6 Οκτωβρίου 2014

Νέα προβλήματα αλλά και νέες αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Η ταλαιπωρία του κόσμου με τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται. Πάνω από 9 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, και ενώ η 1η δόση πληρώθηκε (από όσους μπόρεσαν) χωρίς τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, ούτε οι εκπτώσεις για τους δικαιούχους έχουν υπολογιστεί ακόμα, ούτε τα χρειαζούμενα δικαιολογητικά έχουν ακόμα καθορισθεί. Η τελική εκκαθάριση θα γίνει για πολλούς το 2015, όπως φαίνεται από το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ:




Χρονοδιάγραμμα για τις νέες διορθώσεις των εκκαθαριστικών

  1. Στις 20 - 25 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για όσους δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, καθώς και όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που έχουν έκπτωση 20%. Στη φάση αυτή δε χρειάζεται ο φορολογούμενος να κάνει τίποτα, αφού κάποια από τα στοιχεία για τις προϋποθέσεις των εκπτώσεων υπάρχουν ήδη στα Ε9 (για τις προϋποθέσεις περιουσίας), το Ε1 (για τις προϋποθέσεις εισοδήματος και τα προστατευόμενα μέλη), η ΔΕΗ θα στείλει στο υπουργείο στοιχεία για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ούτε και για μια ώρα μέσα στο 2013), ενώ στοιχεία για άτομα με αναπηρία 80% και πάνω υπάρχουν κι αυτά ηλεκτρονικά. (Δείτε εδώ τις προϋποθέσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη νέα τροπολογία). Τα νέα εκκαθαριστικά δε θα είναι όμως για όλους τους δικαιούχους, αλλά για «για όσους μπορέσουμε» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΓΓΔΕ. Για τους άλλους, για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, το μαρτύριο της ουράς στις εφορίες για την κατάθεση δικαιολογητικών (που ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι), είναι αναπόφευκτο (βλέπε σημείο 3 παρακάτω).
  2. Στα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 και το Ε1, για όσους ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία στα δύο έντυπα. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργασθεί η ΓΓΔΕ και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση, με τα τα νέα εκκαθαριστικά να εκδίδονται το Δεκέμβριο. Μέχρι τότε θα πρέπει πληρώνουν κανονικά τις δόσεις του φόρου που έχει βεβαιωθεί!
  3. Στα μέσα Δεκεμβρίου όσοι με βάση το εισόδημα, την περιουσία τους και άλλα κριτήρια δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% και δεν διαπιστώσουν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, αλλά και όσοι είχαν το 2013 κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες τους για να ζητήσουν νέα εκκαθάριση προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά (που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί). Έτσι η τελική εκκαθάριση θα γίνει γι αυτούς το 2015!
Σημείωση: ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε κανονικά, εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις ως απλήρωτος, ενώ έχει καταλογιστεί και πρόστιμο. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία, αυτό θα διορθωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η επιστροφή φόρου εισοδήματος συμψηφίζεται με ΕΝΦΙΑ

Η επιστροφή φόρου εισοδήματος (για όσους λίγους έχουν πια επιστροφή), θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί θα συμψηφιστεί όχι μόνο με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία. Οι συμψηφισμοί της επιστροφής φόρου με τον  ΕΝΦΙΑ ξεκινούν τώρα (σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ). Ωστόσο, κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα περιμένουν ακόμα περισσότερο, μέχρι να γίνουν παράλληλες διασταυρώσεις για συμψηφισμούς με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές. Εδώ υπάρχουν 2 επί πλέον προβλήματα:

  1. Κάποιος που περιμένει επιστροφή φόρου, μπορεί να μην την πάρει, γιατί θα γίνει συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ, που κανονικά δεν έπρεπε να πληρώσει, είτε γιατί ανήκει στην κατηγορία των απαλλασσόμενων ή αυτών που δικαιούνται έκπτωσης, είτε γιατί πρόκειται να δικαιωθεί από τυχόν προσφυγή που έκανε.
  2. Ο συμψηφισμός με άλλες οφειλές στην εφορία και σε ασφαλιστικά ταμεία, γίνεται και με όλες τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έτσι όμως χάνεται το δικαίωμα των δόσεων: Ας δούμε παρακάτω 2 διαφορετικά παραδείγματα:
  • Ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 1.500 Ευρώ, και του ήρθε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.000 Ευρώ, σε 6 δόσεις των 167 Ευρώ. Η εφορία του χρωστάει λοιπόν συνολικά 500 Ευρώ. Ωστόσο, ο φορολογούμενος κλήθηκε να πληρώσει την 1η δόση των 167 Ευρώ στις 30 Σεπτέμβρη. Αν δεν την πληρώσει, η εφορία θα του καταλογίσει πρόστιμο! Όταν γίνει ο συμψηφισμός, η εφορία θα του δόσει τα 500 Ευρώ μειωμένα κατά το πρόστιμο!
  • Ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 Ευρώ, και του ήρθε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.000 Ευρώ, σε 6 δόσεις των 167 Ευρώ, χρωστάει δηλαδή συνολικά 500 Ευρώ. Ο φορολογούμενος κλήθηκε να πληρώσει την 1η δόση των 167 Ευρώ στις 30 Σεπτέμβρη. Ας υποθέσουμε ότι το έκανε. Όταν γίνει ο συμψηφισμός, η εφορία θα τον χρεώσει με 1.000 (ΕΝΦΙΑ) - 500 (επιστροφή φόρου) - 167 (πληρωμένη δόση ΕΝΦΙΑ) = 333 Ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πληρωτέο χωρίς δόσεις. Έτσι ο φορολογούμενος χάνει και το δικαίωμα για δόσεις, και αυτό επειδή η εφορία του χρώσταγε!
Οι 50.000 ενδικοφανείς προσφυγές - η συνέχεια

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τύπο, οι ενδικοφανείς προσφυγές έφτασαν τις 50.000. Παρά όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τις αποτρέψει, παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες, παρά τη μεγάλη τεχνική δυσκολία των προσφυγών ιδίως για τα άτομα στα οποία απευθύνονταν (κατάθεση της προσφυγής και των αποδεικτικών στοιχείων σε ψηφιακή μορφή). Οι 50.000 προσφυγές είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, που δείχνει και το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς βοήθησε όσο μπορούσε. Ενημέρωσε τον κόσμο, οργάνωσε κινητοποίηση, οργάνωσε τη συμπλήρωση ενδικοφανών προσφυγών και την ψηφιοποίησή τους μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα, παρείχε συμβουλές με όλους τους τρόπους. Για τις προσφυγές, βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην πανελλαδική προσπάθεια, μια προσπάθεια αλληλεγγύης στους πιο κατάφωρα πληττόμενους. Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα:

Σε όσους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχει ημερομηνία 17/9, η προθεσμία για ενδικοφανή προσφυγή λήγει στις 17/10 (δείτε λεπτομέρειες εδώ). Όσοι από σας έχετε πραγματική αδυναμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ (και μπορείτε να το αποδείξετε), ενώ η ημερομηνία έκδοσης της εκκαθάρισής σας είναι 17/9, επικοινωνήστε με την Επιτροπή Αγώνα (στο 6974105775 ή με mail στο epitropikifisias@gmail.com), και εμείς θα σας βοηθήσουμε στη συμπλήρωση της προσφυγής και την ψηφιοποίηση των σχετικών εγγράφων.

Μετά από 2 μήνες, και εάν το υπoυργείο δεν απαντήσει (ή απαντήσει αρνητικά), θα σας βοηθήσουμε πάλι να υποβάλετε «αίτηση ευεργετήματος πενίας», ώστε να μην πληρώσετε παράβολα και να οριστεί από το κράτος δικηγόρος για την υποβολή της κανονικής προσφυγής στο διοικητικό πρωτοδικείο.

Τα ληστρικά πρόστιμα

Το πρόστιμο για τη μη έγκαιρη πληρωμή της 1ης δόσης είναι 0,73% της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αυτό ισχύει για του 2 πρώτους μήνες καθυστέρησης. Σε περίπτωση που η εξόφληση κάποιας δόσης καθυστερήσει για χρονικό διάστημα πάνω από 2 μήνες από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, το πρόστιμο γίνεται 10% επί του τμήματος του φόρου που δεν καταβλήθηκε. Εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες το πρόστιμο γίνεται 20%, και 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη. Σε περίπτωση που κάποιος υπέβαλε ενδικοφανή προσφυγή και πλήρωσε το 50% της δόσης, δεν θα καταλογισθεί κανένα πρόστιμο, διαφορετικά το πρόστιμο καταλογίζεται στο ακέραιο, και το θέμα θα κριθεί από την έκβαση της προσφυγής.

Τίποτα από αυτά δεν αφορά την πλειοψηφία του κόσμου που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ούτε το φόρο, πόσο μάλλον τα πρόστιμα. Το μνημονιακό κράτος - τοκογλύφος, βυθίζει ασύστολα σε νέα χρέη τους φτωχούς, για να πληρώσει τους άλλους τοκογλύφους - «δανειστές», και τις τράπεζες βεβαίως, που είχαν 1 δις κέρδη το 2013!

Αυτή η κατάσταση μπορεί να λυθεί οριστικά μόνο με διαγραφή των χρεών της φτωχολογιάς, που θα συνοδεύεται από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της χώρας.

Οι αντιδράσεις του κινήματος συνεχίζονται

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής, απευθύνει κάλεσμα για ευρεία σύσκεψη σωματείων, συλλογικοτήτων περιοχών και φορέων:

  • για να εκτιμήσουμε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων μας, τις δυνατότητες και τις μορφές για τη συνέχεια
  • για να αποφασίσουμε νέες δράσεις στο ύψος των απαιτήσεων και αναγκών
  • για να συντονίσουμε τις ενέργειες και τους αγώνες μας.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Κολωνού - Σεπολίων - Ακ. Πλάτωνα (Αμφιαράου 153, κοντά στο σταθμό «Σεπόλια» του Μετρό)


Θα επανέλθουμε και πάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε μη χρησιμοποιείτε (εφ΄ όσον είναι δυνατόν) Greeklish. Τα σχόλια εμφανίζονται όλα, εκτός αν είναι υβριστικά, διαφημιστικά ή άσχετα