25 Απριλίου 2018

Βίντεο, φωτογραφίες και συμπεράσματα από τη συγκέντρωση για τα διόδια στη Βαρυμπόμπη

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/4/2018 η συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου ενάντια στα νέα ηλεκτρονικά διόδια των οποίων προγραμματίζεται η τοποθέτηση, στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο. 

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη συμβολή Τατοΐου και Ερυθραίας, δίπλα στον κόμβο της Βαρυμπόμπης, και κάποια στιγμή επεκτάθηκε μέχρι τη γέφυρα πάνω από την Εθνική Οδό. Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη γέφυρα.

Προς τη λήξη της συγκέντρωσης, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς και της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και κατοίκων ΒΑ Αττικής για κοινωνικά δικαιώματα και δημόσια αγαθά, κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να προχωρήσουν σε συμβολική πορεία προς το παρακείμενο κτήριο της Νέας Οδού, πράγμα που έγινε. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά των διοδίων και υπέρ των ελεύθερων δρόμων για όλο το λαό, έγραψαν συνθήματα, και ανανέωσαν το ραντεβού για επόμενους αγώνες.

Δείτε παρακάτω βίντεο από τη συγκέντρωση, όπως την κατέγραψε ο φακός της Επιτροπής Αγώνα: 



Οι ομιλίες - συμμετοχές

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκος τόνισε μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε ο τόπος μας να παραμείνει καθαρός και ελεύθερος από διόδια, όπως και αν τα βαφτίζουν, όπως και αν τα μεταμορφώνουν. Είτε είναι μπάρα, είτε ηλεκτρονικό ή δορυφορικό μάτι. Η υποβάθμιση των γειτονιών μας είναι δεδομένη. Η διέλευση χιλιάδων οδηγών μέσα από το ακατάλληλο εσωτερικό οδικό δίκτυο θα επιφέρει περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή υποβάθμιση. Οι απαλλαγές που ανακοινώνονται δεν έχουν καμία ισχύ, είναι άκυρες, αν δεν νομοθετηθούν».

O Δήμαρχος Διονύσου κ. Δ. Ζαμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων : «Υπάρχει μία δυσβάστακτη και άδικη σύμβαση που υπογράφτηκε το 2007 και τροποποιήθηκε το 2013. Θέλουμε να αλλαχτεί, θέλουμε να τροποποιηθεί, ώστε να μην υποστούμε τις τεράστιες κυκλοφοριακές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την τοποθέτηση των διοδίων. Δεν θέλουμε τα αυτοκίνητα της εθνικής οδού, έξω από τα σπίτια μας. Θέλουμε ένα ασφαλές και συνεχόμενο  παράπλευρο οδικό δίκτυο. Θέλουμε να προστατεύσουμε το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας». 

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης,  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης (που όμως απέτρεψε το ΔΣ Αμαρουσίου από τη λήψη απόφασης για τα διόδια), ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα κ. Λιανός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής κ. Μανδάλακας, εργαζόμενος της περιοχής του Διονύσου, καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος κα Ι. Στεργίου που μετέφερε χαιρετισμό της κας Δούρου από την Περιφέρεια Αττικής (που αν και για τα μάτια του κόσμου προσέφυγε κι αυτή στο ΣτΕ, ωστόσο υποστηρίζει πλέον τα ηλεκτρονικά διόδια).

Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων όπως το ΚΚΕ,  η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Αντίσταση Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, η Πλεύση Ελευθερίας,  η ΜέΡΑ25, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής (που ως ΠΑΣΟΚ το 2013 μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης που προέβλεπε τα νέα διόδια σε Βαρυμπόμπη και Α. Στέφανο), μέλη της ΝΔ (που επί Σουφλιά ψήφισε και την αρχική σύμβαση του 2007), το Ποτάμι κλπ. 

Παρέστησαν, επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ.  Μίχαλος, ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ.  Μ. Καρπέτας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικές παρατάξεις.
Τα κινήματα

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τα κινήματα από όλες τις κοντινές περιοχές, ακόμα και αν οι δήμοι δεν είχαν φροντίσει γι αυτό. Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων Β.Α. Αττικής για κοινωνικά δικαιώματα και δημόσια αγαθά - Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού, το Κίνημα δεν πληρώνω ενιαίο μέτωπο, η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση και δεκάδες άλλοι μαζικοί φορείς, έδωσαν τον τόνο.

Μελανό σημείο της διοργάνωσης, η λογοκρισία με παρέμβαση του κου Λιανού, προέδρου της διαπαραταξιακής επιτροπής των 2 δήμων, του κειμένου - χαιρετισμού της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς στη συγκέντρωση. Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κο Λιανό, ότι οι φορείς συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις με τις θέσεις τους, στις οποίες ο καθένας μπορεί να ασκήσει κριτική, αλλά κανείς δεν δικαιούται να τις λογοκρίνει κατά την κρίση του.

Συμπεράσματα
  • Η συγκέντρωση ήταν πετυχημένη, πράγμα που δείχνει καθαρά τις διαθέσεις του κόσμου: Η συμμετοχή ήταν μεγάλη (πάνω από 2.000 άτομα), ανάλογη με εκείνη της συγκέντρωσης στο ίδιο σημείο το 2014, και με μεγάλο παλμό. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 συμμετείχε και ο Δήμος Ωρωπού που τώρα ήταν απών (ωστόσο τα κινήματα της περιοχής έδωσαν και πάλι το παρόν). 
  • Θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν οι δημοτικές αρχές δεν περιόριζαν τον αγώνα στους 2 δήμους, πιέζοντας έτσι και εκείνες τις δημοτικές αρχές που αρκέστηκαν στις κυβερνητικές υποσχέσεις. Αλλά κυρίως, αν είχαν κινητοποιηθεί εγκαίρως, χωρίς τις αρχικές ταλαντεύσεις, μη αφήνοντας χώρο για υποψίες προσπάθειας συνδιαλλαγής, ώστε το κύμα αγανάκτησης να ξεφουσκώσει (εν μέρει), αφήνοντας ταυτόχρονα το υπουργείο να αλωνίζει επικοινωνιακά σχεδόν χωρίς αντίπαλο για μήνες.
  • Οι συμμετοχές στη συγκέντρωση εκείνων που δημιούργησαν κατ' αρχήν το πρόβλημα με τις συμβάσεις παραχώρησης που προέβλεπαν τα διόδια (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), καθώς και όσων (Περιφέρεια Αττικής) ευθυγραμμίστηκαν με την κυβερνητική πολιτική μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2015, είναι προκλητική, δείχνει όμως από την άλλη το μέγεθος της πίεσης που ασκεί ο κόσμος και το κίνημα κατά των διοδίων, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
  • Οι προσπάθειες αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση, με διοργάνωση την ίδια ώρα με τη διαδήλωση, εκδήλωσης για τα διόδια με ομιλητή τον υπουργό στις Αχαρνές, αλλά και με την ανακοίνωση μια βδομάδα πριν της έναρξης της ηλεκτρονικής καταγραφής κατοίκων για ελεύθερη διέλευση από τα νέα ηλεκτρονικά διόδια (και από τα παλιά πλευρικά στον Ωρωπό), έπεσαν στο κενό. Οι κάτοικοι κατάλαβαν το κόλπο που προσπαθεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις τους, και δεν τσίμπησαν. 
  • Η συγκέντρωση ήταν ένας νέος μεγάλος σταθμός του αγώνα κατά των διοδίων. Αλλά ο αγώνας βρίσκεται ακόμα στην αρχή της νέας φάσης. Η συμμετοχή του κόσμου και η οργανωμένη αντίσταση από τα κινήματα είναι ο κύριος παράγων που θα κρίνει την έκβαση του αγώνα. 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ - ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ! 

Φωτογραφίες

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη συγκέντρωση του φωτογράφου Ανδρόνικου Χατζηκωστή, τον οποίο και ευχαριστούμε:

Η συγκέντρωση:




Πορεία προς τη γέφυρα Βαρυμπόμπης:






Πάνω στη γέφυρα:



Πορεία προς τα γραφεία της Νέας Οδού:




Η διαδηλωτές μπροστά στα γραφεία της εταιρείας:



Μηχανοκίνητα τμήματα...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα