31 Μαΐου 2011

Σύνταγμα, 29 Μάη

Με τη συγκλονιστική συγκέντρωση της Κυριακής, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, ο αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση της υποτέλειας, του μνημονίου, και του ξεπουλήματος μπαίνει σε νέα φάση.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν ήδη σε μια στοιχειώδη οργάνωση:
Στο κέντρο της πλατείας λειτουργεί μετά τις 9 το βράδυ η Λαϊκή Συνέλευση. Αμεσοδημοκρατική, με τους ομιλητές να δηλώνονται εκ των προτέρων και η σειρά τους να καθορίζεται με κλήρωση, με κανόνες συζήτησης που αποφασίστηκαν (όπως η μη διακοπή του ομιλητή που παραβιάζει τον χρόνο με φωνές, αλλά με υπενθύμιση μέσω συγκεκριμένης χειρονομίας), αποφασίζει με ψηφοφορία για ζητήματα οργάνωσης της συγκέντρωσης και του γενικότερα του αγώνα, ενώ ήδη συγκρότησε 8 επιτροπές πρακτικής οργάνωσης των συγκεντρώσεων.
Η συνέλευση αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μετονομασία του κεντρικού συνθήματος της συγκέντρωσης από το «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» (μετάφραση του σχετικού συνθήματος των Ισπανών διαδηλωτών), σε «Άμεση Δημοκρατία Τώρα». Από τις πρώτες αποφάσεις της είναι το παρακάτω ψήφισμα:   

Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος


Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!
Δείτε εδώ αποσπάσματα από τοποθετήσεις στη συνέλευση της 1ης μέρας. Σκηνές από τις πρώτες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα:Ειδικά η συγκέντρωση της Κυριακής εντασσόταν στην "Ευρωπαϊκή Επανάσταση" (European revolution - 29 May), πρωτοβουλία (μέσω Facebook) των Ελλήνων και Ισπανών διοργανωτών των αντίστοιχων συγκεντρώσεων, στην οποία και συμμετείχαν πάνω από 100 πόλεις από 26 χώρες. Στιγμιότυπα θα βρείτε στο facebook


Το επόμενο Πανευρωπαϊκό ραντεβού είναι την Κυριακή 5 Ιουνίου. Στο  μεταξύ, οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τις κεντρικές πλατείες σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται καθημερινά, με προσπάθεια να οργανωθεί η ενημέρωση και συμμετοχή σε γειτονιές και χώρους δουλειάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα