22 Μαΐου 2011

«Αληθινή Δημοκρατία Τώρα»

Από την Κυριακή 15 Μάη, μια βδομάδα πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέοι, κατακλύζουν τις πλατείες 50 και πλέον πόλεων της χώρας. Στην Puerta del Sol, κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει (κατά τα πρότυπα της πλατείας Ταχρίρ στην Αίγυπτο) με σκοπό να παραμείνουν μέχρι τις εκλογές, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Τις διαδηλώσεις καλεί η πρωτοβουλία «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα» που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2011 και συγκεντρώνει πάνω από 500 επιτροπές και κινήματα από όλους τους χώρους. Στην πρωτοβουλία δε συμμετέχει κανένα κόμμα ή συνδικάτο, υποστηρίζεται όμως από την Ενωμένη Αριστερά.


Αφορμή για να εκδηλωθεί η οργή του λαού ήταν οι εκλογές, όπου τα κόμματα του κατεστημένου σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με τις ίδιες ψευδείς και υποκριτικές υποσχέσεις, διεκδικούν ξανά την ψήφο μιας νεολαίας με 45% ανεργία στις ηλικίες από 18 ως 25 ετών, σε μια χώρα με μισθούς στάσιμους για 10 χρόνια, και με νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές του κοινωνικού κράτους που πάρθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση Θαπατέρο. Η πρωτοβουλία καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει τα κόμματα του Ισπανικού δικομματισμού.

Από το «Μανιφέστο των Πολλών» που συντάχθηκε το ξημέρωμα της 18ης Μάη στην Puerta del Sol:

«Μετά από πολλά χρόνια απάθειας, μία ομάδα πολιτών διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικής προέλευσης (σπουδαστές, καθηγητές, βιβλιοθηκάριοι, άνεργοι, εργαζόμενοι…) ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ από την αποτυχία αντιπροσώπευσης και τις προδοσίες που συμβαίνουν στο όνομα της δημοκρατίας, ενωθήκαμε στην Puerta del Sol επιστρέφοντας στην ιδέα της Πραγματικής Δημοκρατίας….

Η Πραγματική Δημοκρατία σημαίνει να δίνεις τα πραγματικά ονόματα στην αρρωστημένη κατάσταση που ζούμε: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s και η Standard and Poors, το Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα και είναι υποχρέωσή μας να τα κατονομάσουμε.

Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό διάλογο ικανό να δημιουργήσει έναν νέο κοινωνικό ιστό, που είναι για χρόνια συστηματικά τραυματισμένος από τα ψέματα και τη διαφθορά. Οι πολίτες έχουμε χάσει την σεβασμό μας στα πολιτικά κόμματα της πλειοψηφίας, όμως αυτό δεν ισοδυναμεί με απώλεια της κριτικής μας ικανότητας. Το αντίθετο, δεν φοβόμαστε την πολιτική. Το να παίρνεις τον λόγο είναι πολιτική. Το να ψάχνεις εναλλακτικές για τη συμμετοχή του πολίτη είναι πολιτική.»

Αρχικά η (Σοσιαλιστική) κυβέρνηση προσπάθησε να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις: Συλλήψεις, προβοκάτσιες, απαγορεύσεις πορειών. Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το κίνημα, και να αποκρύψουν τις αντισυστημικές πλευρές του. Απέτυχαν. Τώρα η κυβέρνηση «προβληματίζεται από τις ανησυχίες των νέων» και προσπαθεί να «ακούσει τη νεολαία».

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής 23/5, οι Ισπανοί πολίτες του «Κινήματος 15 Μάη» αποφάσισαν να παραμείνουν κατασκηνωμένοι στην Puerta del Sol της Μαδρίτης για μία εβδομάδα ακόμη, μη διαλύοντας τη συγκέντρωση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αποφάσισαν να επίσης συσταθεί μία επιτροπή επιφυλακής, για το ενδεχόμενο που η αστυνομία αποφασίσει να διαλύσει τη συγκέντρωση, ενώ θα ψηφίσουν εκ νέου το επόμενο Σαββατοκύριακο για το εάν και πώς θα συνεχίσουν.


Δείτε φωτογραφίες

Σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν αρχίσει αντίστοιχες δράσεις. Στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα