8 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα αντιλαϊκά μέτρα αντί για «ελαφρύνσεις»

Μας είπαν όπως πάντα ότι δε θα πάρουν νέα μέτρα. Αντίθετα μας είπαν να περιμένουμε τη ΔΕΘ, γιατί εκεί θα δείξει η κυβέρνηση το «κοινωνικό» της πρόσωπο, εξαγγέλλοντας ελαφρύνσεις. Μάλλον το αντίθετο έγινε όμως:

Η καλύβα του Χότζα

Πίστευαν ότι το κόλπο του Χότζα θα πιάσει και πάλι. Ότι δηλαδή:
  • Αν αυξήσουμε τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης κατά 450% και μετά τη μειώσουμε κατά 30%, ο λαός θα το χάψει.
  • Αν μονιμοποιήσουμε έναν άδικο και αντισυνταγματικό φόρο ακινήτων (που τον «πουλήσαμε» σαν έκτακτο αρχικά με τα χαράτσια της ΔΕΗ), και μετά στρογγυλέψουμε κάποιες ακραίες του συνέπειες, θα είμαστε εντάξει.
  • Αν καταχρεώσουμε τον πληθυσμό με υπέρογκα χρέη που δεν μπορεί να πληρώσει, και μετά βάλουμε περισσότερες δόσεις, ο λαός θα πληρώσει αναγνωρίζοντας την κοινωνική μας ευαισθησία.
  • Αν εφαρμόσουμε την αυθαίρετη «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης (που θα έληγε φέτος), αλλά επεκτείνουμε την «έκτακτη» διάρκειά της μειώνοντάς λίγο το ποσό (υπό προϋποθέσεις βεβαίως), ε τότε μπορεί και να  μας ψηφίσουν ακόμα.
Θα αποκρύψουν έτσι κι αλλιώς τα ισοδύναμα μέτρα που θα πάρουν για τις «ελαφρύνσεις» αυτές. Ο λαός θα τρώει εξαγγελίες στο μεταξύ, αλλά θα πάρει είδηση τα νέα μέτρα μόνο όταν δει το λογαριασμό. Έχουν φροντίσει με τους φίλους τους των ΜΜΕ της διαπλοκής γι’ αυτό.

Άνθρακες ο θησαυρός των εξαγγελιών στη ΔΕΘ

Καθυστερήσεις βλέπει η τρόικα
Κάτι όμως φαίνεται πως δεν πήγε καλά. Κάπου κόλλησαν τα ισοδύναμα μέτρα; Κάπου τα είχαμε υπογράψει όλα αυτά, και τώρα δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω; Κάπου δε θέλει η τρόικα; Ή μήπως κάπου δε θέλουμε κι εμείς, και μόνο ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε;
 
Πάντως, η μοναδική συγκεκριμένη ελάφρυνση που υποσχέθηκε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Κατά 30%, όταν ο ίδιος είχε αυξηθεί το 2012 κατά 450%! Ίσως γιατί εδώ δε χρειάζονται ισοδύναμα μέτρα, αφού φέτος (2η χρονιά του αυξημένου φόρου, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δικαιολογία των γεμάτων δεξαμενών του 1ου χρόνου), το δημόσιο έχασε 400 εκ. από φόρο, γιατί η κατανάλωση έπεσε στο ένα τρίτο (οι πολίτες πάγωσαν, και το περιβάλλον από την καύση γύρισε μερικές δεκαετίες πίσω). Ο ΕΦΚ είναι σήμερα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή με 30% μείωση ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του ΕΦΚ), η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Έτσι, η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,20 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα. Η τελική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι δηλαδή 8 - 9%.

Υπήρξαν και άλλα ΘΑ. Τίποτα συγκεκριμένο. Πριν από λίγους μήνες μας έταξε ο Σαμαράς (ο  αντίπαλος του λαϊκισμού) 700.000 νέες θέσεις εργασίας, τώρα μας τάζει:

  • Περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δε μας λέει πόσες (γιατί δεν είναι ο πρωθυπουργός που αποφασίζει σ’ αυτή τη χώρα). Κυβερνητικοί μιλάνε για 100 δόσεις, η τρόικα λέει ότι οι 48 είναι αρκετές, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ μας ενημερώνουν ότι η κατάληξη θα είναι 72.
  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Που έπρεπε να λήξει φέτος, αλλά βεβαίως θα παραταθεί. Πόση μείωση, με ποιες προϋποθέσεις (γιατί δε θα είναι για όλους) ακόμα δεν ξέρουμε.
  • Για τον ΕΝΦΙΑ, το μόνο σίγουρο είναι η «διόρθωση του λάθους» με τις αξίες εντός οικισμού και εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών. Δείτε κριτική για το τάχα «λάθος» εδώ. Ο Σαμαράς, στη γραμμή ότι τάχα δε φταίει ο ίδιος, η κυβέρνηση και οι βουλευτές που ψήφισαν το νόμο, είπε στη ΔΕΘ: «Το λάθος που έγινε το διορθώσαμε. Κι αυτοί που το έκαναν ή έδωσαν ήδη ή θα δώσουν λόγο». Αν ήταν πράγματι λάθος στον υπολογισμό του φόρου από το Τaxis, αν δηλαδή δεν ήταν λάθος του νόμου, τότε γιατί χρειάζεται τροπολογία; Αλλά για τον ΕΝΦΙΑ θα επανέλθουμε συγκεκριμένα, αμέσως όταν κατατεθεί η σχετική τροπολογία (που θα είχε κατατεθεί στις 28/8, μετά στις 5/9, αλλά ακόμα τη μαγειρεύουν).
  • Για τους ενστόλους, «Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών θα εφαρμοστεί. Τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού... Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012».

Τα πραγματικά τους σχέδια

Όλα τα παρακάτω έχουν ήδη γραφτεί στον τύπο. Μνημονιακές δεσμεύσεις, νέες απαιτήσεις της τρόικα, νέες φαεινές ιδέες της κυβέρνησης, απ’ όλα. Σταχυολογούμε:

Εργασιακά:
Η απελευθέρωση των απολύσεων είναι επί τάπητος. Ο ίδιος ο υπουργός εργασίας έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της απελευθέρωσης. Αλλά στο Παρίσι επεσήμανε (σύμφωνα με το Έθνος): «Ξέρετε, κι εμείς εδώ να συμφωνήσουμε, δεν θα περάσουν αυτά από την ελληνική Βουλή». Άλλωστε, ο υπουργός δε χρειάζεται πλέον να εγκρίνει ο ίδιος τις ομαδικές απολύσεις, τον άχαρο αυτό ρόλο τον εκχώρησε στο «Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας», που ήδη έπιασε δουλειά εγκρίνοντας την 1η ομαδική απόλυση (στη Χαλυβουργία).

Συρρίκνωση έως κατάργηση του συνδικαλισμού και του δικαιώματος της απεργίας:
Γιατί τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να περάσουν όλα αυτά κατά τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
  • Αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις: Μόνο Γενική συνέλευση θα έχει δικαίωμα να κηρύσσει απεργία, όχι το ΔΣ του σωματείου, με 50% +1 των εγγεγραμμένων μελών, όχι των παρόντων, όπως έχουν πολλές φορές προσπαθήσει στο παρελθόν.
  • Δικαίωμα της ανταπεργίας (λοκ άουτ) από τους εργοδότες, που καταργήθηκε . Δείτε εδώ ένα παράδειγμα από την ιστορία
  • Κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών
  • Αλλαγή στη χρηματοδότηση των συνδικάτων (προς το χειρότερο φυσικά)
Το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε την Τρόικα ότι έχει ανατεθεί μελέτη για τις πρακτικές που ακολουθούν σχετικά με τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, δέκα χώρες της Ε.Ε  (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία,Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία). Στόχος είναι να υλοποιήσουν τα παραπάνω, ευθυγραμμίζοντας τη χώρα με τη χειρότερη δυνατή εκδοχή αντιμετώπισης του συνδικαλισμού.

Απολύσεις στο Δημόσιο:
Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατ΄ επανάληψη ταχθεί υπέρ των απολύσεων, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της υπουργοποίησής του. Αλλά το πρόγραμμα έχει μείνει πίσω. «Με την εμμονή που δείχνετε σε αυτό το θέμα δυναμιτίζετε όλο το κλίμα των μεταρρυθμίσεων», είπε στο Παρίσι σύμφωνα με το Έθνος στους εκπροσώπους του ΔΝΤ. «Μα, έχετε δεσμευτεί ότι θα τις κάνετε», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Εγώ σας λέω ότι με αυτή την τακτική υπονομεύετε την όλη προσπάθεια», ανταπάντησε. Τα ΜΜΕ της διαπλοκής στην υπηρεσία υπουργών: Οι κατ’  εξοχήν μνημονιακοί υπουργοί εμφανίζονται να «αντιδικούν» με την τρόικα.

Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο:
  • Σχεδιάζεται διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των υπαλλήλων με  πανεπιστημιακή εκπαίδευση μέσω μείωσης των αποδοχών των υπολοίπων. 
  • Επίσης η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο Δημόσιο. H πρόσληψη θα γίνεται για ένα έτος με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ τον μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω των 25 ετών και 510 ευρώ για κάτω των 25 ετών). Μετά την πάροδο του έτους θα αξιολογείται η απόδοσή τους και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα (780 ευρώ μεικτά για Υ.Ε. χωρίς προϋπηρεσία).
Ασφαλιστικό:
Εν αναμονή και των αναλογιστικών μελετών για τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι μνημονιακή υποχρέωση και θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν στα τέλη Οκτωβρίου, προτείνεται η αύξηση των απαιτούμενων ετών για τη λήψη σύνταξης κατά πέντε χρόνια (20ετία αντί για 15ετία). Αν ανεβεί το όριο, οι μισές Ελληνίδες και το 1/3 των ανδρών δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη γιατί ποτέ δεν φτάνουν στα 6.000 ένσημα.

Μείωση της κατώτατης σύνταξης ζητήθηκε ήδη στο Παρίσι από την τρόικα. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το θέμα της μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών, ώστε να υπάρχει αυτόματη μείωση παροχών χωρίς να επωμίζεται το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση.

«Κόκκινα δάνεια» και άρση προστασίας από πλειστηριασμούς:
Κουβεντιάζεται ρύθμιση με την οποία η κατάσχεση ακινήτου θα ξεκινάει από τα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας του όπως προτείνει η κυβέρνηση (ενώ τα παπαγαλάκια λένε ότι η τρόικα ζητάει ένα τρίτο). Όσο για τη ρύθμιση με την οποία θα συνεχίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης διέψευσαν ότι υπάρχει απόφαση μονομερούς νομοθετικής διάταξης, μετά από διαρροές περί του αντιθέτου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Θα επανέλθουμε βεβαίως όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Προνοιακά επιδόματα:
Ξεπερνούν τα 5 δις. Ευρώ σήμερα, αμελητέο ποσό για την κατάσταση της χώρας. Προβλέπεται αναδιάρθρωση τους, με διαχείριση από έναν κεντρικό φορέα κεφαλαίων, και με το ΕΚΑΣ να βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της τρόικας. Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να ανατεθεί από το υπουργείο Εργασίας σε κάποιο πανεπιστήμιο η διεξαγωγή μελέτης για την καταγραφή των βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με σκοπό τη μείωσή τους φυσικά, όσο και αν το αρνείται η κυβέρνηση.

ΦΠΑ:
Το σχέδιο είναι η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19%, που θα οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις όλων των βασικών ειδών (τρόφιμα, βασικές υπηρεσίες,
συγκοινωνίες, νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, βιβλία, φάρμακα), καθώς και στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Σε τι ελπίζουν


Με όλα τα παραπάνω, ολοκληρώνεται ένα σιδερένιο και αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο υπέρ του κεφαλαίου και κατά της εργασίας, με διάλυση του κράτους (και ιδίως των όποιων περιορισμένων κοινωνικών υπηρεσιών αυτό παρείχε), με ιδιωτικοποίηση των πάντων (ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν κι αυτές ακάθεκτες), με τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής πολιτικής από την τρόικα (και τους διάδοχους μηχανισμούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης που έχουν ήδη συγκροτηθεί), με τη δημοκρατία να συρρικνώνεται και τον αυταρχισμό & αστυνομοκρατία να γιγαντώνεται, με τη χώρα δεμένη στο άρμα των δανειστών με υπέρογκο χρέος Βρετανικού δικαίου.

Ελπίζουν κάποια από τα παραπάνω να μείνουν γι αργότερα, ώστε μέχρι τις εκλογές να μη γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό οι σχεδιασμοί τους. Τα παπαγαλάκια της διαπλοκής έχουν αναλάβει το καθήκον να μας "ενημερώσουν" ότι είναι η τρόικα και όχι η κυβέρνηση που τα προωθεί, ενώ η κυβέρνηση βάζει "κόκκινες γραμμές".

Ο Ελληνικός λαός έχει όμως πολύτιμη πείρα από την τετραετία των μνημονίων. Δε θα ξεγελαστεί για άλλη μια φορά. 


 Η διαδήλωση της ΔΕΘ


Η διαδήλωση της Θεσσαλονίκης ήταν συγκλονιστική. Απεκρύβη από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, καλύφθηκε όμως ζωντανά από την αυτοδιαχειριζόμενη ΕΤ3, που μπορεί κανείς να τη δει από όσες αναλογικές συχνότητες έχουν απομείνει (κυρίως στην επαρχία) αλλά και μέσω internet. Οι διαδηλώσεις άρχισαν από την Παρασκευή, συνεχίστηκαν το Σάββατο το πρωί και κορυφώθηκαν το ίδιο βράδυ. 

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους, των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς από την Καμάρα, των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ από το Άγαλμα Βενιζέλου. Μαζικό παρών στις διαδηλώσεις έδωσαν οι Επιτροπές Κατοίκων Χαλκιδικής από τις Σκουριές (ενάντια στην εξόρυξη χρυσού) που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγ. Σοφίας, οι απολυμένες καθαρίστριες του υπ. οικονομικών, οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης πλέον ΕΡΤ, οι απεργοί της Coca-Cola και οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ.

Όπως πάντα, η κυβέρνηση απάντησε με αυταρχισμό: 43 προσαγωγές, εκ των οποίων 3 συλλήψεις, είναι ο απολογισμός της χθεσινής ειρηνικής διαδήλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από διάφορα ιστολόγια παρακάτω:







Partizan.gr

1 σχόλιο :

  1. 9/9/2014: Σύμφωνα με την "Ημερησία", στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης που συμμετέχουν στις συσκέψεις του υπουργείου Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό, θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, αν ισχύσουν τα άρθρα 3 και 11 του σχετικού νόμου, τα οποία προβλέπουν τη βασική σύνταξη στα 360 ευρώ για το έτος 2010 και την ετήσια «αναπροσαρμογή» της στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα