21 Μαρτίου 2013

Απολογιστική - προγραμματική σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα

Έγινε την Τετάρτη 20/3/2013 στο Δημαρχείο της Κηφισιάς η 2η απολογιστική - προγραμματική σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, 3 σχεδόν χρόνια από την ίδρυσή της. Πλούσιος ο προβληματισμός και οι προτάσεις των μελών και των φίλων της Επιτροπής, τόσο για τον απολογισμό όσο και για το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. 

Παραθέτουμε παρακάτω την εισήγηση στη σύσκεψη:


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 
3 Χρόνια Αγώνα και Αγωνίας
Τον Μάη του 2010, εννιά μήνες μετά την εκλογή του Παπανδρέου και μετά από συνειδητές μεθοδεύσεις από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που έγιναν γνωστές αργότερα (πχ. φούσκωμα του ελλείμματος από τη στατιστική υπηρεσία κατόπιν υποδείξεως),  μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που εμφανίζονταν και στην Ε.Ε. με πρώτο πεδίο εφαρμογής του τη χώρα μας, τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης.
Με πολιορκητικό κριό το χρέος, επιβλήθηκε το 1ο μνημόνιο, που αποτελούσε το εργαλείο επιτάχυνσης της επιβολής μιας σειράς δημοσιονομικών, κοινωνικών και εργασιακών πολιτικών, που είχαν επικυρωθεί στη συνθήκη της Λισαβόνας και η εφαρμογή τους εντάσσονταν στην πολιτική ανταγωνιστικότητας σε βάρος της εργασίας της Ε.Ε. απέναντι στις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες.
Στη χώρα μας, λόγω αφενός του ιδιόμορφου καθυστερημένου καπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, και αφετέρου λόγω της αντιδημοφιλίας των νεοφιλελεύθερων απόψεων και των αγώνων των εργαζομένων και του λαού, πολλές από αυτές τις «αναδιαρθρώσεις» - ανατροπές δεν είχαν εφαρμοσθεί. Γι αυτό και χρειαζόταν ένα μεγάλο και απότομο «σοκ και δέος», προκειμένου να επιβληθεί ένα πλέγμα μέτρων που θα αποδιάρθρωναν την αγορά εργασίας (κατάργηση Σ.Σ.Ε., απολύσεις, φτήνυμα της εργατικής δύναμης), παράλληλα με την κατάρρευση  κάθε ίχνους κοινωνικής προστασίας (συντάξεις, επιδόματα ανεργίας & πρόνοιας, καθώς και κάθε δημόσιας υπηρεσίας προστασίας).
Με την εξαγγελία των μέτρων (1ο μνημόνιο) και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων φάνηκε η ανάγκη της οργάνωσης του κινήματος της αντίστασης και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή την ανάγκη ήρθε να καλύψει η «Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ, ΕΕ, κυβέρνησης».
Τα πρώτα βήματα
Σαν πρώτο μέλημά της, η Επιτροπή όρισε:
  • Την ανάγκη της ανάλυσης των αιτιών που μας οδήγησαν εδώ, την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και την πτώση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τη λανθασμένη (για τους λαούς) συνταγή λιτότητας της ΕΕ, την ένταση των επιπτώσεων της κρίσης στις χώρες της περιφέρειας του Ευρώ, την πολιτική των κυβερνήσεων που κυβερνούσαν τη χώρα όλο αυτό το διάστημα, και τη διαφθορά του συστήματος της διαπλοκής πολιτικής, ΜΜΕ, μεγάλου κεφαλαίου.
  • Την ιδεολογικοπολιτική απάντηση στα ιδεολογήματα του μονόδρομου των μνημονίων σχετικά με το φαινόμενο του χρέους και στην τρομοκράτηση του λαού με το πρόσχημα της χρεοκοπίας αρχικά και της εξόδου από το Ευρώ αργότερα
  • Την εξήγηση (μέσα στην απίστευτη παραπλάνηση από τα ΜΜΕ) ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αν ακολουθηθεί η πολιτική των μνημονίων (κάτι που όλοι τώρα παραδέχονται)
  • Τον προσανατολισμό στην κατεύθυνση της μη πληρωμής του χρέους ως επαχθούς.

Ταυτόχρονη προτεραιότητα της Επιτροπής ήταν η κινηματική δράση:
  • Χωρίς πρόθεση να υποκαταστήσει κόμματα, συνδικάτα ή δημοτικές κινήσεις, αλλά να λειτουργήσει παράλληλα και συναγωνιστικά, με την δράση όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα, διατηρώντας την αυτονομία της από κόμματα και παρατάξεις, αλλά έχοντας θετική στάση απέναντι στα μέλη τους.
  • Με τοπικές δράσεις, συμμετοχή στις κεντρικές κινητοποιήσεις, στήριξη κινητοποιήσεων εργαζομένων και ανέργων
  • Με ανοιχτή συμμετοχή σε όλους όσους το ήθελαν, κατανόηση και σεβασμό των ιδιαίτερων απόψεων του καθενός, αλλά και συνεχή προσπάθεια σύνθεσης.
Από τότε πέρασαν 3,5 χρόνια και παρά τις προβλέψεις που συνόδευαν κάθε μνημόνιο, κάθε δανειακή σύμβαση και κάθε εφαρμογή νέων αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, όλες διαψεύδονται, αφού η οικονομική κρίση βαθαίνει σ΄ όλους  στους δείκτες της (ΑΕΠ, χρέος, ανεργία),  η κοινωνία  στενάζει μετά από τα 3 μνημόνια, η κοινοβουλευτική διαδικασία  εκφυλίζεται (η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα υπουργεία κυβερνώνται από την τρόικα, η κυβέρνηση εκλιπαρεί τη συμφωνία των δανειστών και για το παραμικρό διαδικαστικό ζήτημα), τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα σφαγιάζονται (εργασιακά, ασφαλιστικά, υγεία, παιδεία, ελευθεροτυπία, αστυνομοκρατία, καταστολή, ρατσισμός).
Η χρονιά που πέρασε

Στη χρονιά που πέρασε είχαμε 3 περιόδους πολιτικής δραστηριότητας που διακρίνονταν:
  • Από τον Γενάρη ως τον Μάιο του 2012, με έντονες κινητοποιήσεις (για το χαράτσι της ΔΕΗ και κεντρικές), που ανέστειλαν την εφαρμογή επώδυνων μέτρων, εν’ όψει και της προεκλογικής περιόδου.
  • Ο Μάιος και Ιούνιος ήταν μήνες εκλογών, με πτώση της κινηματικής δράσης, και ένταση της ζύμωσης σε κεντρικό πολιτικό πεδίο. Σε πρώτη φάση το δίλλημα που κυριάρχησε ήταν «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», ενώ στη δεύτερη, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν να επιβάλουν το δίλημμα «εντός ή εκτός του Ευρώ». Στη βάση αυτών των διλημμάτων, αλλά και παράλληλα με τα αμείλικτα ερωτήματα της κοινωνικής κρίσης, έγινε μια τεράστια μετακίνηση ψηφοφόρων (3,5 εκ) με αποτέλεσμα τη κατακόρυφη πτώση των δυνάμεων του δικομματισμού, παράλληλα με μια θεαματική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εντυπωσιακή άνοδο της Χρυσής  Αυγής.
  • Την περίοδο  Ιούλη 2012 – Φλεβάρη 2013, που χαρακτηρίστηκε από τη δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), που με το επιχείρημα της παραμονής της Χώρας στο Ευρώ ψήφισε και εφάρμοσε το 3ο Μνημόνιο που περιλαμβάνει εξοντωτικά για το λαό μέτρα ύψους  14 δις € (Μισθοί 1,2 δις, Συντάξεις 4,7, Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια  0,8 δις, νέα φοροληστεία 2,5 δις, 25.000 απολύσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας). Παράλληλα η ανεργία ξεπέρασε το 1,5 εκ. (28-30%), ενώ έγινε  πλήρης υποτίμηση της εργατικής δύναμης με κατάργηση στην ουσία του κατώτατου μισθού και των τριετιών και υπονόμευση των κλαδικών Σ.Σ.Ε. Και όλα αυτά στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» αφού  αυξάνονται οι φοροαπαλλαγές και μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και οι αποζημιώσεις για την απόλυση. Το κίνημα στην αντίστοιχη περίοδο είχε μια μεγάλη κάμψη, αφού τα εκλογικά αποτελέσματα, η συσσωρευμένη κούραση, οι (διαψευδόμενες όμως πλέον παταγωδώς) προσδοκίες για ανάκαμψη που κυβέρνηση και ΜΜΕ επιμελώς καλλιέργησαν, αλλά και οι αδυναμίες του κινήματος, οδήγησαν μεγάλα τμήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας στην μοιρολατρία και την απογοήτευση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή τη χρονιά δεν υπήρξαν πετυχημένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ανέδειξαν τα κυρίαρχα προβλήματα και τις αιτίες που τα δημιουργούν, με κορυφαία στο εργατικό κίνημα την Απεργία της Χαλυβουργίας, με τοπικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα (πχ. για το χαράτσι της ΔΕΗ) που επέβαλαν καταχτήσεις όπως τη μη διακοπή του ρεύματος), αλλά και με κάποιες μεγάλες κεντρικές κινητοποιήσεις, που έδειξαν ότι διαθεσιμότητα από το λαό υπάρχει, και εναπόκειται σε μας να την αφουγκραστούμε, να τη φουντώσουμε, να την προσανατολίσουμε και να την οργανώσουμε στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Η Επιτροπή Αγώνα τη χρονιά που πέρασε

Η δράση της Επιτροπής Αγώνα τη χρονιά που πέρασε ακολούθησε τα σκαμπανεβάσματα της γενικής πορείας του λαϊκού κινήματος, με τις δικές της τοπικές πρωτοβουλίες να αναπληρώνουν εν μέρει την απουσία κεντρικών γεγονότων στις περιόδους της ύφεσης.
  • Αρχικά, ήδη από το Νοέμβριο του 2011 με κορύφωση τους πρώτους μήνες του 2012, η Επιτροπή ενεργοποιήθηκε έντονα προσπαθώντας να συγκροτήσει κίνημα για το χαράτσι της ΔΕΗ, προωθώντας ταυτόχρονα την κοινή δράση με άλλους φορείς. Οι κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ανοιχτές συγκεντρώσεις στη ΔΕΗ και στο κέντρο της Κηφισιάς, η πολύ καλή συνεργασία με την Πρωτοβουλία Κατοίκων Κηφισιάς για το χαράτσι, η ενωτική παρέμβαση σε διαδικασία του ΠΑΜΕ, το θετικό ψήφισμα του δήμου, οι αιτήσεις για εξώδικα των δημοτών, η εκτεταμένη ενημέρωση των δημοτών από την Επιτροπή για το ζήτημα (με κάλυψη όλων των περιοχών του δήμου) αλλά και η συμμετοχή πολλών νέων φίλων στις σχετικές διαδικασίες, συγκαταλέγονται στα θετικά της περιόδου.
Η τοπική υποστήριξη και συμμετοχή στις κεντρικές κινητοποιήσεις της περιόδου (για το μεσοπρόθεσμο), η συζήτηση για το Μνημόνιο 2 (με Κατρούγκαλο & Μαυρουδέα), και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις εργαζομένων στην περιοχή (Χαλυβουργία, «Πεντελικόν»), ήταν οι παράλληλες δραστηριότητες της περιόδου.
  • Στη περίοδο των 2 εκλογικών αναμετρήσεων, η πολιτική παρέμβαση αφορούσε στην προσπάθεια προσανατολισμού απέναντι στα διλλήματα της προεκλογικής περιόδου με αποκάλυψη των ψευδών περί επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονιακών δυνάμεων, ενώ συνεχίστηκε η υποστήριξη κινητοποιήσεων των εργαζομένων (Κωτσόβολος, Πεντελικόν, Speedex). Ταυτόχρονα συμμετείχαμε σε μια προσπάθεια συντονισμού τοπικών πρωτοβουλιών της Αττικής, με παρέμβαση που στόχευε στο πλάτεμα και την ανοιχτή - ενωτική κατεύθυνση της προσπάθειας (που εν μέρει επιτεύχθηκε).
  • Στη  μετεκλογική περίοδο η Επιτροπή Αγώνα επηρεάστηκε από την ύφεση του λαϊκού κινήματος και την απογοήτευση που κυριάρχησε μετά το σχηματισμό της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
Το πολύ πετυχημένο «λαϊκό γλέντι ενάντια στα μνημόνια» μετά το καλοκαίρι στις εργατικές (ουσιαστική απάντηση στην τραμπούκικη παρέμβαση της Χρυσής Αυγής), η προβολή - συζήτηση της “Catastroika”, η καθοριστική για τη θετική έκβασή του συμμετοχή στην τελευταία φάση του αγώνα στο «Πεντελικόν», η συμμετοχή στις κεντρικές κινητοποιήσεις και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και τέλος η παρέμβαση στο Δημοτικό συμβούλιο για την ανεργία, ήταν τοπικές δράσεις που δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν παρά μόνο μερικά την κινηματική ύφεση.


Μικρό χρονολόγιο με τις κυριότερες δράσεις της Επιτροπής Αγώνα:

2/6/2010
Ιδρυτική Διακήρυξη
14/6/2010
Εκδήλωση: Η αντιμετώπιση της Κρίσης (Καζάκης - Κουζής)
1/10/2010
Δημιουργία Blog
11/10/2010
Εκδήλωση: Μνημόνιο και Οικονομικές - κοινωνικές επιπτώσεις (Βατικιώτης)
28/10/2010
Παρέμβαση της Επιτροπής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
2/11/2010
Κινητοποίηση στη ΔΕΗ Κηφισιάς
4/11/2010
Προκήρυξη για  Καλλικράτη
27/11/2010
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Νέα Ερυθραία κάθε εβδομάδα"
3/12/2010
Γλέντι
7/12/2010
Κινητοποίηση στο ΙΚΑ Αμαρουσίου
17/12/2010
Ανακοίνωση για αυταρχισμό στο 2ο γυμνάσιο Κηφισιάς
24/1/2011
Κινητοποιήσεις για συγκοινωνίες (24/1 - 1/2)
23/2/2011
Απεργία - συγκέντρωση 23 Φλεβάρη
23/2/2011
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για διόδια
11/3/2011
Απεργία - συγκέντρωση 11 & 12 Μάρτη
12/3/2011
Καταγγελία για κρατικό αυταρχισμό
21/3/2011
Εκδήλωση για το Σύμφωνο για το Ευρώ (Καζάκης - Στοφορόπουλος)
30/3/2011
Πολιτιστική Εκδήλωση: Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόφσκι
2/5/2011
Εκδήλωση - προβολή του ντοκιμαντέρ Debtocracy (Χατζηστεφάνου - Βατικιώτης)
11/5/2011
Απεργία - συγκέντρωση της 11/5
12/5/2011
Καταγγελία για τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση
25/5/2011
Η πρώτη συγκέντρωση των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα
29/5/2011
Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Ιούνιος 2011
Καθημερινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα
8/6/2011
Απολογισμός ενός χρόνου της Επιτροπής Αγώνα
26/9/2011
Κινητοποίηση στην Εφορία Κηφισιάς για την ειδική εισφορά
30/9/2011
Κινητοποίηση στην Εφορία Κηφισιάς για την ειδική εισφορά
16/10/2011
Συμμετοχή σε κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς
17/10/2011
Εκδήλωση: Τα σχέδια για χρεοκοπία - ξεπούλημα (Δελαστίκ - Παππάς)
28/10/2011
Παρέμβαση στην επέτειο της 28ης στην Ερυθραία
30/11/2011
Προκήρυξη: Δεν πληρώνουμε το χαράτσι της ΔΕΗ
7/12/2011
Συγκέντρωση στο Δημ. Συμβούλιο - απόφαση για το χαράτσι
Δεκ 11-Φλεβ 12
Μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για το χαράτσι
19/12/2011
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Κηφισιάς
18/1/2012
Το 1ο εξώδικο του δήμου προς τη ΔΕΗ
8/2/2012
Συγκέντρωση για το χαράτσι στο κέντρο της Κηφισιάς
12/2/2012
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα - ψήφιση Μνημονίου 2
29/2/2012
Συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Κηφισιά των απεργών της Χαλυβουργίας
2/3/2012
Απόφαση ΣτΕ για το χαράτσι - ανακοίνωση της Επιτροπής
11/3/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στο "Πεντελικόν"
19/3/2012
Εκδήλωση: Μνημόνιο 2 (Κατρούγκαλος - Μαρουδέας)
25/3/2012
Παρέμβαση στην επέτειο της 25ης Μαρτίου
5/4/2012
Κινητοποίηση στη ΔΕΗ Κηφισιάς
8/4/2012
Πολιτική κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα
25/4/2012
Προκήρυξη για τις εκλογές του Μαΐου
29/4/2012
Κινητοποίηση στα διόδια Αφιδνών
30/4/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στο "Πεντελικόν"
15/5/2012
Προκήρυξη για τις εκλογές του Ιουνίου
20/5/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στο "Πεντελικόν"
2/6/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στον Κωτσόβολο
19/7/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση επιτροπών για τα χαράτσια
31/7/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στη Speedex
22/9/2012
Πολιτιστική εκδήλωση στις εργατικές: Λαϊκό γλέντι ενάντια στα χαράτσια
26/9/2012
Απεργία - συγκέντρωση στο Σύνταγμα
18/10/2012
Απεργία - συγκέντρωση στο Σύνταγμα
15/10/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στο "Πεντελικόν"
17/10/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στο "Πεντελικόν"
21/10/2012
Συμμετοχή σε κινητοποίηση εργαζομένων στο "Πεντελικόν"
5/11/2012
Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – ψήφιση Μνημονίου 3 μετά από λίγο
5/12/2012
Ψήφισμα της Επιτροπής για την ανεργία απορρίπτεται από το ΔΣ Κηφισιάς
31/1/2013
Κινητοποίηση στην εφορία Κηφισιάς για τη φοροληστεία
20/2/2013
Απεργία - συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Εσωτερικός απολογισμός της Επιτροπής Αγώνα

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς με τη δραστηριότητά της έχει καταφέρει να καταγραφεί στην τοπική κοινωνία (και όχι μόνο) σαν ένας ενωτικός αγωνιστικός φορέας με ένα κατά το δυνατό σαφή (αλλά όχι μονομερή) πολιτικό προσανατολισμό σε κεντρικά και τοπικά ζητήματα. Η δράση της επαλήθευσε για μια ακόμη χρονιά ότι δεν είχε σκοπό να υποκαταστήσει κόμματα, συνδικάτα ή παρατάξεις, αλλά επιβεβαίωσε το ρόλο της ως «πυροκροτητή συνειδήσεων».
Η σοβαρότητα της προσπάθειάς της αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές (λόγω της συνέχειας της δράσης της, της πολιτικότητας των παρεμβάσεων, του ακομμάτιστου χαρακτήρα της που επιβεβαιώνεται, της αντιστοίχησης με τα αιτούμενα της συγκυρίας, των αιχμών που κάθε φορά παλεύει).
Οι ενωτικές προσπάθειες στην περιοχή, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την καχυποψία, απέδωσαν κάποιους καρπούς κοινής δράσης, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Οι προσπάθειες συνεργασίας με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Αττική βρίσκονται σε καλό δρόμο, με το πλάτεμα και την ένταση των προσπαθειών να αποτελούν προτεραιότητες.
Η στήριξη της Επιτροπής σε οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση εργαζομένων, απολυμένων ή απλήρωτων εργαζομένων της περιοχής, ήταν πάντα δεδομένη και αποδείχθηκε πολλές φορές, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι πλέον αναγνωρίζουν στην Επιτροπή ένα μόνιμο σύμμαχο στους αγώνες τους. Οι αποφάσεις για την πορεία των αγώνων ανήκουν πάντα στους ίδιους τους εργαζόμενους, με την Επιτροπή να συμπαρίσταται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της (φυσική παρουσία μελών στις κινητοποιήσεις, δημοσιοποίηση των θεμάτων κλπ).
Η παρουσία της Επιτροπής στο internet, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και στον τοπικό τύπο είναι ικανοποιητική, παρά τις δυσκολίες που θέτουν το κλείσιμο τοπικών εφημερίδων και η προσπάθεια ελέγχου του τύπου από τις μνημονιακές παρατάξεις. Κάποιες φορές, θέματα που «σήκωσε» η Επιτροπή είχαν εμβέλεια που ξεπερνούσε κατά πολύ το τοπικό επίπεδο. Το άνοιγμα της συμμετοχής και της θεματολογίας του ιστολογίου, θα είναι από τα θέματα προτεραιότητας το επόμενο διάστημα.
Το πρόβλημα της συμμετοχής της νεολαίας στη ζωή της Επιτροπής εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τα μικρά βήματα που έγιναν. Νέες μορφές (στέκι, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ) θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα.
Η εσωτερική λειτουργία της Επιτροπής βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Ενώ έχει εκδηλωθεί κατά καιρούς ικανοποιητική διαθεσιμότητα φίλων, συγκριτικά ένας μικρός πυρήνας ενεργοποιείται κάθε φορά. Νέα μέλη που προσέγγισαν την Επιτροπή, στην πλειοψηφία τους δεν αφομοιώθηκαν (αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις). Η οργανωτική δομή είναι στοιχειώδης, με την Ανοιχτή Συνέλευση (που συνεδριάζει κάθε 2η εβδομάδα) να αποτελεί το βασικό όργανο λειτουργίας και αποφάσεων, με το συντονιστικό να αναλαμβάνει τον πραχτικό συντονισμό της καθημερινότητας, και πρωτοβουλίες μελών σε διάφορους τομείς ευθύνης. Ομάδες δουλειάς πραχτικά δεν λειτούργησαν, πέρα από περιόδους έντονης κινητικότητας για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Προγραμματισμός δράσης

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται η ανάγκη για ένα πρόγραμμα δράσης πάνω στις μόνιμες πλευρές των δραστηριοτήτων και της εσωτερικής ζωής της Επιτροπής, που να υποδέχεται και να εντάσσει τις εκάστοτε αιχμές που δημιουργεί η συγκυρία.
Ήδη από τις πρώτες απολογιστικές – προγραμματικές συνελεύσεις που έγιναν, υπήρξαν ορισμένες κατευθύνσεις, που αναφέρονται παρακάτω σαν εισηγήσεις προβληματισμού στη σύσκεψη της 20 Μάρτη. Είναι ευθύνη όλων μας ο εμπλουτισμός, η  ιεράρχηση και η οργανωτική αντιστοίχηση δυνάμεων μέσα στη σύσκεψη:

v     Πολιτικές αιχμές – μέτωπα της περιόδου:
Ø      Απρίλης: Μήνας προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών, ενάντια στη φοροληστεία, την τοκογλυφία, τις αυξήσεις τιμών, τα χαράτσια. Κινητοποιήσεις στην εφορία, στη γειτονιά, συμμετοχή σε κεντρικές πρωτοβουλίες.
Ø      Συντονισμός – κοινή δράση - συνολικοποίηση των αγώνων
Ø      Αντιμετώπιση του αυταρχισμού, της ποινικοποίησης των αγώνων, της αστυνομοκρατίας και της τρομοκράτησης λαού και κινήματος.
Ø      Συμμετοχή – υποστήριξη κεντρικών κινητοποιήσεων
Ø      Ειδικές «κλαδικές» αιχμές:
§         Παιδεία – σχέδιο «Αθηνά» - παρέμβαση με μαθητές στα σχολεία
§         Σκουριές
§         Νεολαία – αντιφασιστική πάλη - ανεργία (να ενταθεί η πίεση στο δήμο)
v     Πολιτική ζύμωση:
Ø      Αντιμετώπιση ιδεολογημάτων και διλημμάτων που προσπαθούν να περάσουν στο λαό:
§         Λογικές των 2 άκρων, αντί για το πραγματικό δίλλημα  μιας ενιαίας πολιτικής υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και της υποταγής στην τρόικα και μιας πολιτικής υπέρ του λαού και του τόπου.
§         Μνημόνιο ή χρεοκοπία, το μνημόνιο ως μονόδρομος, κάτι που ακόμα και η μικρή Κύπρος φαίνεται εν μέρει να μπορεί να αμφισβητεί.
§         «Ανάπτυξη» ή ανεργία: «Ανάπτυξη» με μισθούς Κίνας, κατάργηση του συνδικαλισμού και των πολιτικών & κοινωνικών καταχτήσεων, με ταυτόχρονο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου
§         Νομιμοφροσύνη στην πολιτική της τρόικας που δήθεν θα μας σώσει (όπως έσωσε την Κύπρο), απέναντι στην «καταστροφή» που θα επιφέρει η αντίσταση.
§         Η «ελπίδα» πως μπορεί να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης αν όλοι μαζί (κεφάλαιο και εργασία) υποστούμε θυσίες
§         Εκλογολογία και στάση αναμονής απέναντι στην ενεργή συμμετοχή, οργάνωση και αγώνα
Ø      Η ανάδειξη των βαθύτερων αιτιών της κρίσης απέναντι στις επιφανειακές αναγνώσεις.
Ø      Το θέμα της εξάρτησης και της απόλυτης υποταγής σε υπερεθνικά κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Ø      Η βαθύτερη και απροκατάληπτη συζήτηση για της αιτίες κάμψης του κινήματος και τον τρόπο υπέρβασης των αδυναμιών του.
v     Τοπικές παρεμβάσεις
Ø      Ειδικός σχεδιασμός με στόχο την ενότητα δράσης  σε τοπικό επίπεδο
Ø      Δημοτική περιουσία (ξεπούλημα)
Ø      Πρωτοβουλίες κοινωνικής παρέμβασης και αλληλεγγύης
Ø      Νομικές παρεμβάσεις υποστηρικτικές των δράσεων της Επιτροπής (χαράτσια, εφορία κλπ).
Ø      Η κατάσταση στο «νησί» της Νέας Ερυθραίας.
v     «Εσωτερικές» προτεραιότητες της Επιτροπής
Ø      Στέκι, που θα αποτελέσει κρίσιμη προϋπόθεση για την παραπέρα ανάπτυξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, διαλόγου, σχέσης με τη νεολαία.
Ø      Πιο στενή επαφή με τους φίλους της Επιτροπής, μέσω διοργάνωσης συζητήσεων σε μικρούς κύκλους, αλλά και εκμετάλλευσης των ιδιαίτερων ικανοτήτων, ενασχολήσεων και προτιμήσεών τους με την πρωτοβουλιακή συμμετοχή τους και την οργάνωση τομέων δουλειάς.
Ø      Πλάτεμα της φυσιογνωμίας του blog (με προβολή σημαντικών κειμένων και ελεύθερο σχολιασμό από τους φίλους της Επιτροπής)
Ø      Αναβάθμιση των διαδικασιών ενημέρωσης και του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου.
Ø      Αμεσότερη σύνδεση της Επιτροπής με το λαό της περιοχής, κατάλληλη αντιστοίχιση των μορφών πάλης.
Ø      Οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα
v     Ειδικός προγραμματισμός
Ø      Πολιτική συζήτηση με κάποιο εισηγητή με κεντρικό θέμα (οικονομία, πολιτική) ή ακόμη και με πιο εξειδικευμένο (π.χ. ανεργία)
Ø      Πολιτικο-πολιτιστική παρέμβαση σε γειτονιά (στο πρότυπο του λαϊκού γλεντιού που οργανώθηκε στις εργατικές το Σεπτέμβρη)
Ø      Κινητοποιήσεις – παρεμβάσεις στα πλαίσια του προειδοποιητικού μήνα λαϊκής στάσης πληρωμών
Ø      Προετοιμασία Πρωτομαγιάς


Η κατάσταση σήμερα

Σήμερα βρισκόμαστε σ΄ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αφού παρά τις παραπλανητικές πολιτικές στα θέματα της φοροδιαφυγής και της κρατικής καταστολής, ο λαός και οι εργαζόμενοι  αρχίζουν και νοιώθουν την πιο βαριά και επώδυνη επίθεση σ΄ όλους τους τομείς.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, ότι οι πολιτικές του δημοσιονομικών συμφώνων οδηγούν σ΄ αυτόματη λιτότητα, ότι ο πραγματικός στόχος είναι το φόρτωμα της κρίσης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στις πλάτες των εργαζομένων, κάτι που σχεδιάζονταν  χρόνια και που η πλήρης επίτευξή του θα υλοποιείται για χρόνια, αν τους αφήσουμε.
Αντιλαμβάνονται ότι η επιβολή όλων αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών προϋποθέτει την υπονόμευση της όποιας δημοκρατίας έχει απομείνει, την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών έτσι ώστε, παράλληλα με τη δράση της Χρυσής Αυγής, να αποτελέσουν τη σιδερένια γροθιά του συστήματος ενάντια στους λαϊκούς αγώνες.
Η διέξοδος προς το συμφέρον του λαού και του τόπου μπορεί και πρέπει να δοθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα