26 Δεκεμβρίου 2012

Η φορολογική «δικαιοσύνη» στην εποχή του μνημονίου


Πολυδιαφημίστηκε, και από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και από τη σημερινή.  Μας είπαν ότι πρώτα θα έσωζαν επειγόντως τη χώρα από την καταστροφή, αλλά μετά, στα μέσα του 2012, θα ψήφιζαν νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αποκαθιστούσε τις αδικίες και θα ήταν μόνιμο και απλό. Αλλά ύστερα, τα μάσησαν. Άφησαν τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας (που θα φορολογεί και τη χωρίς αξία εκτός σχεδίου γη) για μετά, για να μη μας έρθει απότομα. Και κατέθεσαν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη βουλή (φοροεισπρακτικό χαρακτηρίστηκε από όλους ανεξαιρέτως αυτή τη φορά, τους κοινωνικούς φορείς), για φόρο εισοδήματος μόνο.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο στο τέλος της σχετικής σελίδας του blog μας, που περιέχει όλους τους μνημονιακούς νόμους, εδώ.
Η «δικαιοσύνη» τους
Πήραμε μια γεύση για το πώς εννοούν τη δικαιοσύνη από το πρώτο σχέδιο, που αυτοί οι ίδιοι διοχέτευσαν στα ΜΜΕ (με 45% φόρο για εισοδήματα των 26.000), για να το αποσύρουν μετά ώστε να νομίσουμε ότι ευτυχώς γλυτώσαμε. Την καλύβα του Χότζα τη θυμόσαστε;
Έχουμε μάθει όμως πια για τα «ισοδύναμα μέτρα», και ξέρουμε ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι ίδιος, με πιο εύπεπτο περιτύλιγμα. Ας δούμε αναλυτικά:
 Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
  1. Πρώτα από όλα, και για όποιον δεν κατάλαβε, το νομοσχέδιο προσθέτει 2,5 δις Ευρώ επί πλέον φόρους από πέρυσι. Όλοι μας ξέρουμε τι έγινε πέρυσι, αλλά τώρα έχουμε και επίσημα στοιχεία:
Σύμφωνα με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στα 6,82 δισ. ευρώ έφτασε το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι (επιπλέον των όσων τους παρακρατήθηκαν άμεσα), από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,1δισ. ευρώ. Δηλαδή φέτος ήταν πάνω από έξι φορές μεγαλύτερο!
  1. Καμία πρόβλεψη για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι που, έστω και υποκριτικά, «καυτηρίασε» ακόμα και η Μέρκελ και οι όμοιοί της. Μένουν έτσι τα συνήθη υποζύγια να πληρώνουν το λογαριασμό, γιατί πάλι τάχα επειγόμαστε.
  2. Μειώνεται η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου: Οι ΑΕ, ΕΠΕ και κεφαλαιουχικές θα φορολογούνται για όλα τα κέρδη με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει για τις χρήσεις 2010 έως 2011. Για όσα όμως μερίσματα ή κέρδη κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν, θα κάνουν παρακράτηση φόρου 10% από 25% που ισχύει σήμερα. Δηλαδή από συνολική επιβάρυνση 40% (20%+25% επί του 80% των κερδών, με αφαίρεση δηλ. του φόρου που λογίστηκε στα συνολικά κέρδη) πέρυσι και πρόπερσι, φέτος θα έχουν 33,4%. Μείωση 6,6%! Ο δε φόρος 10% για μερίσματα, εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του μετόχου. Αν δηλαδή κάποιος έχει μεγάλο εισόδημα μόνο από μερίσματα, φορολογείται με 10% ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος (αντί για το 42% των μισθωτών)! 
  3. Για τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύσει αυτοτελής φορολόγηση ανάλογα με την πηγή, κάτι που ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα από πολλές πηγές, μιας και το πρόσθετο εισόδημα δεν θα αθροίζεται ώστε να φορολογείται ολόκληρο στις ανώτερες κλίμακες. Για κάθε πηγή ξεχωριστά θα ισχύουν τα εξής:
  4. Για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (και μισθωτούς με μπλοκάκι) προβλέπεται φορολόγηση από το 1ο Ευρώ αλλά και μείωση φόρου μέχρι 2.100 Ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000, ενώ από κει και πέρα η μείωση φόρου γίνεται μικρότερη και μηδενίζεται στις 42.000. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με αφορολόγητο 9.500 μέχρι τις 21.000, ενώ από κει και πάνω το «αφορολόγητο» μειώνεται μέχρι μηδενισμού. Έτσι, μέχρι 23.000 ευρώ χωρίς παιδιά, θα υπάρχει μικρή ελάφρυνση από πέρυσι (από την άποψη της κλίμακας μόνο, δείτε παρακάτω για τις φοροαπαλλαγές που καταργούνται). Για ένα παιδί υπάρχει ελάφρυνση για εισόδημα κάτω από 12.000, για δύο παιδιά κάτω από 11.000 ενώ από το τρίτο παιδί υπάρχει επιβάρυνση. Για εισοδήματα πάνω από τα προηγούμενα όρια και μέχρι τις 35.000 ευρώ  η επιβάρυνση είναι αναλογικά μεγαλύτερη. Όλες οι φοροαπαλλαγές καταργούνται, πχ. μειώσεις για προστατευόμενα τέκνα, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο κατοικίας φορολογούμενου και παιδιών, ασφάλιστρα, δίδακτρα κλπ, εκτός από τις ιατρικές δαπάνες (αλλά και από αυτές μόνο για ποσά πάνω από το 5% του συνολικού εισοδήματος), δωρεές προς το δημόσιο και διατροφή προς σύζυγο, που κι αυτές παραμένουν ως μειώσεις μόνο για μισθωτούς, και φυσικά με ανώτατο όριο.
  5. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούνται από το πρώτο Ευρώ, με συντελεστή 26% για εισόδημα μέχρι  50.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς καμία μείωση φόρου, ούτε για νοσοκομειακή – ιατρική περίθαλψη! Αυτό προκαλεί μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 35.000, ενώ είναι ευνοϊκότερη για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται επίσης σε 650 Ευρώ από 500.
  6. Οι αγρότες, φορολογούνται επίσης από το πρώτο Ευρώ, αλλά με την κλίμακα των μισθωτών το 2013, χωρίς «αφορολόγητο» και τις φοροαπαλλαγές για ιατρικές δαπάνες, διατροφή και δωρεές, που έμειναν για τους μισθωτούς.
  7. Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% μέχρι 12.000 και για επιπλέον ποσά με 33%, με πρόσθετο φόρο 1,5% για κατοικίες και 3% για επαγγελματική στέγη ή κατοικίες μεγαλύτερες των 300 τ.μ. Επιβαρύνονται δηλ. οι μικροϊδιοκτήτες που με το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνουν αισθητά το «αφορολόγητο» και ελαφρύνονται όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
  8. Η φορολογία τόκων των καταθέσεων αυξάνει από 10% σε 15%, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στα ακίνητα (στη διαφορά τιμής πώλησης του ακινήτου από την τιμή αγοράς του), και φόρος υπεραξίας 20% στη μεταβίβαση μετοχών.
Υπολογίστε το φόρο σας σύμφωνα με το νομοσχέδιο
Αν μπερδευτήκατε, κατεβάστε από εδώ φύλλο εργασίας που φτιάξαμε για σας, που υπολογίζει το φόρο σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Κατεβάστε το αρχείο (με Ctrl+S), καταχωρείστε τα ποσά της περσινής σας δήλωσης, για να δείτε τι θα πληρώνατε αν ίσχυε ήδη. Το φύλλο εργασίας θα το ενημερώσουμε με τυχόν αλλαγές που θα επέλθουν μέχρι την ψήφισή του από τη βουλή.
Γιατί αυτοί ποντάρουν στην άγνοιά μας, καθυστέρησαν τα εκκαθαριστικά για μετά τις εκλογές (θυμηθείτε τι έγινε το 2012), καθυστέρησαν τις ειδοποιήσεις για ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κλπ. μέχρι να περάσουν τα μέτρα, θολώνουν τα νερά με τους λιβανωτούς των μεγαλο-δημοσιογράφων της διαπλοκής. Ήδη όμως ξεκίνησαν να αποστέλλουν σημειώματα χρεών, με ειδοποιήσεις κατασχέσεων αναγκαστικών μέτρων,  προχωρούν σε τρομοκρατικού χαρακτήρα κοινοποιήσεις κατασχέσεων ακινήτων, ανέβασαν στο διαδίκτυο τις οφειλές από τα χαράτσια της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ για το 2011 και το 2012) για όσους δεν το κατέβαλαν, άσχετα με τα εξώδικα που ήδη πολλοί από εμάς που δεν το πληρώσαμε και δεν το πληρώνουμε, έχουμε προωθήσει με τους δήμους ή με άλλο τρόπο.

Η γνώση όμως είναι η δική μας δύναμη, μαζί με την ενότητα και τον αγώνα του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα