31 Ιανουαρίου 2016

Απόφαση του Δήμου Κηφισιάς κατά των πλειστηριασμών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, υπερψήφισε τελικά (κατά πλειοψηφία) ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 27/1, στο θέμα για τους πλειστηριασμούς, που είχε προκληθεί από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς μετά από κατάθεση υπογραφών πολιτών, ψηφίστηκε ψήφισμα, που είχε σαν βάση την πρόταση ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, αλλά με αλλαγές. Η αντιπολίτευση (όχι ολόκληρη) συντάχθηκε με το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς. 


Δείτε παρακάτω το ψήφισμα όπως είχε κατατεθεί από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, και τις αλλαγές που επέφερε η πλειοψηφία του ΔΣ. Τα σημεία που διαγράφηκαν από το τελικό κείμενο με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ είναι επισημασμένα με κίτρινο, ενώ τα σημεία που προστέθηκαν είναι με κόκκινο χρώμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, συμπαρίσταται στον αγώνα των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, λόγω του ότι:

α) Οι πολιτικές των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων και των δανειστών, ανέβασαν σε πρωτοφανή ύψη την ανεργία, μείωσαν το εισόδημα όσων ακόμα εργάζονται και τις συντάξεις όσων πρόλαβαν να βγουν σε σύνταξη, ανατρέποντας έτσι κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και ακυρώνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων για τεράστιο τμήμα του πληθυσμού. Στόχος τους η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας ώστε να γίνει εύκολη βορά του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και το «καθάρισμα» των ισολογισμών των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών, των ίδιων τραπεζών τις οποίες χρυσοπλήρωσε ο Ελληνικός λαός κατ΄ επανάληψη, «διασώζοντάς» τες σε βάρος του.   

β) Η προστασία της 1ης κατοικίας αίρεται πλήρως από 1/1/2016 για πάνω από το μισό των περιπτώσεων, ενώ και για τις υπόλοιπες, οι δυσβάσταχτοι όροι θα πετάξουν έξω από τις ρυθμίσεις προστασίας ένα άλλο μεγάλο ποσοστό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς:
  • Δηλώνει την αντίθεσή του σε πλειστηριασμούς λαϊκής κύριας κατοικίας, που ήδη εκτελούνται.
  • Καλεί το δήμο και τις υπηρεσίες του να συντονίσει μαζί με τους πολίτες, τους μαζικούς φορείς και τις οργανώσεις της περιοχής, τη συμπαράστασή του στους πληττόμενους, αποτρέποντας τους πλειστηριασμούς σε βάρος κατοίκων.
  • Καλεί το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να παράσχουν στους πληττόμενους άπορους κάθε δυνατή πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη. Μεταξύ άλλων, να παραβρίσκονται στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών σε βάρος κατοίκων, παρέχοντας πολιτική και νομική υποστήριξη στα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και στους πληττόμενους.
  • Απαιτεί την απαγόρευση των πλειστηριασμών κατοικιών φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και την πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων σε κερδοσκοπικά funds, με κατάργηση των σχετικών νόμων.
Το παρόν ψήφισμα να συζητηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου σε όλες τις επόμενες Συνοικιακές Συνελεύσεις, και να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Περιφέρεια Αττικής, στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ 
ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΚΟΡΑΚΙΩΝ

Η εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς

Το θέμα εισηγήθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς ο Δημήτρης Κατσάκος, που είπε:



Μια απειλή πλανιέται πάνω από τα σπίτια των ανθρώπων της χώρας μας. Η απειλή των πλειστηριασμών. Βλέπουμε την αγωνία παντού, και στο δήμο μας. Την είδαμε προχθές στη διπλανή αίθουσα στην εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς για τους πλειστηριασμούς, την είδαμε σε τηλέφωνα που πήραμε από προχθές για το ίδιο θέμα, την είδαμε σήμερα πριν λίγο στην απόπειρα πλειστηριασμού στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου όπου είμαστε και πάλι παρόντες. Ο πλειστηριασμός ενημερωτικά δεν έγινε.

Πως φτάσαμε εδώ; Παραφράζοντας τον Κλίντον και τον Σόιμπλε πρόσφατα, θα λέγαμε ότι «Είναι οι μνημονιακές πολιτικές ηλίθιε». Με τη διαφορά ότι εμείς δεν το λέμε για να θίξουμε κανέναν, ενώ ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την έκφραση για να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό την υποτελή θέση της χώρας του, και το ποιος είναι  αφεντικό της Ευρώπης.

Οι τράπεζες πριν από την κρίση πίεζαν τον κόσμο να ξανοιχτεί με δάνεια. Γιατί έβγαζαν υπερκέρδη. Και μετά ήρθαν οι μνημονιακές πολιτικές, και όλα κατέρρευσαν. Γιατί πώς να πληρώσει το δάνειο ο άνεργος; Πώς να πληρώσει ο επισφαλώς εργαζόμενος, που σήμερα έχει δουλειά και αύριο δεν έχει, που παίρνει 500 Ευρώ, και όταν θα τον απολύσουν ξέρει ότι δε θα πάρει δεκάρα αποζημίωση; Πώς να πληρώσουν οι 850.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι, ο μισθωτός και ο συνταξιούχος με μείωση κατά μέσο όρο 45 %, όταν ταυτόχρονα υπάρχει υπέρογκη αύξηση της φορολογίας; Αυτή είναι η αιτία.

Γιατί τόση πρεμούρα για τους πλειστηριασμούς;  Μόνο 2 κύρια σημεία:

Πρώτον: Γιατί έτσι απαξιώνεται ακόμα περισσότερο η ακίνητη περιουσία ώστε να γίνει εύκολη βορά του μεγάλου κεφαλαίου. Δε θέλουν μικροϊδιοκτήτες, αλλά μεγάλες εταιρίες που να διαχειρίζονται τα ακίνητα και ενοικιαστές από την άλλη. Γιατί δε θέλουν; Για τον ίδιο λόγο που δε θέλουν φούρνους, μπακάλικα, μικρομάγαζα, ταξί, φαρμακεία, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και αγρότες. Θέλουν όλα να τα διαχειρίζονται μεγάλες εταιρείες, κατά προτίμηση πολυεθνικές, αφού πρόκειται για αποικία. Που αυτές θα καθορίζουν τις τιμές, και θα τροφοδοτούν τη Γερμανία ή τις ΗΠΑ με κέρδη. Και να μετατρέψουν τους αυτοαπασχολούμενους σε επισφαλώς εργαζόμενους, και τους μικροϊδιοκτήτες σε ενοικιαστές.

…. Διακοπές από συμβούλους της πλειοψηφίας …

Δεύτερον: Γιατί οι τράπεζες θέλουν να καθαρίσουν τις επισφάλειες των ισολογισμών τους αρπάζοντας ότι μπορούν απ’ ευθείας, υπό την απειλή των πλειστηριασμών ή με τους πλειστηριασμούς, ώστε μετά να πουλήσουν τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια σε εταιρίες - κοράκια που ξέρουν καλύτερα από τις τράπεζες τη δουλειά. Είναι οι ίδιες τράπεζες, τις οποίες χρυσοπλήρωσε ο Ελληνικός λαός με 100δες δις μέχρι τώρα, και που πρόσφατα τις αποτίμησαν όλες μαζί 500 εκ, δηλ. στο 3% της αξίας τους. Γιατί; Γιατί όποιος δώσει άλλα 500 εκ. θα κατέχει το 50% όλων των συστημικών τραπεζών της χώρας. Και αυτό ήδη έγινε…

Γιατί επανέρχεται το θέμα τώρα, μετά από κάποιο σχετικό «πάγωμα»;

Γιατί ο νέος νόμος αφήνει από 1/1/2016 τελείως απροστάτευτη και την κύρια κατοικία για πάνω από το μισό των περιπτώσεων. Προστατεύει ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων με πολύ χαμηλό εισόδημα και ακίνητη περιουσία, περιπτώσεις έτσι κι αλλιώς χαμένες για τις τράπεζες. Αλλά έχει και δυσβάσταχτους όρους, που γρήγορα θα πετάξουν απ’ έξω και όσους μπουν σε ρύθμιση. Οι ίδιες οι τράπεζες ομολογούν ότι 41,8% των ρυθμισμένων στεγαστικών, κινδυνεύουν να γίνουν ξανά κόκκινα σε ένα χρόνο από τη ρύθμιση. Και μιλάμε για τις παλιές ρυθμίσεις, όχι τις καινούριες πιο αυστηρές. Το ποσοστό είναι 62,8% για ρυθμισμένα καταναλωτικά.

Τι πρέπει να κάνει ο δήμος;

Ότι κάνουν πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς, ότι έκαναν άλλοι δήμοι στο παρελθόν, και ότι κάνουν συλλογικότητες σαν την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς:
  1. Να δηλώσει την αντίθεσή του σε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας. Γιατί έτσι αυξάνεται η πίεση, και η λαϊκή αποδοχή των δράσεων κατά των πλειστηριασμών.
  2. Να συντονιστεί με τους μαζικούς φορείς στη δράση κατά των πλειστηριασμών και τη συμπαράσταση στους πληττόμενους.
  3. Να είναι παρών με φυσική παρουσία δημάρχου, δημοτικών συμβούλων και νομικών υπηρεσιών σε δράσεις ακύρωσης πλειστηριασμών από κατοίκους, στο ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
  4. Να παρέχει κάθε διευκόλυνση που μπορεί στους πληττόμενους. Εδώ θα περίμενα, οι δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Αυτό είναι εποικοδομητική τοποθέτηση στο θέμα. 
  5. Να απαιτήσει την κατάργηση των διατάξεων που επιτρέπουν πλειστηριασμούς κατοικιών φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, που έρχεται από 15/2.
Αυτό το νόημα έχει και το ψήφισμα που έχουμε καταθέσει εδώ και 10 μέρες, που έχει δημοσιευτεί και στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα. Με την ψήφισή, και κυρίως με την εφαρμογή του,  ο δήμος θα ακολουθήσει άλλους δήμους που έχουν κάνει το ίδιο. Αν ήθελε και αν μπορούσε θα ήταν δυνατό να πρωτοπορήσει στο νέο κύκλο. Ιδού η Ρόδος!

Η τοποθέτηση του Δημάρχου


Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κηφισιάς:



Ο κύριος Θωμάκος, αφού εξήρε την ευαισθησία του προέδρου του ΔΣ που τοποθέτησε το θέμα 1ο στην ημερήσια διάταξη, αλλά και της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, τοποθετήθηκε για το ψήφισμα ως εξής:

Στο πνεύμα αυτό συμφωνεί ο συνδυασμός της Διοίκησης, στο πνεύμα της συμπαράστασης σε όσους πλήττονται άνισα και άδικα, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Εμείς έχουμε δηλώσει ήδη από την προεκλογική περίοδο, ότι υπάρχουν μέτρα άνισα, απάνθρωπα και αντισυνταγματικά. Όταν όμως καλούμαστε να εκδώσουμε ένα ψήφισμα του ΔΣ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και πρέπει να δούμε που μπορούμε όλοι να συναντηθούμε γιατί τα ψηφίσματα αυτά καλό είναι να ψηφίζονται ομόφωνα.

Και ως ανεξάρτητος συνδυασμός προσέχουμε πολύ τη διολίσθηση στον κομματικό λόγο, και δεν αναφέρομαι στον εισηγητή. Εμείς θέλουμε το ΔΣ να μείνει μακριά από ξύλινο λόγο, κομματικό, γιατί νομίζουμε ότι ο κομματισμός έχει βλάψει πολύ την ΤΑ.

Επί του κειμένου του ψηφίσματος, ο κος Δήμαρχος έκανε τις εξής τροποποιήσεις:
  • Αφαίρεση της παραγράφου «Στόχος τους η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας ώστε να γίνει εύκολη βορά του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και το «καθάρισμα» των ισολογισμών των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών, των ίδιων τραπεζών τις οποίες χρυσοπλήρωσε ο Ελληνικός λαός κατ΄ επανάληψη, «διασώζοντάς» τες σε βάρος του.»
  • Η έκφραση «λαϊκή κατοικία» είναι δυσνόητη, θα προτιμούσαμε «1η κατοικία»
  • Στην πρόταση «Καλεί το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να παράσχουν στους πληττόμενους κάθε πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη», θέλουμε να αφαιρεθεί η λέξη «πληττόμενους» γιατί είναι πολύ αόριστη λέξη, και να αντικατασταθεί από τη λέξη «απόρους», γιατί υπάρχουν και οι κατ’ επάγγελμα οφειλέτες. Οι άποροι είναι η κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Το «κάθε πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη» να γίνει «κάθε δυνατή πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη», διότι ειδικά η δυνατότητά μας για νομική υποστήριξη είναι περιορισμένη, ούτε έχουμε πλήθος δικηγόρων. Βέβαια αν, κάτι που απεύχομαι, αυτά τα φαινόμενα πυκνώσουν και ενταθούν, μπορούμε να κάνουμε ένα κάλεσμα στην τοπική κοινωνία, και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν δικηγόροι που θα ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. 

   Με τις παραπάνω προϋποθέσεις, εμείς θα το ψηφίσουμε.


Τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων


Ακολούθησαν τοποθετήσεις Δημοτικών συμβούλων:




Ο επικεφαλής του Συνδυασμού "Σίγουρα βήματα" κος Χιωτάκης, τοποθετήθηκε υπέρ του ψηφίσματος της Επιτροπής Αγώνα με μία φράση: "Εμείς θα το ψηφίσουμε ως η εισήγηση".

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού "Συνεργασία" κος Κανακάκης, δήλωσε τη συμφωνία του με την εισήγηση κατά 99% λέγοντας: Συμφωνώ όχι μόνο με το θέμα της 1ης κατοικίας, γιατί σε πλειστηριασμό βγαίνει και 2η κατοικία, στην οποία επίσης δε συμφωνώ. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις, που θα έπρεπε να αποσαφηνισθούν, που δεν έχουν σχέση με κατοικίες και αφορούν επιχειρήσεις κλπ. Αυτό θα έπρεπε να αποσαφηνιστεί.

Ο κος Καπάτσος, επικεφαλής του συνδυασμού "Ελληνική Αυγή", αφού δήλωσε την άβυσσο που χωρίζει το συνδυασμό του με τους εισηγητές του θέματος, είπε ότι δε θα σταθεί σε λέξεις. Η θέση μας είναι κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, και ο εισηγητής ήταν πολύ επιεικής σε όσα είπε. Κάλεσε το δήμαρχο να συμφωνήσει σε ομόφωνο ψήφισμα, και επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασχέσεων και πλειστηριασμών ανήκει στους υιούς Σιούφα.

Ο κος Τσαγκάρης, από τους "Πολίτες" (του Συνδυασμού "Συνεργασία"), κάλεσε σε ομόφωνη ψήφιση. Συμφώνησε στο θέμα της 1ης κατοικίας, και στο θέμα της νομικής βοήθειας σε απόρους, αλλά διαφώνησε στην διαγραφή της παραγράφου για την απαξίωση της περιουσίας, γιατί αυτό είναι η ουσία του θέματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα είπε, γιατί να μην αναφερθεί;


Δευτερολογία της Επιτροπής Αγώνα


Στη δευτερολογία της Επιτροπής Αγώνα, ο Δ. Κατσάκος υποστήριξε:


  • Δεν έχουμε κανένα θέμα να πούμε «κάθε δυνατή υποστήριξη», εννοείται ότι δεν εννοούμε κάθε αδύνατη υποστήριξη.
  • Το σοβαρό θέμα που υπάρχει είναι αυτό με τους απόρους: Το κριτήριο της απορίας είναι πολύ χειρότερο από αυτό των νόμων, και καλύπτει ελάχιστους, ενώ ούτε ο νόμος δεν μιλάει καν για απόρους. Κάποιος που δεν είναι τελείως άπορος, θα πρέπει να του πάρουμε την κατοικία; Αυτό είναι σοβαρό και υπονομεύει πλήρως τη λογική του ψηφίσματος.
  • Για το θέμα της 1ης κατοικίας: Ακόμα και οι νόμοι μιλάνε για κύρια κατοικία, όχι για 1η πια. Όμως, τι συμβαίνει συνήθως στην Ελληνική κοινωνία; 85% είναι ιδιοκτήτες κατοικιών. Συνήθως έχει ο καθένας ένα διαμερισματάκι στην πόλη που δουλεύει και ζει, και έχει και μια κατοικία πατρική στο χωριό του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να πλειστηριάζουμε τις κατοικίες στα χωριά του καθενός; Να είμαστε προσεκτικοί. Επειδή συμφωνώ ότι «οι λέξεις είναι πέτρες» και δεν πρέπει να ερμηνεύονται κατά το δοκούν.
  • Για την απαξίωση της ακίνητης περιουσίας: Η ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων πριν τα μνημόνια ήταν 1 τρις. Το 2014 είχε φτάσει στα 500 δις. Έχει ήδη απαξιωθεί. Εκείνο που θέλουν, αν αρχίσουν να βγάζουν μαζικά στο σφυρί κατοικίες, είναι να πέσει στα 100 δις. Και η γη θα υποτιμηθεί και τα κτίρια. Για να μπορούν να γίνουν βορά του μεγάλου κεφαλαίου, αυτό είναι η ουσία του πράγματος. Στην Ισπανία το 2014 κάθε μέρα έβγαιναν σε πλειστηριασμούς 98 κατοικίες. Αυτό είναι το μέλλον που έχουμε μπροστά μας, ο στόχος είναι αυτός, γι αυτό και είναι απολύτως σίγουρο ότι θα σκληρύνει αυτή η πολιτική, και θα τα δούμε κι εδώ αυτά.
Η ψηφοφορία

Ακολούθησε νέα τοποθέτηση του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, και τελικά η συνεδρίαση κατέληξε με την ψηφοφορία:



Ο Δήμαρχος δέχτηκε την παρατήρηση για κύρια κατοικία (αλλά όχι για λαϊκή κατοικία), ενώ διευκρίνισε ότι το σημείο για τους απόρους αφορά στη συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου και όχι στη γενική τοποθέτησή του για τους πλειστηριασμούς. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν περιορισμένη δυνατότητα, και προσανατολισμό πάντοτε υπέρ των απόρων.

Ο κος Σκορδίλης από το Συνδυασμό Συνεργασία, υποστήριξε ότι από 1/1/2016 διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην Ελληνική κοινωνία, που επηρεάζει τη ζωή και την περιουσία πολλών οικογενειών. Πίσω από αυτή την επίθεση κρύβεται μια τεράστια σκοπιμότητα, με το κέρδος των κερδοσκόπων να γίνεται μεγαλύτερο όσο απαξιώνεται η αξία αυτού στο οποίο στοχεύουν. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει να είμαστε ευγενικοί απέναντι σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες. Ο Δήμος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό πλέγμα προστασίας και συνδρομής. Πρωτοβουλίες όπως η συγκρότηση ομάδας εθελοντών είναι απαραίτητες για να προστατευτεί η υπόσταση των πολιτών του δήμου. Η Κηφισιά επλήγη περισσότερο από άλλες περιοχές. Εγώ νομίζω ότι το ψήφισμα πρέπει να ψηφιστεί όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή.

Ο κος Τσούλος από το συνδυασμό του Δημάρχου, είπε ότι στον οργανισμό εργατικής κατοικίας που εργαζόταν, κύρια κατοικία ήταν η πρώτη κατοικία, ενώ υποστήριξε ότι το ψήφισμα πρέπει να ψηφισθεί ομόφωνα.

Ο κος Κασιούρας από το συνδυασμό του Δημάρχου, ρώτησε αν ο δήμος πάει να υποκαταστήσει το κράτος. Ίσως θα έπρεπε εμείς να πιέσουμε το κράτος προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί οι δήμοι είναι δύσκολο να σηκώσουν το βάρος.


Σε ψηφοφορία τέθηκε το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα με τις τροποποιήσεις που πρότεινε ο δήμαρχος. Υπερψηφίστηκε τελικά από το συνδυασμό της διοίκησης, τον κο Ραυτόπουλο (που δεν είχε κάνει τοποθέτηση) του συνδυασμού "Πολίτες και Πόλη", καθώς και από το Συνδυασμό "Συνεργασία" του κου Κανακάκη, παρά τις προηγούμενες τοποθετήσεις του ίδιου και των 2 άλλων δημοτικών συμβούλων της παράταξής τους, ότι υποστηρίζουν το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα. Όπως είπε ο κος Κανακάκης: "Εμείς θα προτιμούσαμε να ψηφιστεί αυτούσια η πρόταση που έκαναν οι συμπολίτες μας. Επειδή όμως αυτό δεν θα μπει σε ψηφοφορία, ψηφίζουμε υπέρ". Ο κος Χιωτάκης και οι σύμβουλοι του συνδυασμού του ψήφισαν κατά, δηλώνοντας ότι ο συνδυασμός υποστηρίζει το ψήφισμα που είχε κατατεθεί από την Επιτροπή Αγώνα. Ο κος Καπάτσος ψήφισε επίσης κατά.

Δείτε το ψήφισμα στη διαύγεια, εδώ

12/2/2016: Με έκπληξη είδαμε στη "Διαύγεια" τα 2 συνθήματα στο τέλος του κειμένου, να έχουν λογοκριθεί. Το "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ" έχει γίνει "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ", ενώ το "ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΚΟΡΑΚΙΩΝ" έχει απαληφθεί. Δείτε το βίντεο με την τοπθέτηση του Δημάρχου, και ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ καμία αναφορά στα συνθήματα. Αναρωτιώμαστε: Όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας, ψήφισαν το ψήφισμα που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, μήπως του έδωσαν εν λευκώ εξουσιοδότηση να κάνει και όσες άλλες αλλαγές αυτός νομίζει στο κείμενο; Αν όχι, ας θέσουν το ζήτημα στο αμέσως επόμενο ΔΣ και ας επιβάλουν τη διόρθωση της απόφασης. Θα περιμείνουμε τις αντιδράσεις, από όλες τις πλευρές.


Μερικά Συμπεράσματα
  1. Η σοβαρότητα του προβλήματος και η έκταση που αναμένεται να πάρει στο άμεσο μέλλον είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε κανέναν να υπεκφύγει.
  2. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, παρά το ότι αποκρύπτει την πολιτική σκοπιμότητα της ασκούμενης πολιτικής, ανοίγει μια πόρτα για ανάλογες αποφάσεις σε άλλους δήμους στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι:
    • Στην ανάδειξη του προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες
    • Στη ενίσχυση της ευρύτερης λαϊκής αποδοχής των δράσεων κατά των πλειστηριασμών, που αποτελούν κομβικό σημείο για την έκβαση.
  3. Η αφαίρεση της παραγράφου για την υποτίμηση της ακίνητης περιουσίας ως στόχο, περιορίζει συνειδητά το εύρος των επιπτώσεων. Η κατανόηση ακριβώς αυτού του ζητήματος αντίθετα, οδηγεί σε διεύρυνση του μετώπου κατά της πολιτικής αυτής και υπέρ της αλληλεγγύης στους πληττόμενους, και από όσους δεν θίγονται σήμερα άμεσα από πλειστηριασμούς, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο. Ωστόσο αυτό οφείλουν να το αναδείξουν τα κινήματα, αν κάποιοι δήμοι δε θέλουν. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα της εισήγησης που αφορά στις τράπεζες, που επίσης αφαιρέθηκε. 
  4. Κανείς δεν επιχειρηματολόγησε κατά της ουσίας της παραγράφου, παρά μόνον η παράγραφος χαρακτηρίστηκε ως πολιτικολογία. Αλλά αν η ουσία της είναι αλήθεια, τότε η μη αναφορά της αλήθειας είναι κομματικός λόγος, γιατί υποκρύπτει κομματικές σκοπιμότητες. Η μήπως το όλο θέμα των πλειστηριασμών δεν είναι πολιτικό (πολιτικό, όχι κομματικό); 
  5. Η αναφορά σε κύρια κατοικία και όχι σε λαϊκή, δεν καλύπτει χιλιάδες περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών (πατρογονικές κατοικίες, γκαρσονιέρες μικρής αξίας κλπ), που κινδυνεύουν να τις χάσουν επειδή προστατεύεται (όσο προστατεύεται) μόνο η κύρια κατοικία τους (επίσης χαμηλού κόστους). Ο όρος λαϊκή κατοικία είναι απολύτως κατανοητός στους πολίτες. Ο ακριβής ορισμός του, αν υπήρχε πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, θα ήταν τεχνικό θέμα, που πάντως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δήμου.  
  6. Η επιμονή στη συρρίκνωση της παροχής νομικών υπηρεσιών σε απόρους μόνο, αναδεικνύει μάλλον τη γενική απροθυμία της διοίκησης για το ζήτημα, παρά τεχνικά προβλήματα. Η απροθυμία παρέμβασης στο ζήτημα έγινε φανερή και στη συνεδρίαση, όπου είδαμε δημοτικούς συμβούλους συνήθως λαλίστατους επί παντός επιστητού, να σιωπούν. Έτσι κι αλλιώς, φαίνεται ότι ο Δήμος, όπως και σε άλλα ζητήματα στο παρελθόν, δεν μπορεί να οδηγήσει την προσπάθεια αυτή, αλλά να οδηγηθεί. Πρωτοβουλίες όπως η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς (και όσοι μαζικοί φορείς μπουν στο παιχνίδι) θα σηκώσουν το βάρος της αντίστασης, και θα σύρουν (αν μπορούν) τους δήμους σε επικουρική στήριξη.
  7. Το γενικό πλαίσιο πάντως του ψηφίσματος, επιτρέπει σε όλες τις κινηματικές πρωτοβουλίες να απαιτήσουν, όταν χρειαστεί, τη συμβολή του δήμου και των υπηρεσιών του.
  8. Τέλος, θα σημειώσουμε την επαμφοτερίζουσα στάση του συνδυασμού "Συνεργασία", τουλάχιστον ως προς το "δια ταύτα" της ψηφοφορίας. Ο συνδυασμός έχει μεγάλη πείρα από ψηφοφορίες, ώστε το επιχείρημα "ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης του δημάρχου, αφού η άλλη (της Επιτροπής) δε θα μπει σε ψηφοφορία", να μην πείθει. Το επιχείρημα δεν ευσταθεί, γιατί η καταψήφιση με ταυτόχρονη ρητή δήλωση υποστήριξης του ψηφίσματος της Επιτροπής αρκούσε, ενώ σε περίπτωση που δεν πέρναγε το ψήφισμα της διοίκησης, θα ψηφιζόταν αυτό της Επιτροπής Αγώνα. Αν δεν υπάρχει άλλη πολιτική σκοπιμότητα, θα αναμένουμε σχετική αυτοκριτική ανακοίνωση από το συνδυασμό. Γιατί οι πολιτικές πράξεις είναι που μένουν τελικά.
_______________________________

Περισσότερα για του πλειστηριασμούς, θα βρείτε:
Αναλυτικό κείμενο για του πλειστηριασμούς, τους νόμους, συμβουλές κλπ εδώ
Ολόκληρες οι εισηγήσεις από την εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα για τους πλειστηριασμούς, εδώ

2 σχόλια :

  1. Με έκπληξη είδαμε στη "Διαύγεια" τα 2 συνθήματα στο τέλος του κειμένου, να έχουν λογοκριθεί. Το "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ" έχει γίνει "ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ", ενώ το "ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΚΟΡΑΚΙΩΝ" έχει απαληφθεί. Δείτε το βίντεο με την τοπθέτηση του Δημάρχου, και ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ καμία αναφορά στα συνθήματα. Αναρωτιώμαστε: Όσοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας, ψήφισαν το ψήφισμα που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, μήπως του έδωσαν εν λευκώ εξουσιοδότηση να κάνει και όσες άλλες αλλαγές αυτός νομίζει στο κείμενο; Αν όχι, ας θέσουν το ζήτημα στο αμέσως επόμενο ΔΣ και ας επιβάλουν τη διόρθωση της απόφασης. Θα περιμείνουμε τις αντιδράσεις, από όλες τις πλευρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο φύλλο Φεβρουαρίου της έκδοσης «Πολίτες της Ν. Ερυθραίας» διαβάσαμε άρθρο του Γ. Τσαγκάρη για τη συνεδρίαση του ΔΣ για τους πλειστηριασμούς και τη στάση του στην ψηφοφορία, που γράφει μεταξύ άλλων:

    Στα πλαίσια λοιπόν των υποχρεώσεων του Δήμου που είναι να στέκεται στο πλευρό των δοκιμαζόμενων δημοτών του και να είναι συμπαραστάτης σε κάθε δίκαιο αγώνα, κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο ψηφίσματος από την «Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς» κατά των πλειστηριασμών, με το περιεχόμενο του οποίου συμφωνούμε απόλυτα. Βέβαια σ’ ένα σχέδιο ψηφίσματος, μετά από συζήτηση μπορεί να επέλθουν κάποιες τροποποιήσεις, στον βαθμό που να μην αλλοιώνουν το πνεύμα και τον σκοπό του, έτσι ώστε αν δεν μπορεί να επιτευχθεί η ομόφωνη στήριξη από το σώμα, τουλάχιστον να έχει την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Με αυτή την λογική και στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, υπερψηφίσαμε τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν από την διοίκηση.

    Εκτιμούμε όμως ότι κάναμε λάθος, γιατί κάποιες από τις αλλαγές στο σχέδιο που κατατέθηκε, ίσως να μην φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα επί του πρακτέου. Αναφερόμαστε κυρίως στη μετατροπή της φράσης: «Καλεί το Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου να παράσχουν στους πληττόμενους κάθε πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη» αντικαθιστώντας την με: «….να παράσχουν στους πληττόμενους απόρους κάθε δυνατή πολιτική, νομική και πρακτική υποστήριξη», πιστεύουμε ότι αλλοιώνει το σκοπό του ψηφίσματος, γιατί η λέξη «άπορος» έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια. Συνήθως θεωρούνται οι συνάνθρωποι μας που δεν έχουν τα στοιχειώδη προς το ζην και προφανώς ούτε κανενός είδους ακίνητη περιουσία που να κινδυνεύει να χαθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και από την πλευρά του ο Δήμαρχος θα κατανοήσει το λάθος και στην πράξη θα παρασχεθεί νομική κάλυψη, εφόσον απαιτηθεί, σε δημότες που αποδεδειγμένα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα