24 Μαρτίου 2014

Τεράστια διαδήλωση εκατομμυρίων στη Μαδρίτη

Οι Πορείες "Αξιοπρέπειας" που διέσχιζαν εδώ και ένα μήνα την Ισπανία οργανωμένες από πολίτες που διαμαρτύρονται ενάντια στη λιτότητα, κορυφώθηκαν χθες στη Μαδρίτη, με συμμετοχή εκατομμυρίων διαδηλωτών. Και επειδή στην Ελλάδα κανένα καθεστωτικό κανάλι δεν έδειξε το παραμικρό από τις πορείες (γιατί άραγε;), δείχνοντας μόνον επεισόδια (αποκρύπτοντας βέβαια και το γεγονός ότι ήταν η κυβέρνηση της Ισπανίας που τα προκάλεσε), αναδημοσιεύουμε παρακάτω μεταφρασμένο (σε δική μας μετάφραση) σχετική ανταπόκριση από ξένο site. Οι μοίρες των πρόσφατων αγώνων Ισπανών και Ελλήνων ενάντια στην ίδια πολιτική, ήταν στενά δεμένες. Θυμόμαστε ακόμα τις κινητοποιήσεις των Ισπανών "αγανακτισμένων" που συνεχίστηκαν και στην Ελλάδα με το κίνημα των πλατειών, που ανατροφοδότησε με τη σειρά του και το Ισπανικό κίνημα. Μπορεί η ιστορία να επαναληφθεί, όχι ως φάρσα; 

Οι πορείες σε ολόκληρη την Ισπανία
"Η ημέρα ξεκίνησε με μεγάλη ενέργεια, με τις "Πορείες Αξιοπρέπειας" έτοιμες να καταλάβουν τη Μαδρίτη. Αλλά δεν άργησε να συνειδητοποιηθεί ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν επρόκειτο να το κάνει εύκολο, όταν ειδήσεις άρχισαν να φτάνουν για λεωφορεία που μετέφεραν κόσμο για τις πορείες να σταματούν στα περίχωρα της Μαδρίτης, να ερευνώνται και η πολιτοφυλακή να προχωράει σε εξακρίβωση στοιχείων των επιβατών. Η οργάνωση 22 Mάρτη (22M) εξέδωσε δελτίο τύπου που έλεγε ότι περίπου 100 λεωφορεία κρατούνταν με αυτόν τον τρόπο, και ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για καθυστερήσεις που προκαλούνται από αυτή τη φθηνή τακτική.


Αυτό δεν μείωσε την ενέργεια των πορειών, όμως. Συνέχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση της Μαδρίτης, με μερικές να συναντώνται στο δρόμο (υπήρχαν πολλές από αυτές, που έρχονταν από διαφορετικά σημεία της Ισπανίας). Μερικοί μάλιστα άνθρωποι στις διαδηλώσεις βρήκαν ευκαιρία και κατέλαβαν μια πολυκατοικία.

Οι πυροσβέστες συμμετείχαν επίσης στις πορείες, βοηθώντας στην περιφρούρησή τους (από την αστυνομία, κατά πάσα πιθανότητα). Ο κόσμος τους συμπαθεί πολύ, επειδή έχουν αρνηθεί να βοηθήσουν σε εξώσεις, ενώ είχαν και συγκρουσθεί με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο παρελθόν. Η διεθνής αλληλεγγύη πλημμύρισε επίσης τα κοινωνικά δίκτυα από πολλά διαφορετικά μέρη, συχνά μέσω αυτών που είχαν εξαναγκασθεί σε μετανάστευση λόγω της λιτότητας.

Αφού οι πορείες έφτασαν στη Μαδρίτη, άρχισαν να κινούνται προς την Atocha, ένα μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό / λεωφόρο στο κέντρο της πόλης. Ήταν τότε που έγινε φανερό ότι αυτό δεν ήταν μια συνηθισμένη διαδήλωση. Ένας ηλικιωμένος είπε σε φίλο ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Με επικεφαλής γιγαντιαία πανό με συνοδεία πυροσβεστών, οι πορείες άρχισαν να κινούνται προς την πλατεία Colón, 2,5 χλμ. από το σταθμό Atocha. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η αστυνομία κρατούσε ήπιους τόνους, μπλοκάροντας απλά υπουργεία κατά μήκος της διαδήλωσης, καθώς και τα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος.

Η πλατεία Colón άρχισε να γεμίζει, αλλά πολλοί δεν είχαν καν αφήσει την Atocha ακόμα! Από τότε ο κόσμος άρχισε να αποκαλεί την πορεία «πορεία εκατομμυρίου» . Η ακριβής μέτρηση είναι αδύνατη, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν μεταξύ ενός και δύο εκατομμυρίων κόσμου στους δρόμους.Καθώς οι ομιλίες άρχιζαν, έφθασε η είδηση μέσω της εφημερίδας Publico.es ότι η αστυνομία είχε δώσει προθεσμία μέχρι τις 21:30 στους διοργανωτές να διαλύσουν τη διαδήλωση. Μετά από αυτή την ώρα, η διαδήλωση θα εθεωρείτο  παράνομη. Στη συνέχεια, όμως έφτασαν άλλα νέα. Ο κόσμος συγκροτούσε καταυλισμό στο Recoletos.


Απότομα, και ενώ οι διοργανωτές μιλούσαν ακόμα στο βήμα, η αστυνομία ξεκίνησε να πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες στο πλήθος, χτυπώντας τον κόσμο και συλλαμβάνοντάς τον. Πολλοί τους κατηγορούν για χρησιμοποίηση και προβοκατόρων, προκειμένου να βρουν το πρόσχημα για τη συμπεριφορά αυτή, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στην Ισπανία. Οι διοργανωτές ζήτησαν από την αστυνομία να αποχωρήσει από την πλατεία επειδή η διαδήλωση ήταν απόλυτα νόμιμη και θεμιτή, αλλά εις μάτην, η αστυνομία απλά κλιμάκωνε τις επιθέσεις. Η ώρα ήταν γύρω στις 20:30, μία ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Γιατί η αστυνομία ανέλαβε δράση νωρίς; Ίσως είδε μια ευκαιρία για κλιμάκωση και την άδραξε, αλλά είναι επίσης πιθανό ότι η είδηση για δημιουργία καταυλισμού σε εξέλιξη στο Recoletos την έκανε να αναλάβει δράση. Οι κυβερνήσεις μπορούν να ανεχθούν μια ημερήσια διαμαρτυρία, όσο τεράστια και να είναι, αλλά η προοπτική μιας νέας κατάληψης – καταυλισμού, όπως αυτή στην πλατεία Del Sol το 2011 (όπου πολλά βήματα οργάνωσης έγιναν που θα αποφέρουν καρπούς αργότερα), θα μπορούσε να έχει μια πιο επικίνδυνη προοπτική, απαιτώντας την άμεση δράση.

Έτσι, εκτός από την εκκαθάριση όλης της διαδρομής της διαδήλωσης, από το σταθμό Atocha στο Colón, η αστυνομία επιτέθηκε και στον καταυλισμό στο Recoletos.

Ακολούθησαν τη συνήθη γι αυτούς διαδικασία στην Ισπανία: Σφαίρες από καουτσούκ, επιθέσεις και χημικά, προσπάθεια εκκαθάρισης των κεντρικών δρόμων με διοχέτευση του κόσμου σε μικρότερα, πιο απομονωμένα στενά, όπου μπορούν να καταχρώνται τις εξουσίες τους χωρίς κάμερες γύρω τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι ανταπέδωσαν και πάλι σε αρκετές αντιπαραθέσεις, όπως σε αυτό το βίντεο, όπου επιτίθενται στην αστυνομία φωνάζοντας «Ζήτω η πάλη της εργατικής τάξης !».

Περισσότερες δράσεις έχουν προγραμματισθεί για τις επόμενες ημέρες, όπως γενικές συνελεύσεις και πολιορκία του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης. Ο τόνος των διαδηλώσεων σίγουρα γίνεται εντονότερος, με τον κόσμο πιο επιθετικό στις απαιτήσεις του και όλο και πιο απηυδισμένο με επιδείξεις δύναμης όπως αυτή απόψε."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα