11 Νοεμβρίου 2012

Νέες προκλήσεις από την εργοδοσία στο Πεντελικόν

Με εξώδικα προσπάθησε να απαντήσει ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Παρουσίασε τη δική του προκλητική συμπεριφορά των βιαιοπραγιών στις 21 Οκτωβρίου απέναντι στους εργαζόμενους ως «αμυντική» ζητώντας και τα ρέστα, να αποζημιωθεί δηλαδή ο ίδιος από τους εργαζόμενους για τη ζημιά που υπέστη από την κινητοποίησή τους.


Η εκδοχή της εργοδοσίας

Η εκδοχή του για τα γεγονότα είναι ότι όταν ειδοποιήθηκε για την κινητοποίηση, ενημέρωσε ότι προτίθεται να συναντήσει τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλει κάποια χρήματα έναντι και να συζητήσουν για το πότε θα τους δώσει τα υπόλοιπα. Ζήτησε δηλαδή να ξανακάνουν οι εργαζόμενοι αυτό που έκαναν για μήνες τώρα, να ξαναπάρουν τις ίδιες υποσχέσεις οι οποίες πάντοτε αθετούνταν, με τον ίδιο τρόπο που αγνοούνταν ακόμα και αποφάσεις δικαστηρίων. Αντί γι αυτό, κατά τον ίδιο, οι εργαζόμενοι μαζί με «άγνωστους» (άγνωστοι του είναι οι εκπρόσωποι του συνδικάτου και οι αλληλέγγυοι της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, γνωστοί και μη εξαιρετέοι κατά τα άλλα) «παραβίασαν» την είσοδο του ξενοδοχείου (φαίνεται πως αυτή είναι κλειδωμένη κάθε Κυριακή πρωί) και εισήλθαν στο λόμπι. Ο εργοδότης «παρακάλεσε» τους εργαζόμενους (με τον ευγενικό τρόπο που είδαμε όλοι στο βίντεο) είτε να κατεβούν στο γραφείο του είτε να αποχωρήσουν από το χώρο του ξενοδοχείου, όμως αυτοί «αρχίσανε να κραυγάζουν συνθήματα», ενώ εργαζόμενη «εισέβαλε στο χώρο του εστιατορίου και άρχισε να φωνάζει με ντουντούκα», διώχνοντας τους πελάτες από αυτό (γεγονός απολύτως ψευδές όπως φαίνεται και στο βίντεο). Όσο για την είσοδο στο λόμπι του ξενοδοχείου, η εργατική νομοθεσία (ότι έχει απομείνει από αυτήν), δίνει αυτό το δικαίωμα, σε απλήρωτους εργαζόμενους σε κινητοποίηση.
Επειδή όμως κατά τον εργοδότη «ο μισθωτός ευθύνεται σε αποζημίωση στον εργοδότη σε περίπτωση που από δόλο ή αμέλεια προξένησε ζημιά σε αυτόν ή την επιχείρησή του», «ο εργοδότης δικαιούται να συμψηφίσει την απαίτησή του» με τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις και την επίσχεση, δικαιούται δηλαδή να κάνει ότι νομίζει. Και ο εργοδότης καταλήγει: «Καταγγέλλουμε αζημίως από αποκλειστική υπαιτιότητά σας τη σύμβαση εργασίας σας» ενώ «θα προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούμε πλήρως για τη ζημία που υπέστημεν».
Η απάντηση των εργαζομένων

Οι προσχεδιασμένες προκλήσεις του εργοδότη, που φαίνεται καθαρά στο βίντεο ότι ήταν απρόκλητες, είχαν φαίνεται ακριβώς το στόχο του «δια ταύτα» του εξωδίκου του. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν έπαιξαν το παιχνίδι του, μη απαντώντας στις προκλήσεις του με τον ίδιο τρόπο, εκθέτοντάς τον ακόμα περισσότερο με την προκλητική του στάση.
Φυσικά οι εργαζόμενοι με δικό τους εξώδικο, απάντησαν στις αιτιάσεις του μία προς μία, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη του. Και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις:
Δείτε παρακάτω βίντεο από βραδινή αυτή τη φορά κινητοποίησή τους, μαζί με το συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, την περασμένη Πέμπτη 1 Νοέμβρη:

Ο εργοδότης δεν εμφανίστηκε, στέλνοντας το δικηγόρο του, ο οποίος και φάνηκε να υποστηρίζει κάποιο συμβιβασμό. Τις επόμενες μέρες ο εργοδότης πλήρωσε από 100 Ευρώ (!) τους ευρισκόμενους σε επίσχεση εργαζόμενους, κάτι που δικαίως θεωρήθηκε πρόκληση. Νέα κινητοποίηση έγινε την Κυριακή 4 Νοέμβρη, ενώ λίγο αργότερα ο εργοδότης εξόφλησε το Δεκέμβριο (όχι και το δώρο), στέλνοντας όμως αργότερα και δεύτερο εξώδικο, με ανάλογο περιεχόμενο με το πρώτο.

Δείτε εδώ επιστολή των εργαζόμενων που αναφέρουν το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι έχουν ακόμα κάποιες εκπλήξεις για την εργοδοσία!

Το βίντεο της βιαιοπραγίας λογοκρίθηκε!

Στις 8/11/2012 το YouTube αφαίρεσε το αναρτημένο μας βίντεο που δείχνει τις βιαιοπραγίες του ιδιοκτήτη κατά των εργαζομένων, διότι «το περιεχόμενό του παραβίαζε τους όρους παροχής υπηρεσιών του Youtube». Το μήνυμα αυτό θα δείτε αν επιχειρήσετε να δείτε το βίντεο από την αρχική ανάρτηση στο blog μας, ή από όλα τα blogs που έχουν ενσωματώσει το βίντεο σε κάποια σελίδα τους.
Η αφαίρεση έγινε μετά από καταγγελία του «θιγόμενου» (το youtube δε δέχεται καταγγελίες από τρίτους) ότι το βίντεο παραβίαζε την αρχή της «ιδιωτικότητας».
Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς δε δέχτηκε την αφαίρεση του βίντεο ή την αυτόβουλη λογοκρισία του, και απέστειλε στο youtube το παρακάτω κείμενο (δείτε το σε μετάφραση από τα Αγγλικα) :
«Όσον αφορά την καταγγελία που μας στείλατε, η θέση μας είναι ότι το βίντεο που μεταφορτώσαμε δεν παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές ιδιωτικότητας του YouTube με οποιονδήποτε τρόπο:
Το βίντεο αναφέρεται σε διαμαρτυρία των εργαζομένων γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 9 μήνες τώρα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιωτικό σε αυτό, αντίθετα το βίντεο παρουσιάζει μια δημόσια διαμαρτυρία. Το βίντεο δείχνει τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να ενεργεί βίαια ενάντια σε 2 εργαζόμενους και ένα μέλος του συνδικάτου που καλύπτει τους μισθωτούς των ξενοδοχείων, εντελώς απρόκλητα (όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο). Το βίντεο δείχνει ότι οι προκλητικές ενέργειες του ιδιοκτήτη ήταν στην πραγματικότητα προσχεδιασμένες, προφανώς ελπίζοντας σε βίαιες αντιδράσεις των εργαζομένων, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Για την ιστορία, οι εργαζόμενοι κάλεσαν την αστυνομία για να αναφέρουν το περιστατικό, ενώ σχεδιάζουν τις περαιτέρω επιλογές τους.
Το βίντεο καθεαυτό, καθώς συμβάλλει στην αποκατάσταση της αλήθειας, ενσωματώθηκε σε πολλά blogs, ιστοσελίδες, social media και μάλιστα παίχτηκε και από τηλεοπτικά κανάλια στην Ελλάδα.
Θεωρούμε την καταγγελία ως μια σαφή προσπάθεια λογοκρισίας, και ελπίζουμε ότι δεν θα λειτουργήσετε λογοκριτικά.»
Δε έχουμε καμιά αυταπάτη για τα συμφέροντα που υποστηρίζουν ιδιωτικές εταιρίες όπως το youtube. Εμείς πάντως αναρτήσαμε και πάλι το βίντεο, στο Dailymotion αυτή τη φορά:

Βιαιοπραγίες στο Ξενοδοχείο Πεντελικόν από epitropikifisias

Όσο για το συγκεκριμένο βίντεο, ο στόχος του νομίζουμε ότι ήδη επετεύχθη: Πάνω από 27.000 άτομα το έχουν ήδη δει και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους:

Αυτό που μετράει είναι α αγώνας των εργαζομένων. Οι δικές μας προσπάθειες δεν αποτελούν παρά συμβολή – στήριξη αυτού του αγώνα.
Δείτε στην αντίστοιχη ετικέτα (εδώ) τις διάφορες φάσης αυτού του αγώνα όπως έχουν καταγραφεί στο ιστολόγιό μας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα