5 Σεπτεμβρίου 2012

Το νέο χαράτσι και η δική μας αντίδραση


Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μετά τον Παπανδρέου, το Βενιζέλο και τον Παπαδήμ(ι)ο, είναι τώρα ο Σαμαράς με τη νέα «εσωτερική» τρόικα, που υλοποιεί την ίδια πολιτική, με μεγαλύτερες δόσεις αγριότητας. Και το «χαράτσι» της ΔΕΗ, αυτό που κρίθηκε (εν μέρει) αντισυνταγματικό, αυτό που θα καταργούσαν, αυτό τέλος που ήθελαν να αποδεσμεύσουν από τη ΔΕΗ αλλά «δεν τους άφησε» η άλλη τρόικα, είναι και πάλι παρόν.
Γελοιογραφία του Γιάννη Ιωάννου

Έχουμε και λέμε:
  • Το χαράτσι ξαναγύρισε από τους λογαριασμούς του Αυγούστου ήδη, σε 5 δόσεις αυτή τη φορά. Μαζί με τα υπέρογκα εκκαθαριστικά της εφορίας, το ΕΤΑΚ του 2009, το ΦΑΠ του 2010 και 2011 που θα ταχυδρομηθούν από το Σεπτέμβρη, την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, των τελών κυκλοφορίας, των λογαριασμών κοινής ωφέλειας (εν’ όψει ιδιωτικοποίησης) κλπ – κλπ.
  • Με μια «διευκόλυνση» - παγίδα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο ∆13 ΦΜΑΠ 1117493 ΕΞ 23.8.2012 του υπουργείου (δείτε την ολόκληρη εδώ), μπορεί κάποιος να αποκόψει το χαράτσι από το λογαριασμό της ΔΕΗ με αίτησή του:
«Αν ο υπόχρεος επιθυµεί, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο να αποκοπεί το ΕΕΤΗ∆Ε από το λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος,  προσέρχεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., υποβάλει το υπόδειγµα 6, καταβάλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του έτους 2012, καταχωρείται ο αριθµός διπλοτύπου στην εφαρµογή και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ.. 
Αν ο υπόχρεος δηλώνει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, προκειµένου να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50,00€, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ.»  
Έτσι, προσπαθεί το υπουργείο να παγιδεύσει τον πολίτη: Με την αίτηση, ο φορολογούμενος αφ’ ενός αποδέχεται ότι χρωστάει το χαράτσι, υποχρεώνεται να πληρώσει την τρέχουσα και τις προηγούμενες δόσεις (και αν δεν μπορεί να εξοφλήσει πλήρως τιμωρείται με 50 Ευρώ), και ταυτόχρονα το υπουργείο συνδέει το λογαριασμό της ΔΕΗ με το ΑΦΜ του υπόχρεου, ώστε να μπορεί να τον κυνηγήσει. Αυτή είναι όμως η πρακτική δυσκολία τους: Οι λογαριασμοί βρίσκονται σε ονόματα συγγενών ή φίλων, που μερικοί ίσως δε βρίσκονται καν στη ζωή, ενοικιαστών, προηγούμενων ιδιοκτητών / ενοικιαστών. Η σύνδεση του λογαριασμού με το ΑΦΜ του πραγματικού ιδιοκτήτη είναι δύσκολη ή και αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις, ενώ απαιτεί την ύπαρξη σοβαρής οργάνωσης από τη μεριά του υπουργείου (και της ΔΕΗ), που όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό διάλυση.
Επί πλέον, η αποδέσμευση γίνεται άμεσα από την επόμενη δόση, η οποία είναι απαιτητή έντοκα από τη βεβαίωσή της, ενώ η ΔΕΗ στέλνει τα στοιχεία του απλήρωτου χαρατσιού στο τέλος των δόσεων (το Φεβρουάριο), και η βεβαίωση γίνεται τότε.


Η δική μας αντίδραση
  1. Συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε το χαράτσι, στη ΔΕΗ ή μέσω ATM internet. Μέλη της Επιτροπής Αγώνα πήγαν στη ΔΕΗ Κηφισιάς και πλήρωσαν το λογαριασμό χωρίς το χαράτσι. Πάμε πρώτα στα γραφεία με το λογαριασμό, δηλώνουμε το ακριβές ποσό που θέλουμε να πληρώσουμε, βάζουν μια σφραγίδα, και με αυτό πάμε στο ταμείο και πληρώνουμε το ρεύμα. Προσοχή: Αφαιρούμε το ακριβές ποσό του χαρατσιού (χωρίς στρογγυλοποιήσεις), για την περίπτωση που χρειαστεί να αποδείξουμε ότι αυτό που δεν πληρώσαμε είναι το χαράτσι.
  2. Συνεχίζουμε να κάνουμε αίτηση στο Δήμο Κηφισιάς για εξώδικο, όπως πριν. Ο Δήμος θα κάνει νέο εξώδικο, και εφ΄ όσον καταγγελθούν περιπτώσεις όπου μέρος της πληρωμής του ρεύματος προηγούμενων λογαριασμών κατακρατήθηκε για το χαράτσι, θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, αφού κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Επικοινωνήστε με την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς εάν έχετε τέτοια περίπτωση.
  3. Δεν κάνουμε αίτηση αποκοπής του χαρατσιού από το λογαριασμό, δεν πέφτουμε στην παγίδα τους.
  4. Αποφασίζουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας, σε σύσκεψη την επόμενη Δευτέρα 10/9 στις 7 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου Εργατικών και Κάτω Κηφισιάς,  1ης Μάη και Μαρίνου Αντύπα. Δείτε το χάρτη εδώ.
         Για την ιστορία:
         Δείτε εδώ την "απάντηση" της ΔΕΗ σε σχετική επιστολή του Δήμου Κηφισιάς. 
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα