2 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη της Επιτροπής στην εφημερίδα "Η Νέα Ερυθραία"

Στο φύλλο 385 της 26/11/2010, η εφημερίδα "Νέα Ερυθραία κάθε Εβδομάδα" δημοσιεύει συνέντευξη του Γιώργου Κανελλόπουλου με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ - ΕΕ - κυβέρνησης, σχετικά με την επιτροπή, τους στόχους της και τις δραστηριότητές της.


Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη από την ιστοσελίδα της εφημερίδας εδώ.


Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο της συνέντευξης από την παραπάνω ιστοσελίδα:


Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, Γιάννης Αδριανός, Νίκος Κωνσταντίνου και Χάρης Σμυρνιώτης μιλούν στη «Ν.Ε.» για την δραστηριότητα της Επιτροπής

Δραστηριοποιούνται από την άνοιξη του 2010, με το ξέσπασμα της λαίλαπας των μέτρων και με την εμπλοκή του ΔΝΤ στη χώρα μας, για να ενημερώσουν τον κόσμο σε τοπικό επίπεδο και, όπως λένε, «στις γειτονιές των βορείων προαστίων οι αντιθέσεις είναι ακόμη πιο έκδηλες και οι προκλήσεις ακόμη μεγαλύτερες». Συντονίζουν τον αγώνα τους μέσα από ανοιχτές συνεδριάσεις, στις οποίες καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν χωρίς προαπαιτούμενα και μέσω τις ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο http://epitropikifisias.blogspot.com.


Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, Γιάννης Αδριανός, Χάρης Σμυρνιώτης και Νίκος Κωνσταντίνου συνομιλούν με τη «Ν.Ε.» για τα «πώς» και τα «γιατί» της κίνησής τους.


- Πότε και γιατί δημιουργήθηκε η κίνησή σας;


Γ.Α.: «Η κίνησή μας ήταν μια πρωτοβουλία από κατοίκους-πολίτες της Κηφισιάς κατ’ αρχήν, που βρεθήκαμε την άνοιξη του 2010, μετά το ξέσπασμα της λαίλαπας των μέτρων και με την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο σκοπός μας ήταν να διευκολύνουμε τη δυνατότητα έκφρασης και αντίστασης στα μέτρα σε τοπικό επίπεδο ανθρώπων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, γενικότερα του λαού μας στην περιοχή που ζούμε και κινούμαστε. Αυτή ήταν η πρόθεση και αυτό τελικά σε ένα βαθμό προσπαθούμε σιγά-σιγά να υλοποιήσουμε».


- Γιατί από την Κηφισιά και τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζει μια από τις «προνομιούχες», κατά κοινή ομολογία, περιοχή των βορείων προαστίων;


Χ.Σ.: «Όποιος ακούει Κηφισιά και ‘‘κομπλάρει’’ σημαίνει ότι δεν γνωρίζει την περιοχή, που έχει αντιπροσωπευτικό πληθυσμό περίπου όπως και η υπόλοιπη χώρα. Από τις εργατικές συνοικίες και τα εργοστάσια της εθνικής οδού μέχρι την Πολιτεία. Σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κηφισιάς υπάρχουν προβλήματα και τους αγγίζουν όλα αυτά τα μέτρα και όπως σε όλες τις γειτονιές των βορείων προαστίων οι αντιθέσεις είναι ακόμη πιο έκδηλες και οι προκλήσεις ακόμη μεγαλύτερες. Ίσως να είναι και ένα ‘‘αβαντάζ’’ αυτό στο να αντιδράσει ο κόσμος και να εκφραστεί πιο δυναμικά και ουσιαστικά, αντιμετωπίζοντας από τη μια μεριά την πρόκληση του πλούτου και από την άλλη τις καθημερινές ανάγκες που στις εργατικές και λαϊκές περιοχές, κυρίως, τους αγγίζουν τα προβλήματα επιβίωσης».


- Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης κίνησης ή η προσπάθειά σας εκδηλώνεται μόνο σε τοπικό επίπεδο;


Ν.Κ.: «Από οργανωτικής άποψης, η κίνησή μας είναι τοπική. Από την άλλη πλευρά δεν κρύβουμε ότι κινούμαστε στο χώρο της Αριστεράς. Δημιουργήθηκε μια ανάγκη, τότε με τις πρώτες απεργίες που ξεκίνησαν κυρίως μετά τις 5 Μαρτίου 2010, να διευκολύνουμε τον κόσμο και την ενημέρωσή του -καθώς από τα ΜΜΕ γινόταν μια φοβερή προπαγάνδα- στο να κινητοποιηθεί και να συμμετέχει στις κεντρικές συγκεντρώσεις και απεργίες. Ο κόσμος στις γειτονιές, πέρα από την τηλεόραση, δεν ενημερωνόταν. Μια ομάδα ανθρώπων που γνωριζόμαστε εδώ στην Κηφισιά και είχαμε συμμετάσχει και συνεργαστεί σε διάφορα μέτωπα, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε αυτό το σχήμα. Ούτε τα συνδικάτα θέλουμε να αντικαταστήσουμε, ούτε τα κόμματα. Δεν έχουμε κομματική αναφορά, έχουμε όμως σαφή πολιτική αναφορά. Συμμετέχουμε ως πρόσωπα και όχι ως πολιτικοί φορείς, ανεξάρτητα αν κάποιος μπορεί να ανήκει σε κάποιον πολιτικό φορέα ή όχι. Η συμμετοχή των μελών της επιτροπής εκφράζει ατομικά τη δική τους θέληση και πολιτική στάση».


- Στο σύντομο χρονικό διάστημα που ενεργοποιήστε, ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά σας;


Γ.Α.: «Έχει αναπτυχθεί ήδη ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο, για το χρόνο δράσης της επιτροπής, με πολίτες της Κηφισιάς, αλλά και από τις γύρω περιοχές Νέας Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Πεύκης και Λυκόβρυσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται και συμμετέχουν σε δραστηριότητές μας. Έχουμε πραγματοποιήσει δυο κεντρικές εκδηλώσεις στο δημαρχείο της Κηφισιάς, φέρνοντας στην αρχή τον οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη και τον καθηγητή εργατικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννη Κουζή, μια εκδήλωση που συγκέντρωσε πάνω από 80 άτομα. Τον Οκτώβριο κάναμε μια εκδήλωση με τον οικονομολόγο Λεωνίδα Βατικιώτη και έχουμε παρέμβει σε όλα τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν στην εξέλιξη των μέτρων, όπως ήταν οι απεργίες του καλοκαιριού, παρεμβάσεις σε λαϊκές αγορές και σε σούπερ μάρκετ. Τελευταία κάναμε δυο παρεμβάσεις αρκετά σημαντικές. Στην παρέλαση στην Κηφισιά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανοίχτηκε ένα πανό με αναφορά στο ‘‘Όχι’’ του 1940 σε σχέση με τα σημερινά μας καθήκοντα του ‘‘Όχι’’ απέναντι στην τρόικα, το ΔΝΤ και την καταστροφή που φέρνουν στο λαό μας, με μεγάλη και σοβαρή ανταπόκριση. Μια τελευταία ενέργεια ήταν η παρέμβασή μας στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ Κηφισιάς, όπου μοιράστηκε έντυπο υλικό και ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του καταστήματος να μην προχωρήσουν σε διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της ανεργίας, να γίνουν ρυθμίσεις εξόφλησης λογαριασμών και συνεχίζουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις».


- Στόχος σας είναι μόνο η ενημέρωση του κόσμου ή θα προχωρήσετε και σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις;


Χ.Σ.: «Η λογική μας δεν είναι η λογική των ‘‘χάπενινγκς» και των εντυπώσεων. Η λογική μας είναι να υπάρξει και να ριζώσει μια πρωτοβουλία πολιτών, όπως συμβαίνει και με άλλες κινήσεις ανά τη χώρα, η οποία να μεγαλώνει την απήχησή της και τη δικτύωσή της στον κόσμο. Το στοιχείο της ενημέρωσης που έβαλε ο Νίκος νωρίτερα είναι από τα πρωταρχικά ζητήματα, δηλαδή, να διατυπώσουμε την άλλη άποψη: ‘‘Τι θα γίνει με το χρέος, μπορεί να πληρωθεί’’; ‘‘Τα πράγματα έχουν μια προσωρινή διάρκεια κι έπειτα θα ξαναπάρουμε εμπρός ή είναι πολύ βαθύτερα και οι απαντήσεις θα πρέπει να έχουν μια άλλη μορφή’’; Το άλλο ερώτημα είναι ‘‘τι θα γίνει με τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος’’; ‘‘Υπάρχουν δυνατότητες και πεδία ξεπεράσματος’’; Φιλοδοξούμε ότι αν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου πως δεν δουλεύουμε προσχηματικά για να περάσουμε τη γραμμή κάποιου κόμματος ή να φέρουμε στο προσκήνιο κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων, θα αγκαλιαστεί αυτή η κίνηση, γιατί υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα από τον κόσμο. Βέβαια, δεν περιμένουμε ούτε θεαματική ούτε και άμεση ανταπόκριση. Προτιμάμε τα μικρά και σταθερά βήματα που να δείχνουν μια φερεγγυότητα και όχι εντυπωσιασμό, που να έχουν ένα σαφές κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο και να μην αφήνουν αμφισημίες στην ερμηνεία του. Οι αποδέκτες των ενεργειών μας πάντα είναι επιλεγμένοι με βάση αυτά που εισπράττουμε από την καθημερινότητα. Η επόμενη κίνησή μας θα είναι να κάνουμε μια παρέμβαση στο ΙΚΑ Αμαρουσίου σε ώρες αιχμής. Πρώτον, για να καταλάβει ο κόσμος γιατί ταλαιπωρείται, δεύτερον, για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι αν θέλουν να αγωνιστούν, έχουν συμμάχους στην κοινωνία, κατά τρίτον, για να πάρει ένα μήνυμα και η τοπική διοίκηση του ΙΚΑ ότι θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Δεν μπορεί πια ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος να σηκώνουν καθημερινά τα βάρη για το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία. Ειδάλλως, θα προχωρήσουμε και σε πιο δυναμικές ενέργειες. Αυτό είναι σαφές».


- Ποια είναι, λοιπόν, η άλλη άποψη στο «μονόδρομο του μνημονίου»;


Ν.Κ.: «Για μας υπάρχει άλλος δρόμος. Οργανώσαμε αυτές τις συζητήσεις με τους οικονομολόγους, για να μπορέσει να βοηθηθεί ο κόσμος, αλλά κι εμείς οι ίδιοι, να ξεπεράσουμε την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων εξουσίας ότι υπάρχει ένας μόνο ένας δρόμος. Αυτός της στοχοποίησης του ελληνικού πληθυσμού, της μεγαλύτερης ταξικής ανισότητας και ότι όλα τα βάρη θα πρέπει να τα πληρώσει ο ίδιος ο λαός. Φυσικά και υπάρχει άλλος δρόμος, αρκεί να αντισταθεί ο κόσμος, να σηκώσει το κεφάλι και ταξικά να αντιμετωπίσει την κατάσταση την οποία δέχεται. Δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε με οικονομικά στοιχεία πόσο είναι το χρέος και αν έχει πληρωθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι έχει πληρωθεί δυο και τρεις φορές από τον ελληνικό λαό. Τα χρήματα τα οποία ζητάνε με τις θυσίες μας πάνε απευθείας στους τραπεζίτες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τόσο απλά βλέπουμε την κατάσταση και νομίζουμε ότι τόσο απλή είναι. Από αυτήν την έννοια προσπαθούμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο ενάντια σε αυτό που πάνε να επιβάλλουν».


- Οι πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσαν ένα μήνυμα αντίδρασης ότι μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό;


Γ.Α.: «Το μήνυμα των εκλογών έχει και θετικά και ορισμένα αντιφατικά στοιχεία. Χωρίς αυτό σώνει και καλά να αποτελεί και θέση της επιτροπής, εκτιμώ ότι καταγράφηκε μια αντίδραση, έστω και με τη μορφή του λευκού, του άκυρου, της αποχής, της οριακής ενίσχυσης δυνάμεων της Αριστεράς, αναντίστοιχη, βεβαίως, με το μέγεθος της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εκλεγμένες διοικήσεις στους δήμους που έχουν καταγράψει ένα πραγματικό ποσοστό του εκλογικού Σώματος της τάξης 15% έως 25%, είναι ενδεικτικό. Όπως επίσης, χρήζει ερμηνείας, χωρίς αν είμαστε εκλογολόγοι, και η αντίδραση του κόσμου ενάντια στα μέτρα του μνημονίου. Τα λένε και οι δημοσκοπήσεις και δεν μπορεί να αποκρυφτεί αυτό το στοιχείο σε επίπεδο ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος. Εμείς δεν πήραμε καμία θέση υπέρ κανενός συνδυασμού στην τοπική αναμέτρηση. Απλώς θέσαμε στην περίοδο των δημοτικών εκλογών κάποια βασικά ερωτήματα, εξηγώντας τι είναι ο ‘‘Καλλικράτης’’. Θεωρούμε ότι είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μεταφορά, δηλαδή, και οι περικοπές που θα έρθουν σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας, τα σχολεία, την υγεία, τις παροχές από τους δήμους κ.λ.π.».


- Σκέφτεστε να κάνετε παρεμβάσεις και για τοπικά θέματα ή η κεντρική πολιτική θα είναι πάντα η βασική σας κατεύθυνση;


Χ.Σ.: «Όσο τα γενικά δεν τα κάνεις τοπικά, δεν μπορείς να έχεις απήχηση. Αν πηγαίνεις να δημιουργήσεις ένα πολιτικό θέμα χωρίς αυτό να αγγίζει τους ντόπιους, δεν θα σε πλαισιώσουν. Από αυτήν την έννοια, το κάθε γενικό θέμα έχει την τοπική του έκφραση. Για τα ιδιαίτερα τοπικά θέματα, αν μέσα σε αυτά βάλουμε την οικολογία, το περιβάλλον, γενικότερα τη ζωή της πόλης, φυσικά και δεν μας αφήνουν αδιάφορους, αν και όλα αυτά θα υποταχθούν σε πολιτικές τύπου ‘‘Καλλικράτη’’. Οι όποιες τοπικές εξουσίες που θα διαχειριστούν, ενδεχομένως, μεγαλύτερα κονδύλια ή και μεγαλύτερες ευθύνες, θα αντεπεξέλθουν ή όχι στο βαθμό που θα πιέσει ο κόσμος. Ετοιμάζουμε υποδοχή της νέας δημοτικής αρχής που θα περιλαμβάνει κάποια παρέμβαση για το τι σκοπεύουν να κάνουν σε συγκεκριμένα αιτήματα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού. Ο εκσυγχρονισμός και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους που αναφέρει το μνημόνιο και επαγγέλλεται η κυβέρνηση, γίνονται για να διολισθήσουν δημόσια αγαθά πιο εύκολα στην αγορά και σε ΣΔΙΤ».

- Σκοπεύετε σε συνεργασίες με άλλους φορείς στην ευρύτερη περιοχή;

Ν.Κ.: «Όταν ξεκινήσαμε, διατυπώσαμε δυο αρχές. Ότι θα λέμε αυτό που είμαστε, όχι αυτό που θα θέλαμε να είμαστε και ότι θα φτάνει το χέρι μας εκεί που μπορεί. Θέλουμε να ριζώσουμε στην Κηφισιά. Ο στόχος μας δεν είναι να ρίξουμε πυροτεχνήματα ή μπαλωθιές, αλλά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο τέτοιο, πλαισιωμένο από εργαζόμενους, ώστε να αρχίσει να οργανώνεται αυτό το κύμα αντίστασης που απαιτείται σήμερα απέναντι στην κατάσταση που υπάρχει. Είναι δύσκολο, με την έννοια ότι έχουν βάλει τον κόσμο σε συνθήκες κρίσης να παλεύει για το καθημερινό μεροκάματο, κρατώντας τη συνείδησή του πολύ χαμηλά με σκοπό να τον απομακρύνουν από κάθε οργανωμένη αντίσταση. Αν ο κόσμος δεν οργανωθεί και δεν συμμετέχει, η φτωχοποίηση και η κρίση θα φέρουν συντηρητικοποίηση. Η νέα λαίλαπα είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας. Δεν είναι αυτοσκοπός πόσο θα μεγαλώσουμε χωρικά, αλλά ούτε και έχουμε βάλει σύνορα. Ασφαλώς και δεν μας αφήνουν αδιάφορους κινήσεις σε άλλες γειτονιές. Θέλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη του αγώνα, της ενότητας και της μαζικότητας. Η επιτροπή συνεδριάζει ανοιχτά και καλούμε τον κόσμο που ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει χωρίς προαπαιτούμενα».





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα