10 Σεπτεμβρίου 2014

Οι χαλυβουργοί παρεμβαίνουν σε συναυλία του Δήμου Κηφισιάς

Τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, στη συναυλία του Δήμου Κηφισιάς με το Βασίλη Λέκκα στο αίθριο του δημαρχείου Κηφισιάς, έγινε η πρώτη (σε εκδηλώσεις των Μενανδρείων) παρέμβαση απολυμένων χαλυβουργών σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς. Αφορμή η «χορηγία» της Χαλυβουργίας Ελλάδος στα «Μενάνδρεια» του δήμου Κηφισιάς. 

Η Χαλυβουργία και ο ιδιοκτήτης της κος Μάνεσης, αποτέλεσε σύμβολο αντεργατικής πολιτικής, ενώ οι εργαζόμενοί της διεξήγαν έναν από τους σημαντικότερους εργατικούς αγώνες της εποχής του μνημονίου. Μόλις στις 11 Ιουνίου (τις μέρες ίσως που οι υπεύθυνοι του Δήμου έκλειναν τη συμφωνία της χορηγίας), εγκρίθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη νέα σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων της εταιρείας. Και όμως, την ίδια στιγμή που η Χαλυβουργία απολύει τους εργαζόμενούς της, βρίσκει λεφτά για «χορηγίες», ενώ ο Δήμος τη διαφημίζει!

Από νωρίς δεκάδες μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και απολυμένων χαλυβουργών, μοίραζαν σχετική προκήρυξη στους θεατές που έρχονταν για τη συναυλία (δείτε την προκήρυξη εδώ). Αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του νομικού προσώπου του Δήμου που διοργανώνει τις εκδηλώσεις (και που ευθύνεται για τις χορηγίες), Ο Αργύρης Χατζηγιαννάκης, απολυμένος χαλυβουργός, πήρε το μικρόφωνο και έκανε τοποθέτηση για το ζήτημα:

Η Χαλυβουργία που είναι χορηγός στην  εκδήλωση, απέλυσε γύρω στους 350 ανθρώπους. Φτάνει κάποιους ανθρώπους σε απόγνωση. Εγώ είμαι από τους πρώτους, υπάρχουν όμως εδώ και άλλοι που είναι από τους τελευταίους απολυμένους. Ευχαριστούμε τον κο. Μάνεση από την καρδιά μας, γιατί μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των 3 ετών και κάτι, από άγνωστοι και άσημοι άνθρωποι, πολλοί από σας μπορεί να μας έχετε βοηθήσει, όπως ο κύριος Λέκκας, που μας έχει συμπαρασταθεί με διάφορους τρόπους, και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό. Ευχόμαστε στον κο. Μάνεση να κάνει πάντα τέτοιες χορηγίες. Να απολύει κόσμο και από την άλλη πλευρά να κάνει χορηγίες, δείχνοντας το καλό του πρόσωπο. Το καλό του πρόσωπο το έχει δείξει σε μας. Και πάλι σας ευχαριστώ, και συγνώμη γι’ αυτή την παρέμβαση. Να ευχαριστήσω και πάλι την Επιτροπή Αγώνα της Κηφισιάς γι αυτήν την παρέμβαση. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετά το τέλος της παρέμβασης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Σ’ εργάτες απολύσεις, στο δήμο χορηγία, όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», και ετοιμάστηκαν να αποχωρήσουν. Ο Βασίλης Λέκκας, δηλώνοντας προφανώς έτσι τη συμπαράστασή του, τους κάλεσε να μείνουν και να παρακολουθήσουν τη συναυλία, πράγμα που έγινε.

Δείτε σκηνές από την παρέμβαση όπως την κατέγραψε απολυμένη χαλυβουργός (ο δαίμων της βιντεοκάμερας δε μας επέτρεψε την καταγραφή της παρέμβασης από δική μας κάμερα, αλλά ευτυχώς η φίλη χαλυβουργός μας έστειλε το δικό της βίντεο. Την ευχαριστούμε πολύ):Η ίδια η συναυλία ήταν κατανυκτική. Ο Βασίλης Λέκκας, εξαιρετικός καλλιτέχνης και όχι μόνο, συνεπήρε το κοινό με αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, αλλά και του Γιάννη Σπάθα και Γιώργου Τρανταλίδη, σε στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών.
Στο τέλος της συναυλίας, ο Βασίλης Λέκκας ξεσήκωσε τον κόσμο, που όρθιος τραγούδησε μαζί του τη «Ρωμιοσύνη» και «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Αυτά τα τραγούδια είναι διαχρονικά γιατί εκφράζουν την κατάσταση της χώρας μας, είπε ο Βασίλης, και πρέπει να τα περιφρουρούμε. Ο δικός μου δρόμος, είναι η οργάνωση της συνείδησης του κόσμου μέσα από τα ακούσματα, τα τραγούδια και τους στίχους.

Αν και ένα βίντεο δε μπορεί να αποδώσει το κλίμα της συναυλίας, πάρτε μια ιδέα παρακάτω:______________________________
Σημείωση: Οι παρεμβάσεις θα συνεχισθούν και σε άλλες εκδηλώσεις των "Μενανδρείων".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα