11 Φεβρουαρίου 2016

Ολόκληρη η απόφαση του Δήμου για το εργοστάσιο Βιομάζας

Σε συνεδρίασή του την Τετάρτη 10/2/2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου κατά της εγκατάστασης του νέου (αλλά και του παλιού) εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αεριοποίησης βιομάζας στο Καλυφτάκι.


Η Επιτροπή είχε συνεδριάσει 2 φορές. Στη δεύτερη παραβρέθηκαν και κάτοικοι με ειδικό ενδιαφέρον ή γνώσεις, καθώς και οι παρακάτω μαζικοί φορείς, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το θέμα:
  • Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς
  • Σύλλογος "Καλυφτάκι"
  • Σύλλογος Εργατικών Πολυκατοικιών και Κάτω Κηφισιάς
  • Σύλλογος "Κηφισός"
  • Ένωση Γονέων Κηφισιάς
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του Δήμου

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (από τη διαύγεια), η οποία και έγινε το βασικό κείμενο που θα καταθέσει ο Δήμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, και όπου αλλού χρειαστεί στα επόμενα στάδια.

Οι θέσεις που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς    

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς κατέθεσε κείμενο με τις θέσεις της για το θέμα κωδικοποιημένες, που εκτός από κριτική της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως προς τις πραγματικές επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο έργο, περιείχε και το πολιτικό πλαίσιο αντιμετώπισης των θεμάτων της οικολογίας & περιβάλλοντος, της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ειδικότερα, του ρεύματος σαν αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα, των ενεργειακών αντί για διατροφικές καλλιέργειες, την ύποπτη φύση της επένδυσης κλπ. Το κείμενο είχε ήδη δημοσιευθεί στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ και μοιράστηκε στους δημότες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

Δείτε το κείμενο - θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς εδώ 


Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κινήθηκε (τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα) σε συναινετικά πλαίσια:


Η κα Πατρινού, πρόεδρος της επιτροπής, ενημέρωσε το σώμα ότι η εισήγηση περιέχει 2 μέρη: Το 1ο αναφέρεται στις συνέπειες της βιομάζας στον ανθρώπινο οργανισμό ανεξαρτήτως μέτρων που τυχόν ληφθούν, και το 2ο περιέχει όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να περιλαμβάνει η μελέτη για να φτάσει σε κάποιο αξιόπιστο πόρισμα, και τα οποία δεν περιλαμβάνει: Τις χρήσεις του ΒΙΠΑ, πραγματικά στοιχεία όπως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, τουριστικές μονάδες, αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, πλάτη οδών σχετικά με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση κλπ, τα οποία δείχνουν ότι δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου. Η μελέτη είναι εντελώς αόριστη ως προς την ανάλυση των εναλλακτικών λύσεων (άλλες περιοχές), δεν αιτιολογεί αυτό που αναφέρεται ως «αρχή της εγγύτητας»,. Δηλ. ότι αλλού γίνεται η εκπομπή ρύπων και αλλού η ωφέλεια για το περιβάλλον. Έχει και άλλες ανακρίβειες η μελέτη, αναφέρεται στην 1η μονάδα σαν να είχε «παρεμφερές» αντικείμενο και όχι βιομάζα, δεν έχει κάνει εκτίμηση για τη σωρευτική επίδραση των μονάδων στην υφιστάμενη κατάσταση από υπάρχουσες μονάδες. Υπάρχει θέμα 1ης ύλης, που δεν μπορεί να βρεθεί σε βάθος όχι 3ετίας αλλά 15ετίας. Τελικά η Κηφισιά καλείται να γίνει το πειραματόζωο αυτής της τεχνολογίας, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για την εφαρμογή της αλλού και τις συνέπειες για τους κατοίκους, με τεχνολογία που θα εισαχθεί από την Κίνα και δεν ξέρουμε σε πιο βαθμό πληροί τις προϋποθέσεις.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το πόρισμα θα προωθηθεί στην περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και θα αποτελεί τη βάση της τοποθέτησης του δήμου και προφορικά, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και στα δικαστήρια αν χρειαστεί.

Ο κος Κανακάκης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, συμβούλους, ειδικούς, πολίτες και συλλόγους, για τη συμβολή τους στο έργο της επιτροπής. Το πόρισμα ανταποκρίνεται με πληρότητα σε όσα θέλαμε είπε. Πχ. στο θέμα των χρήσεων του ΒΙΠΑ, που ίσως είναι το πιο σημαντικό, γιατί αν καταφέρουμε να τροποποιήσουμε αυτές τις χρήσεις, θα λύσουμε πολλά θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ο κος Βάρσος, επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι η Κηφισιά έχει ένα μεγάλο τμήμα παραδοσιακό, με 160 διατηρητέα και 10 μουσεία

Η εισήγηση ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα.
______________________________________________

Δείτε εδώ την ιστορία του θέματος από το 2013, όπως την κατέγραψε το ιστολόγιο της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα