τα τοπικά μόνον διόδια στα όρια του δήμου τους. Για τους δημότες Ωρωπού "γίνεται προσπάθεια" για απαλλαγή ή ειδικά τιμολόγια αλλά κατά τον υπουργό "δεν έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και για αυτό δεν μπορώ να δεσμευτώ".
  • Με μεγάλη έπαρση μίλησε ο υπουργός για την απαλλαγή των δημοτών του Δήμου Αχαρνών, εννοώντας (όπως έχει πει αλλού) ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για δήμους με κατά τεκμήριο φτωχούς δημότες. Εκείνο που απέκρυψε όμως με επιμέλεια είναι ότι θα μπουν νέα διόδια και στη Μεταμόρφωση, και ότι από αυτά τα νέα διόδια θα υπάρχει πρόβλεψη απαλλαγής ("στα όρια του δήμου"), μόνο για δημότες - μόνιμους κατοίκους βεβαίως. Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι...
  • Τα ηλεκτρονικά διόδια θα ισχύσουν μέσα στο 2018. Ως εκ τούτου, και επειδή τα νέα πλευρικά διόδια θα ισχύσουν μετά το 2018, δεν θα κατασκευαστούν νέοι σταθμοί διοδίων (κουβούκλια) αλλά θα μπουν απ' ευθείας οι αισθητήρες των ηλεκτρονικών διοδίων.
  • "Ο νόμος Βορίδη πρέπει να καταργηθεί. Θα τον καταργήσω την ώρα που πρέπει" μας είπε. Μάλιστα. Φανταζόμαστε το 2019, μετά τις εκλογές, ώστε να μπορέσει πριν από αυτές να εκβιάσει (όσους ακόμα τσιμπάνε σε τέτοιους εκβιασμούς). Μετά μάλιστα το ξήλωμα των κουβουκλίων και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών αισθητήρων, οπότε δεν θα έχει μεγάλο νόημα μια κινητοποίηση σε ανύπαρκτους σταθμούς.
  • "Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που συμμετείχε σε τέτοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δεν αθωώθηκε" μας είπε ο υπουργός. Ψεύδεται ασύστολα: Οι πρόσφατες υποθέσεις για κινητοποιήσεις που είχαν γίνει μέχρι τις 31/3/2016, τέθηκαν στο αρχείο, βάσει του νόμου 4411/2016 που (όπως και άλλοι σχετικοί νόμοι στο παρελθόν) προσπαθεί να αποσυμφορίσει τα δικαστήρια από τον όγκο ποινικών υποθέσεων ή πταισμάτων που επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια. Κανείς δεν αθωώθηκε. Αντίθετα οι κατηγορούμενοι μένουν σε ομηρία, με την απειλή της συνέχισης της δίωξης σε περίπτωση άλλης καταδίκης μέσα σε 2 χρόνια, πράγμα που εξηγεί και το γιατί επιδόθηκαν κλητήρια θεσπίσματα για δίκες που τελικά δεν επρόκειτο να γίνουν: Επιχειρείται εκφοβισμός με στόχο τη συμμόρφωση όχι μόνο των "υποδίκων" διαδηλωτών, αλλά και όλων των εν δυνάμει διαδηλωτών. Και βέβαια δεν θίγονται τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, αφού η σχετική "παραγραφή" δεν θίγει τυχόν αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις παραγραφόμενες πράξεις. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
      

Το ψήφισμα

Ακολούθησε ψηφοφορία όπου ψηφίστηκε ως απόφαση κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της εισήγησης, με επουσιώδεις φραστικές αλλαγές. Για τη σύγκριση παραθέτουμε τις 2 αποφάσεις της ίδιας διοίκησης, πριν από την ανάληψη της κυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (11/212/2014) και μετά (25/4/2017). Τα συμπεράσματα δικά σας:


Συμπεράσματα

Όλα τα συμπεράσματα στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, με αφορμή τοποθετήσεις του υπουργείου, ισχύουν μέχρι κεραίας. Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις μας εδώ και εδώ). Θα επανέλθουμε όμως σύντομα με ένα κείμενο συνολικής κριτικής στο όλο ζήτημα.

Το νέο συμπέρασμα αφορά στη στάση της περιφέρειας Αττικής. Η διοίκηση της Περιφέρειας, προσκείμενη στην κυβέρνηση, μάλλον δεν πρόκειται να είναι ουσιαστικός συμπαραστάτης του αγώνα μας. Ευθυγράμμισε τη νέα τοποθέτησή της με την κυβερνητική πολιτική, προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα με εκφράσεις του τύπου "πάγιο αίτημά μας είναι η απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων διοδίων στην Αττική", κλείνοντας όμως πονηρά το μάτι σε εναλλακτικές, που όλως τυχαίως, έχουν ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, όπως η χιλιομετροχρέωση ή τα ελευθέρας για μόνιμους κατοίκους - δημότες όμορων με τα νέα διόδια περιοχών. Η απόλυτη απουσία κάθε δράσης για τα διόδια από την απόφαση, όπως και η απραξία των 2 τελευταίων χρόνων παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης απόφασης, φωνάζουν από μόνες τους.

Όμως, ο αγώνας θα συνεχιστεί, με το κίνημα να μετράει τους φίλους του. Που θα εξακολουθήσει να πιέζει και φορείς όπως την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς αυταπάτες, εκμαιεύοντας (με την απειλή του πολιτικού κόστους) τις όποιες θετικές τοποθετήσεις.  

_____________________________________________

Δείτε εδώ βίντεο με ολόκληρη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα διόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα