18 Μαρτίου 2017

Θετικό κλίμα στο ΔΣ Κηφισιάς, η προσπάθεια αποτροπής της φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών δεν πέρασε

Έγινε την Τετάρτη 15/3 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, όπου συζητήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα της φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών σε κτίριο στο Κεφαλάρι. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, στη συντριπτική του πλειοψηφία υπέρ της υποδοχής των μεταναστόπουλων, ενώ φορείς όπως η Ένωση Γονέων Κηφισιάς, το σωματείο εργαζομένων του Δήμου και η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς τοποθετήθηκαν επίσης θετικά. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό, με λίγες θλιβερές εξαιρέσεις, οι οποίες μάλιστα δεν παρέλειπαν να δηλώσουν την αντιρατσιστική τοποθέτησή τους, τουλάχιστον στα λόγια. Δεν υπήρξαν αποφάσεις, μέχρις ότου η πρόταση συγκεκριμενοποιηθεί, ωστόσο η διάθεση ήταν διάθεση αποδοχής της φιλοξενίας. Δείτε παρακάτω αναλυτικά το ιστορικό και ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση. Τα βίντεο είναι από το Web TV του "Τύπου της Κηφισιάς"

Το ιστορικό του θέματος

Το θέμα προέκυψε όταν, όπως είπε ο δήμαρχος, «πριν ενάμιση μήνα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κος Αυγερινός, άτυπα μας ενημέρωσε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) διεκδικεί ένα πρόγραμμα λειτουργίας 4 δομών σε όλη την Ελλάδα, για την υποδοχή για λίγους μήνες έως ένα χρόνο το πολύ, νεαρών ανηλίκων έως 12-13 ετών». Για την Κηφισιά, το πρόγραμμα προβλέπει φιλοξενία των παιδιών στο ισόγειο (11 δωματίων) του κτιρίου της οδού Γεωργαντά 3 στο Κεφαλάρι.

Το κτίριο είναι κληροδότημα, που είχε παραχωρηθεί από το 1962 με συμβόλαιο δωρεάς στον ΕΕΣ για να λειτουργήσει ως γηροκομείο, όσο θα βρίσκονταν εν ζωή νοσοκόμες του ΕΕΣ να το λειτουργούν, ενώ μετά θα παραχωρούνταν στο δήμο για κοινωφελείς σκοπούς. Μετά το θάνατο των νοσοκόμων, το 2009, το εφετείο Αθηνών, απεφάσισε ότι ο σκοπός για τον οποίο δωρίθηκε το ακίνητο στον Ερυθρό Σταυρό κατέστη ανέφικτος, και με σύμφωνη γνώμη του Ερυθρού Σταυρού, απεφάνθη ότι το ακίνητο θα πρέπει να περιέλθει στο δήμο με σκοπό κοινωφελές έργο. Έτσι το ακίνητο είναι σήμερα ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά η διοίκηση του δήμου έχει κινήσει τις διαδικασίες, κατά την εκτίμηση του δημάρχου διάρκειας κάποιων μηνών, για να περιέλθει η κυριότητα στον δήμο.


Το επίδικο κτίριο
Οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο της φιλοξενίας διέρρευσαν στον τύπο με δημοσίευμα της 1/3. 5 μέρες αργότερα, και σύμφωνα με δημοσίευμα στο site της εφημερίδας «Κηφισιά» που επιβεβαιώθηκε, «πολίτες και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων συλλόγων, κατόπιν της πρόσκλησης του Συλλόγου Πολιτείας συναντήθηκαν σε καφέ της περιοχής τη Δευτέρα 6 Μαρτίου το απόγευμα, προκειμένου να εκδώσουν ψήφισμα αποστροφής προς τα παιδιά αυτά … Παρόντες στη συνάντηση της Δευτέρας από δημοτικούς συμβούλους ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος από το συνδυασμό «Σίγουρα Βήματα» και ο Γιάννης Καπάτσος από την «Ελληνική Αυγή»  και οι περισσότεροι παριστάμενοι υπέγραψαν για το ανεπιθύμητο των μεταναστών». Δείτε λεπτομέρειες εδώ

Το κείμενο των συλλόγων προς το ΔΣ Κηφισιάς, βασίζεται αποκλειστικά σε νομικά επιχειρήματα, αβάσιμα κι αυτά όπως απεδείχθη στη συζήτηση στο ΔΣ, και σε κανένα επιχείρημα ουσίας. Δείτε το εδώ

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, αφού πληροφορήθηκε το ζήτημα, επαλήθευσε την αλήθεια της πληροφορίας, καθώς και το μεγάλο ενδεχόμενο το θέμα να συζητηθεί στο ΔΣ της 15/3, δημοσίευσε στο ιστολόγιό της το ζήτημα το βράδυ της προηγουμένης, καλώντας τους δημότες να παραβρεθούν στο ΔΣ. Πραγματικά, παρά το σύντομο της έκκλησης, πολλοί ήταν οι δημότες που ευαισθητοποιήθηκαν και παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στους δημοτικούς συμβούλους είχε μοιραστεί το παρακάτω λιτό αλλά μεστό κείμενο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κηφισιάς:
________________________________________________________________

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Προς
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς
Δημοτικούς Συμβούλους
                                                15 Μαρτίου 2017
ΔΗΛΩΣΗ
Σχετικά με την εγκατάσταση προσφυγόπουλων σε κτίριο στην Πολιτεία

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Κηφισιάς με χαρά και αγάπη θα υποδεχθεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε περίπτωση που φιλοξενηθούν σε κτίρια στο δήμο μας. Είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλλουμε στο να γίνουν οι συνθήκες διαβίωσής τους όσο γίνεται καλύτερες και να αγκαλιαστούν από τα παιδιά μας και την τοπική κοινωνία.
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο
________________________________________________________________

Αρχικά, ενημέρωσε το σώμα ο δήμαρχος:

Ο δήμαρχος, Γ. Θωμάκος


Βίντεο με τοποθετήσεις του δημάρχου και δημοτικών Συμβούλων

Οι ανησυχίες είναι σεβαστές. Η κουβέντα πρέπει να γίνει πάνω σε πραγματικά προβλήματα, όχι σε εξωφρενικές διαδόσεις. Πριν περίπου ένα χρόνο, όταν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας ήταν ασυγκράτητες, άτυπα μας είχαν ενημερώσει ότι όλοι οι δήμοι θα χρειαστούν κάποια στιγμή να δεχτούν κάποια δομή μεταναστών. Αυτό ευτυχώς δε συνέβη γιατί μεσολάβησε η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ. Τότε είχα δημόσια δηλώσει ότι ο δήμος μας αντικειμενικά δεν προσφέρεται από πλευράς υποδομών κλπ. για εγκατάσταση μιας παρόμοιας δομής. Ταυτόχρονα μας είχε απασχολήσει η περίπτωση να συνδράμουμε σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, κατά κανόνα οικογένειες, στην υποδοχή μικρών ανηλίκων αλλοδαπών παιδιών, χωρίς τότε αποτέλεσμα, γιατί οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές. Απαιτείται ταυτοποίηση των νεαρών παιδιών, και αραβόφωνη οικογένεια.

Πιστεύω ότι το να εκπέμψουμε ως κοινωνία ή ως δήμος μία αποστροφή προς τη φιλοξενία, από ιδιώτες μάλιστα, νεαρών παιδιών, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στοχοποίησης του δήμου. Είναι η χειρότερη εποχή για να φύγει από την Κηφισιά, την Ερυθραία και την Εκάλη ένα μήνυμα ελιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Πριν ενάμιση μήνα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κος Αυγερινός, άτυπα μας ενημέρωσε ότι ο ΕΣ διεκδικεί ένα πρόγραμμα λειτουργίας 4 δομών σε όλη την Ελλάδα, για την υποδοχή για λίγους μήνες έως ένα χρόνο το πολύ, νεαρών ανηλίκων έως 12-13 ετών, που θα έχουν πλαισιωθεί από όλες τις αναγκαίες ειδικότητες. Ως προς την Κηφισιά η επιλογή είναι το ισόγειο του κτηρίου της οδού Γεωργαντά 3, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Εκφράσαμε με επιφύλαξη την άποψη ότι η διοίκηση του δήμου κατ’ αρχήν θετικά αντιμετωπίζει την υποδοχή από ιδιώτες μικρών ανηλίκων παιδιών.

Έκτοτε, όλο αυτό ανεστάλη, γιατί μεσολάβησε μια κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας σε μια από τις 4 δομές. Όπως μας είπε ο πρόεδρος το πρόγραμμα προχωράει με 4 δομές, αν λείπει μία δεν προχωράει. Υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των ανηλίκων παιδιών, γιατί αυτά τα παιδιά πρέπει μετά να οδεύσουν προς υιοθεσία ή επανένωση με τις οικογένειές τους. Επίσης λόγω του ότι το ισόγειο αυτό χρήζει σοβαρών επισκευών. Άρα το ζήτημα δεν είναι άμεσο, ωστόσο καλούμαστε να το συζητήσουμε, εξ’  αιτίας αυτής της υπερβολικής διασποράς εξωφρενικών φημών.

Το 2017 και 2008, ο δήμος, με αποφάσεις οργάνων του, αποφάσισε, διότι το συγκεκριμένο κτήριο είναι κληροδότημα του οποίου ο σκοπός έχει λήξει με απόφαση του εφετείου Αθηνών, και από τότε ο δήμος θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ώστε το ακίνητο να περιέλθει στην πλήρη κυριότητά του, να προτείνει στο Ερυθρό Σταυρό την ταυτόχρονη απόδοσή του στο δήμο, και ο δήμος να δώσει το μίσθιο στη γωνία Κασσαβέτη και Γεωργαντά, εκεί που ακόμα και σήμερα υπάρχει μεγάλο μέρος της αρχαιολογικής συλλογής Κηφισιάς. Το 2009, το εφετείο Αθηνών, απεφάσισε ότι ο σκοπός της δωρήτριας πριν από 50 χρόνια δεν μπορεί να υπάρχει, και με σύμφωνη γνώμη του Ερυθρού Σταυρού, απεφάνθη ότι το κληροδότημα θα υπάρχει για φιλανθρωπικό σκοπό υπέρ των δημοτών, και εν γένει των κατοίκων της Κηφισιάς, συγκεκριμένα για τη στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Η απόφαση αφορά στο σκοπό, δεν μεταβιβάζει και την κυριότητα. Ο ΕΕΣ από το 2009 είχε ζητήσει την έγκριση από την περιφέρεια Αττικής να δωρίσει το ακίνητο στο δήμο. Πέρασαν 2 χρόνια και δεν έγινε τίποτα.

Το ακίνητο είναι σήμερα ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η διοίκηση του δήμου έχει κινήσει τις διαδικασίες, κατά την εκτίμησή μου κάποιων μηνών, για να περιέλθει η κυριότητα στον δήμο.

Ο ΕΕΣ πρόκειται εγγράφως να δεσμευτεί για το μικρό αριθμό των ανηλίκων, το πολύ 12, τη μικρή τους ηλικία, ευχής έργο είναι να είναι μέχρι 4 ετών , ηλικιακή ομάδα που αποτελεί το 14% των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ το 28% είναι έως 9 ετών. Ο πρόεδρος του ΕΕΣ πρόκειται το επόμενο διάστημα να παράσχει όσες διευκρινήσεις χρειάζονται.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σίγουρα Βήματα» Νίκος Χιωτάκης:

Ο κος Χιωτάκης

Αναφέρθηκε στην ιστορία της διεκδίκησης της ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος, για το οποίο η διαθέτρια είχε πει, ότι όσο υπάρχουν μέσα νοσοκόμες και λειτουργεί ως γηροκομείο, παραμένει σ’ αυτούς, διαφορετικά περιέρχεται στο δήμο για κοινωνικούς σκοπούς, και τους λόγους που δεν έχει ακόμα περιέλθει στην κυριότητα του δήμου.

Όσο για τα προσφυγόπουλα, την ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού την έχει το υπουργείο, ούτε οι δήμοι, ούτε οι περιφέρειες. Και αυτό σε συνεργασία με την ΕΕ χρηματοδοτεί οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή ΜΗΚΥΟ. Στα νησιά είναι οι ΜΗΚΥΟ που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια ανοιχτή κουβέντα με τον ΕΕΣ, αν θέλει να προχωρήσει σ΄ αυτή του την πρόταση, που να την γνωρίζουμε και να την αξιολογήσει το ΔΣ.

Το προσφυγικό, και ακόμα πιο πολύ τα παιδιά - πρόσφυγες, είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. Όποια κουβέντα γίνει, όταν θα γίνει, και δεν είμαστε ακόμα ώριμοι γι αυτό, θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη ευαισθησία. Είναι ότι πιο δύσκολο να μιλά για ασυνόδευτα παιδιά, που φτάσανε σε μια ξένη πατρίδα, και δε θέλουν και να μείνουν σ’ αυτήν, θέλουν να πάνε στην κεντρική Ευρώπη, εκεί που είναι οι συγγενείς τους.

Το λόγο πήρε μετά ο κος Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κου Χιωτάκη, εκ των «πρωτεργατών» μαζί με το δημοτικό σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής» κο Καπάτσο της «μάζωξης» κατά της φιλοξενίας των προσφυγόπουλων στο επίδικο κτίριο, που προσπάθησε να υπερασπιστεί το κείμενο των 5 συλλόγων.

Ο κύριος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το κείμενο έρχεται να καλύψει ένα κενό, ότι κανένα όργανο του δήμου δεν έχει αποδεχτεί τη δωρεά, «και να λέει ρητά ότι το εν λόγω ακίνητο θα διατεθεί μονάχα για στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου».

Η κα Αγαπάκη είπε ότι η απόφαση του εφετείου έκρινε αποκλειστικά ότι ο σκοπός για τον οποίο δωρίθηκε το ακίνητο στον Ερυθρό Σταυρό κατέστη ανέφικτος. Για να μεταβεί η κυριότητα στο δήμο, έπρεπε ο ΕΕΣ να δωρίσει το ακίνητο στο δήμο Κηφισιάς, για να γίνει η μεταγραφή, ωστόσο ο δήμος δεν φαίνεται να έχει κάνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε το ακίνητο αυτή τη στιγμή δε μας ανήκει, ο δε σκοπός για τον οποίο θα περιέλθει το ακίνητο είναι κοινωφελές έργο γενικά. Απλά στο δικαστήριο είχε τότε υπάρξει και μια απόφαση, επειδή υπήρχε ανάγκη για τη στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών, ότι εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε για τη στέγαση, όμως ο σκοπός δεν είναι στενά για τη στέγαση.

Ο κος Κανακάκης, επικεφαλής του Συνδυασμού Συνεργασία, είπε ότι υπήρξε απραξία για το κτίριο από το δήμο, αλλά δεν τοποθετήθηκε για τα προσφυγόπουλα.

Ο κος Βάρσος, αν και δήλωσε φανατικός αντιρατσιστής, είπε ότι το σημείο που βρίσκεται το κτίριο είναι πολύ ευαίσθητο. Θα πρότεινα να πάρω εγώ στο σπίτι μου ένα παιδί, παρά να πάμε στο Κεφαλάρι, το ωραιότερο σημείο της Κηφισιάς, να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Είμαι πέρα για πέρα αντίθετος, και το δηλώνω.

Ο κος Σκορδίλης, πρόεδρος του συλλόγου «Αναγέννηση» ο οποίος συνυπογράφει το κείμενο των συλλόγων προς το ΔΣ, θεώρησε θετική την πρωτοβουλία των συλλόγων. Μέσω του εκπροσώπου μας, είπε, αναπτύξαμε τις ανησυχίες μας για τη μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση που είχαμε, δώσαμε την κατεύθυνση ότι εμείς είμαστε υπέρ της συνεισφοράς ανθρώπινης αλληλεγγύης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά όμως με όρους καθαρούς και ποιότητας, για όσους δεχθούν αυτή τη συνεισφορά. Πράγμα που δε φαινόταν να υπάρχει: Ούτε το κτίριο είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή να δεχτεί τέτοιου είδους φιλοξενία, ενώ υποκρύπτονται ζητήματα ιδιοκτησιακά, κυριότητας, και διακίνησης μεγάλων κονδυλίων.

Ο κος Τσαγκάρης, από τους Πολίτες της Νέας Ερυθραίας, είπε παίρνοντας το λόγο τα εξής:


Ο κος Τσαγκάρης

Το ζήτημα έχει 2 σκέλη: Το ιδιοκτησιακό, και απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τη μεταβίβαση της κυριότητας στο δήμο. Το δεύτερο σκέλος που είναι το βασικό, είναι το αν εμείς θέλουμε να φιλοξενήσουμε προσφυγόπουλα στην περιοχή μας. Αισθάνομαι άσχημα να βάζω στη ζυγαριά ανθρώπινες ψυχές με αξίες οικοπέδων. Αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα να συζητώ αν θα πρέπει ο δήμος να δεχτεί 10, 20 ή 30 παιδιά μέχρι 10 χρονών απ’  ότι κατάλαβα. Δε νομίζω ότι η εγκληματικότητα θα γεννηθεί με τα νήπια. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε κι εμείς σ΄ αυτή την προσπάθεια. Μιλάμε για ένα κτήριο ξεχασμένο εντελώς. Φαντάζομαι ο ΕΕΣ θα αναλάβει και την αποκατάστασή του τουλάχιστον στο ισόγειο. Εγώ γεννήθηκα στη Ν. Ερυθραία, που είναι μια προσφυγική περιοχή. Να σας θυμίσω ότι το Μπενάκειο ίδρυμα φιλοξένησε παιδιά προσφύγων, κάποιοι βέβαια διαμαρτυρόντουσαν και τότε, και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.


Ο κος Μήλας, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Κηφισιάς:


Ο κος Μήλας 

Ο κος Μήλας, κατήγγειλε την προσπάθεια καλλιέργειας ρατσιστικού μίσους σε βάρος 10χρονων μεταναστών. Σε συνάντηση για συλλογή υπογραφών με σκοπό την παραπομπή του θέματος στο ΔΣ, ακούστηκαν τα χειρότερα για τα θύματα του ιμπεριαλισμού, από το ότι είναι άγρια και κακά επειδή βίωσαν πόλεμο, μέχρι το ότι θα κλέβουν μαγαζιά της Κηφισιάς. Στην ανακοίνωση βέβαια δεν λέγεται κουβέντα για την πολιτική που προκαλεί πολέμους, δημιουργεί μετανάστες και ορφανά, επιβάλλει σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους την εξαθλίωση για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων… Γι’ αυτό στο κείμενο συνυπάρχουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι πρώην κυβερνητικών παρατάξεων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Κηφισιάς, σε πιθανή επιβεβαίωση της φήμης για εγκατάσταση παιδιών μεταναστών στην Κηφισιά, δηλώνει πως είναι ευπρόσδεκτα και θα διεκδικήσει: Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης - σίτισης - υγείας, εκπαίδευση σε όλα τα προσφυγόπουλα με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να απομονωθούν οι δολοφόνοι ναζιστές της ΧΑ και άλλα φασιστοειδή. Δεν μπορούν να μιλάνε για ορφανά που θα κλέβουν και θα δολοφονούν, αυτοί που είναι υπόδικοι για δολοφονικές επιθέσεις στο Πέραμα, την ιχθυόσκαλα, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και αλλού, ενάντια σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους. Ερωτηματικά προκαλεί, πώς οι ίδιοι πολίτες που φοβούνται την εν δυνάμει «άγρια» συμπεριφορά των μεταναστόπουλων σε βάρος των παιδιών τους, συνυπογράφουν κείμενο με τον εκπρόσωπο φασιστικής δολοφονικής οργάνωσης.

Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κοινό συμφέρον να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για να μπορούν οι λαοί να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στον τόπο τους.

Η κα Καραλή, μετά από ενημερώσεις σχετικά με την παιδεία, είπε πως κι η ίδια προέρχεται από τη Νέα Ερυθραία, είναι Ελληνίδα, και η Ελλάδα ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά, είναι Χριστιανή Ορθόδοξη και δασκάλα. Έχω χρέος λοιπόν, είπε, να ευαισθητοποιήσω τους μαθητές μου στα ζητήματα αυτά, και η απάντησή μας θα δοθεί το Ιούνιο, γιατί με τους μαθητές μου ετοιμάζουμε ένα θεατρικό πάνω σ' αυτά τα θέματα, και είστε όλοι καλεσμένοι.  
    
Οι εκπρόσωποι Συλλόγων και μαζικών φορέων

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής:

Το σωματείο του Δήμου


Η κα Αναγνωστάκη και η κα Χατζηγεωργίου

Η κα Αναγνωστάκη, εκ μέρους του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Κηφισιάς, είπε ότι όπως είπε και ο δήμαρχος ότι υπήρξε μια ανησυχία στο δήμο, ανησυχήσαμε κι εμείς λίγο, από άλλη σκοπιά, θεωρήσαμε χρέος μας ως εργαζόμενοι στο δήμο, ως κάτοικοι, ως δημότες, ως γονείς αλλά και ως άνθρωποι που κάθε μέρα πρέπει να το αποδεικνύουμε στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας σε όλα τα παιδιά του κόσμου, πόσο μάλλον στα παιδιά του πολέμου, τα κατατρεγμένα, τα βασανισμένα και της φτώχειας. Είναι ευπρόσδεκτα στην πόλη μας και στα σχολειά μας, και είμαστε αντίθετοι σε όποια πρακτική ενάντιά τους.

Η κα Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του παραδοσιακού κέντρου Κηφισιάς, από τους υπογράψαντες το κείμενο, είπε ότι οι υπογράφοντες ζητούν το κτίριο να δοθεί στο δήμο και να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν είμαστε ενάντια στα προσφυγόπουλα, απλώς και μόνο θέλουμε να προστατεύσουμε τους κατοίκους της Κηφισιάς, και όπως έχει εξαιρεθεί η Εκάλη, η Φιλοθέη, το Ψυχικό, να εξαιρεθεί και η Κηφισιά. Υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια που μπορούν να πάνε, το ορφανοτροφείο της Δροσιάς, τα 120 εργοστάσια που μπορούν να επισκευασθούν, και πολλοί άλλοι χώροι.

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς

Ο Νίκος Κωνσταντίνου από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς

Ο Νίκος Κωνσταντίνου από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, είπε ότι με το ίδιο σθένος που παλέψαμε με τους Έλληνες εργαζόμενους ενάντια σε πολιτικές που φτωχοποίησαν τον Ελληνικό λαό, με το ίδιο σθένος συμπαραστεκόμαστε αμέριστα στα προσφυγόπουλα που είναι παιδιά πολέμου, και αυτό μην το ξεχνάμε. 

Η Ελλάδα είναι προσφυγική χώρα. Αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό είναι πάνω από 200 - 300.000 νέοι, δικοί μας, Ελληνόπουλα. Θέλουμε αυτοί να έχουν την ίδια συμπεριφορά στις χώρες που βρίσκονται; Και μάλιστα δε βρίσκονται εκεί λόγω πολέμου, βρίσκονται για να πάρουν τις δουλειές των Άγγλων, των Ολλανδών, αυτά που λέμε εμείς εδώ δηλαδή. 

Ας τα σκεφτούμε καλά αυτά, και όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος, αυτόν που πέφτει κάτω προσπαθεί να τον σηκώσει, δεν τον προσπερνάει και κάνει πως δεν τον βλέπει. Γιατί εδώ αυτό κάνουμε σήμερα. Δε θέλουμε να πάρουμε θέση, είμαστε αντιρατσιστές, αλλά μακριά από μας, όχι στο σπίτι μας, όχι στην αυλή μας. Όποιος θέλει να αποδείξει ότι είναι Χριστιανός ή Άνθρωπος με Α κεφαλαίο, να το αποδείξει στην πράξη, όχι να προσπαθεί να διώξει τα προσφυγόπουλα όπου αλλού γίνεται, στο Αιγάλεω, στα 120, στη χαβούζα της Λυκόβρυσης. 

Φυσικά είναι διχασμένη η Ελληνική κοινωνία. Το δηλητήριο του μίσους και της απανθρωπιάς το χύνουν ορισμένοι, το χύνει ο φασισμός της Χρυσής Αυγής, να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα. Έτσι ξεκίνησε, οι Εβραίοι ήταν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα 50 εκατομμύρια νεκροί στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο απ’ το ναζισμό. Ας προσέξουμε ορισμένα πράγματα, για να μη μας έρθουν στο κεφάλι το δικό μας.

Και επειδή θίχτηκε και το θέμα των διοδίων, μην έχουμε αυταπάτες περί περιβαλλοντικής μελέτης. Ο κος Σπίρτζης το δήλωσε σαφώς στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα διόδια θα μπουν κανονικά, και μάλιστα είπε και το αντίτιμο. Το τυρί είναι ότι δε θα πληρώνουν οι κάτοικοι. Η φάκα όμως είναι ότι αν εγκατασταθούν τα διόδια, αύριο θα ανατιμηθούν όπως έγινε σε όλα τα διόδια στην Ελλάδα. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε. Εμείς σαν κίνημα έχουμε ήδη βρεθεί με το Άγιο Στέφανο και την Επιτροπή ΒΑ Αττικής, και μαζί με τους δήμους πρέπει να αντιταχθούμε σ’ αυτό το έργο.

Συμπεράσματα

  1. Η προσπάθεια αποτροπής της φιλοξενίας, έπεσε στο κενό, προς το παρόν τουλάχιστον, μέχρι το θέμα να συγκεκριμενοποιηθεί και να ξαναέρθει σε επόμενο ΔΣ. Η ρατσιστική υποδαύλιση ανορθολογικών φόβων σε εύπιστους και φοβισμένους, δεν έπεισε κανέναν επί της ουσίας. Η δε νομική "επιχειρηματολογία" των ενάντιων, αν και δεν είναι το κύριο, απεδείχθη αναξιόπιστη.
  2. Η συμπόρευση ορισμένων μαζικών φορέων με δημοτικούς συμβούλους ακροδεξιών απόψεων είναι λυπηρή. Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι για μερικούς είναι μόνον η αφέλεια και η έλλειψη πληροφόρησης που τους παρέσυρε, αν και φοβούμαστε ότι για άλλους, είναι η μικροπολιτική προσπάθεια κερδοσκοπίας πάνω στον ανυπόστατο φόβο κάποιων δημοτών. Τυχόν "αντιρατσιστική" ρητορική τους δεν πείθει, εφ΄ όσον υπέγραψαν ένα κατάπτυστο κείμενο. Γιατί τα γραπτά μένουν.
  3. Το κείμενό τους προσπαθεί να παραπλανήσει με νομικίστικα επιχειρήματα, χωρίς να περιέχει κανένα επιχείρημα ουσίας κατά της φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών. Σαν μη είναι η ίδια η πράξη της φιλοξενίας που τους ενόχλησε, αλλά το τυπικό του θέματος.
  4. Το μέγεθος της δράσης (12 παιδιά), η ηλικία τους (μέχρι 12 ετών, ίσως και μέχρι 4) και η προοπτική ανακαίνισης του κτιρίου (χωρίς επιβάρυνση του δήμου) απέναντι στη σημερινή κατάσταση ερειπίου, γελοιοποιούν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια αποτροπής της φιλοξενίας.
  5. Ορισμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από την ιδιοκτησιακή διάσταση του θέματος, και δεν τοποθετήθηκαν καθόλου επί της ουσίας. Έκλεισαν λοιπόν έτσι το μάτι στις ακροδεξιές πρακτικές.
  6. Πολλοί όμως άλλοι, οι περισσότεροι, αντιμετώπισαν με σαφήνεια την ουσία του θέματος, και υποστήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προοπτική της φιλοξενίας. Η ηθική τους υπεροχή ήταν προφανής.
  7. Μας εξέπληξε η μη τοποθέτηση του συμβούλου της Ελληνικής Αυγής, εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας αποτροπής της φιλοξενίας. Την αποδίδουμε στο κλίμα μέσα και έξω από την αίθουσα.
  8. Στον καυγά σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών για την καθυστέρηση έναρξης των διαδικασιών για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του ακινήτου στο δήμο, δε θα πάρουμε θέση. Γιατί το θέμα που τέθηκε στο ΔΣ υπερβαίνει κατά πολύ τη διάσταση αυτή. Αφήνουμε στις δημοτικές παρατάξεις το καθήκον να διαλευκάνουν την κατάσταση, καθήκον που είναι υπαρκτό.
  9. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, δεδομένου μάλιστα ότι η συζήτηση του ζητήματος δεν ήταν σίγουρη (αφού το θέμα δεν ήταν στη δημοσιευμένη ημερήσια διάταξη και συζητήθηκε εκτός ημερησίας), ενώ η ενημέρωση των δημοτών (από την Επιτροπή Αγώνα, το σωματείο του δήμου, της ένωσης γονέων και δημοτικές παρατάξεις υπέρ της φιλοξενίας) ήταν λίγες μόνο ώρες πριν. Θεωρούμε μάλιστα ότι η συμμετοχή του κόσμου επηρεάζει (και επηρέασε) θετικά τις εξελίξεις.
  10. Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε τις εξαιρετικές παρεμβάσεις της ένωσης Γονέων και του Σωματείου του Δήμου Κηφισιάς, που μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, έσωσαν την υπόληψη των μαζικών φορέων της περιοχής, επηρεάζοντας θετικά το κλίμα της συνεδρίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα